Ponuda Tema

Dogodilo Se Na Današnji Dan - 30. April

   Pogledajte događaje koji su se desili na ovaj dan, 30. aprila! Šta se sve nekada dešavalo trideset aprila, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?
311. - Rimski car Galerije, koji je bio veliki progonitelj hrišćana, na samrti je izdaje Edikt o toleranciji kojim poziva na obustavu progona.

313. - Rimski car Konstantin I Veliki izdao je Milanski edikt kojim je legalizovano hrišćanstvo u Rimskom carstvu.

711. - Omeidske trupe pod vodstvom Tariqa ibn-Ziyada iskrcale su se kod Gibraltara, započevši maursku invaziju Iberije.

1006. - U sazvežđu Vuk otkrivena supernova SN 1006.

1563. - Kralj Šarl Deveti je proterao Jevreje iz Francuske.

1671. - Petar Zrinski pogubljen u Wiener Neustadt-u.

1687. - Sastavljen je najveći dio Drnjanske pesmarice, najstarije i najznačajnije pesmarice hrvatske kajkavske književnosti.

1722. - Prvi put se pominje igra pod nazivom bilijar.

1777. - Rođen je nemački matematičar i astronom Karl Fridrih Gaus, pronalazač metoda u teoriji brojeva, algebri, geometriji (Gausov algoritam, Gausova konstanta, Gausova krivina, Gaus-Krigerova projekcija). Smatra se jednim od najvećih matematičara svih vremena.

1789. - Džordž Vašington izabran je za prvog predsednika SAD. Nakon dva predsednička mandata, u septembru 1796. godine uputio je američkom narodu oproštajnu poruku i povukao se na svoje imanje.

1803. - SAD su od Napoleona Bonaparte, za 15 miliona dolara kupile Luizijanu, koja je istog dana 1812. i formalno ušla u sastav američke države kao njena 18. članica.

1804. - U borbama u Surinamu Britanci su prvi put upotrebili šrapnel, nazvan po izumitelju Henriju Šrapnelu.

1808. - Italijan Pellegrini Turri konstruisao je prvu mašinu za kucanje.

1812. - Louisiana je primljena kao 18. američka država.

1838. - Nikaragva proglasila nezavisnost od Centralno-američke federacije.

1864. - U državi Njujork prvi put se uvodi praksa izdavanja i naplaćivanja dozvola za lov.

1870. - Rođen je austrijski kompozitor mađarskog porekla Franc Lehar, najznačajniji predstavnik bečke operete u prvoj polovini XX veka ('Vesela udovica', 'Zemlja smeška').

1883. - Umro je francuski slikar Eduar Mane, jedan od začetnika impresionizma. Dela su mu: 'Doručak na travi', 'Bal u Foli-Beržeru', 'Balkon', 'Olimpija' ...

1883. - Rođen je češki pisac Jaroslav Hašek, autor romana 'Doživljaji dobrog vojnika Švejka'.

1893. - Rođen je Joahim fon Ribentrop ministar spoljnih poslova nacističke Nemačke. Međunarodni sud u Nirnbergu osudio ga je na smrt zbog zločina u Drugom svetskom ratu. Kazna vešanjem izvršena je 1946.

1895. - Svečano je otvorena Prva internacionalna izložba u Veneciji, koja je vremenom postala najveća smotra savremene likovne umetnosti u svetu, poznata kao Venecijanski bijenale.

1900. - Havaji su postali sastavni deo SAD.

1909. - Rođena je je holandska kraljica Julijana. Kraljica je postala 1948, a 1980. abdicirala je u korist starije kćerke Beatrise.

1915. - U Parizu je osnovan Jugoslovenski odbor, organizacija srpskih, hrvatskih i slovenačkih političkih emigranata iz Austro-Ugarske koja je u vreme Prvog svetskog rata vodila akcije za oslobađanje južnoslovenskih zemalja od Austro-Ugarske i za njihovo ujedinjenje sa Srbijom i Crnom Gorom.

1934. - Austrija je donela novi ustav kojim je ozakonjena diktatura kancelara Engelberta Dolfusa.

1938. - Prvi put se pojavio legendarni crtani lik Duško Dugouško.
1941. - Nezavisna Država Hrvatska donela je zakon o rasnoj pripadnosti na osnovu kojeg su počeli progoni Srba, Jevreja i Roma.

1944. - U nacističkoj akciji odmazde spaljeno je selo Lipa - opština Matulji i ubijeno je 269 meštana, odreda žena, dece i staraca.

1945. - Adolf Hitler i njegova ljubavnica Eva Braun izvršili su samoubistvo u podzemnom bunkeru u Berlinu. Sovketske trupe ušle su u centar Berlina, osvojile Rajhstag i druge državne institucije, dok su savezničke trupe osvojile Minhen, a francuske ušle u Austriju.

1945. - Delovi 45. divizije Jugoslovenske armije koji su progonili već razbijene nemačke i hrvatske jedinice, u Drugom svetskom ratu oslobodili su ustaški koncentracioni logor Jasenovac, u kojem je likvidirano najmanje 700.000 Srba, Jevreja i Roma. Prilikom povlačenja, ustaše su masakrirale logoraše, tako da ih je jedva stotinak dočekalo oslobodioce. Jasenovac je tokom rata bio najveća 'fabrika smrti' na Balkanu, 'fabrika' koja je punom parom radila od leta 1941, pri čemu je jedinice pod komandom Josipa Broza nisu ni najmanje ometale.

1948. - U Bogoti u Kolumbiji osnovana je Organizacija američkih država.

1953. - U Beogradu je za posetioce otvoren Železnički muzej, prvi takav muzej u Jugoslaviji, osnovan u februaru 1950.

1955. - Pronađen je hemijski element mendeljevijum, aktinid dobijen veštačkim putem. Redni broj mu je 101, a oznaka Mv.

1960. - Fats Domino u studiju 'Cosimo Recording' snima pesmu 'Walking To New Orleans', koja će postati njegov 23. hit na američkoj top listi Top 40 i 14. na britanskoj.

1970. - Američke trupe izvršile su invaziju na Kambodžu.

1973. - Predsednik SAD Ričard Nikson prihvatio je odgovornost za prisluškivanje stranačkih protivnika u Votergejtu 1972, što je dovelo do njegove ostavke u avgustu 1974. godine.

1975. - Padom Sajgona (Ho Ši Min), u koji su ušle snage Severnog Vijetnama, okončan je tridesetgodišnji Vijetnamski rat u kojem je poginulo 58.000 Amerikanaca i tri miliona Vijetnamaca, od kojih dva miliona civila.

1979. - U bazilici sv. Petra, papa Ivan Pavle II priredio svečano euharistijsko slavlje u čast 11. stoljetnice međunarodnog priznanja hrvatske državne neovisnosti.

1989. - Umro je italijanski filmski režiser Serđo Leone autor 'špageti vesterna': 'Za šaku dolara', 'Zovem se Niko', 'Bilo jednom na Divljem zapadu', 'Dogodilo se u Americi' ...

1991. - U ciklonu u Bangladešu je poginulo najmanje 125.000 ljudi.

1993. - Na teniskom terenu u Hamburgu prvu zvezdu svetskog tenisa, Moniku Seleš, tada Jugoslovenku, nožem je ubo navodno umno poremećeni navijač nemačke teniserke Štefi Graf. Napadač je ostao nekažnjen, zahvaljujući skandaloznim presudama nemačkog suda.

1995. - Predsednik SAD Bil Klinton naložio je prekid trgovine s Iranom i zabranio investicije u tu zemlju, optuživši Teheran da podržava međunarodni terorizam.

1999. - U vazdušnim napadima NATO na SR Jugoslaviju pogođene su zgrade Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Jugoslavije u užem centru Beograda. Prilikom napada na most na reci Lim u crnogorskom gradiću Murino, NATO avijacija usmrtila najmanje šest civila, uključujući tri devojčice između 10 i 13 godina. NATO avijacija srušila most na Zapadnoj Moravi u Trsteniku, usmrtivši dvoje civila na njemu.

2000. - Umro je bivši premijer Danske Pol Hartling koji je 1978. godine postao Visoki komesar UN za izbeglice, a 1981. dobio Nobelovu nagradu za mir.

2002. - Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe proglasio je vanredno stanje u zemlji zbog velike nestašice hrane koja je dovela hiljade stanovnika na ivicu gladi.

2003. - SAD, Rusija, Evropska unija i UN zvanično su objavile 'mapu' za mirovno pregovore Izraela i Palestine, koji su trebali dovesti do stvaranja nezavisne palestinske države 2005.

2003. - Severna Koreja javno priznala da poseduje nuklearni aresenal i saopštila da ju je američka politika primorala da razvije 'neophodnu silu zastrašivanja'.

2004. - Bela kuća osudila maltretiranje iračkih zatvorenika koje provode američki vojnici i pozvala na primenu disciplinskih mera protiv odgovornih, nakon što su fotografije koje prikazuju mučenja objavljene širom sveta.

2005. - Na jugu Iraka međunarodni istražitelji su otkrili grobnicu sa 1.500 tela, za koju se veruje da su većinom ubijeni Kurdi koji su tokom 1980-tih godina, u vreme režima Sadama Huseina, proterani iz naselja na severu Iraka.

2007. - Književnica Jara Ribnikar umrla je u 95. godini u Beogradu. Autorka je više romana, zbirki pripovedaka i memoarske proze, a prevodila je sa češkog i nemačkog. ('Nedovršeni krug', ' Pobeda i poraz', 'Jan Nepomucki').

2008. - Švajcarski hemičar i pronalazač halucinogenog narkotika LSD, Albert Hofman umro je u Bazelu u 102. godini. Hofman je prvi put proizveo LSD 1938. godine dok je u medicinske svrhe istraživao pečurke.

2009. - Američki proizvođač automobila 'Krajsler' proglasio je bankrotstvo posle neuspeha pregovora s kreditorima o restrukturisanju dugova. 'Krajsler' je odmah sklopio dogovor o udruživanju sa italijanskim 'Fiatom'.

2009. - Na Univerzitetu u Bakuu, u Azerbejdžanu, neidentifikovani napadač je vatrenim oružjem ubio 13 ljudi, a 15 ranio.

2011. - Argentinski pisac Ernesto Sabato, autor romana 'Tunel', 'O junacima i grobovima' i 'Abadon, anđeo uništenja' umro je u 99. godini.

2013. - Holandski prestolonaslednik Viljem-Aleksandar (46) ustoličen je za kralja, pošto se njegova majka, kraljica Beatriks (75), posle 33 godine, zvanično povukla s trona.

2015. - Širom SAD su održane demonstracije u znak solidarnosti s protestom u Baltimoru, protiv rasne diskriminacije i prekomernog nasilja policije koja je izazvala smrt Afroamerikanaca u Klivlendu, Fergusonu, Misuriju, Njujorku i drugim gradovima.

2017. - U nesreći blizu Mont Everesta poginuo je jedan od najpoznatijih planinara svih vremena Uli Stek, nazvan 'Švajcarska mašina' zbog brzine i istrajnosti u osvajanju vrhova.
   RSS FEED-OVI ZA VAŠ SAJT NAJBOLJA WEB SKOLA NAJBOLJI SAJT SA BESPLATNIM SLIKAMA