Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Dogodilo Se Na Današnji Dan - 29. April

   Pogledajte događaje koji su se desili na ovaj dan, 29. aprila! Šta se sve nekada dešavalo dvadeset devetog aprila, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
1429. - Žan d'Ark, koja je bila poznatija kao Jovanka Orleanka, oslobodila je Orlean, grad koji su engleske trupe opsedale sedam meseci.

1553. - Flamanske žene prenele su u Englesku veštinu štirkanja lanenog rublja.

1628. - Švedska i Danska su u Straslundu sklopile savez protiv češkog generala u službi Habsburgovaca, grofa Albrehta Vencela fon Valenštajna, koji je u Tridesetogodišnjem ratu predvodio rimokatoličku vojsku protiv protestantskih snaga, čime je i Švedska ušla u taj verski rat.

1661. - Kineska dinastija Ming okupirala Tajvan.

1769. - Rođen je engleski vojskovođa i državnik Artur Velzli, prvi vojvoda od Velingtona , koji je porazio Napoleona I 1815. kod Vaterloa. Kao vođa torijevske desnice bio je premijer od 1828. do 1830. godine.

1770. - Britanski istraživač Džejms Kuk je stigao do zaliva Botani Bej kod današnjeg Sidneja.

1813. - Patentirana je guma.

1818. - Rođen je Aleksandar II Nikolajevič Romanov, ruski car od 1855. Tokom njegove vladavine ukinuto je kmetstvo, reformisani su sudovi, data ograničena samouprava gubernijama i gradovima. U februaru 1881. ubio ga je pripadnik organizacije 'Narodna volja'.

1837. - Rođen je francuski general Žorž Ernest Bulanže, ministar vojske od 1886. do 1887, vođa uticajnog političkog pokreta koji umalo nije srušio Treću Republiku. Kad su ga republikanci optužili za pokušaj prevrata, pobegao je u Belgiju, gde je 1891. izvršio samoubistvo.

1852. - Umro je pop Luka Lazarević, srpski junak, vojvoda, velikan Prvog srpskog ustanka i pravoslavni sveštenik, rodom iz Svileuve.

1854. - Rođen je francuski matematičar Žil Anri Poenkare, autor teorije automorfnih funkcija i jedan od osnivača topologije. U filozofiji se bavio teorijom nauke, teorijom saznanja i opštom metodologijom. Objavio je 32 knjige. Dela su mu: 'Nauka i hipoteza', 'Vrednost nauke', 'Nauka i metoda', 'Nove metode nebeske mehanike 1-3' ...

1861. - Biskup Josip Juraj Strossmayer službeno je na sednici Hrvatskoga sabora pokrenuo pitanje osnivanja Akademije.

1862. - Snage Unije pod vodstvom Davida Farraguta osvojile su New Orleans.

1892. - U Beogradu je osnovana Srpska književna zadruga. Prvi predsednik bio je Stojan Novaković, a potpredsednik Jovan Jovanović Zmaj, koji je izradio i njen amblem. Prva objavljena knjiga bila je 'Život i priključenija' Dositeja Obradovića.

1899. - Rođen je srpski istoričar književnosti Miloš Savković, profesor gimnazije u Beogradu. Ubili su ga četnici 1943. Dela su: 'Istorija jugoslovenske književnosti' (tri knjige), studije o srpskim i hrvatskim piscima, ogledi o francuskim realistima.

1899. - Rođen je američki pijanista, kompozitor i šef orkestra Edvard Kenedi 'Đuk' Elington, jedan od najznačajnijih džez muzičara XX veka.

1901. - Rođen je japanski car Hirohito, koji je vladao od 1921, kad je kao regent zamenjivao bolesnog oca. Krunisan je 1926. i bio na prestolu do smrti 1989. godine.

1907. - Rođen je američki filmski režiser austrijskog porekla Fred Cineman, dobitnik Oskara za filmove 'Odavde do večnosti' i 'Čovek za sva vremena'. Ostali filmovi su mu: 'Oči u noći', 'Sedmi krst', 'Ljudi', 'Tereza', 'Tačno u podne', 'Svat', 'Oklahoma!', 'Šešir pun kiše', 'Starac i more', 'Priča o kaluđerici', 'Operacija `Šakal`' ...

1913. - Gideon Sundback patentira rajsferšlus.

1922. - U Estoniji je održan prvi zvanični međunarodni šampionat u podizanju tegova.

1936. - Rođen je indijski dirigent i violinista Zubin Mehta, jedan od najvećih dirigenata XX veka. Karijeru profesionalnog dirigenta započeo je nastupima u Jugoslaviji i Belgiji.
1945. - Američke trupe su u Drugom svetskom ratu oslobodile nemački koncentracioni logor Dahau.

1945. - Snage nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu kapitulirale su u severnoj Italiji, Austriji, Štajerskoj i Koruškoj.

1945. - Adolf Hitler izdiktirao je poslednju volju i oporuku svojoj tajnici u Führerbunkeru te se zatim oženio Evom Braun u kratkoj ceremoniji.

1946. - U Tokiju je podignuta optužnica za ratne zločine protiv 28 bivših japanskih lidera iz Drugog svetskog rata.

1965. - Vlada Australije odlučila da pošalje trupe u Vijetnam radi pomoći snagama južnovijetnamskog režima i američkoj vojsci u borbi protiv armije Sjevernog Vijetnama i Vijetkonga, oslobodilačkog pokreta Južnog Vijetnama.

1947. - Premijerno prikazan film 'Slavica', službeno prvi dugometražni igrani film u istoriji jugoslovenske kinematografije.

1974. - Osnovan Univerzitet Crne Gore.

1975. -  U Vijetnamskom ratu poslednji američki vojnici evakuisani su iz Sajgona, dan uoči ulaska severnovijetnamskih snaga u grad.

1980. - Umro je Alfred Hičkok, engleski filmski reditelj, jedan od majstora filmske montaže i ambijenta, naročito poznat po izvrsnoj režiji filmova kriminalne sadržine. Poznatiji filmovi: 'Čovek koji je mnogo znao', 'Rebeka', 'Prozor u dvorištu', 'Pozovi M radi ubistva', 'Ptice', 'Psiho'...

1991. - U zemljotresu u sovjetskoj republici Gruziji poginulo je više od 140 ljudi.

1992. - Jedinice Teritorijalne odbrane i policije Bosne i Hercegovine blokirale su kasarne Jugoslovenske narodne armije u Sarajevu.

1993. - Na preporuku Veća sigurnosti UN-a, Generalna skupština isključila SRJ iz Ekonomsko-socijalnog veća ove međunarodne organizacije.

1994. - Tvrtka Commodore proglasila je bankrot.

1995. - U Šri Lanki, tamilski pobunjenici oborili su vojni avion u kojem su poginule 52 osobe.

1998. - Kontakt grupa u Rimu usvojila je paket sankcija protiv SRJ zbog pogoršanja situacije na Kosovu.

1999. - U vazdušnim udarima NATO-a na SR Jugoslaviju srušen je telekomunikacioni toranj na Avali.

1999. - Kontaktna skupina u Rimu usvojila je paket sankcija protiv SRJ zbog pogoršanja stanja na Kosovu.

2008. - Evropska unija je potpisala sa Srbijom Sporazum o stabilizacijii pridruživanju.

2008. - Umro je Albert Hofman, švajcarski hemičar, pronalazač LSD-a.

2011. - Britanski princ Vilijam i Kejt Midlton venčali su se u Vestminsterskoj opatiji u Londonu. Vilijam je stariji sin princa Čarlsa i drugi u naslednom redu za britanski presto.

2015. - Vojno odeljenje višeg suda u holandskom Arnheimu odbilo je žalbu na raniju odluku da bivši zapovednik holandskog bataljona Ujedinjenih naroda (UN) u Srebrenici Thom Karremans i njegovi pomoćnici neće biti procesuirani.

2015. - Indonežanske vlasti su pogubile osam stranih državljana, osuđenih na smrtnu kaznu zbog trgovine drogom.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana