Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Feng Shui za Novu Godinu

   Novogodišnji praznici su period okupljanja porodice i prijatelja, pa svi domaćini žele ugođaj i toplu atmosferu, koja će gostima boravak u njihovom domu učiniti što prijatnijim, a zabavu nezaboravnom. Drevna kineska veština uređenja doma, feng šui, nudi mnogo saveta kako da ovaj cilj postignete što lakše.

Osmeh gore Osmeh na lice:  
■ U desni ugao od ulaznih vrata stavite dve mirisne ili ukrasne sveće. Na taj način ćete osigurati praznike pune ljubavi i razumevanja. Najbolje boje za sveće su žuta, ružičasta ili crvena.

■ Dodajte svojoj kući ili stanu tzv. domaćinsku atmosferu tako što ćete na sto staviti činiju sa voćem i slatkišima. Stručnjaci za feng šui kažu da će na taj način vaši gosti osećati da su dobrodošli.

■ Iza vaze sa cvećem postavite ukrasno ogledalo da bi se lepota duplirala. Tako ćete pojačati uticaj pozitivne energije.

■ Novogodišnju jelku postavite naspram ulaznih vrata. To će vam obezbediti bolje i skladnije porodične odnose. Jelku treba kititi sa što više prirodnih ukrasa, a drvce nikako ne treba da bude veštačko.

■ U svim sobama u kojima nema jelke napravite male replike. Na trpezu, takođe, stavite malu jelku, umesto cveća u vazi.

■ Svi ukrasi u domu treba da sijaju i budu od svetlucavih materijala, jer vatra simbolizuje slavu i ugled, a lampice predstavljaju vatru u kući.

■ Za bolje zdravlje tokom praznika cveće u saksijama držite na sredini prostorije. Isto važi i za zvezdu na vrhu jelke - mora biti postavljena tačno na centar drveta.

■ Ukrasne figurice stavite levo od ulaznih vrata čime ćete osigurati podršku dragih ljudi.

SAVETI PROTIV STRESA

    Pored toga što su praznici period uživanja i relaksacije, mnogima su i dodatni izvor stresa. Strahovanja i strepnja da li će sve biti u redu, zabava organizovana na najbolji način, piće i hrana na visini zadatka.
    Sve to domaćinima novogodišnjih proslava stvara dodatni stres kojeg u tom trenutku, možda, i nisu svesni. A, kako je feng šui najbolji 'alat' u kreiranju smirenog i harmoničnog prostora, evo i nekoliko antistres saveta:

■ Da biste smanjili nervozu i napetost, novogodišnju jelku postavite na jug, istok ili severoistok prostorije. Postavljanjem drvceta na ova mesta postižete balans svih pet feng šui elemenata.

■ Ukoliko ste srećnik koji u domu ima pravi kamin, oko njega stavite velike sveće i što češće sedite blizu vatre, jer ćete na taj način ojačati energetske centre.

■ Raznobojne, ukrasne sveće najefikasnije su ako se nalaze u istočnom delu prostorije, jer je istok pozicija dobrog zdravlja i dobrobiti.

■ Iako poštujete pravilo o ukrasima toplih boja, ipak stavite u dom i poneki hladnijeg tona. Na primer, pored zlatno-crvenih ukrasa stavite tek nekoliko detalja svetloplave ili sive boje, koje umirujuće deluju na nervni sistem, a neće narušiti simboliku vatrenih boja.

■ Nervozu i stres smanjite i aromatičnim uljima, kojima ćete osvežiti vazduh u prostoriji, a energiju izbalansirati u pravilnom smeru. Idealni su mirisi eukaliptusa ili bora.

■ Rasveta doma ne sme da bude previše jaka, jer blago osvetljenje doprinosi idiličnijoj atmosferi, a domaćine i goste čini blažim u reakcijama.

■Enterijer obogatite okruglim ukrasnim jastucima ili bilo kojim kružnim predmetima, jer na taj način pomažete cirkulaciji pozitivne energije. ■ Na proslavu uvek zovite paran broj gostiju.

■ Nikada najdraže goste nemojte rasporediti tako da sede u blizini vrata. Feng šui stručnjaci tvrde da onaj ko sedi prvi do izlaza uvek prvi odlazi.

■ Atmosferu upotpunite prijatnom muzikom. Ona ne sme da bude preglasna, ali bi trebalo da bude dovoljno jaka da ispuni eventualne momente tišine.

■ Dopustite deci da uživaju. Nemojte stalno da vičete na njih ili da ih opominjete, jer grdnja u prazničnim danima duplira negativnu energiju.

■ Goste za koje znate da mnogo i glasno pričaju nemojte staviti da sede na čelu stola. Na taj način im dajete za pravo da upravljaju smerom konverzacije, što može narušiti harmoniju razgovora.

NOVOGODIŠNJA DEKORACIJA STOLA

    Dekoracija novogodišnjeg stola može da bude veoma jednostavna, a da ipak sve izgleda efektno, svečano i drugačije. Za koju ćete se boju opredeliti stvar je vašeg ukusa. Crvena, zlatna, zelena i srebrna su tradicionalne boje. Možete se odlučiti i za nešto novo, ekstravagantno, kako u pogledu izbora boja tako i izgleda aranžmana.
    Pravilo je da boje stolnjaka, nadstolnjaka i salveta uskladite sa biljnim, cvetnim ili voćnim aranžmanima koje ćete postaviti na sredinu stola, ili pored svakog tanjira. Na sredini stola možete postaviti venac od četinara, ukrašen cvećem, plodovima, ukrasnim kuglama, trakama ili ukrasnim svećicama. Ukoliko niste baš vični u kombinovanju i aranžiranju cveća, evo nekoliko ideja:

■ Venčić napravljen od plavičastih grančica četinara, zabodenih u deko sunđer ukrasite kraljevskim crvenim amarilisom, jarkocrvenim ružama i crvenim jabukama. U središnjem delu venca stavite ukrasne svećice obmotane grančicama bršljana.

■ Saksije crvenog hibiskusa, begonije, ili azaleje obmotajte grančicama četinara sa šišarkama. Aranžman je jednostavan a efektan i može da se lako napravi.

■ Aranžman od crvenih ruža, karanfila, ileksa i grančica jelke ukrasite dekorativnom trakom i kuglama u zlatnoj boji i smestite u posudu ukrašenu deko trakom.

■ Ukrasnu crvenu posudu, aranžirajte grančicama tuje, raznobojnim kuglama, dekorativnim grančicama i odgovarajućom ukrasnom trakom. Deluje veselo i opušteno.

■ Ako imate manji sto, napravite aranžman od tri ruže, bisernih perli, zlatnih loptica i smestite u malu plitku keramičku vazu. Ovom aranžmanu možete pridodati pločice sa imenima gostiju koje ćete ispisati srebrnim flomasterom.

■ Aranžman od amarilisa, divlje jabuke, rubincrvene ruže i zelenih grančica četinara stavite u rubincrvenu staklenu posudu. Okolo rasporedite svećice.

■ Mali novogodišnji aranžman u plitkoj posudi sa crvenim anemonama, zlatnim bobičastim ukrasima i dekorativnom svećom. Jednostavno, a efektno.

■ U visoku staklenu vazu stavite petnaest lala crvene i bele boje i nekoliko grančica četinara. Jednostavan aranžman za one koji nemaju mnogo vremena.

■ Jednostavnu staklenu vazu ispunite ukrasnim kuglama i crvenim ružama.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana