Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Gde Otići Na Odmor

     Putovanje u Meksiko, 10 najboljih mesta za posetiti u Rusiji, Amsterdam - grad greha, putovanje na Tajland... Odlučili ste se da negde otputujete, ali još niste rešili koja je turistička destinacija najatraktivnija za vas.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
PUTOVANJE U MEKSIKO

    Svojevrsni minijaturni kontinent, čije su turističke atrakcije „dale" i istorija i priroda, zemlja je kontrasta, srdačnih stanovnika, ali i zastrašujućeg podsećanja na prošlost.

    Veliku, slikovitu i siromašnu zemlju, prepunu prirodnih kontrasta i istorijskih atrakcija, koja se kao kopneni most proteže između Severne i Južne Amerike, mnogi smatraju jednom od najlepših turističkih destinacija. Meksiko je svojevrsni minijaturni kontinent koji zapljuskuju vode Tihog okeana i Karipskog mora na kojem se susreću raznovrsne klime i neodoljivi pejzaži koje čine tropski predeli, visoke planine sa snegom, prašume i pustinje.
    Svoj šarm zbog kojeg je magnet za svetske putnike duguje jedinstvenoj mešavini modernog i tradicionalnog, klišea i nadrealnog. Bilo da uživate u ispijanju margarite i strastvenoj muzici marijača, zvucima netaknute prirode, surfovanju po talasima okeana, ili istraživanju monumentalnih drevnih hramova, najviše će vas osvojiti iskrena srdačnost naroda koji svoje kulturne korene vuče iz jedne od najstarijih civilizacija.

Meksiko Siti - U plodnoj dolini Anahuak, na središnjoj visoravni na 2.412 metara razvila se kosmopolitska prestonica nazvana po bogu rata Meksitliju. Ovaj nezvanično najveći grad na svetu, sa više od 20 miliona stanovnika, na svakom koraku otkriva uzbudljive razlike.

Obilazak njegovih kvartova i okoline predstavlja svojevrsno putovanje kroz istoriju jer na tom putu stoje spomenici kamenog doba naspram modernih solitera, široki autoputevi naspram sela bez drumova, ali i verski fanatizam koji se sudara sa ateizmom.Svaki važan istorijski period, od Maja i Asteka preko invazija konkistadora do kolonijalnih sila, ovde je ostavio svoja svedočanstva.    Zato boravak u Meksiko Sitiju prosto 'nameće' posetu Teotijuakanu, najvećem gradu Novog sveta pre dolaska Španaca. Značajan je kao nekadašnji centar i izvor svih kultura na visoravni Meksika, a poseta spomenicima poput piramida Sunca i Meseca ili pomalo zastrašujuća šetnja 'putem mrtvih', svakom posetiocu 'priča' neponovljivu istorijsku lekciju.
    Najuži centar grada, tzv. Centro Historico, koncentrisan je oko trga Zokalo, drugog po veličini na svetu. Na Zokalu se nekada nalazio astečki hram, koji je danas zamenila Vladina palata. Konstruisana je u 16. veku, a njenu unutrašnjost krase skupoceni murali čuvenog meksičkog umetnika Dijega Rivere. Na trgu se nalazi i barokna katedrala Metropolitan, jedna od najvećih katedrala zapadne hemisfere. Ono što takođe treba obići jeste najveći gradski park 'Bosque de Chapultepec' u kojem se nalazi dvorac iz 14. veka, kao i Nacionalni antropološki muzej sa delima domorodačke kulture i društva u Meksiku pre konkistadorskih osvajanja.
    Čuvene borbe bikova su danas deo meksičke kulture, a ukoliko želite da prisustvujete nekoj od njih, treba da sredom po podne posetite malu arenu Plaza de Toros, blizu Kukulkan bulevara.

Taksko - Jedan od najimpresivnijih gradova u Meksiku, Taksko, poznat je kao 'srebrna prestonica sveta' jer se u njemu nekada nalazio kolonijalni rudnik srebra. Udaljen je 200 km od Meksiko Sitija, a interesantan je zbog činjenice da je izgrađen na samoj litici Sijera Madre del Sur. Karakterišu ga uske, strme ulice i živopisni kvartovi sa kućicama od belog kamena sa crvenim krovovima.
    Takvim pejzažom dominira crkva Santa Prisca, sjajan primer ćurigera stila koji predstavlja dragulj meksičkog katolicizma. Ovaj grad poznat je i po Baziliki bogorodice Gvadalupe, koja se smatra najvećim hodočasničkim mestom Latinske Amerike. Prema predanju, na mestu gde je podignuta crkva, 1531. god. pred Indijancem Huanom Dijegumestom pojavila se Bogorodica, što je bio svojevrsni blagoslov za njegovo sveže preobraćenje u hrišćanina.
Puebla - Kao jedan od retkih gradova koji su osnovali Španci, Pueblu odlikuje sjajna kolonijalna arhitektura. To je mesto gde se izrađuje u svetu poznata glazirana keramika 'asulehos' i 'talavere', koju karakteriše jedinstven špansko-arapski i meksičko-indijanski dizajn. U gradu se nalazi i Kapela Rozario, koja predstavlja osmo čudo u svetu umetnosti. Slika Meksika nije potpuna bez njegove pesme i igre koje dočaravaju temperament ljubaznih Meksikanaca. Čuveni marijači pevaju 'iz srca', s mnogo topline i čest su prizor na ulicama i trgovima. Zato je iz Pueble najbolje nastaviti do Verakruza, glavne luke Meksičkog zaliva i grada muzike i zabave u kome je nastala čuvena pesma 'La Bamba'. Grad je poznat po godišnjem festivalu i karnevalu, ali i po prelepim dugim plažama, kao što su Anton gušter, Isla Sakrifisios i Plaja Čačalakas.
Čičen Ica - Centrom civilizacije Maja na Jukatanu smatra se Čičen Ica u prošlosti poznata kao Meka za majanske hodočasnike. Kao 'mesto moći' ovog drevnog naroda nastala je pre 16.000 godina. To je najposećenije arheološko nalazište duboko u džungli Jukatana koje se od 2007. godine ubraja među sedam novih svetskih čuda. Čičen Icu dnevno poseti oko 10.000 turista, a zbog naročitog fenomena koji nastaje na velikoj piramidi, na ravnodnevicu se taj broj udvostručava. Piramida El Kastiljo je čuveni arheološki fenomen, i kao najveća i najpoznatija u Čičen Ici predstavlja zaštitni znak Meksika na većini razglednica i suvenira. Svaka strana piramide ima po devet terasa koje simbolišu devet gospodara vremena.

Kažu da je na njoj moguće videti sva godišnja doba, dane, sedmice i mesece. Maje su na osnovu toga kako padaju sunčeve senke na piramidu znali šta im je činiti - da li je vreme za setvu, da li dolazi kiša ili suša i kada je vreme za berbu. Kako bi zemlja bila plodna, smatrali su da je moraju povremeno hraniti krvlju, pa je na ovom mestu žrtvovano na desetine hiljada ljudi. U Čičen Ici treba videti i Hram crnog jaguara, Platformu jaguara, Hram 1.000 stubova, sveto jezero i opservatoriju.

AMSTERDAM - GRAD GREHA

    Amsterdam je grad kanala i muzeja, ali i mesto neopisivo liberalnog duha, gde je noćni provod pravi izazov. Najveći holandski grad Amsterdam uživa u bezgraničnoj slobodi. Tako kažu oni koji su ga bar jednom posetili. U ovom, nekada malom ribarskom gradu kroz koji protiče reka Amstel, niko vam neće zameriti ako se oblačite, ponašate i reagujete kako vam je volja. Iako broji nešto manje od milion stanovnika, ovaj grad se može pohvaliti izuzetnom kulturnom i zabavnom ponudom - u njegovim ulicama smešteno je čak 42 muzeja, više od sto galerija, trideset zgrada u kojima se izvode pozorišne predstave, koncerti, baleti i opere, ali i na stotine kafića, pivnica u kojima se toči čuveni holandski 'hajneken' i noćnih klubova sa ludim provodom.

Vruće amsterdamske noći - 
Upoznavanje 'duše' Amsterdama najbolje je započeti šetnjom u pešačkoj zoni Kalver. Nezaobilazne su čokolaterije koje nude slasne čokolade i keksove sa cimetom, kao i brojne kafeterije iz kojih se širi neodoljiv miris marcipana i badema. Nakon ispijanja kafe, zaputite se na glavni gradski trg koji se zove Dam u obilazak Kraljevske palate koja datira iz Zlatnog doba Amsterdama.
    Staro jezgro grada potiče iz 17. veka i krase ga kružni bajkoviti kanali kao što su Kajzersgraht i Lelijegraht koji se noću 'oblače' u najlepša svetla šarenih lampiona. Većina turista koja dođe u Amsterdam obavezno ode do čuvenog 'kvarta crvenih fenjera', u kojem se odnedavno nalazi i statua podignuta u čast najstarijeg zanata na svetu - prostitucije. Bronzana figura sa likom žene koja samosvesno posmatra svet postala je omiljeno mesto za slikanje na kojem brojni turisti žele da ovekoveče svoj boravak u 'razuzdanom' kvartu sa noćnim klubovima i čuvenim 'kofi šopovima' u kojima legalno 'raste' na desetine vrsta opojnih trava. Ovde ćete, verovatno kao nigde drugde u Evropi, videti otmene 'prijateljice noći' koje su, na svoj način, simbol ovog grada. Od njih, kako se priča, svi imaju koristi. I država, i Holanđani, a pogotovu turisti. Grad vrvi od 'greha', zbog čega ga mladi iz celog sveta obožavaju, ali je, istovremeno, izuzetno topao i prijemčiv za ostale generacije.

Centar kulture i zabave - Za sve ljubitelje umetnosti, tu je Rijks muzej, u kojem Rembrant zauzima počasno mesto, a poseban ponos su i genijalna dela Rubensa i Van Goga. Ispred ogromnih platna postavljene su klupe tako da svi koji vole likovnu umetnost mogu na miru da posmatraju dela velikih majstora. Pored ovog poznatog muzeja, Amsterdam ima i one sa neobičnim postavkama - Muzej voštanih figura, Muzej brodova, Muzej ljubavnih odnosa, Muzej sprava za mučenje, Kuću Ane Frank i muzej najpoznatijeg nacionalnog pića, 'hajneken' piva. Za ljubitelje pijačne kupovine, odlazak na Cvetnu pijacu je prava poslastica. Na otvorenim tezgama možete uživati u svim bojama najlepših lala i pazariti razne modele i suvenire u obliku originalnih holandskih klompi koje su zaštitni znak Amsterdama. Holandija obiluje padavinama, pa se i Amsterdam može 'pohvaliti' sa tek 60 sunčanih dana godišnje. Zato, ako vam se na horizontu ukaže sunce, dan valja iskoristiti šetajući i posmatrajući prelepe kućice u prepoznatljivom holandskom stilu ili pak iznajmiti bicikl i sa dva točka istraživati ovaj lep grad razuđen kanalima.

PUTOVANJE NA TAJLAND

    Zbog odličnog položaja, prijatne klime, bajkovitih plaža i ljubaznih domaćina, Tajland se ubraja među vodeće turističke destinacije. Zemlja raznovrsnih prirodnih lepota, neponovljivih kulturno-istorijskih spomenika, toplog mora, prelepih plaža, izvrsne kuhinje i najatraktivnijeg noćnog života. Sve to je Tajland, tropska zemlja jugoistočne Azije koja je već decenijama poznata kao vodeća svetska turistička sila.
    Možda je najbolje da, sasvim suprotno od uobičajenih turističkih tura, upoznavanje ovog grada započnete noćnim krstarenjem brodom po reci Čao Praja. Doživljaj Bangkoka noću je sasvim drugačiji, možda čak i impresivniji od onog dnevnog. Krstarenje uz večeru i tihu muziku treba da započnete u predvečerje, a okončate kasno u noć, uživajući tih nekoliko sati u svetlima obojenoj panorami Bangkoka.

Venecija Istoka - Bangkok je prestonica Tajlanda od 1782. Zbog brojnih kanala na reci Čao Praja koja protiče kroz grad, godinama je nosio naziv 'Venecija Istoka'. Iako je danas jedna od najmodernijih metropola regiona, Bangkok 'čuva' istorijske građevine jedinstvene lepote. Jedna od takvih je Velika kraljevska palata u čijem kompleksu se nalazi Hram Smaragdnog Bude. Palata je izgrađena u toku vladavine kralja Rame, a njeno otvaranje 1785. simbolično je označilo kraj invazije Burme nad Tajlandom. Ona obuhvata kompleks manjih zgrada, među kojima su najistaknutije Vat Mahatat (hram palate) i Vat Phra Keow (kraljevska kapela).
    Iz Kraljevske palate se zaputite u Hram Vat Po, koji se nalazi u njenoj neposrednoj blizini. To je najstariji i najveći hram u Bangkoku, poznat kao sedište Oslonjenog Bude. U pitanju je jedna od najspektakularnijih znamenitosti Tajlanda, statua dugačka 48 i visoka 15 metara, sa zlatnom ilustracijom Majke Bisera, umetnutom u podnožju njegovih stopala. U 19. veku, kralj Rama je Vat Po imenovao za obrazovni centar, pa posetioci na ovom mestu još mogu da čuju lekciju o antičkoj umetnosti tajlandske medicine. Pored ovog, svakako treba obići i hramove Vat Trimitr, sa zlatnom statuom Bude teškom 5,5 tona i elegantni Vat Bančamabopit ili tzv. Mermerni hram.
    Za turiste koji smatraju da se jedan grad najbolje može upoznati ako se ode na njegovu pijacu, u Bangkoku se nudi jedinstvena prilika za uzbudljivu 'pijačnu avanturu'. U pitanju je Damnoen Saduak, sajam na kojem posetioci robu pazare iz čamaca. Kupci sedaju u čamce i pristaju uz svaku tajlandsku kućicu čiji domaćini nude ono što im se dopada. S obzirom na to da oživljava vekovima star način života, ova jedinstvena 'ploveća pijaca' nudi mogućnost da na njoj detaljnije upoznate tradiciju i običaje koji su se očuvali u Bangkoku. Ulaz je slobodan za sve posetioce, dok se iznajmljivanje čamaca plaća, s tim da turisti u njima mogu nastaviti plovidbu do nekog od brojnih tajlandskih sela koja se nižu uz reku. Međutim, ukoliko ne želite da propustite ovu jedinstvenu 'pijačnu avanturu', potrebno je da poranite, jer se sajam otvara u šest ujutru, a zatvara već u 11.

Slasni 'tai' specijaliteti - Boravak u Tajlandu nesumnjivo će upotpuniti nacionalna kuhinja, budući da su 'tai' specijaliteti nadaleko čuveni u svetu. Zato, ne propustite priliku da odete na večeru u lokalni restoran, gde ćete, uz klasične 'tai' igre, probati možda najslasnije morske škampe na svetu. Kao najlepši kraj južnoazijske avanture nameće se odlazak u bajkovitu Pataju. Smeštena u zalivu koji se nalazi na 150 km južno od Bangkoka, Pataja je jedno od najpoznatijih letovališta u ovom regionu. Do pre tri decenije malo ribarsko selo obraslo bujnim tropskim rastinjem danas je nadaleko poznati turistički centar sa luksuznim hotelima izgrađenim na peščanim plažama. Ovde ćete biti očarani lepotom prirode, a ljupki domaćini kojima je zadovoljstvo svakog gosta najvažnije, pobrinuće se da se u gungulu svakodnevice vratite preporođeni.




¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Turizam i PutovanjaTurizam i Putovanja - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana