Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Dogodilo Se Na Današnji Dan - 28. April

   Pogledajte događaje koji su se desili na ovaj dan, 28. aprila! Šta se sve nekada dešavalo dvadeset osmog aprila, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
1442 - Rođen je engleski kralj Edvard IV, sin vojvode od Jorka. U ratu protiv dinastije Lankaster i posle zauzimanja Londona i pobede kod Toutona, izabran je za kralja Engleske, a time je kraljevska vlast prešla na kuću Jork.

1758. - Rođen je američki državnik Džejms Monro, predsednik SAD od 1817. do 1825, koji je 1823. proklamovao 'Monroovu doktrinu', sa geslom 'Amerika Amerikancima'. Ona je bila izraz težnji severnoameričke industrijske buržoazije da zagospodari tržištem i sirovinskom bazom američkog kontinenta i potisne evropske sile, posebno nameru Svete alijanse da nasilno uguši pobune kolonija u Srednjoj i Južnoj Americi protiv Španije i Portugalije.

1789. - Pobunjena posada engleskog broda 'Baunti' ostavila kapetana broda Vilijama Blaja i njegovih 18 pristalica u vodama kod Tahitija.

1804. - U Zemunu je, uz posredovanje Austrije, održan sastanak srpskih ustanika sa Turcima. S turske strane bilo je 12 dahija iz Beograda, a sa srpske - vođa Prvog srpskog ustanka Karađorđe, vojvoda Janko Katić, barjaktar Tanasko Rajić i prota Mateja Nenadović, koji su predočili da je teško postići mir dok Turci pale srpske kuće, seku glave viđenijim ljudima i terorišu narod. I u trenutku dok su pregovori vođeni, Turci su palili srpske kuće na Čukarici, iznad koje se vio gust dim, vidljiv iz Zemuna. Srpski pregovarači vratili su se u Ostružnicu i počeli pripreme za napad na Beograd.

1813. - Umro je ruski vojskovođa Mihail Ilarionovič Kutuzov, jedan od najvećih vojnih stratega XIX veka. Uprkos protivljenju cara Aleksandra Prvog i generala, u vreme napada francuskog cara Napoleona Prvog na Rusiju 1812, posle bitke kod Borodina, pustio je Francuze da uđu u Moskvu, a zatim im nanio težak poraz, terajući ih do Pariza. U ratu protiv Otomanskog carstva 1811. veoma uspešno je komandovao ruskom Moldavskom armijom. Zbog njegove velike popularnosti u ruskom narodu, u SSSR su u Drugom svetskom ratu ustanovljena tri ordena 'Kutuzov'.

1855. - Osnovan prvi veterinarski fakultet u Bostonu u SAD-u.

1878 - Rođen je američki filmski i pozorišni glumac Lajonel Barimor. Kao dete proslavio se u ulozi Olivera Tvista, a kasnije je značajne uloge odigrao u filmovima 'Grand hotel', 'Ostrvo Largo', 'Dama s kamelijama', kao i u TV seriji 'Dr Kilder'.

1910. - Izveden je prvi noćni let avionom u Engleskoj.

1916. - Rođen je Ferruccio Lamborghini, talijanski konstruktor istoimenog automobila.

1918. - Umro je srpski nacionalni borac Gavrilo Princip, atentator na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda u Sarajevu na Vidovdan 1914. Atentat je Beču poslužio kao izgovor za vojnu invaziju na Srbiju, čime je izazvan Prvi svetski rat. Princip se pred policijom i sudom držao herojski i kao maloletnik je osuđen na 20 godina teškog tamnovanja. Zbog nehumanih zatvorskih uslova, oboleo je od tuberkuloze i umro u tamnici u gradu Terezinu u Češkoj, i to šest meseci pre sloma Austrougarske.

1919. - Na Versajskoj mirovnoj konferenciji u Parizu, 32 države, uključujući Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, prihvatile pakt o osnivanju Lige naroda.

1920. - Azerbejdžan prvi put pristupa SSSR-u.

1924. - Rođen je zambijski državnik Kenet Kaunda, prvi predsednik Zambije od 1964. do 1991. i jedan od lidera Pokreta nesvrstanih zemalja.

1936. - Umro je egipatski kralj Fuad I. Za kralja se proglasio 1922, kada je ukinut britanski protektorat nad Egiptom. Nasledio ga je sin Faruk I.

1937. - Otvorena Cinecittá, najveći filmski studio u Europi.

1939. - Adolf Hitler odbacio nemačko-poljski pakt o nenapadanju iz januara 1934. i nemačko-britanski ugovor iz juna 1935.

1945. - Fašističkog diktatora Italije Benita Musolinija su, zajedno s ljubavnicom, dan pošto su ih zarobili, ubili italijanski partizani u mestu Donga na obali jezera Komo.

1952. - Japanu vraćen suverenitet koji mu je, posle poraza u Drugom svetskom ratu, oduzet mirovnim ugovorom iz San Franciska 1951.
1967. - Muhamed Ali odbija regrutacioni poziv, zbog čega mu oduzimaju šampionsku titulu u boksu.

1969. - Predsednik Francuske Šarl de Gol dao ostavku posle referenduma o regionalizaciji zemlje i reorganizaciji Senata, na kojem je većina Francuza glasala protiv njegovih predloga.

1977. - Članovi nemačke levičarske terorističke grupe 'Bader-Majnhof' osuđeni na doživotne robije.

1980. - Državni sekretar SAD Sajrus Vens podneo ostavku posle neuspele misije komandosa za spasavanje američkih talaca u Iranu.

1986. - Sovjetska vlada objavila da se dva dana pre toga dogodila velika nuklearna nesreća u elektrani u Černobilju.

1990. - 'Boston Seltiks' ostvario je rekordan broj poena na jednoj utakmici NBA plej-ofa, pobedivši 'Njujork Nikse' sa 157 : 128.

1992. - Proglašena je Savezna Republika Jugoslavija, na osnovu Ustava donetog prethodnog dana i odluka skupština Srbije i Crne Gore o stvaranju zajedničke države posle otcepljenja pobunjenih republika. Ispred zdanja Savezne skupštine s jarbola je spuštena zastava SFRJ s petokrakom i podignuta plavo-belo-crvena trobojka - zastava treće Jugoslavije.

1992. - Prokomunistička vlada u Kabulu predala vlast islamskim gerilcima, čime je okončan četrnaestogodišnji građanski rat u Avganistanu.

1995. - U eksploziji gasa poginula najmanje 103 stanovnika južnokorejskog mesta Tegu.

1999. - Vlada Jugoslavije Međunarodnom sudu pravde u Hagu podnela tužbu protiv zemalja NATO-a zbog neovlašćene upotrebe sile u vazdušnim udarima koji su počeli 24. marta.

1999. - Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković smenjen sa mesta potpredsednika Vlade Jugoslavije zbog kritika na račun vlasti tokom ratnog stanja.

2001. - Biznismen iz SAD Denis Titov platio 20 miliona dolara za putovanje na Međunarodnu svemirsku stanicu, na koju je otišao s ruskom posadom.

2002. - U padu helihoptera u Rusiji poginuo gubernator sibirske oblasti Krasnojarsk, general Aleksandar Lebed, bivši savetnik predsednika Rusije Borisa Jeljcina za bezbednost, svojevremeno i predsednički kandidat.

2003. - Ruski svemirski brod 'Sojuz', prva lansirana letelica sa ljudskom posadom nakon pada američkog šatla 'Kolumbija', uspešno se spojio sa međunarodnom svemirskom stanicom u Zemljinoj orbiti.

2004. - Snimci američke TV kuće CBS o zlostavljanju iračkih zarobljenika u iračkom zatvoru 'Abu Graib', pod kontrolom vojske SAD, izazvali šok u svetu. Predsednik SAD Džordž Buš uputio javno izvinjenje iračkom narodu za poniženje koje su pretrpeli irački zatvorenici i njihove porodice.

2005. - Irak je dobio prvu demokratsku vladu u poslednjih više od 50 godina.

2008. - U sudaru dva voza na istoku Kine poginulo je preko 70 ljudi, više od 420 je povređeno od kojih je 70 sa kritičnim povredama.

2011. - Sezona tornada u južnim američkim državama, odnela je više od 330 života i napravila ogromnu materijalnu štetu. Nekoliko država proglasilo vanredno stanje, a u najteže pogođenoj Alabami nevreme je uništilo čitave gradove i ostavilo velika područja bez struje.

2014. - Sud u Kairu osudio je na smrtnu kaznu 683 islamista, uključujući lidera Muslimanske braće Mohameda Badija. Na istom ročištu preinačene su u kaznu doživotnog zatvora 492 od 529 smrtne kazne dosuđene u martu. Islamisti su osuđeni za učešće u ubistvu i pokušaju ubistva policajaca u egipatskoj provinciji Minja 14. avgusta prošle godine.

2017. - Skupština Crne Gore usvojila je protokol o članstvu u NATO čime je i zvanično okončana procedura pristupanja te zemlje severnoatlantskom savezu.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana