Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Ginisova Knjiga Rekorda - No 2

    Neverovatna riznica neverovatnih događaja! U ljudskoj je prirodi da se neke osobe vole isticati i skretati pažnju na sebe. 

Osmeh gore Osmeh na lice:  
Najveća džamija koja je i danas u upotrebi je džamija vladara juma Masjida (vladao od 1644.-1658.) u Delhiju, u Indiji. Zauzima površinu od oko hiljadu kvadratnih metara, ima tri kupole i dva minareta visoka 32 metra.

Najkraći pravosnažni testament za koji se zna glasio je : "Sve žene", što znači na Češkom: "Sve ženi". Tu oporuku sastavio je i potpisao 19. januara 1967. godine Karl Tausch u Lengenu, u pokrajini Hesse, u SR Nemackoj.

Najteži bakreni kovani novac je izrađen u Švedskoj 1659. godine i bio je od 10 dolara a  tezio je 19 kilograma i 700 grama.

Najviši kineski hram pagoda je  kraj Hongcona, ima 13 spratova a visok je oko 60 metara.

Najviši na svetu je dimnjak rafinerije za proizvodnju nikla koncerna International Nickel Company, nedaleko od Sudburyja u kanadskoj provinciji Ontariju. Visok je 381 metar, a sagradjen je 1970. godine. Težak je 30 hiljada tona.

Najusamljnije stablo na svetu, jeste jedno drvo koje raste u jednoj oazi u pustinji Tenere, u Nigeriji. Drugo, njemu najbliže stablo, udaljeno je od njega 50 kilometara.

Najdugovečniji majmun zvao se Džordž , doživeo je punih 46 godina. Toliko je živeo u Londonskom zoološkom vrtu. Dopremili su ga u Evropu 1869. godine, a uginuo je 14.marta 1916.godine.

  Želja da se bude poslednji u lokalnom telefonskom imeniku radi finansijskih ili drugih koristi, dovela je u SAD do proizvoljnog menjanja imena u sasvim izmišljena, od kojih neka imaju i po 9 slova 'z'; ekstreman primer za to je Zahari Zzzzzzzzz u imeniku San Franciska.

  Spasavanje na najnižoj visini u vazduhu izveo je Džordž Roberson kada je spasao Debi Vilijams, koja je izgubila svest. Sudarili su se na 2.750m, a on je njenu ručku povukao na visini nešto malo većoj od 1000 m, što je otprilike 10 sekundi pre pada.

Ramas Bodkano iz Dakora u Indiji, posadio je u udubljenju dlana seme jedne vrste bosiljka i držao je ruku nepokretnu sve dok biljka nije izrasla 10 cm.

 Gutačica plamena Džin Čepmen iz Glazgova uspešno je u ustima ugasila plamen sa 1.921 baklje.

  Sabrina Johnson, iako nije službeno priznata kao ginisova rekorderka, hvali se da je došla do brojke 2.000, i to 2000. godine, no ceo je spektakl bio na rubu propasti, jer su producenti, kada je ponestalo kandidata, počeli praktično s ulice da dovode frajere netestirane na polno prenosive bolesti.

Najstariji zakonik za koji se zna bio je zakonik kralja Urnamva, vladara treće dinastije Ura (današnji Irak). Nastao je oko 2145. pre nove ere.

Najmanja digitalna kamera napravljena je u Japanu. Proizvođač ove kamere igračke je poznata japanska firma 'Tomy' koja se bavi proizvodnjom igračaka. Ova kamera, pod imenom Mexia, teška je samo 113,5 grama. Njome se može snimiti i u njenu memoriju pohraniti 15 fotografija.

SAN HOZE, Kalifornija, jul 2004. – Kompanija Cisco Systems, Inc. je objavila da je organizacija Guinness World Records potvrdila da je Cisco Carrier Routing System (CRS-1) Internet ruter najvećeg kapaciteta koji je ikada realizovan, sa brzinom od 92 terabita (92 triliona bitova u sekundi) ukupnog protoka, dizajniran da omogući do 100 puta veći kapacitet od ranijih uređaja. Cisco CRS-1 time postaje prva mrežna tehnologija koju priznaje organizacija Guinness World Records, svjetski autoritet za rekordna dostignuća.

Brazilci Riamundo i Josmar Carnauba su bracni par sa najvise djece. Do kraja 1972. godine, oni su imali 32 djeteta.

Džejms Vejl iz Hjustona poljubio je 4.049 djevojaka za osam sati (svaki poljubac trajao je u prosjeku 7,11 sekundi).
Najmanja kost ljudskog tela je stremen jedna od triju slušnih koščica u srednjem uhu. Dužina stremena iznosi od 2,6 do 3,4 mm, a težina 2,00 do 3,30 miligrama.

Najveće oko u životinjskom carstvu ima divovska lignja i njegov prečnik može biti veći od 40 centimetara.

Najveći krastavac na svetu odgajila je Alijen Cepel iz Australije prilikom branja dostigao je težinu od 22 kg.

Najveći suncokret: Do sada izmeren bio je visok 5.25 metara.

Najveći kaktus raste na području Arizone Novog Meksika  Kalifornije, u USA, kao i u okolini Sonore u Keksiku. Zelena stabljika-deblo nosi na svom vrhu grane, nalik na kandelabar, koje se dižu do visine od 16 metara.

Najviše kreditnih kartica ima Amerikanac Valter Kavano koji je uspeo ući u "Ginisovu knjigu rekorda" tako što je na svoje ime skupio 1497 važećih i neponištenih kreditnih kartica.

Najstariji vozač Amerikanac Fred Hale je uvršten u Ginisovu knjigu rekorda kao najstariji vozač koji je upravljao automobilom u 108.
godini.

Najbrži gutač glista Mark Hogg je tokom jedne tv emisije za 30 sekundi uspeo progutati 94 gliste.

Najveći konzument žohara Ken Edwards tokom emisije The Big Breakfast, London, koja se prikazivala u maju 2001, za jednu minutu pojeo je 36 žohara.

Najveći opseg struka amerikanca Waltera Hudsona iznosi 302 cm.Walter je težak 545 kg.

Najviše pacova se servira restoranu The Jailu Kini u ovom restoranu se godišnje posluži oko 9300 pacova - samoproglašeni kralj pacova gostionicar Quang Li-Do vec 30 godina ih lovi i jede.

Najviše pirsinga na telu: Elaine Davidson iz Edinburga prvi pirsing na tijelu uradila je u januaru 1997, da bi ih maja 2003. ukupno imala 1500.

Najveći potrošac Big Meka je Donald Gorske iz SAD koji je do marta 2002, ukupno pojeo 18.250 Big Maka - njegov pothvat počinje još 1972. sa devet Big Makova dnevno.

Najveća nezaposlenost: 1996. godine u Bosni i Hercegovini je stopa nezaposlenosti iznosila 75%.

Najdlakaviji čovek na svetu je 26-ogodišnji Kinez Yu Zhenhuan.On je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda 2002. godine jer mu je 96 posto tela prekriveno dlakama, od kojih su neke dugačke i 6 centimetara.

Najbrži stogodišnjak na svetu juzžoafrikanac Filip Rabinović postao je najbrži stogodišnjak na svijetu. Rabinović je stotinu metara pretrčao za 30,86 sekundi, čime je nadmašio dotadašnji rekord od 36,19 sekundi Austrijanca Ervina Jaskulskog. Rabinović, koji još uvek radi kao knjigovođa za svoju kćerku, dnevno prepešaci barem šest kilometara, a već je upisan u Ginisovu knjigu rekorda kao najstariji takmičar u brzom hodanju.

Najviše krugova dima iz jednog jedinog duvanskog izdaha napravio je japanski nikotinomanijak Acihiro Nakamura, i to 441 kolut dima.

Najduže pevanje ostvario je Englez Sajmon Džons koji je pevao bez prestanka 132 časa i 45 minuta.

Najduži automobil na svetu je kadilak flitvud nekog amerikanca iz Kalifornije. S kraja na kraj monstrum od limuzine iznosi 14,5 metara.

Vjetnamac Tran Van Haj koji se nije šišao 31 godinu verovatno će ući u Ginisovu knjigu rekorda kao čovek sa najdužom kosom na svetu. Kosa je duga  6,2 metara, vezana i pokrivena maramom, a u poslednjih sedam godina narasla je 1,2 metara. Poslednji put ju je oprao prije šest godina. Na sajtu Ginisove knjige rekorda piše da je najdužu kosu na svijetu imao Hu Sateov iz Tajlanda, kome je 1997. izmjereno 5,15 metara kose.

Najduže dlake iz ušiju ima Indijac B D Tyagi.On je dobio službeni dokument "Ginisove knjige rekorda", kao ponosni vlasnik čak 10,2 centimetara dugih dlaka koje mu rastu iz ušiju. Rekord je bio otkriven 2002. godine, a službeno je zabeležen 2003. godine u kategoriji "najduže usne dlake".

Trojica singapuraca oborila su svetski rekord u neprekidnom gledanju filmova - njih trojica su, za više od 72 sata, pogledala 36 filmova. Ako njihov poduhvat potvrdi Ginisova knjiga rekorda, Singapurci će nadmašiti 11 Njujorčana koji su prošle godine neprekidno gledali filmove 66 sati i 30 minuta. Takmičenje su počela 24 ljubitelja filma, a na kraju ostalo ih je samo troje. Takmičarima je bilo dozvoljeno da naprave petominutnu pauzu između filmova, kao i 15-minutni razmak posle svakog trećeg filma. 'Najteži deo je jutro, kada počnete da halucinirate i misli su vam zbrkane. U osnovi gledate u ekran, ali nista ne primećujete', ispričao je jedan od pobednika Majkl Cia.

Singapurski student Ang Čuang Jang (19) ušao je u Ginisovu knjigu rekorda napisavši za 41,52 sekunde SMS poruku od 160 znakova oborivši tako raniji rekord Amerikanca Bena Kuka koji je u julu to učinio za 42,22 sekunde, objavila je organizator takmičenja kompanija Singapur Telekomunikejšns. ''Sledeće godine cilj mi je 39 sekundi.'' - rekao je Ang objasnivši kako je ''tajna'' u brzom pisanju poruka u tome da se koriste što veći dugmići na mobilnom telefonu. Takmičenja u brzom pisanju SMS poruka širom svijeta koriste isti tekst koji je odredio organizator Ginis, a koja glasi: The razor-toothed piranhas of the genera Serrasalmus and Pygocentrus are the most ferocious freshwater fish in the world. In reality they seldom attack a human.' - sto u prevodu na srpski jezik znaci 'Pirane sa zubima poput zileta, vrsta Serasalmus i Pigocentrus, su najopasnije slatkovodne ribe na svijetu. One u stvarnosti rijetko napadaju ljude'.

Ramas Bodkano iz Dakora (Indija) posadio je u udubljenju dlana seme jedne vrste bosiljka i držao je ruku nepokretnu sve dok biljka nije izrasla 10 cm.

Svetski rekorder u neprekidnom gledanju televizije je Suresh Joachim, koji živi u Torontu, a poreklom je iz Šri Lanke. Televiziju je prestao gledati nakon 69 sati i 48 minuta. Prijašnji je rekord bio 50 sati i 7 minuta. Joachim je svo to vreme sedio na kožnom kauču u holu televizijske kuće WABC i gledao je samo program ABC-a. Guinnessova pravila za priznanje 'rob televizije' dopuštaju pauzu od pet minuta svakih sat vremena i pauzu od 15 minuta svakih 8 sati. 

Najteži bik je bik Ferdinand iz sela Mionica, okolina Valjeva a njegova tezina je iznosila 2100 kg.

Najviši bik u Ginisovoj knjizi rekorda je Pukovnik iz okoline Burnhama. Njegova visina je iznosila 2 metra.

Najveća svinja u istoriji bila je teska 900 kilograma. Svinja je bila duga 2,5 metara a živela je pet godina. Životinja je uginula 5. februara 2004 godine zbog nedostatka fizičke aktivnosti, a njen vlasnik bio je Su Cangdjin, farmer iz provincije Ljaoning.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Najbolja Zabava Na SvetuNajbolja Zabava Na Svetu - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana