Naslovni baner
Ponuda Tema

Duhovne Pouke - 2

   Mudrosti Koje Vode Kroz Život. Duhovne vrednosti trebealo bi da zauzmu ključno mesto u našim životima i da se rukovodimo prema njima. Da bismo delali prema sopstvenim uverenjima, potrebni su nam mudrost, znanje i hrabrost. Jedan od stvari koja nam u tome može pomoći su mudre duhovne priče. Ovde vam nudimo prelepe duhovne pouke iz kojih se mnogo toga može naučiti i saznati!

INSTRUKCIJE ZA ŽIVOT

Pružaj ljudima više nego što očekuju, i radi to s voljom.
Nauči napamet stihove koje voliš.
Ne vjeruj u sve što čuješ, ne troši vreme na spavanje, i ne spavaj toliko koliko bi želio. Kad kažeš nekome: 'Ja te volim' reci to zato što tako osećaš.
Kad kažeš: 'Žao mi je', 'oprosti mi', gledaj osobu u oči.
Budi zaručen najmanje šest mjeseci, pre nego što se oženiš.
Veruj u ljubav na prvi pogled.
Ne sprdaj se s tuđim snovima.
Voli duboko i pasionirano.
Možeš biti povređen, ali to je jedini način da živimo puni život.
Ako se ne slažeš, budi ipak lojalan.
Ne vređaj.
Ne osuđuj nikoga zbog njegovih rođaka.
Govori polako, ali misli brzo.
Ako te neko pita o nečemu na što ti ne želiš odgovoriti, upitaj s osmjehom: 'Zašto te  to zanima?'.
Ne zaboravi da najveće ljubavi i najveći uspesi, obuhvataju i rizike.
Nazovi često svoje roditelje ako ne živite zajedno.
Kaži 'na zdravlje' kad čuješ da neko kine.
Ne dozvoli da jedan mali nesporazum pokvari veliko prijateljstvo.
Kad primetiš da si pogrešio, ispravi to brzo.
Odgovaraj na telefon s osmehom, da onaj koji zove čuje da se ti osmehuješ.
Zasnuj brak sa ženom/čovjekom, koji voli razgovarati. U starosti će vam konverzacija biti važnija od bilo čega.
Ne budi puno sam.
Otvori svoje naručje za razmenu/promenu, ali ne zanemari svoja vrednovanja.
Ćutnja je ponekad najbolji odgovor.
Čitaj više knjige i manje gledaj TV.
Živi dobar i dostojan život. Kasnije u starosti možeš uživati u sećanjima.
Veruj u Boga, ali zaključavaj svoj auto.
Vаžno je da je atmosfera u kući ispunjena s ljubavlju.
Učini uvijek tako da stvoriš mir i harmoniju svojoj okolini.
Ako si u nesporazumu sa svojim ljubljenim/om, promotri situaciju kakva je sada, a ne kakva je bila nekada..
Čitaj između redova..
Podeli s drugima ono što znaš.
Tako se stvara besmrtnost. Budi brižan prema našoj planeti.
Moli se, postoji jedna neopisiva snaga u molitvi.
Ne prekidaj nikada nekoga tko ti upravo pokušava dokazati svoju odanost.
Ne zabadaj nos u sve.
Ne budi previše radoznao.
Ne veruj nikada muškarcu/ženi, koji ne žmure kad ga/je ljubiš.
Jedanput godišnje otputuj negde gde nikada nisi bio.
Zarađuješ li puno para, plasiraj ih negde gde ćeš moći pomoći drugima. To je najveće zadovoljstvo što ti bogatstvo može dati.
Ne zaboravi da, ne uspeš li u svemu što želiš, ponekad je to sretan pogodak.
Ne zaboravi da ljubav između dve osobe treba biti više nego potreba jednog za  drugim..
Sagledaj čega se moraš odreći na svom putu.
Približi se ljubavi i kuhinji s odvažnošću i predanošću.

Ne zaboravi tri stvari:

Poštuj samog sebe.
 Poštuj druge.
 Odgovoran si za sve što radiš.

CENITI SVAKI TRENUTAK ŽIVOTA

    Bio jednom jedan čovek koji se uslovljavao samo životom. Njegovi strahovi bili su neosnovani i često iracionalni. Ipak, bili su u njemu i činili su fa nervoznim. Kako bi me se tek dopalo da je mogao da ima uzde vremena u svojim rukama i da upravlja njime onako kako bi se njemu najviše dopadalo.
    Bilo je jedno veče, obično, kao i svako drugo. On je ispružen na krevetu, spokojno čitao knjigu. Iznenada, ukaza mu se jedna providna, nebeska figura. Iz dubokog mraka mu je pružila jedno klupko kanapa i reče mu: 'Konac koji je u ovom klupku, predstavlja tvoj život. Svakog momenta ćeš biti uplašen ili ćeš misliti da postojiš da bi živeo samo teške momente. Preseci ga i, u jednom momentu u zavisnosti od dužine, ići ćeš napred za jedan sat, jedan dan ili jedan mesec'.
    Sve je ovo za njega izgledalo kao predivan poklon, ali ubrzo se ispostavilo da je to mač sa dve oštrice. Počeo je da seče momente kroz koje nije ni prošao, pa čak i one doživljene sa sopstvenom ljubavlju.  Na kraju stiže do tačke da upotrebi makaze, samo da bi predvideo doživljavanje jednog burnog momenta bez temeljne sigurnosti. Za kratko vreme, klupko se istanji, a njegovo postojanje proteče u vrlo kratkom vremenu.
    Zaustavio se da razmisli jedan trenutak. Možda je pogrešio u svemu. Došao je do zaključka da je život mogao da bude lepši, ako se sa njim suoči bez straha i nesigurnosti. Bilo je to baš u momentu kada se odjednom probudio. Bio je to samo jedan vrlo ružan san, jedna strašna noćna mora. Klupko je bilo netaknuto.
    Od tog momenta počeo je da ceni svaki trenutak svoga postojanja. Štaviše, stekao je iskustvo za življenje na jedan lep i srećan način.

DEČIJA PRIČA
 
  Prolazeci pored sobe svog sina, otac je bio zapanjen videvši krevet lepo poravnan i sve uredno i pospremljeno. Tada je video kovertu na jastuku. Na njoj je pisalo: 'Tata!' Sa najgorim slutnjama, otvorio je kovertu i počeo da čita pismo držeći ga drhtavim rukama:
    'Dragi tata,
   Pisem ti s velikom žalosti i tugom. Morao sam da pobegnem sa mojom novom devojkom jer sam hteo da izbegnem scenu s tobom i mamom. U Jani sam našao pravu strast i ona je tako lepa ... Znam da je ti ne bi prihvatio zbog svih njenih pirsinga, tetovaža i njene uske motorističke odeće kao i zbog toga što je ona toliko starija od mene, ali to nije samo ljubavna strast. Tata, ona je trudna ... Jana kaže da ćemo biti jako srećni. Ona ima kamp - kućicu u šumi i hrpu drva za loženje to će nam biti dovoljno za celu zimu. Želimo da imamo još puno dece. Jana mi je otvorila oči činjenicom da marihuana stvarno ne šteti nikome. Uzgajaćemo je i razmenjivati sa drugim ljudima u Komuni za kokain i ekstazi. U medjuvremenu, molićemo se da će nauka pak uskoro naći lek za AIDS da Jani bude bolje, ona to zasigurno zaslužuje. Ne brini, tata, meni je sad 15 godina i znam da se brinem o sebi. Siguran sam da ćemo vam kad-tad doći u posetu da vidite svoje unučiće.
    Tvoj sin
P.S. Tata, ništa od toga nije istina. Ja sam preko puta kod Marka. Hteo sam samo da te podsetim da u životu ima puno gorih stvari od one školske knjižice na mom pisaćem stolu. Volim te! Nazovi kad bude sigurno da se mogu vratiti kući.

Mudre price i duhovne pouke
Mudre price i duhovne pouke
ŽIVIMO SADA, U OVOM TRENUTKU

    Moj prijatelj otvori jednu od ladica koja je pripadala njegovoj ženi, i zvadi jedan zamotuljak u rižinom papiru i reče: 'Ovo nije bilo šta, ovo je nešto specijalno.' Odmotao je paketić i odbacio papir, i onda se duboko zagledao u biranu svilu i čipku.
Ona je ovo kupila kad smo bili prvi put u New York-u, pre otprilike osam ili devet godina. Nije to nikad upotrebila. Čuvala je to za neku 'specijalnu priliku'. 'Dobro ... ja mislim da je sada prigodna prilika za to'.
    Prišao je krevetu i položio rublje pored druge garderobe, koju će ona imati - na pogrebu. .... Njegova žena je umrla ... Okrene se prema meni i reče: 'Ne čuvaj nikada ništa za neke specijalne prilike, svaki dan u tvom životu je specijalan'. Još uvek mislim na njegove reči ... one su promenile moj život. Više čitam, a čistim manje. Sedim na terasi uživam u pejzažu, i ne smeta mi korov u vrtu.
   Provodim više vremena s porodicom, a manje na poslu. Shvatio sam da je život u suštini jedna celina ispunjena užicima, a ne tečaj preživljavanja. Više ništa ne čuvam. Upotrebljavam svoje kristalne čaše svaki dan. Obučem svoj novi sako kad idem u supermarket, ako mi je želja. Ja ne čuvam svoj najbolji parfem za specijalne izlaske, ja ga upotrebljavam uvek kad poželim.
     Fraze ... 'jednog dana' i 'jednog od ovih dana' su nestale iz mog rečnika. Ako nešto vredi videti, slušati ili raditi, onda ja to želim videti, slušati ili raditi SADA. Ja nisam siguran u to što bi žena mog prijatelja uradila, da je samo znala da je neće biti ovdje sutra. Ja mislim da bi ona bila više u kontaktu sa svojom familijom, svojim najbližim prijateljima.
    Ona bi možda nazvala svoje stare prijatelje i molila za oproštaj za neke nesporazume, i pomirila se s njima. Verujem da bi ona išla jesti u kineski restoran, to je njena omiljena hrana. Upravo ove neučinjene male stvari što meni smetaju, ako bih ja znao da su mi sati izbrojani. Smeta mi što sam prestao sretati svoje dobre prijatelje koje sam 'jednog dana' hteo kontaktirati. Smeta mi što ne pišem pisma, koja sam mislio pisati 'jednog od ovih dana'. Smeta mi i žalosti me da nisam rekao svojim roditeljima, svojoj braći i deci, češće, koliko ih volim.
   Sada pokušavam ne zakasniti, ne držim po strani, ili čuvam nešto, što može obogatiti naš život sa smehom ili radošću. I svaki dan kažem samom sebi, da je danas jedan specijalan dan ... Svaki dan, svaki sat, svaki minut ... je specijalan.
×

Twiter dugme Facebook dugme Linkedin Dugme RSS FEED-OVI ZA VAŠ SAJT NAJBOLJA WEB SKOLA NAJBOLJI SAJT SA BESPLATNIM SLIKAMA