Ponuda Tema

Dogodilo Se Na Današnji Dan - 27. April

   Pogledajte događaje koji su se desili na ovaj dan, 27. aprila! Šta se sve nekada dešavalo dvadeset sedmog aprila, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?
1521. - Urođenici na Filipinskim ostrvima ubili su Fernanda Magelana, čuvenog portugalskog moreplovca. Magelanova ekspedicija dokazala je da je Zemlja okrugla. Magelan je 1519. godine iz Španije poveo eskpediciju od pet brodova da bi otkrio nov pomorski put za Molučka ostrva. On je preplovio Atlantski okean, otkrio moreuz, kasnije nazvan po njemu - Magelanov moreuz na jugu Južne Amerike i prošao u Pacifik, kojem je dao naziv Tihi okean.

1565. - Formirana je prva španska naseobina na Filipinima.

1667. - Slep i siromašan Džon Milton prodao je autorska prava na Paradise Lost za 10 £.

1737. - Rođen je engleski istoričar Edvard Gibon, autor dela 'Opadanje i propast Rimskog carstva'.

1791. - Rođen je američki pronalazač Semjuel Finli Breze Morze, izumitelj telegrafa i Morzeove azbuke.

1805. - Američka mornarica napala Tripoli - Libija.

1810. - Ludwig van Beethoven je komponovao minijaturu 'Za Elizu', koja je bila rođendanski dar devojčici, baš na njen rođendan jer joj je zaboravio kupiti poklon.

1813. - Američka vojska, pod zapovjedništvom generala Picea, zauzela Toronto.

1822. - Rođen je američki general i državnik Julisiz Simpson Grant, predsednik SAD od 1869. do 1877. U Američkom građanskom ratu (1861-65) predvodio je armiju Severa i prisilio na kapitulaciju komandanta snaga Konfederacije Roberta Lija.

1830. - Južnoamerički vojskovođa i prvi predsednik Kolumbije Simon Bolivar, optužen za diktatorske ambicije, podneo ostavku.

1830. - Beograd dobio prvo ulično osvetljenje, fenjere sa svećama.

1838. - U požaru koji je zahvatio Čarlston u SAD-u uništeno je više od pola grada.

1861. - Predsednik Abraham Linkoln suspendovao je Habeas Corpus Act, Zakon donesen u XVII veku u Engleskoj kao jedna od mera za zaštitu lične slobode građana.

1908. - U Londonu su otvorene četvrte letne olimpijske igre.

1909. - Grupa 'Mladi Turci' oborila sa vlasti turskog sultana Abdula Hamida.

1915. - Umro je ruski kompozitor i pijanista Aleksandar Nikolajevič Skrjabin, preteča ekspresionizma u muzici. Dela su mu: 'Božanstvena poema', 'Prometej', 'Poema ekstaze' ...

1929. - Umro je srpski vojvoda Stepa Stepanović, jedan od najistaknutijih vojskovođa u oba balkanska i u Prvom svetskom ratu. U Cerskoj bici u avgustu 1914. Druga armija pod njegovom komandom razbila je austrougarske trupe, za šta je dobio čin vojvode, a na Solunskom frontu u septembru 1918. Druga armija je, napadajući na glavnom pravcu, u sadejstvu s Prvom armijom, probila neprijateljsku odbranu, potom izbila na bugarsku granicu i prinudila Bugarsku na kapitulaciju. Poslije završene Artiljerijske škole u Beogradu u srpsko-turskim ratovima od 1876. do 1878. je iskazao veliku ličnu hrabrost i umješnost u komandovanju. Učestvovao je i u srpsko-bugarskom ratu 1885, a nekoliko godina kasnije postao je profesor istorije na Vojnoj akademiji u Beogradu i pomoćnik načelnika Glavnog štaba. U generalski čin unapređen je 1907. i postavljen za komandanta Šumadijske divizije, 1908. je postao ministar vojske, zatim komandant Drinske, pa Moravske divizije i od 1911. do 1912. ponovo ministar vojske. 

1932 - Rođen je bivši južnoafrički ministar inostranih poslova Pik Bota, koji je 17 godina, koliko je bio na tom položaju, nastojao da ubedi svet da je aparthejd pravo rešenje za rasne razdore.

1937. - Umro je italijanski revolucionar Antonio Gramši, osnivač Komunističke partije Italije 1921. godine.

1937. - U SAD-u je izvršena prva isplata socijalnog osiguranja.

1941. - U Atinu, u Drugom svetskom ratu, ušli su nemački tenkovi.

1945. - Uhapšen italijanski diktator Benito Musolini. Streljan narednog dana u mestu Donga, na jezeru Komo.

1950. - Velika Britanija je priznala državu Izrael.
1956. - Roki Marćano se povukao iz boksa kao jedini nepobeđen svetski šampion u 'teškoj' kategoriji.

1960. - Proglašena nezavisnost afričke države Togo, bivše francuske kolonije.

1961. - NASA je lansirala 'Explorer 11' u orbitu radi izučavanja gama-zraka.

1961. - Sijera Leone stekao nezavisnost od Velike Britanije.

1967. - U Montrealu je otvorena Svetska izložba Expo 67.

1972. - U Bukureštu je umro Kvame Nkrumah, prvi premijer i predsedik Gane i jedan od lidera Pokreta nesvrstanih zemalja.

1978. - Avganistanske vojne snage preuzele vlast u zemlji i uspostavile vladu zasnovanu na islamskim principima. Predsednik Mohamed Daud ubijen, novi predsednik Nur Mohamed Taraki proklamovao Demokratsku Republiku Avganistan.

1989. - Kineski studenti u Pekingu preuzimaju trg Tjenamen.

1992. - Po raspadu SFRJ, proglašena Savezna Republika Jugoslavija, zajednička država Srbije i Crne Gore na osnovu Ustava donetog istog dana od strane poslanika u Saveznom veću Skupštine SFRJ.

1992. - Zambijski vojni avion, u kojem su bili fudbalski reprezentativci te afričke zemlje, pao u Atlantski okean blizu Gabona. Poginulo svih 30 putnika.

1992. - Rusija i 12 bivših sovjetskih republika postale članice Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.

1993. - Eritreja stekla nezavisnost od Etiopije posle tri decenije dugog građanskog rata i referenduma na kojem su njeni građani glasali za nezavisnost.

1993. - Predstavnici Kine i Tajvana u Singapuru počeli razgovore, prve od završetka kineskog građanskog rata 1949.

1994. - Afrički nacionalni kongres pobijedio je u prvim nerasnim izborima u povijesti Južne Afrike.

1997. - U Hongkongu zvanično otvoren najduži viseći drumsko-železnički most na svetu, koji je povezao grad s novim aerodromom.

1999. - U vazdušnim napadima NATO na Jugoslaviju pogođen centar Surdulice. Poginulo 17 ljudi, ranjeno 11, oko 300 civilnih objekata srušeno ili oštećeno.

2001. - Rusija potpisala ugovor sa Severnom Korejom o poboljšanju kvaliteta oružja koje je ta komunistička zemlja dobila tokom sovjetske ere.

2003. - Na predsedničkim izborima u Paragvaju pobedio Nikanor Duarte Frutos, čime je nastavljen kontinuitet pedesetpetogodišnje vladavine njegove partije Kolorado, koja je u svetu najduže na vlasti.

2005. - Najveći avion na svetu, evropski 'Erbas A380', obavio je svoj prvi let. Avion je dugačak kao osam londonskih autobusa, ima prostor u krilima dovoljan za parkiranje 70 automobila, a na dva nivoa može da primi 800 putnika. Avion je svojim kapacitetima preuzeo primat 'Boinga 747' kao najvećeg aviona koji je ikada leteo.

2007. - Ruski dirigent i jedan od najvećih violončelista druge polovine XX veka Mstislav Rostropovič, preminuo je u 81. godini u Moskvi. Rastropovič je bio poznat i po svojoj borbi za umetnost bez granica, slobodu govora i demokratske vrednosti, a zbog javnog protivljenja tadašnjim restrikcijama u kulturi napustio je SSSR 1974. U Rusiju se vratio posle raspada SSSR-a.

2010. - Ruski i ukrajinski parlamenti ratifikovali su sporazum o produženju boravka ruske Crnomorske flote u Sevastopolju do 2042. godine, koji su u Harkovu potpisali predsednici Rusije i Ukrajine, Dmitrij Medvedev i Viktor Januković.

2014. - Papa Franjo kanonizirao je Ivana XXIII i Ivana Pavla II

2018. - Severna i Južna Koreja postigle su sporazum o denuklearizaciji i kraju rata na Korejskom poluostrvu.
   RSS FEED-OVI ZA VAŠ SAJT NAJBOLJA WEB SKOLA NAJBOLJI SAJT SA BESPLATNIM SLIKAMA