Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Putovanja Po Svetu

     Top destinacije, top 10 najjeftinijih zemalja za turizam, putovanja protiv depresije, Pariz - grad svetlosti... Odlučili ste se da negde otputujete, ali još niste rešili koja je turistička destinacija najatraktivnija za vas.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
TOP DESTINACIJE

   Najpoznatiji svetski virtuelni turistički vodič 'Lonely Planet', izabrao je deset najinteresantnijih zemalja za sledeću godinu. Kriterijumi su bili: posebnost, uzbuđenje i odnos uloženog i dobijenog. Uz Albaniju, u top deset uvršteni su Brazil, Zelenortska Ostrva, Panama, Bugarska, Vanuatu, Italija, Tanzanija, Sirija i Japan.

Albanija - Ne tako davno, Balkan se doživljavo kao deo sveta u koji putuju samo hrabri, a Albanija kao zemlja u koju idu najodvažniji među njima. Otkad su 'bekpekeri' počeli da je posećuju, proneo se glas o predivnim azurnim plažama, iznenađujuće dobroj kuhinji, istorijskoj baštini, noćnom životu i niskim cenama. Nezadovoljni što su ih godinama svrstavali u mafijaški kliše, Albanci svoju zemlju žele da predstave kao 'novu mediteransku ljubav'. U tome će sigurno i uspeti.

Panama - Za tu je zemlju svetska recesija bila odličan izgovor da vrati stvari na početak - posle nekontrolisanog rasta broja kazina i izgradnje staklenih nebodera, investitori su se vratili na početak. Za putnike je to odlična prilika da uživaju u nečem izvornom, poput lokalnih festivala, šetnji džunglom i spavanja u kolibama sa peščanim podom.

Kako je veći deo zemlje još netaknut, za pravu avantu ru je dovoljno ukrcati se u autobus ili brod. Iako su klimatske promene uticale na prirodu, Rezervat 'Darién Gap' smatra se jednim od najdivljijih mesta na svetu, a mnoga panamska ostrva imaju svega nekoliko ili samo jednog stanovnika.

Zelenortska Ostrva - Cape Verde - raj na Atlantiku, raj Atlantika, kako se naziva ostrvo u pesmi popularne Sezarije Evore, donedavno je bila samo jedna zemlja uz zapadnu obalu Afrike. Ali u poslednje vreme je sve češće posećuju Evropljani željni sunca tokom zime.

    Njihov pojačani interes doneo je velike promene na ostrvu, pa je Cape Verde stekao glas kao 'dete karipske majke i afričkog oca', a turistima nudi prekrasne zelene planine, vulkane čiji su vrhovi u oblacima i peščane plaže sa mogućnostima za vodene sportove. Mesto zimskog letovanja, Zelenortska Ostrva s pravom nazivaju novim Kanarima.

Brazil - Proslavljen po sambi, fudbalu i filmskim prizorima, Brazil je oduvek bio poznat kao pravo mesto za slavlje i zabavu. Ako ništa drugo, onda zbog karnevala. Ipak, Brazil sledeće godine ima još više razloga za slavlje. Pošto će biti domaćin Svetskog fudbalskog prvenstva 2014. i Olimpijade dve godine kasnije, pokrenuo se niz novih projekata, a u infrastrukturu se ulažu milijarde dolara. Čak se planira izgradnja brzog voza između Rija i Sao Paula.
Japan - Ta zemlja zasluženo ima ugled izuzetno skupe destinacije u kojoj strani jezici, vrlo često, ne nailaze na razumevanje. Uprkos tome, Japan je začuđujuće pristupačan i pogodan za posetioce. Pre nego što krenete u obilazak Zemlje izlazećeg Sunca dobro je nabaviti železničku mapu i 'Japan Rail Pass', koji vam omogućuje neograničen pristup lokalnom javnom prevozu. Dakle, ako vam je Japan bio želja već neko vreme, 2011. je prava za obilazak zemlje sušija, sakea i sumo borbi.

Bugarska - Iako je Bugarska uvek imala svoje adute - zanimljive gradove, snežne vrhove i peščane plaže na Crnom moru - potiskivali su je veći, i turistima zanimljiviji susedi. Turci sa istoka Bugarskom su vladali čak 500 godina, Grci su se rugali njihovim teškim vinima, a u novije vreme Rumunija je privlačila više gostiju zbog latinskih korena i transilvanijske mistike. Stvari se menjaju, a kao član Evropske unije Bugarska uživa više pažnje, ali i samopouzdanja. Njena skijališta privlače turiste koji žele da prođu jeftinije, divne peščane plaže nisu krcate, a vina su sve kvalitetnija.

Vanuatu - Za one koji tragaju za autentičnim iskustvom Vanuatu je teško nadmašiv - od moćnih planina i snažnih vodopada u udaljenim selima do velikih laguna i tropskih ostrva. Sve to daleko od gužve. Ne očekujte raskošne hotele i razuzdan noćni život - umesto toga naići ćete na dobru ponudu porodičnih pansiona u tradicionalnim selima. Na 83 ostrva postoji velika mogućnost izbora.

Italija - Ovo je zemlja zabavnog, lepog i harizmatičnog nereda. Mediji su većinom u vlasništvu premijera, priče o korupciji, mitu i ljubavnim-skandalima su svakodnevne, ali to vas samo može podsetiti na kuću. Italija je i dalje jedna od turistički najveličanstvenijih zemalja. Hrana je ukusna, sunca ima u izobilju, krajolici i gradovi su uzvišeni, a treba videti i vekovnu umetnost. Sledeće godine Italija slavi 150 godina ujedinjenja, ali ona je i dalje zemlja regija u kojoj je lokalna pripadnost važnija od nacionalne.

Sirija - Nakon godina izolacije, Sirija više nije u nemilosti zapadnih sila, što je uticalo na to da se i ona iznutra promeni. Turisti se u njoj mogu osećati kao paše, odsesti u otomanskim palatama i uživati u kapućinu posle bogatog šopinga. Ipak, uz svu modernizaciju, lepo je videti da su mnoge stvari i dalje ostale iste. Na istoku beduini i dalje teraju svoja stada ovaca. Stari gradovi Alepo i Damask su puni starih lavirinata iz kojih je teško izaći i sa najboljom mapom, a sela su pravi muzeji na otvorenom. Gostoljubivost je i dalje nacionalna opsesija, pa se dobar odnos prema posetiocima nije nimalo promenio.

Tanzanija - Tanzanija je zaista zemlja velikih čuda - Serengeti, Ngorongoro, Kilimandžaro, Zanzibar... Tanzanija je poznata i po velikim krdima slonova, lavovima oko jezera Manjara, šimpanzama i divljim psima. Tu je i zalazak sunca na reci Rufidži koja vrvi od nilskih konja i krokodila. U stvari, ta zemlja ima sve vrste divljeg životinjskog sveta u istočnoj Africi, uključujući neke od najređih vrsta majmuna, nosoroga, kornjača i lisica koji žive u zaštićenim parkovima i rezervatima.

PUTOVANJA PROTIV DEPRESIJE

    Depresivni i sivi meseci koji su pred nama, idealni su za bekstvo u egzotične krajeve. Za sve koji to sebi mogu da priušte evo predloga sunčanih oaza. Kišni jesenji i hladni zimski meseci savršena su prilika za putovanje u toplije krajeve gde se uz more i egzotične plaže može doživeti novo letovanje. Ipak, sve veći broj turista ostavlja malo mesta na kojima se može nesmetano, bez gužve i velike pompe uživati u odmoru. Vođeno ovim saznanjima, uredništvo prestižnog magazina 'Fajnenšel tajms' sačinilo je listu manjih luksuznih hotela u sunčanim oazama širom sveta koje su idealne za beg od depresije i sivila u hladnim mesecima.

Karibi

Harbur, Bahami - Maleno i dostupno samo brodom, ostrvo Harbur jedna je od najbolje čuvanih tajni na Karibima, sa šareno oslikanim kućama i zavodljivom peščanom plažom. Ovde se možete smestiti na turističkom imanju 'The Landing' koje predstavlja autentičan primer kolonijalne arhitekture sa raskošnim sobama, bazenom, restoranom i vrhunskim vinskim podrumom.

Ostrvo Barbados - Po mnogima najlepše karipsko ostrvo 'sa dušom', Barbados turiste privlači zbog obilja sunca tokom cele godine, jedinstvene atmosfere oličene u tradicionalnim plažnim plesovima, ali i zbog pogodnosti svakodnevnih letova. Možete odsesti u hotelu 'Atlantis', koji se smatra čarobnim 'zaklonom' od turističke vreve. Otmeni bungalovi sagrađeni od drveta i koralnog kamena smešteni su iznad mora u zalivu Tent, a celokupan utisak pojačavaju vrhunski lokalni gastronomski specijaliteti poput ukiseljene hobotnice.

Laluna, Grenada - Ovo je mesto na kome ćete zaboraviti na protok vremena, ali i na svakodnevnu gradsku rutinu i pravila. Umesto toga, uživaćete u prirodnim lepotama vulkanskih karipskih ostrva. Jedan Italijan, željan života u raju, ovde je pre deset godina pronašao svoje mesto pod suncem i otvorio 'Laluna' hotel sa 16 koliba, od kojih svaka ima verandu i privatni bazen. One su se uklopile u zelenilo okolne džungle i plaža, ostavši skrivene svima osim svojim gostima.

Ostrvo St. Lusija - Koliba 'Kokosovo stablo' jedna je od deset autentičnih karipskih koliba, najboljeg smeštaja koje ostrvo St. Lusija može da ponudi. Nalazi se na 250 godina staroj plantaži Fond Douks, koja je obrasla gustim tropskim vrtovima. Iako preuređena u turističke svrhe, jedna od najstarijih karipskih plantaža i dalje daje kakao, ali i egzotično cveće i tropsko voće tokom cele godine. Posle deset godina uređivanja i konstantnog razvoja, ostrvo St. Lusija pretvoreno je u raj idealan za sve ljude željne privatnosti i autentičnog karipskog doživljaja.

Srednja i Južna Amerika
Jukatan, Meksiko - Hotel 'Esensija' je mirno mesto sa sobama obojenim u svetle tonove, izvrsnom morskom hranom i organskim spa centrom. Smešten je na fantastično uređenom posedu koji sa 200.000 kvadratnih metara predstavlja pravo malo carstvo za odmor. Imanje se proteže od džungle koja ga okružuje do plaža sa kristalnobelim peskom. Nudi svega trideset soba uređenih u karipskom, majanskom i zapadnjačkom stilu, ali je zato više nego dovoljno udaljen od velikih meksičkih turističkih središta.

Hose Ignjasio, Urugvaj - Kada se naše područje nalazi u tamnim dubinama zime, obala Urugvaja potpuno je u letnjem raspoloženju. Tridesetak kilometara od popularnog letovališta Punta del Este, gde dolaze i mnogi stanovnici obližnjeg argentinskog Buenos Ajresa, nalazi se mali uspavani gradić Hose Ignjasio. Hotel 'Posada del Faro' nalazi se četrdesetak metara od mora, a sa belim zidovima, lanenim sofama i hrapavim podnim prekrivačima kombinuje doživljaj boravka na plaži i ugođaj najluksuznijeg komfora.

Sikjeres, Kostarika - Do ovog idiličnog odmarališta u srcu prašume može se doći samo ploveći na splavu, pa iako nudi doslovce ničim narušeni mir, nije preporučljivo turistima slabijeg zdravlja. Smeštaj je omogućen u hotelu 'Pakvare Lodž', koji se nalazi na reci, okružen nestvarno šarenim cvećem i egzotičnim pticama. Međutim, svaki od dizajnerski uređenih drvenih bungalova ima luksuzno opremljeno kupatilo, krevete sa mrežastim baldahinima kao zastor od komaraca i pogled na prašumu u rasponu od 360 stepeni. Jedina unutrašnja rasveta su sveće, a kulinarski specijaliteti se jedu pod sjajem mesečine.

Afrika

Hermanus, Južnoafrička Republika - Oko sat i po vožnje od Kejptauna nalazi se gradić Hermanus, poznat po istraživanju kitova. Ako imate sreće, dok doručkujete ispred hotela 'Birkenhed haus' možete ugledati ogromnog belog kita dok iskače iz vode. Ovo mesto nalazi se na vrhu litice iznad dve plaže, raspolaže sa 11 luksuznih soba koje su savršeno osvetljene prirodnom svetlošću i opremljene masivnim komadima stilskog nameštaja. Salonski smeštaj u netaknutoj prirodi - ovo je pravi izbor za hedoniste.

Marakeš, Maroko - Grad u kome ćete se osetiti kao junak iz 'Hiljadu i jedne noći' poznat je kao mesto u kojem je svakodnevno moguće uživati u najlepšem sutonu na svetu. Jedan od neodoljivih hotela u Marakešu 'Dar Zemora' smešten je u vrtu punom ruža, na svega 15 minuta vožnje od pretrpane medine u središtu grada. Oni srećnici koji odsednu u apartmanu Zahara sa terase će imati pogled na bazen dok uživaju u doručku ili poslepodnevnom čaju od mente. Ukoliko želite više privatnosti, rezervišite apartman 'Paviljon pul sjut', kućicu u vrtu sa privatnom terasom i grejanim bazenom.

Siva, Egipat - Zamislite boravak u pustinjskoj oazi gde, okruženi ne-životom, uživate u svim blagodetima ovog sveta. To ćete doživeti ako boravite u egipatskoj oazi Siva. Jedinstveni hotel 'Adrere Amelal' izgrađen je u delu peščane planine i ukrašen je prozorima koji gledaju na jezero u oazi okruženoj pustinjom. To je savršen beg od užurbanog života i pravo ekoutočište bez struje, TV-a i mobilnih telefona. Ovo mesto divlje lepote ima 40 različitih i izuzetnih soba, a u jednoj od njih krevet se nalazi i na balkonu u slučaju da vruću noć poželite da provedete pod otvorenim nebom.

Azija
Pustinja Thar, Indija - 'Vruća' destinacija na kojoj ćete osetiti čari indijskog nomadstva je stenovito-peščana pustinja Thar blizu Jodžpura. Zbog svog atraktivnog položaja, krajem prošle godine ovde je niklo prelepo hotelsko utvrđenje 'Mihirgarh'. Devet prostranih i svetlih apartmana opremili su antikvitetima iz Radžastana, dekorativnim detaljima, otvorenim kaminima, kamenim kupatilima i bazenima na svakom balkonu. Hotel ima i sopstvenu ergelu konja koja gostima omogućava jahanje kroz pokrajinu Marvar.

Seminjak, Bali - Indonežansko ostrvo Bali smatra se destinacijom lepote i mira, čuvenu po svojoj 'eko-frendli' atmosferi. Ovde je smešten privatni mali hotel 'Amala', koji se sastoji od 12 vila. Iz soba u tzv. spa vilama može se izaći na veliku 'palubu' s privatnim bazenom, gde možete uživati u besplatnom minibaru, svežem voću i domaćim kolačićima. Ukusnim organskim jelima i svežim napicima od tropskog voća osoblje vas svakodnevno okrepljuje, a na svega nekoliko koraka od vašeg raja nalazi se prekrasna peščana plaža.

Koh Kud, Tajland - Ovo drugo tajlandsko ostrvo po veličini, za razliku od najvećeg Puketa, i dalje je prilično neistraženo područje. Smešteno u Tajlandskom zalivu, gotovo je nenastanjeno i blagosloveno potpuno netaknutom prirodom. Ipak, ovde se nalazi jedan hotel koji odskače od svih uobičajenih obeležja hotela. 'Sonevu Kiri' krase ogromni bioskop na otvorenom, izgrađen u starom kamenolomu, ali i masivni spa kompleks i flota brodova koja je na raspolaganju za ronjenje i izlete.

PARIS

    Od veličanstvenog Ajfelovog tornja i tajnovitog Luvra, preko mirisnih francuskih kroasana, pa sve do romantične šetnje mostovima Sene - Grad svetlosti ostavlja bez daha.
    Za glavni grad Francuske - Pariz, koji je poznat i kao grad svetla, mode, kulture, romantike, ali i odličnog provoda i delikatesne kuhinje, malo je reći da je samo francuska, nego i prava kosmopolitska prestonica. Leži na obalama reke Sene, u severnoj pokrajini Il de Frans i nosi epitet jednog od najlepših gradova sveta. Na to navode njegove znamenitosti koje su već postale čuvene asocijacije kao njegovo drugo ime, ali i statistički podaci koji kazuju da ga godišnje poseti čak više od milion turista. Njegovo drugo ime je Grad svetlosti, a budući da su pariske avenije obasjane snagom romantike, predstavlja neodoljivu destinaciju za doček Nove godine kada su u pitanju zaljubljeni parovi.

Luksuz i boemija - Mesta na kojima tokom zime možete 'zagrejati' svoju ljubav u ovoj evropskoj prestonici su brojna. Pariska Opera je mesto koje pripoveda čuvenu ljubavnu priču o 'Fantomu opere', dok vrh Ajfelovog tornja predstavlja savršenu scenografiju za francuski poljubac.
Ova 324 metra visoka atrakcija ime nosi po svom projektantu, slavnom Gistavu Ajfelu, koji je idejno rešenje za toranj uradio davne 1889. godine za Svetski sajam. U sledećem veku ovo je postalo jedno od najposećenijih zdanja u svetu, pa su stotinama metara dugi redovi za kupovinu karte u njenom podnožju postali uobičajena slika iz centra Pariza.
    Najprestižnija avenija u Parizu su elitna Jelisejska polja, koja krase raskošni butici najpoznatijih svetskih dizajnera. Kako sami Parižani kažu, to je najlepša modna četvrt na svetu. Duga je dva kilometra, a pored markirane garderobe, u ovoj ulici prodajne objekte imaju i svetski brendovi nakita i satova. Dok najveći broj turista u ovom delu grada sebi može da priušti samo šetnju, u boemskoj četvrti Monmartr svi mogu po prihvatljivim evropskim cenama da degustiraju čuvene pariske kroasane, savršeno dekorisane poslastice ili vruću čokoladu uz koju se lepšem polu 'servira' i cvet. Istinske hedoniste oduševiće i nešto skuplji vid zabave kao što je degustacija najboljih francuskih vina i sireva ili ponoćna poseta kultnom kabareu 'Mulen ruž'.
    Iako su vam za posetu muzeju Luvr potrebni vreme, strpljenje i udobne cipele dok čekate u redu da uđete, ono što tamo možete videti zaista je vredno višesatnog čekanja. U pitanju je jedan od najvećih i najpoznatijih muzeja na svetu, koji impresionira i činjenicom da je smešten u čuvenom istorijskom spomeniku Palas du Luvr i bogatom postavkom u kojoj su mesto našla najdragocenija umetničkih dela - antička skulptura Miloska Venera, Da Vinčijeva 'Mona Liza' i Žarikoov 'Splav meduze'.
Popodne u Versaju - Jedno zimsko popodne treba izdvojiti i za Versaj, velelepni kraljevski dvorac izgrađen u XVII veku. Ovo mesto bilo je sedište francuske monarhije od 1682. godine, kada je Luj XIV preselio dvorsku svitu i vladu iz Pariza u Versaj, pa sve do čuvene revolucije 1789. godine. Veliki kraljevski apartman, Kraljičini apartmani i Dvorana ogledala spadaju u najlepše delove koji su otvoreni za posetioce. I naravno, pre nego što odete na krstarenje Senom, obiđite najpoznatiju gradsku katedralu Notr dam.




¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Turizam i PutovanjaTurizam i Putovanja - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana