Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Gde Na Godišnji Odmor

     Najprijatnija mesta, Indonezija - najbolja turistička destinacija za ronjenje, Njujork - velika jabuka, egzotika sa Kariba... Odlučili ste se da negde otputujete, ali još niste rešili koja je turistička destinacija najatraktivnija za vas.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
NAJPRIJATNIJA MESTA

    Poznati američki vodič 'Frommers' savetuje gde da putujete sa malo novca, a da se dobro provedete. Kraj godine je vreme kada turistički vodiči svojim čitaocima predlažu najbolje destinacije za iduću sezonu.
Posle Lonely Planeta, popis najpoželjnijih mesta za odmor objavio je i 'Frommer's', američki vodič koji je osvojio naklonost čitalaca savetima kako putovati sa što manje novca.
Hokaido, Japan - Najsevernije japansko ostrvo dugo je bilo krajnja granica za građane te ostrvske zemlje, a samim tim i relativno nepoznato posetiocima. U poslednje vreme imidž Hokaida se menja. S najvećim ostrvom Honšuom spaja ga podvodni tunel, a turistima su zanimljivi i aktivni vulkani.

Doha, Katar - Prestonica male nacije u Persijskom zalivu leži na najvećem izvoru prirodnog gasa, zbog čega se može pohvaliti najvećim prihodom po glavi stanovnika na svetu. Osim po nafti, gasu i luksuzu, Doha je poznata i kao sedište svetske TV mreže Al Džazire.

Rio de Žaneiro, Brazil - Iako se teško može nazvati nepoznatom ili neotkrivenom destinacijom, Rio de Žaneiro polako se odmiče od imidža sunca, mora i sambe i počinje da se profiliše kao metropola glamura i prefinjenosti. Tome sigurno doprinose i pripreme za Olimpijadu 2016.

Obala Kenta, Engleska - Manje od dva sata vozom od Londona nalazi se područje s dugim peščanim plažama, od kojih mnoge imaju plavu zastavu, s privlačnim morskim gradićima. Većina turista dolazi na produženi vikend te uživa u restoranima i šarmantnim hotelima.

Stokholm, Švedska - 'Venecija severa' je mesto gde se dodeljuje Nobelova nagrada i svi pevuše hitove legendarnog benda ABBA, okruženi jedinstvenim švedskim dizajnom. Ali ono što je Stokholm vinulo u turistička nebesa jesu knjige popularnog pisca Stiga Lašona i likovi iz njegove trilogije 'Milenijum'.

Ostrvo Ponca, Italija - Osim što je glavno ostrvo arhipelaga Pontin, Ponca je od jedno od najprirodnijih, najlepših i najzabavnijih mesta u Italiji. Istovremeno, dovoljno je udaljena od kopna pa se očuvala od nedaća masovnog turizma.

Poluostrvo Češme, Turska - Još pre desetak godina to mesto na Egejskom moru bilo je sinonim za prljav pijesak i neuredne porodične pansione. Ali vremena se menjaju, pa se odmaralište za radničku klasu iz grada Izmira pretvorilo u pravu turističku senzaciju.

Nacionalni park Nahani Kanada - Kada bi moralo da se izabere najbolje iskustvo u divljini u toj državi, sigurno bi to bila vožnja rekom Nahani. Nacionalni park Nahani može da se pohvali činjenicom da je bio prvi na Uneskovoj listi svetske baštine i jedno od retkih zaštićenih područja čija se površina povećala.

Tajpej, Tajvan - Kako interes za kinesku kulturu raste širom sveta, turisti se sve više okreću Tajpeju, koji je prepoznat kao osvežavajuća i dostupna metropola. Grad je fascinantna kombinacija tradicionalnog i ultramodernog, pa nije neobično videti da kraj užurbanog poslovnog čoveka projuri budistički sveštenik na skuteru.

Puerto Vijeho, Kostarika - Puerto Vijeho je najpoželjnije mesto kostarikanske karipske obale. Uz domaće turiste, lepote tog mesta okruženog plažama, rekama i prašumama sve češće otkrivaju surferi i bekpekeri. Nažalost, još nije veliki broj posetilaca koji se odlučuju za posetu južnoj karipskoj obali.

NJUJORK - VELIKA JABUKA

    Ulice najposećenijeg američkog grada Njujorka 'pevaju' simfoniju modernih građevina, umetnosti, mode i kosmopolitskog duha, a nezamenljiv je osećaj koji imaju svi koji šetaju Menhetnom - da se nalaze u centru svet.
     Po mnogima glavni grad sveta, Njujork impresionira već pri prvom susretu. Kako kažu oni koji su ovde boravili, ovo je jedini grad u kojem niko nije stranac - svi su dobrodošli, lako se stapaju sa njegovim kosmopolitskim duhom, zavole njegove avenije, parkove i klubove i požele da se u njega vrate. Svojevrsna potvrda ove teze jeste upravo zaštitni znak grada, čuveni Kip slobode, koji predstavlja simbol slobode za milione ljudi celog sveta koji su u ovom gradu našli utočište.
    O čarima Velike jabuke, što je drugo ime za Njujork, već je mnogo toga rečeno. Sa svetski poznatim muzejima, najboljim muzičkim i pozorišnim događanjima, raznovrsnim restoranima, ekskluzivnim buticima brendova visoke mode i različitim mogućnostima za zabavu, najveći grad na istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država ujedno je i najposećeniji grad ove zemlje.
 
Menhetn - puls Njujorka - Zbog više nego povoljnog trgovačkog položaja, Njujork je bio i ostao važna američka luka. Osnovan je kao Nju Amsterdam, a 1664. godine preuzimaju ga Englezi koji su mu i dali današnje ime. Prihode grada čine gotovo sve grane najfinije industrije i sve su podjednako dobro razvijene - moda, berza, brušenje dijamanata, štampa... On je ujedno i simbol američke nezavisnosti i sinonim za poništenje moći kolonijalnih sila jer je u njemu smešten jedan od najpopularnijih spomenika sveta - Kip slobode.
    Široke avenije, brojne živopisne četvrti od kojih svaka predstavlja gradić za sebe mogu delovati konfuzno ako prvi put dolazite u Njujork. Zato će karta grada biti dobar saveznik da ne izostavite posetu najboljim delovima. Obilazak Njujorka podrazumeva obilazak Menhetna, žile kucavice ovog grada gde se dešavaju najvažnije stvari na svetu. Ovde vas čekaju Muzej moderne umetnosti, Metropolitan i Gugenhajm, čuveni Brodvej (na naslovnoj), šarmantni Grinič Vilidž sa najboljim pabovima i Central park. Možda najlepši park na svetu opija lepotom, pa na ovo mesto turisti po pravilu 'potroše' ceo dan. Beskrajni niz klupa koje su posvećene najvoljenijima koji više nisu živi, mekani travnjaci na kojima se u svako doba dana odvija neki piknik, labudovi u staklastim jezerima i pitome ptice i veverice koje vam jedu iz ruke - slika su koja relaksira i očarava.

Ljubavni grad - Njujork je svakako i prava poslastica kada je u pitanju šoping. Ovde ćete uvek nabasati na neka 'verovali ili ne' sniženja i verovatno prvi put u životu biti u prilici da pazarite markiranu haljinu za svega nekoliko desetina dolara. Međutim, da biste doživele i onu drugu, glamuroznu stranu ovog grada, u stilu četiri gracije iz serije 'Seks i grad', obiđite i Medison aveniju i bar se nakratko 'zasladite' prizorom najnovijih modela 'manolo blanik' cipela u raskošnim izlozima.
    Iako svi oni koji dolaze u Njujork imaju želju da uživaju u šetnji njegovim dugim ulicama, trebalo bi da znate da to ovde baš i nije pametan izbor. Njujork je toliko veliki, pa bi vam želja da ga obiđete peške oduzela previše vremena i uskratila mogućnost da posetite još mnoga dobra mesta u njemu. Najbolja preporuka je da kupite kartu za metro. Osim što besprekorno funkcioniše, vožnja metroom daje i poseban doživljaj ovog grada jer stanice krase najlepši mozaici, figure i moderne instalacije koje oslikavaju duh dela grada u kom se nalazite. Pored toga, ovo je i najisplativiji prevoz, budući da imate mogućnost da kupite sedmičnu kartu za koju možete da imate neograničeni broj vožnji u jednom danu.
    Empajer stejt bilding je još jedan simbol Njujorka koji ćete ipak najbolje doživeti ako se popnete na njegov vrh. To će biti fantastična prilika da sagledate veličanstvenu panoramu grada koji nikad ne spava. Pred vama će se ukazati sva arhitektonska remek-dela koja pamtite sa razglednica, uključujući i Krajzler bilding i osvetljeno mesto nekadašnjih Kula bliznakinja, ali i prepoznatljiva slika na ulica Njujorka na kojima se guraju žuta taksi vozila. Nakon panorame grada, uputite se u boemsku četvrt Tribeku i na njenoj kaldrmi popijte neodoljivi kapućino, a potom priuštite sebi doživljaj umetnosti uživo, razgledajući tenement zgrade u Sohou ili džinovskih dinosaurusa postavljenih ispred Prirodnjačkog muzeja.

Ljubavni rastanak - Pored svega onoga što ćete sami poželeti da posetite, za kraj ostavite i odlazak na Bruklinski most. Na ovom mestu će vam možda smetati samo gužva koju stvara na hiljade turista, ali ono što ćete ovde videti učiniće da se prepustite uživanju. Za pešake je namenjena izdignuta traka u sredini, dok levo i desno od vas putevima koji povezuju Bruklin i Menhetn tutnje automobili. Pogled koji se pruža sa mosta učiniće da se osećate kao da ste na raskrsnici glavnog grada sveta, jer se sa jedne strane vidi Ist River, a sa druge 'živi' Bruklin. Ovo je ujedno i najromantičnije mesto Velike jabuke jer zaljubljeni parovi na mostu bez ustezanja razmenjuju nežnosti i šetaju zagrljeni. Bruklinski most je treći veliki simbol Njujorka i mesto na kojem možda najbolje dolazi do izražaja i njegov zadivljujući položaj - zapadni kraj Long Ajlenda i ušće reke Hadson. Sa polascima od 18. januara, 15. februara i 15. marta u okviru osmodnevnih aranžmana 'Kon Tiki travela', Velika jabuka čeka da je upoznate.

EGZOTIKA SA KARIBA

   Prvu zemlju Novog sveta karakterišu brojni kontrasti oličeni u jedinstvenom spoju pošumljenih planina i beskrajnih rečnih dolina, luksuzni hoteli i siromašna naselja, ali i delikatesi egzotične kuhinje i napuštene plantaže šećer.
     Blagoslovena večitim sjajem sunca, čistim morem i peskom, Dominikanska Republika nudi uzbudljivo i jedinstveno kulturno iskustvo koje potpuno obuzima čula. Ona je senzualna svetkovina blistavih predela, egzotične kuhinje i impozantnih različitosti. Pulsirajuća uzbudljivost merengea, intrigantni relikti prošlosti, vrhunske cigare... sve je to deo ovog iznenađujućeg mesta. Prvi susret sa tom bajkovitom ostrvskom zemljom imao je Kristofer Kolumbo, davne 1492. godine. Čim je kročio na ostrvo Hispanjola, očaran lepotom prirode koju je tamo zatekao, Kolumbo ga je okarakterisao kao 'prelepi raj prirodnih suprotnosti'. Upravo je činjenica da na obalama Dominikane priroda nije štedela svoju darežljivost zaslužna što je i danas to utisak mnogih njenih posetilaca.
    Dominikanska Republika zauzima dve trećine ostrva Hispanjola, dok jedna trećina na istoku pripada državi Haiti. Do pitomih peščanih žala spuštaju se nepregledni zasadi kokosovih palmi i egzotičnog bilja. Naziv 'zemlja kontrasta' zavredila je geografskim fenomenima, poput najvišeg vrha i najniže tačke u Karibima, ali mnogo više u prenesenom značenju, zbog svoja 'dva lica' - urbanim Santo Domingom i ruralnim naseljima u njegovoj neposrednoj blizini. Dominikanska Republika takođe je čuvena i po velikim 'ol inkluziv' rizortima iza kojih se krije sasvim drugi život - napuštene plantaže šećera i siromašna sela.

La kapital - Santo Domingo ili 'la kapital' (glavni grad) je srce zemlje. Zvuci života koji u njemu žamori tokom 24 sata, uz užareni ritam merengea koji otkriva magičnu moć plesa lokalnih devojaka, eksplodiraju na svakom ćošku. Za Dominikance on je, poput američkog Njujorka, kolaž kultura, ili ono što je Havana za Kubance - mesto na kojem možete opipati puls celog ostrva. Centar grada zauzima Zona kolonijal, a njeno srce je park Kolon. To je mesto koje u Santo Domingu ne smete zaobići, jer biste u tom slučaju zaobišli i celu njegovu istoriju. Naime, tu se nalazi najstarija katedrala, prva kaldrmisana ulica koja nosi ime Ulica dama, gradska bolnica, manastir, univerzitet i prva evropska tvrđava u Novom svetu. Ime Ulice dama datira iz 1502. godine, a njome je nekada u rana popodneva šetala supruga Dijega Kolumba sa svojim drugaricama.
    Međutim, to je samo jedno od dva lica Santo Dominga. Van pomenute četvrti ovaj grad je mnogo više od relikta iz kolonijalne ere. Njegove šire ulice su prevashodno urbane sredine čiji tempo diktiraju moderni noćni klubovi, muzeji, kulturne institucije i život unutar poslovnih zgrada.
Karipska rivijera - Dominikana je idealna destinacija za duže odmore, jer su cene vanpansionske potrošnje više nego pristupačne za evropski džep. To važi čak i za mesta kao što su Boka Čika, udaljena svega 15 minuta vožnje od aerodroma, i Huan Dolio, 25 km dug pojas obale sa luksuznim vilama i 'ol inkluziv' hotelima koji se nalazi na pola sata vožnje od Santo Dominga. Zbog luksuza na koji 'miriše' celo mesto, ali i vrhunske usluge i za one najizbirljivije goste, mnogi kažu da takozvana 'karipska rivijera' podseća na francusku Azurnu obalu.
    Boka Čika je jedno od mesta koje preko cele godine vrvi od turista. Pre Kolumba, ovo područje je bilo od izuzetnog značaja za Tainose. U proteklih 80 godina Boka Čika se razvila u ogroman turistički kompleks, u koji u velikom broju dolaze evropski turisti. Baš kao sa dominikanskih razglednica, more je plitko i kristalno čisto tako da se ispod površine naziru najlepši korali. Osim toga, mogu se naći i plaže za one koji vole aktivnosti na vodi, pa se možete oprobati u skijanju, ronjenju, vožnji sandolinom ili vindsurfingu.
    Na samom istočnom špicu Hispanjole je Punta Kana, zaštitni znak Kariba, sa najboljim hotelima, diskotekama i kafićima. Najlepšu plažu Bavaro sigurno ćete poželeti da zabeležite kamerom, jer u taj kadar staju svi simboli karipske plaže - palme, koje nisko rastu iznad belog peska, tirkizno more i nebo prošarano paperjastim oblacima. Potpuni ugođaj je kada u Dominikani boravite u vreme hladne zime na severnoj strani zemljine polulopte.




¦ Klik Gore na Sliku - Prikaz; ¦ Ponovni Klik - Brisanje

Turizam i PutovanjaTurizam i Putovanja - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana