Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Feng Shui Kure

   Šta su sve lekovi i kure feng šuia i kako ih primeniti u svom životnom prostoru? Svaka oblast našeg života, pod uticajem je i svih ostalih oblasti, odnosno bagvi kako ih zovemo u feng shuiu.
   Povezanost bagvi zapravo govori o tome da jesve u svemiru povezano, odnosno da kako celina utiče na delove, tako i delovi na celinu, a i jedni na druge.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
PRIPREMA ZA 'LEČENJE'

    Dakle, sve bagve međusobno su povezane, ali nisu sve u svakom trenutku našeg života podjednako važne.
Nije strogo određeno šta je najbolje raditi u kojoj bagvi, a i neke prostore naprosto ne možemo menjati, već im se moramo maksimalno prilagođavati ili ne možemo menjati njihove uloge. Najosnovnije što valja znati je da sve odeljke kuće, to jest, svaku bagvu, treba držati potpuno čistim i urednim i ispuniti ih odgovarajućim energetskim povoljnim predmetima. Samo to, više je nego dovoljno da energija počne da cirkuliše i da mogućnosti koje nosi svaka bagva počnu da se ostvaruju. Kada je to potrebno, u svaku bagvu se mogu postaviti odgovarajući 'lekovi', od kojih su neki univerzalni, kao što su ogledala, biljke ...
    Kure ili lekovi u feng shuiu služe da bi se 'izlečio' naš životni prostor i na taj način se unele promene i u određene oblasti našeg života. Postavljanjem lekova u određene oblasti kuće ili sobe, podstičemo odgovarajuću vrstu energije i omogućavamo joj da se manifestuje i u našem životu.
    Kure feng shuija uglavnom su jednostavne i lako se primenjuju, a veoma brzo daju rezultate. Primenjuju se onda kada u nekoj oblasti našeg života nešto ne funkcioniše kako treba i kako očekujemo, a prethodno treba obaviti temeljnu pripremu prostora. Postavljanje lekova, ogledala ili kristala, u neurednu ili nečistu sobu, stan ili kuću, može stvoriti brze ali i neželjene efekte.
    Pripreme koje prethode postavljanju lekova možda su i dosadne, jer mogu i potrajati, kao što je, recimo, prolečno čišćenje, ali su takve pripreme nezamenljive. Već i jednostavno pranje i čišćenje oblasti u kojoj će se lek primeniti imaće povoljnog efekta, jer će promeniti energiju te oblasti. Treba iIzbaciti stvari koje nam ne trebaju, nekorisne su, polomljene, potrošene, pokvarene, a ono što je preostalo treba srediti. Po feng shuiu, čak i samim premeštanjem nameštaja u kući, menjamo, uz okruženje, i nešto u svom životu. Koliko smo puta i sami doživeli da, kad ispremeštamo nameštaj, skoro momentalno se osetimo mnogo svežije i bolje. Postavljanje nove slike, tapaciranje kreveta, presvlačenje fotelja i slično, naš prostor čini odmah drugačijim, on drugačije zrači, a i mi sami se lepše osećamo.
    Prvi, osnovni i nezamenljivi subjekat svake promene u našem domu po feng shuiu, jesmo mi sami, a feng shui je samo dopunsko sredstvo uz pomoć kojeg do željenih promena možemo da dođemo na najbrži način. Feng shui je metod koji nas usmerava, otkriva nam kako da u praksi uspostavimo principe balansa i harmonije, ali i uvažava našu intuiciju.
    Nakon što smo pažljivo i temeljno obavili pripreme, možemo da počnemo da razmišljamo o postavljanju lekova, odnosno primeni kura feng shuia. Prvi lek za naš prostor i naš život jesu ogledala.

OGLEDALO KAO LEK

    Ogledala se koriste u situacijama kad je potrebno da se aktivira ili pojača energija u nekoj oblasti. Njihovo delovanje na aktiviranje neke bagve možemo osetiti jako brzo u svom životu, u nekim slučajevima gotovo momentalno. Ogledala postavljamo onda kada postoji problem, stagnacija ili blokada energije u nekoj oblasti.
    Pošto je njihova glavna funkcija u našem domu ogledanje prilikom obavljanja higijene i oblačenja, to ogledala ne treba da budu previše mala ili nisko postavljena, jer tada mogu limitirajuće delovati na naš život i naše mogućnosti rasta i napredovanja. Ogledala treba da budu dovoljno visoko postavljena kako bi odražavala i deo naše aure iznad glave, jer aura predstavlja mogućnost rasta. Ako nismo u mogućnosti da sebi obezbedimo veće ogledalo, možemo bar da postojeće postavimo malo više, tako da u ogladalu ostavimo i nešto slobodnog prostora iznad glave. Šta još treba da znamo o ogledalima.
Sva ogledala treba uvek da budu potpuno čista i bez ijedne mrlje. Ako su slomljena, oštećena ili potamnela, mogu imati jak efekat, ali obično negativan. Ne treba se ogledati u zatamljenim ogledalima (dim ogledala), a ne treba koristiti ni ona islikana, jer ona više spadaju u umetničke predmete nego u ogladala.
Ogledala treba uvek da su uramljena, jer oštre ivice loše deluju na energiju - seku je.
Ne treba ih nikad apostavljati jedno preko puta drugog, ili neposredno jedno pored drugog. Ako baš moraju da budu jedno pored drugog, treba ih simbolično razdvojiti postavljanjem biljke, slike ili parčeta drveta između njih, da bi se izbeglo prelamanje naših odraza u oba ogledala polovično. Ogledala koja su jedno preko puta drugog nisu dobra jer odražavaju u različitim dubinama i iz različitith perspektiva. To stvara snažnu neravnotežu koju treba izbeći po svaku cenu.
Ne držati polomljena ogladala ili ona sastavljena od parčića koja stvaraju utisak kao da su krpljena, a razlog je istovetan kao i u prethodnoj tački.
Uvek treba da odražavaju nešto što je prijatno i što bismo voleli da vidimo, kao na primer, neki dobar pejsaž, nebo, dodatnu svetlost, umetnički predmet. ne postavljati ih da odražavaju kantu za otpatke, otvorena vrata od kupatila i slično.
Ogledala u spavaćoj sobi nikada ne treba postavljati tako da nam odražavaju lik dok ležimo u krevetu, jer to može delovati veoma uznemirujuće na san. Iz istog razloga bi ih ovde trebalo nečim prekrivati pred spavanje. Ogledala u spavaćoj sobi treba uvek da budu okrugla ili ovalna, jer kvadratna ili pravougaona mogu kreirati konflikte, posebno ako je reč o malom prostoru.
Kao lek u feng shuiu ogledala se koriste i da bi stvorila utisak prostora tamo gde ga nema ili ga nema dovoljno. Pravilno postavljena mogu od negativnog prostora napraviti projekciju i tako negativno pretvoriti u pozitivno.
Postavljanje ogledala sa obe strane ulaznih vrata u kuću, stan ili sobu, omogućuje velikoj količini nove i sveže energije da uđe u naš život.
U malim hodnicima ogledala se postavljaju tako da izazovu utisak kao da je prostor proširen. Oni koji žive u skučenom prostoru postavljanjem ogledala mogu stvoriti utisak prostranosti čime postižu i više opuštenosti i prijatnosti u svom prostoru.
Ako nam je blizu kuće televizijska antena ili neki odašiljač, fabrika ili izvor neke druge loše ili uznemirujuće energije, na svoj krov, terasu ili ispred kuće, možemo postaviti malo konveksno ogledalo koje će neutralisati negativan efekat koji dolazi spolja.

LEKOVITI KRISTALI

    I kristali, kao i ogledala, imaju izuzetnu sposobnost da aktiviraju energiju. Feng shui poznaje dve potpuno različite vrste kristala koji se mogu koristiti kao lekovi koji će aktivirati energiju 'ći'. Prvi i najbolji, je jasni kristal, najčešće fasetiran (izbrušen kao dragi kamen), koji je jako skup i zato teško dostupan za običnog čoveka. naravno, radi se o dijamantu koji zrači posebnim zračenjem i svrhom, a asocira na ljubav, bogatstvo i uspeh. Za one sa neograničenim finansijskim mogućnostima, ne postoji toliko moćan lek kao što bi to bio dobro postavljen dijamant.
    Pošto, dakle, većina ljudi ne može da u svojim prozorima drži dijamante, umesto njih može da posluži iprovidni stakleni kristal koji je napravio čovek. Takvi kristali mogu se postaviti i na pomoćne toaletne stočiće, ili na police sa knjigama da bi se postigao sličan rezultat. Feng shui preporučuje da se postavljaju unutar samog prozora. Najbolje je izabrati delimično ili potpuno izbrušene staklene kristale koji su simetričnih oblika, okrugli, u obliku suza, nalik dijamantu. Asimetrični stakleni objekti mogu negativno delovati i stvoriti neravnotežu. U većini slučajeva željeni efekat može se postići i sa malim kristalom, ne većim od ploda trešnje. Male kristale možemo postaviti i tamo gde nema prozora ako želimo da u tom području doma ili sobe aktiviramo energiju. Čak će i slabi odsjaj koji takav kristal proizvodi privući energiju, aktivirajući tako i odgovarajuću oblast našeg života.
    Ostali kristali koji se mogu koristiti kao lekovi u feng shuiu jesu oni napravljeni od neobrađenih minerala - poludrago kamenje, kao što su ametist, turmalin, reozenkvarc i drugi. Ovi organski minerali nose u sebi određeni naboj koji je uvek u vezi sa određenim emocijama, organima tela, ali i drugim elementima našeg života. Kristale, ako se odlučimo da ih koristimo, moramo čistiti svakih nedelju ili dve dana, ali samo tako što ćemo ih ispirati pod mlazom sveže vode, a zatim ih osušiti na vazduhu i svetlu. Kristale možemo postaviti u bilo koju od osam oblasti (bagvi), ili čak možemo postaviti više kristala u jednoj istoj bagvi. Ipak, treba izbegavati postavljanje kristala neposredno pored ogledala.

SVETLO I SVETLI OBJEKTI

    Puštanje svetla u životni prostor deluje pozitivno na svakoga. I smo znate kako se osećate u kratkim zimskim danima, a kako u dugim sunčanim letnjim danima. Svetlo ne samo da menja ambijent i raspoloženje koje vlada u određenom prostoru, već utiče i na oblast u koju ga postavimo, dodajući joj energiju. Najbolje je indirektno svetlo, jer ne ističe velike i teške stvari u prostoriji, a stvara utisak ispunjenosti prostora. Ovakvo, indirektno osvetljenje lako je kontrolisati, a i bez neželjenih efekata je.
    Ono što treba izbegavati je neonsko osvetljenje jer stvara atmosferu sumraka i nejasnoće. U slučaju prostora koji nedostaje, svetlom se taj manjak prostora može nadoknaditi. Ovo je moguće samo kad je ta oblast spolja, izvan kuće ili oblasti rada, kada se izvor svetlosti postavlja u imaginarni ćošak koji pravi postojeća struktura. Pravilno postavljenim svetlom možemo osvetliti i tako naglasiti biljke, umetnička dela, plafon, zid i ostale objekte u prostoru. Indirektno osvetljenje i usmereno osvetljenje može omekšati prostor i veoma brzo i snažno nam obezbediti nešto što nam je potrebno. Feng shui odobrava i korišćenje sveća kao izvora svetlosti, ali insistira da to bude ili bele ili prirodne, neobojene sveće, jer sveće u boji mogu doneti neke neželjene efekte.
    Svaka oblast u kući i svaka bagva odmah će reagovati na dodatno osvetljenje. Ako želimo da aktiviramo ili napunimo određenu oblast energijom, dovoljno je da joj dodamo svetla tako što ćemo u nju postaviti stonu ili podnu lampu. Savremena proučavanja emotivnih poremećaja pokazala su i uzročno posledičnu vezu između tih poremećaja i nedostatka svetlosti u životnom prostoru, što potvrđuje ispravnost drevnih metoda feng shuia.
    I ogledala, i kristali i izvori svetlosti (lampe, lusteri) spadaju u svetle objekte, i svi se koriste u istu svrhu - da bi dodali prostoru pozitinu, aktivnu energiju. Svetli objekti sa refelktivnim kvalitetima (naprimer, srebrna kugla) dodaju lepotu našim umetničkim predmetima, omekšavaju izgled materijala koji je prisutan u prostoru i omogućuju odbijanje svetlosti u širokom spektru boja.
    U ove objekte spadaju moderni ili tradicionalni goblemi sa malim, sjajnim diskovima usredini, ili tapiserije koje su pravljene od sjajnih srebrnih ili zlatnih niti. Postavljanje ovakvih sjajnih detalja u sklopu nekog predmeta na zid može biti veoma efikasna kura za negativan prostor i koristi se da bi aktivirala energiju u određenoj bagvi. čak i fotografije rađene u crno beloj tehnici koje prikazuju divan sjajni vodopad ili sjajnu planinsku bujicu mogu da se smatraju sjajnim objektima koji aktiviraju energiju 'ći'.

VAZDUŠNI ZVONČIĆI

    Baš kao što je svetlost energija koja utiče na naš prostor, i zvučni talasi su jedan vid energije, što je poznato u feng shuiu od davnina. Zvončići spadaju u jedan od klasičnih lekova i koriste se da bi uravnotežili energiju ili joj promenili tok ili kvalitet. Oni se postavljaju odmah na ulazu u neki objekat, da bi nas fini zvuci koje oni prave podsetili da sada ulazimo u prostor koji ima svoju specifičnu energiju, drugačiju od energije iz spoljašnjeg sveta.
    Zvončići se često postavljaju između kuhinje i trpezarije da bi obeležili mesto susreta dve različite energije koje se tu mešaju i uravnotežuju. Postavljaju se i na sredini između dvoje ili više vrata u hodniku koji je pun vrata (kao što je to u hotelima), ali i tada kad se jedna vrata otvaraju direktno u druga. Korisno je ako zvončiće postavimo i tamo gde smatramo da treba uravnotežiti tok energije (dugački hodnici) i sprečiti da nam energija 'beži'.
    Zvončići se postavljaju unutar soba onda kada imamo osećaj da nam se u životu događaju neželjene stvari, kad postoje konflikti u kući, ili kad osećamo kao da su se događaji u našem životu okrenuli protiv nas. Oni tada deluju tako što uravnotežuju energetski tok, iako se mogu koristiti i radi zaštite od negativne energije koja dolazi spolja. Tada se postavljaju u prozor ili ispred ulaznih vrata u sobu ili poslovni prostor.
    Vazdušni zvončići su dostupni u više stotina varijanti, ali, po preporuci feng shuia treba pažljivo izabrati. Znaćemo da se radi o pravim onda kada između desetina sličnih a ipak različitih zvukova, uz pomoć svoje intuicije, izaberete one prave, jer niko nam ne može reći koji su zvončići pravi za nas, to moramo sami utvrditi.       Izvor: Treće Oko, maj 1996.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana