Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Gde Na Godišnji Odmor

     Češka - kraljevska banja, top 10 turističkih destinacija za medeni mesec, austrijski Alpi, prosidba devojke pod oblacima... Odlučili ste se da negde otputujete, ali još niste rešili koja je turistička destinacija najatraktivnija za vas.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
ČEŠKA - KRALJEVSKA BANJA

    Spoj luksuza i zanimljive istorije u čuvenoj češkoj banji Marijanske Lazne čak i najobičnijim posetiocima, koji nisu pripadnici džet-seta, omogućava da bar nakratko uživaju u kraljevskim tretmanima.
     Šta raditi u banji s pet zvezdica?! Nisam pripadnik džet-seta, ne 'palim' se na džakuzije, na vodene terapije i masaže, ali sam se prepustio uživanju u boravku u Marijanskim Laznama.
    Banju i luksuzne hotele u Sudetskoj oblasti Češke posećivale su mnoge istorijske ličnosti. Bili su tu britanski kralj Edvard, Gete, Čerčil, austrijski car Franc Jozef, ruski car Nikolaj Romanov, Vagner, Šopen, Mark Tven, Alfred Nobel. Nikolaj Gogolj je baš tu, navodno, dobio inspiraciju za 'Mrtve duše'...
- U ovoj prostoriji je boravio Edvard. Tu je i njegova slika, a prostorija, enterijer, pločice i korito (kada) isti su baš kao i kad je on bio - hvali se vodič u hotelu 'Nove Lazne'.

Zaista kraljevski - Super! Lepo je uskočiti u isti bazen u kojem su se, u svoje vreme, brčkale svetske face. Cena je nebitna, a i onako nemam da platim pa, k'o velim, da iskoristim priliku. Sauna, zatim džakuzi, pa onda relaksacija u bazenu s toplom, onda s hladnom, pa opet toplom vodom, na kraju masaža i mazanje blatom - zaista kraljevski! Nije onaj Francuz Luj bez povoda rekao 'lepo je biti kralj'.
    Kako li je tek kralj Edvard ovde uživao! Edvard, to vam je onaj engleski razbojnik čuven po švaleraciji i varanju žene, kraljice Aleksandre. Ona je, opet, znala za sve muževljeve ljubavnice, ali ga je iz nekog razloga trpela. Ili je možda i ona (kako se može zaključiti iz priče) dolazila u ovu banju i zarad ovdašnjeg 'kraljevskog galjenja' rešila da ne komplikuje stvari. Banja pamti i Getea, koji se, po predanju, baš ovde smrtno zaljubio u sedamnaestogodišnju devojku. On je tada imao tričavih 70 leta. Hteo je, kažu, da se ženi njom, čak ju je i zaprosio, ali avaj. Njena familija nije to odobrila. Od toga se deda Gete navodno nikada nije oporavio. Naravno, kakvo bi to svetski čuveno elitno mesto bilo, da u njemu nisu boravili, ili da ga sada ne posećuju, srpske glavešine. Kralj Aleksandar je bio stalni gost, a od naših poznatih diplomata, dolazili su i Nikola Pašić i Milan Stojadinović.

Nikad nije rušenaZa nastanak banje najzaslužniji je lekar Jan Jozef Ner, koji je otkrio da voda sa izvora povoljno deluje na probavu i san monaha. Manastir se borio da dobije dozvole za gradnju banjskog objekta, a 1818. dobio je status banjskog grada. Naziv Marijanske Lazne, kaže legenda, dobio je je po Marijanskoj slici koju je neki vojnik, vraćajući se iz rata, u znak zahvalnosti za izlečenje okačio o zid.
    Postoji i druga verzija da je grad dobio ime po Marijinom izvoru, koji je, najblaže rečeno, imao čudan miris ili, nazvano pravim imenom, smrad. Prvi lekoviti izvori vode u njoj otkriveni su još u 16. veku, a banja danas ima preko 100 termalnih izvorišta oko kojih su nikli luksuzni hoteli. Kao i u Karlovim Varima, i ovde je sve otmeno i glamurozno.
    Dominantan stil gradnje je neoklasičan, a svakako najpoznatija građevina je Kolonada iz 1889. godine. Njen plato danas krasi tzv. Raspevana fontana, koja je i zaštitni znak grada. Grad i banja su savršeno očuvani, jer ih nijedna vojska koja je tuda prošla nije rušila.
    U banji su, objašnjavaju domaćini, živeli Jevreji, a Hitler je takođe bio čest gost. Prema legendi, njegov omiljeni kompozitor Vagner na ovom mestu je pročitao 'Parsifala', što ga je inspirisalo da napiše istoimenu operu.
    Ovde je sve podređeno potpunom odmoru i uživanju - u restoranima i kafeima. Ko hoće, može da obiđe obližnji manastir Tepla iz 1193. godine, da uživa u nedirnutoj prirodi zaštićene Klacke, jaše, igra golf, tenis... A i Čehinje su baš kao iz priče. Lepe, plave, visoke i zgodne! I, što je najvažnije, razumeju srpski!

AUSTRIJSKI ALPI

    U svetu alpske bajke Austrija zauzima posebno mesto jer njena skijališta nude sve što podrazumeva savršeno zimovanje - veliki izbor staza za početnike i iskusne skijaše, uzbudljive padine za avanturiste, prelepe glečerske predele, vazdušne i termalne banje, ali i mesta za dobar noćni provo.
    Već sa prvim danima decembra zaljubljenici u zimske sportove kreću put Salcburga i ostalih austrijskih skijaških regija koje su među vodećima u svetu kada su aktuelna zimovanja. S obzirom na to da Alpi prekrivaju većinu teritorije, Austrija se, više nego druge evropske zemlje, doživljava kao idealna skijaška destinacija. Živopisne padine prekrivene snežnom belinom i ušuškana, tradicionalna seoca idealan su izbor za savladavanje početnih skijaških koraka, dok su odlično organizovani ski-centri pravi izazov za prekaljene skijaše. Uz prepoznatljivi austrijski šmek koji se ogleda u pivu, hrani i perfektno organizovanim ski-rizortima, ovde ćete pronaći mesta za svačiji ukus, u zavisnosti od toga kako zamišljate svoj idealan zimski odmor.

Bajkovite regije  - Lepota odlaska u Austriju u vreme ledenih snegova upravo je u tome što, pored najzvučnijih i elitnih centara, ovde možete birati i neke intimnije, ali jednako bajkovite predele za uživanje u snežnoj idili.
    Jedno od takvih mesta su Gerlicen Alpi. Oni su odličan izbor za porodice s decom jer nude savršeno obezbeđene staze, 'uokvirene' netaknutom šumskom lepotom, ali i brojne skijaške škole. Tu je i skijaška regija Hohpustertal - Silijan koja je jedna od neodoljivih planinskih destinacija za porodični odmor, na kojoj vam u aktivnostima na snegu društvo pravi zubato zimsko sunce. Centar regije je gradić Silijan, sa raskošnim skijalištem Turntaler.
    Skijalište u Nasfeldu ima više od 100 km odličnih skijaških staza, najdužu žičaru u Alpima, šest kilometara dug 'Millenium Express' kojim se iz doline do skijališta stiže za samo 17 minuta. Staze su dovoljno duge i prijatne za one koji vole da na skijama lagano jezde kroz snežne predele, ali su zbog mestimičnih kratkih zavoja jednako prilagodljive i turistima koji vole brzinu i uživaju u uzbudljivom skijanju.
    Sjajan odmor čeka vas i u regiji Išgl Zamnaun koja se nalazi u Tirolu. Podeljena je na dva dela, od kojih se jedan nalazi u Austriji, a drugi u Švajcarskoj, gde je, zbog povezanosti dve zemlje, na snazi bescarinska zona. Budući da se nalazi u glečerom opasanoj prirodi, ovo skijalište možda je najpreporučljivije zaljubljenim parovima jer ambijent u kojem su smešteni hoteli donosi pravu zimsku čaroliju.

Kicbil
 - Sa 132 kilometra staza različitih nivoa težine, u Kicbilu svako može da dobije svoj deo zabave. Glečerski plato je savršen za početnike, a iskusniji se mogu oprobati na ledenim trkačkim stazama. Središte ove regije je srednjovekovni Kicbil, jedna je od najpopularnijih destinacija Tirola, koja je status prestiža stekla ne samo zbog skijanja, već i zbog svoje izuzetne lepote i šarma. Šest kilometara zapadno nalazi se slikoviti Kirhberg, polazna tačka žičare ka stazama kicbilske planine Pengelštajn. Kirhberg i Kicbil imaju ukupno 168 kilometara savršeno uređenih staza, sa različitim nagibima padina - od blagih za početnike, do izazovne, ledene i svetski poznate Štrif staze za spust, za one najhrabrije.

Kaprun - Ova regija koja pripada pokrajini Salcburg važi za jednu od najlepših u Austriji. Kaprun, malo i mirno mesto usidreno na 786 metara nadmorske visine, podno vrha Kircštajnhorna. Od te tačke pruža se istoimeno glečersko skijalište - Kircštajnhorn. U pitanju je zanimljivo i vrlo popularno ski-odredište čija posećenost posebno raste na prelazu zime u proleće. Najveću atrakciju u Kaprunu predstavlja noćno skijanje na 2.900 metara visokom glečerskom skijalištu, međutim, mesto je poznato i po tome što, van ski-staza, postoje još brojni sportski sadržaji kao što su bazeni i klizališta. Staze su 'crveno-plavog' karaktera odnosno srednje težine, bez ijedne crne, što je nepisano pravilo na glečerima. Od žičara ima dve četvorosedne, šest šestosednih, jedan dvosed, tri gondole, dok su deset žica sidra.
    Mnogi smatraju da je Kaprun najbolja zimska turistička destinacija u Evropi, baš zbog činjenice da sezona skijanja traje od novembra do aprila. Na Kaprunu zimi ne fali snega - snežni prekrivač u sezoni iznosi oko četiri metra u proseku. Staze su prave glečerske, izuzetno široke i uvek relativno mekane zbog debele podloge, barem u višim predelima skijališta. Opasnost vreba jedino kada je vreme oblačno, jer se tada, zbog prevelike beline, lako gubi orijentacija. Međutim, i tada možete uživati ukoliko precizno pratite rubove staze koji su označeni fluorescentnim štapovima.

Cel am Ze - Svega desetak kilometara udaljen od Kapruna, nalazi se grad Cel am Ze. Prepun šetališta, parkova, jezera, ali i sadržaja za istinsko turističko upoznavanje sa tradicijom Austrije u vidu muzeja, galerija i galerijskih prodavnica, ovaj grad odličan je izbor za smeštaj pre svega zbog konkurentnih cena. Cena apartmana za četiri osobe kod jezera sa bazenom iznosi 590 evra za sedam dana, dok je za smeštaj u apartmanima za sedam osoba u istom periodu potrebno izdvojiti svega 130 evra po osobi. Uz sve navedeno, ovaj gradić nudi i izuzetno bogat noćni život, zbog čega zasigurno ispunjava očekivanja mlađe populacije. Osim blizine Kapruna (na naslovnoj), Kircštajnhorna, iznad Cel am Zea nalazi se i skijalište Majskogel gde možete uživati u nešto mirnijem zimovanju. Do skijališta možete stići i gondolama koje su kapaciteta šest osoba. Tokom 25 minuta vožnje, koliko vam je otprilike potrebno do obližnjeg skijališta, uživaćete u nestvarnim predelima koji očaravaju smenom snega i leda. Gondolom se dolazi na donju stanicu skijališta, odakle se do vrha, na 3.029 metara, mora presedati nekoliko puta.

Bad Klajnkirhajm - 
Zbog onoga što se u njemu nudi, ovo skijalište poznato je i po krilatici 'Sa skijališta u terme'. Naime, uz obilje sunca i umereno strme staze, na kojima su organizovane škola skijanja i ski-vrtić, ovde može da se uživa i u velnes tretmanima. Smešteno je u jednoj od dolina u austrijskoj pokrajini Karintija na 1.035 metara nadmorske visine i karakteristično je zbog najvišeg vrha Kajzerburga koji se nalazi na 2.055 metara nadmorske visine. Nadaleko su poznate njegove termalne banje Sveta Katarina i Romerbad, gde su na termalnim izvorima izgrađeni brojni spa-centri sa solarijumima, saunama, masažnim salonima i akva-gimnastikom. Temperatura vode u termalnim bazenima kreće se od 32 do 34 stepena, ali posebno uživanje predstavlja kupanje u spoljašnjem bazenu u predelu okruženom planinama sa snegom. Uz brda iznad samog mesta, skijalište se tematski može podeliti na dva dela - prvi čine dva vrha iznad samog Bad Klajnkirhajma, okrenutog ka severu, i drugi deo od dva brda iznad Sent Osvalda, okrenutog prema istoku. Bad Klankirhajm se može pohvaliti sa 90 kilometara staza, koje su uglavnom lakše i srednje teške konfiguracije, uz dve kraće crne staze koje se ne uređuju.

PROSIDBA DEVOJKE POD OBLACIMA

    Ukoliko tragate za savršenim mestom za prosidbu, pogledajte najnoviju listu nezaboravnih destinacija za ovaj romantični čin ljubav.
    Iako mnogi smatraju da je prosidba samo deo tradicije, originalni muškarci ulažu mnogo truda kako bi tog dana svoju voljenu učinili junakinjom najlepše bajke. Vođeni uverenjem da je za savršenu veridbu najvažniji deo scenografija, magazin 'Ask men' sastavio je listu top 10 mesta u svetu koja su idealna za 'prstenovanje' buduće supruge. Možda upravo odabir prave destinacije bude presudan za to kakav će biti odgovor nežnije polovine.

Lauterbrunnen, Švajcarska - Ova severnoevropska zemlja nije poznata samo po satovima i Rodžeru Federeru. Ona se može pohvaliti i mirnim, čudnovatim i multifunkcionalnim mestima koja kao da su 'ušuškana' od ostatka sveta. Odvedite svoju lepšu polovinu na piknik i dok se ona divi slapovima iza kojih promaljaju vrhovi Alpa prekriveni snegom, poturite joj neku od neodoljivih švajcarskih čokoladica sa kutijicom u kojoj sija verenički prsten.

Noosa, Australija - Uprkos konstantnim upozorenjima o poplavama, vi i dalje mislite da nema alternative za Veneciju? Međutim, romantičnu vožnju gondolom svojoj izabranici možete priuštiti i u Australiji. Smestite se u Kvinslendu i organizujte mini plovidbu predivnom rekom Nusa, a sa sobom ponesite neko od božanstvenih australijskih vina. Dok uživate u ispijanju božanskog napitka, saopštite joj da želite da kraj vas bude zauvek.

Phnom Bakheng, Kambodža - Sam odlazak u ovaj deo sveta za vašu voljenu biće najlepši dokaz ljubavi, jer je vrlo verovatno da ćete nasrtljivim meštanima više puta morati da stavljate do znanja da je ona vaša žena. Unajmite slona koji će vas 'odbaciti' do ovog strmog kambodžanskog brda, nakon čega ćete se, uskim stepenicama, popeti do njegovog vrha i pronaći miran kutak sa fantastičnim pogledom. Na tom mestu sačekajte suton i u trenutku kada sunce zađe za 1.100 godina stari hram, izvadite prsten.

Queenstown, Novi Zeland - 
Ovo je savršena lokacija za prosidbu, ali samo u slučaju da je vaša draga ljubitelj 'Gospodara prstenova'. U pitanju je jedna od prepoznatljivih lokacija na kojima je film sniman, a ukoliko želite da vaša ideja bude potpuno autentična, potrudite se da budete odeveni kao Frodo iz naučnofantastične sage. Ukoliko ona ne zna za 'Gospodare prstenova', u ovom gradu imate i savršen 'plan B' - Nevis Ark, najvišu ljuljašku na svetu. Idealan trenutak za prosidbu je negde na sredini puta, 300 metara iznad veličanstvenog kanjona.

Pont des Arts, Pariz - Grad svetlosti je sinonim za romantiku, pa je samim tim idealan izbor za prosidbu. Međutim, kada u ovom gradu birate lokaciju za taj čin, ne zaboravite da je Ajfelov toranj već postao kliše. Umesto toga, zaputite se ka Pondezaru, mostu na kojem su Zverka i Keri konačno shvatili da su suđeni jedno drugom u poslednjoj epizodi 'Seksa i grada'.

Obala Namibije, Afrika - Iako ova scenografija podrazumeva odlazak u nestabilnu afričku regiju, malo avanture može na pravi način začiniti vaš ljubavni 'dan D'. Ova obala je najbogatija na svetu zbog nalazišta dijamanata koji su skriveni pod peskom. Zato, u slučaju da ste na put krenuli bez vereničkog prstena, uvek možete skoknuti do lokalne zlatare i po više nego pristupačnoj ceni pazariti prsten sa izvornim afričkim dijamantom. Zaslepljena sjajem nambijskog dijamanta, vaša voljena će bez sumnje izgovoriti 'da'.



¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Turizam i PutovanjaTurizam i Putovanja - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana