vrh
Meni


Feng Shui Lekovi   Kako Isceljivati Životni Prostor Da Bismo Bili Srećniji i Zdraviji! Na naš životni prostor, a onda i na nas, utiču i mnogi zvuci, kako oni unutar prostora, tako i oni spolja. Pojedini abrazivni zvuci deluju posebno negativno, kao što je to, na primer, škripa vrata, zvuk rasklimanih prozora, neispravne instalacije ili vodovod...

    Takvi zvuci mogu kod čoveka da izazovu stres i razdražljivost, isto kao i stalno prisutna gomila 'normalnih zvukoca' kao što su: zvuci vozila u  saobraćaju, avioni koji preleću, kočnice automobila, ventilacija, lift i drugo...
   Apsorbovanju loših zvukova i neutralisanju njihovog negativnog efekta može pomoći postavljanje tapiserija ili goblema na zid. A, može pomoći, takođe, i postavljanje sveže biljke, nikako suve, u pravcu iz kojeg nam dolaze neprijatni ili dosadni zvuci. Naravno, slušanje prijatne i skladne muzike uvek je korisno i jako brzo stvara pozitivne efekte u našem okruženju.

BILJKE

   Feng šui kaže da ne postoji bolji način da se uravnoteži unutarnje sa spoljašnjim od držanja biljaka u svom unutrašnjem prostoru. Zdrave biljke su odličan dodatak životnoj energiji, prave inekcije životnosti koje ubrizgavamo uvek tamo gde nam nedostaje energije - radi se uvek o onoj bagvi koja se odnosi na oblast našeg života u kojoj imamo problema, što znači da treba i da lečimo samu tu bagvu. Tako, ako nam ne ide dobro u ljubavi, postavimo biljku u bagvu Zemlja; ako nemamo dovoljno novca u bagvu Vetar, ako nam nisu dobri odnosi sa starijima, onda je u pitanju bagva Grom kojoj treba biljka...
    Prilikom odabira odgovarajuće biljke treba voditi računa o tome kakvog joj je oblika list, da li je biljka čvrsta ili fleksibilna, velika ili mala, ali najviše od svega treba imati u vidu svoj cilj, simboliku bagve koju želimo da lečimo kao i kulturološko značenje određene biljke na našem prostoru. Po pravilu, skoro sve biljke unose neku novu energiju u naš prostor i doprinose procesu podsticaja aktivnosti unutar određene bagve.
    Biljke sa oštrim, izduženim ili bodljikavim listovima, kao i one sa trnjem, ne treba gajiti u malom prostoru. Kaktus nije za upotrebu po ćoškovima, jer i sam svojom bodljikavošću negativno utiče na okolinu. Suvo cveće može da se koristi samo onda kada nema svežeg, iako nije preporučljivo. Plastične biljke treba takođe izbegavati, sem u slučajevima ekstremnih alergija na bilje, a i tada se preporučuje pažljivo i minimalno korišćenje.
    Biljke koje izaberemo da uz njihovu pomoć lečimo svoj prostor treba da budu zdrave, i onjima treba redovno da vodimo računa, inače mogu izazvati pomeranje energetskih tokova, čak i negativni efekat. Bolesne biljke treba lečiti, ili ih zameniti zdravim.
    Ne postoji biljka koja bi se mogla preporučiti kao univerzalna. Odabiranje odgovarajuće biljke za naš prostor ostavljeno je našoj ličnoj intuiciji. Ako želimo da aktiviramo bagvu Zemlja - odnosi, ljubav, onda u toj oblasti postavimo biljku koja u našoj kulturi simbolizuje ljubav. Vodimo računa o tome da se radi o oblasti koja favorizuje bujnost i plodnost, pa iz toga zaključimo kakva treba da bude biljka koja će izlečiti bagvu Zemlja.


BOJE

    Boje na nas, s obzirom na to da smo biološka bića, deluju i fiziološki, ali i na mnogo drugih, različitih načina. Svaka boja simbolizuje po nešto, i ima različito značenje i delovanje na naš život. Boje se u Feng šuiju koriste kao lekovi za određene životne oblasti, i njihovo korišćenje uvek zavisi od toga šta želimo da postignemo (koju promenu) u kojoj životnoj oblasti.
    Boje utiču na to kako ćemo doživljavati naš životni prostor i kako ćemo se u njemu osećati. Istraživanja su pokazala da previše crvene boje uzrokuje hiperaktivnost, i da su se deca u jednoj eksperimentalnoj školi u kojoj je dominirala crvena boja gotovo penjala po zidovima od viška energije koja je bila uzrokovana crvenom bojom.

    CRVENA - predstavlja energiju vatre, živa je i aktivna, pulsirajuća energija. Koristi se onda kada neke stvari želimo da uradimo brzo, odnosno da ih materijalizujemo. Ona stimuliše aktivnost, ali se, recimo, ne preporučuje kao dominantna boja u spavaćoj i dnevnoj sobi, jer čak i crvene zavese tu mogu da budu uzrok nesanice. Crveni zidovi u kuhinji i trpezariji loše deluju na probavu i prekomerno stimulišu apetit. Čak i krupni detalji crvene boje u jednoj prostoriji uznemiravaju um, i doprinose migreni, nestrpljenju i anksioznosti.
    Previše crvene boje u jednom prostoru može da unese konfliktnu energiju, i zato se ta boja preporučuje samo u 'mrljama', detaljima u životnom prostoru. Otvorene rane kao i neke povrede teže zarastaju u prisustvu crvene boje, a korišćenje crvene boje u zatvorima i mentalnim ustanovama pokazalo je da ona negativno utiče jer izaziva nasilno i agresivno ponašanje.
    S druge strane, crvena boja može da bude izuzetno korisna, i kod pasivne ili stidljive dece korišćenjem crvene boje u garderobi ili detaljima u sobi, roditelji mogu mnogo da postignu. Pravilna upotreba crvene boje podstiče strast i senzualnost i stimuliše libido. U životnom prostoru se kao lek koristi kada neka oblast života treba da se aktivira, ali i tada se koristi izuzetno oprezno i u detaljima, tek da naglasi ono što želimo da postignemo (crveni ram, na primer).

    ŽUTA - odnosi se na zemlju i u prostoru se koristi da bi stimulisala ukućane da postanu svesni energije zajedništva. Žuta boja sama po sebi promoviše društvenost. Ova boja je više inspirišuća nego stimulišuća i više usmerena ka intelektu i društvu. Motiviše individue da razmotre svoje odnose i izvlači introvertne ljude iz osećaja usamljenosti ili neraspoloženja. U kombinaciji sa crvenom (ili njihova mešavina, narandžasta), žuta potvrđuje jaku okupljajuću energiju. Žuta sa zelenom nije dobra kombinacija sem ako nema i crvene u detaljima koja će te dve boje povezati.
    Preporuka feng šuija koja se odnosi na crvenu boju, odnosi se i na žutu, a to je da se sve jake boje koriste dozirano, i da ne treba da budu dominantne u nekom životnom prostoru. One se koriste samo kao akcenti, onda kada želimo svesno da postignemo određeni efekat.

    CRNA I PLAVA - ove boje se odnose na vodu. Plava je opuštajuća, i u nekom prostoru potrebno je, u poređenju sa crvenom, puno više plave boje da bi se naglasio efekat opuštenosti i mira. Crna boja smanjuje životnu energiju i može da uzrokuje depresivnost ili nedostatak volje. S druge strane, ona je izuzetno korisna kad  se koristi u malim količinama jer tada definiše ideje i namere, pomaže koncentraciji i pomaže da ukućani postanu mnogo precizniji.
    Tamne boje, kao što su siva i crna, mogu uzrokovati neutralnost i nedefinisanost, i zato se koriste samo u kombinaciji sa jačim bojama. Korišćenje sive ili sivomaslinaste kao pretežne u školskim učionicama, ili vladinim ustanovama i prostorijama, čini da ove prostorije i boravak u njima doživljavamo kao izuzetno dosadne.

    BELA - spada u neutralnu boju, i dobra je kao podloga koja onda efikasno može da naglasi bilo koju drugu boju, i zato je dobro druge boje koristiti u detaljima na beloj podlozi. Ona sugeriše i čistoću i profinjenost, ali i harmoniju svih drugih boja.

    ZELENA - u feng šuiju označava rano jutro i proleće. Ona je dominantna boja biljnog sveta i simbolizuje rast. Zato se koristi u onim bagvama- odnosno u životnim oblastima u kojima želimo da napredujemo i 'porastemo'. Talasna dužina zelene boje podstiče kosti i čvrste strukture na oporavak, a ima lekoviti efekat i na jetru i žuč.
    Previše zelene u nekom prostoru može kreirati naivni idealizam, i odvojiti osobu od stvarnosti. Ali, ako je koristimo umereno ona stimuliše naše mogućnosti i utiče pozitivno na naš nervni sistem. Takođe, zelena boja se koristi tamo gde treba podstaći poverenje u sebe i svoje mogućnosti. Kombinacija zelene sa crvenom je dobra kombinacija koja zdržava pozitivna svojstva obe boje (rast, ali i aktivnost).

    LJUBIČASTA - koristi se onda kada treba umiriti energiju jednog prostora, ali se ne koristi u poslovnim prostorijama, jer može da izazove pospanost radnika. Tamo gde je novac primarni cilj, korišćenje ljubičaste boje neće dati željeni efekat, jer samo jače boje pomažu oko materijalnih stvari i pomažu da se one brže konkretizuju.
   
    Kada se radi o korišćenju mirnih boja (plava, ljubičasta) onda ih u jednom prostoru, ako želimo da postignemo efekat smirenosti i opuštenosti, moramo koristiti obilnije, da bi se postigao željeni efekat.
    Previše intenzivnih boja (narandžasta, crvena) može izazvati neželjene efekte, a puno različitih boja u jednom prostoru može gotovo izazvati slepilo za boje, jer tada oko ne može da razlikuje jedu boju od druge.  

VODA

    Voda je ključni elemenat u Feng šuiju - i sam naziv nauke Feng šui znači 'voda i vazduh', i ona predstavlja sam život. Nisu se baš slučajno rane kulture ali i svi veliki gradovi danas, uvek gradili pored ili blizu vode.
    U nekim kulturama i kuće su tako građene da su bile blizu izvora vode, ili da im se ulazna vrata otvaraju na izvor vode. Sličan trik koriste i danas neki vlasnici orijentalnih restorana koji postavljaju malu fontanu na samom ulazu, iz koje voda teče paralelno sa pravcem kojim se ulazi u unutrašnji prostor.
    Pošto voda obično predstavlja i dobru sreću, nije čudo što se u nekim radnjama akvarijumi postavljaju blizu kase, ili tako da budu vidljivi od samih ulaznih vrata.
    Čista, stajaća voda koristi se kao lek onda kada treba balansirati negativnosti, i kada su u prostoru prisutne konfuzije i tenzije. Voda se može koristiti kao lek onda kada u nekom preostoru ima previše vatre, i konflikata. Tada, voda deluje umirujuće neutrališući višak energije vatre.
    Za razliku od tog umirujućeg efekta, voda može delovati i aktivirajući energiju, i to počinje sa instaliranjem male fontane ili vodene skulpture.
    Akvarijum sa biljkama i zlatnim ribicama (ili drugim vrstama) od koga dopiru zvuci klokotanja mehurića vode, može biti izvanredna dupla kura, jer predstavlja i dobru sreću - akvarijum, i aktivnost - zlatna ribica koja se kreće živahno.

UMETNIČKA DELA

    Bilo kakvo umetničko delo da se izabere, ono doprinosi stvaranju tačno određene vrste energije u prostoru. Umetnička dela zrače i svojim simbolizmom, ali i bojama, namerom... Tako, ako se u bagvi Grom postavi prelepa slika borbe sa bikovima u areni, rezultat može biti konflikt sa roditeljima, ili starijima.
    Umetnička dela treba da odražavaju i neki naš cilj, bilo da se radi o sreći, zadovoljstvu, ljubavi i deci. Dok ih gledamo mi treba da ih razumemo, i da se sa njima prijatno osećamo. Slike prekrasnih predela, okeana ili neba stvaraju utisak širine i zato se postavljaju u male stanove ili sobe da se njihovi stanovnici ne bi osećali kao da nemaju dovoljno širine u prostoru. Apstraktne ili modernističke slike, sa druge strane, kreiraju atmosferu u kojoj ukućani neće moći da se koncentrišu ili usmere ni na šta konkretno i u kojoj će osećati kao da nikako ne mogu da završe započeto.
    Što se tiče ostalih umetničkih predmeta, poželjno je da oni ne sadrže oštre ivice, a skilpture treba birati imajući neprekidno na umu njihov simbolizam ali i željeni cilj koji mi imamo - ako želimo da nađemo bračnog partnera nećemo u bagvu odnosa, stavljati statuu Bude, ma kako ona lepa bila.

TEŠKI I MASIVNI PREDMETI

    Teški i masivni predmeti zluže zato da bi energiju prizemljili i materijalizovali. Koristimo ih kao lekove, onda kada je potrebno postojeću situaciju 'uhvatiti' i zadržati, odnosno stabilizovati. Tako, na primer, ako smo zadovoljni svojim napretkom na planu novca, postavimo recimo neku fotelju ili bilo koji drugi predmet koji bi se mogao smatrati teškim i masivnim, u bagvu Vetar, da bismo stanje održali takvim kakvo je sada.
    Ako neki teški i masivni predmet postavimo u bagvu oblasti života u kojoj nam već duže vreme 'ne ide', gde nam je energija kao blokirana, i gde smo kao u zastoju, to će po naš život i tu oblast imati neželjeni, negativni efekat.

SIMBOLI KAO LEK

    Svaki objekt u sebi krije neki simbolizam, neko skriveno značenje. Simbola u našem domu ili poslovnom okruženju ima svuda, i ima ih jako puno. U situacijama kada nemeravamo da menjamo neke stvari u svom životu i da ih poboljšavamo, simbolizam je od velikog značaja.
    Simbol može biti i ako držimo neplaćene račune u bagvi uspeha i ugleda (Vatra), jer tada možemo imati ugled osobe koja ima puno neplaćenih računa, ili osobe 'koja ne plaća i podmiruje svoje račune i obaveze', i ono što se tada može desiti jeste da nelećemo na poslovne partnere koji nam neće plaćati račune. Simbol može biti i lažni novac koji čuvamo u bagvi koja predstavlja novac, ili makaze u bagvi Zemlja (odnosi), ili Nebo (prijatelji). Držanje žileta, mačeva ili drugih oštrih premeta u bagvi zdravlja svakako da je nešto što se neće dobro odraziti na naše zdravlje (tajanstveno probadanje u telu) ...
    Simbolika postoji i onda kada držimo kaktus (bodljikavost) u bagvi Jezero (odnosi sa decom - deca su neprijateljski raspoložena), ili na samom ulazu u stan ('gosti nisu dobro došli, ideite kući'). Ako želimo postojanost u jednoj bagvi, a onda i u oblasti svog života koja je vezana za tu bagvu, svakako da u njoj nećemo držati recimo voće koje brzo truli, jer ono simbolizuje sve drugo osim postojanosti.
    Simbolizam postoji i u predmetima koji su usamljeni ili pak upareni (ako hoću prijatelje, onda ću postaviti više predmeta), ali simbolizam postoji i u apstraktnoj slici postavljenoj u bagvi zdravlja ili bagvi bogatstva. Apstraktne slike privlače apstraktnu energiju, ili bolje reći prave energiju apstraktnom, pa kada nam u životu treba nešto konkretno, takve simbole je najbolje izbegavati.
    Najbolje je kada u neku bagvu našeg životnog prostora postavimo neki simbol ljubavi, bogatstva, prijateljstva ili putovanja, koji će predstavljati ispunjenje naše želje, odnosno namere sa tom bagvom, to jest, životnom oblasti.
To uvek treba da bude i nešto dovoljno konkretno, ali i nešto što nam pričinjava zadovoljstvo, i što budi u nama lepa osećanja i poverenje u sebe. Tako slika sa prošlogodišnjeg letovanja u Grčkoj, koja u nama budi entuzijazam, lepa osećanja i želju da  letovanje ponovimo, ako se postavi kao simbol u bilo koju bagvu, deluje povoljno, privlačeći pozitivnu energiju.
    Mekani i prijatni materijali, ili guma (isto simbol mekoće) kada se postave u jednu oblast, mogu da balansiraju energiju. Ako nam je potreban napredak u životu, onda ćemo birati nešto što simbolizuje uzdizanje energije, ako na primer, sliku deteta kako baca konfete, ili sliku jata ptica u letu. Ovakve lekovite kure simbolima mogu da budu, a one to i jesu, izuzetno brze i efikasne.

NAPOMENE UZ PRIMENU LEKOVA

    Lek koji je isto tako važan, ali se smatra toliko normalnim da se ne spominje odvojeno, jeste VAZDUH. Prostorije uvek treba da budu dobro provetrene, bez obzira kakvo je vreme napolju, jer strujanje vazduha, i izmena starog vazduha svežim, ima uvek samo pozitivni efekat na energiju u jednom životnom prostoru - i vazduh je život.
    Upozorenje uz primenu svih lekova feng šuija: ne previše i ne odjednom. Sve promene treba da se odvijaju malo po malo, jer previše promena uzrokuje stres u okruženju i daje negativan efekat. Kada se unose promene, neka to bude jedna po jedna, da bi se mogao pratiti efekat koji dotična promena (recimo postavljanje ogledala) ima na naš život. Takođe, nije preporučljivo unositi previše lekova u jedan isti deo životnog prostora - jednu te istu bagvu. Takvo pojačanje energije može uneti energetski haos u naš život, i stvoriti hiperaktivnost koja neće dati željeni pozitivne rezultate.
    Dalje, važno je zapamtiti da uvek treba slušati svoju intuiciju: ako nam jako smeta neki lek koji smo postavili, bolje je da ga sklonimo, pa da ili probamo kasnije sa istim lekom, ili da pokušamo sa nekim drugim.  Takođe,
   Nikad ne treba menjati ništa u bagvi koja predstavlja oblast našeg života u kojoj nam dobro ide.

     RSS FEED-OVI ZA VAŠ SAJT  NAJBOLJA WEB SKOLA
Povratak Na Vrh Strane