Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Dogodilo Se Na Današnji Dan - 26. April

   Pogledajte događaje koji su se desili na ovaj dan, 26. aprila! Šta se sve nekada dešavalo dvadeset šestog aprila, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
121. - Rođen je rimski filozof i car Marko Aurelije Antonije. Tokom svojih ratnih pohoda u Evropi i Aziji vodio je beleške koje su objavljene posle njegove smrti pod naslovom - Samom sebi.

1452. - Rođen je italijanski slikar, vajar, pronalazač i naučnik Leonardo da Vinči. Njegovo najpoznatije slikarsko delo, čuvena 'Mona Liza', izložena je u pariskom Luvru, a crteži i rukopisi čuvaju se u milanskoj biblioteci Ambrosiana, londonskom Britanskom muzeju i Vindzoru. Od njegovih naučnih radova najznačajniji je 'Traktat o slikarstvu'.

1514. - Kopernik je prvi put posmatrao Saturn.

1532. - U pohodu na Beč turska vojska pod komandom sultana Sulejmana II ušla u Mađarsku.

1573. - Rođena je francuska kraljica italijanskog porijekla Marija de Mediči, koja je poslije smrti kralja Anrija Četvrtog - 1610. upravljala zemljom kao regentkinja uz sina Luja Trinaestog. Pokušavala je da suzbije samovolju visokog plemstva, a kad nije uspela da nađe oslonac u parlamentu, raspustila ga je 1614, poslije čega se skupština nije sastajala do Francuske revolucije 1789. Tek je kardinal Arman Žan Rišelje, prvi ministar od 1624, suzbio težnje plemstva i ojačao kraljev apsolutizam, ali je onemogućio i njen upliv na državne poslove.

1607. - Kapetan Džon Smit u Kejp Henri u Virdžiniji doveo prve koloniste koji su osnovali prvo stalno britansko naselje u Severnoj Americi.

1711. - Rođen je britanski filozof škotskog porekla, Dejvid Hjum, preteča klasičnih engleskih ekonomista i autor kvantitativne teorije novca ('Rasprava o ljudskoj prirodi', 'Filozofski ogled o ljudskom razumu').

1717. - U oluji kod Masačusetsa potonula gusarska galija Uida sa oko četiri tone zlata.

1798. - Rođen je francuski slikar Ežen Delakroa, predstavnik romantizma u francuskom slikarstvu. Ilustrovao je Geteovog 'Fausta' i napisao 'Dnevnik' u kojem je izložio zapažanja o umetnosti ('Danteova barka', 'Ulazak krstaša u Carigrad', 'Na barikadama 28. jula 1830').

1812. - Rođen je nemački industrijalac Alfred Krup, koji je prvi počeo praviti topove od livenog čelika i vrlo brzo stekao monopol u snabdevanju oružjem većeg broja evropskih zemalja. Koncern 'Krup' bio je glavni snabdevač oružjem Nemačke u Prvom i Drugom svetskom ratu. Međunarodni vojni sud u Nirnbergu osudio je 1948. godine Krupovog potomka na 12 godina zatvora i konfiskaciju imovine.

1828. - Rusija objavila rat Turskoj u znak podrške Grčkoj u borbi za nezavisnost.

1865. - Džon Vilkis But, ubica predsednika SAD Abrahama Linkolna, ubijen je u pucnjavi s federalnim vojnicima, 11 dana poslije Linkolnove smrti.

1893. - Rođen je Dragoljub Draža Mihailović, armijski general i Načelnik štaba Jugoslovenske vojske u Otadžbini.

1894. - U Aleksandriji, u Egiptu rođen je Rudolf Hes, nacistički lider i Hitlerov zamenik. Na sudenju u Nirnbergu 1946. osuđen je na doživotnu robiju zbog ratnih zločina. U avgustu 1987. izvršio je samoubistvo u zatvoru Špandau.

1900. - Rođen je Čarls Rihter, američki seizmolog i fizičar. Poznat je po tome što je napravio Rihterovu skalu, koja određuje jačinu zemljotresa, u hipocentru.

1904. - Umro je srpski matematičar Dimitrije Nešić, profesor na Velikoj školi u Beogradu, član Srpske kraljevske akademije i ministar prosvete 1894. Uveo je zakon o metarskim merama u Srbiji.

1906. - Prvi put je prikazan kino-film na Havajima.

1909. - Jezična naredba austrijskog ministra Bienertha kojom je hrvatski jezik uveden u potpunosti kao službeni jezik u Dalmaciji.

1910. - Rođen je srpski pisac Mehmed - Meša Selimović, član Srpske akademije nauka i umetnosti, jedan od najvećih srpskih književnika 20. veka. Završio je Filozofski fakultet u Beogradu i do Drugog svetskog rata bio profesor gimnazije u rodnoj Tuzli. Dela su mu: romani 'Tišina', 'Tvrđava', 'Magla i mesečina', 'Krug' (nedovršen), zbirke pripovedaka 'Prva četa', 'Tuđa zemlja', 'Đevojka zlatne kose', studija 'Za i protiv Vuka', eseji 'Pisci, mišljenja, razgovori', memoarska proza 'Sećanja' i nekoliko filmskih scenarija.
1911. - Osnovan je hrvatski fudbalski klub Dinamo iz Zagreba.

1915. - Italija tajno potpisala Londonski ugovor s Velikom Britanijom, Rusijom i Francuskom i, u Prvom svetskom ratu, prešla na stranu sila Antante uz obećanje da će dobiti Tirol, Trst, Goricu, Istru, delove Dalmacije i Albanije.

1931. - Umro je srpski glumac i reditelj Milorad Gavrilović, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, jedan od najdarovitijih i najobrazovanijih glumaca svog vremena. Znatno je uticao na stil igre koji odlikuje prirodni govor i neusiljeno ponašanje na sceni.

1933. - Osnovana je tajna policija nacističke Nemačke, Gestapo.

1937. - Da bi pomogli generalu Franku u vreme španskog građanskog rata, Hitlerovi avioni bombardovali španski grad Gerniku. Razaranje tog grada inspirisalo Pikasa da naslika istoimenu sliku.

1942. - U najvećoj nesreći u istoriji rudarstva, u kineskom rudniku uglja u Benksiju, tada pod okupacijom Japana, poginulo najmanje 1.540 ljudi.

1945. - Uhapšen maršal Anri Filip Peten, šef francuskog kolaboracionističkog režima, sa sedištem u Višiju, u Drugom svetskom ratu.

1945. - Održano treće i poslednje zasedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) u Sarajevu.

1954. - U Ženevi počela konferencija o Indokini kojom je okončana francuska dominacija u tom delu sveta. SAD nisu prihvatile rezultate skupa, pa je u junu 1954. diktator Ngo Din Dijem, uz podršku SAD, postao premijer Južnog Vijetnama.

1962. - Britanija lansirala prvi satelit 'Ariel I'.

1964. - Tanganjika, Zanzibar i Pemba osnovale Ujedinjenu Republiku Tanganjike i Zanzibara, koja je 29. oktobra 1964. promenila naziv u Tanzanija.

1977. - Otvorena je čuvena njujorška diskoteka 'Studio 54'. U ovu diskoteku svraćali su arapski prinčevi, princeza od Monaka, Vorhol, Truman K. i mnogi drugi pripadnici svetskog džet seta tog vremena.

1984 - Umro je američki džez muzičar i vođa orkestra Vilijam 'Kaunt' Bejzi. Članovi njegovog orkestra (1937) bili su i trubač Bak Klejton i pevačica Bili Holidej.

1986. - Eksplodirao četvrti blok nuklearne centrale u Černobilu u Ukrajini. Radioaktivni oblaci prekrili gotovo celu Evropu, a posledice najveće nuklearne katastrofe još se ispituju. Nuklearna centrala zatvorena 15. decembra 2000.

1988. - NBA liga je u sezoni 1988/89. uvela novinu u vidu trećeg sudije.

1994. - U Južnoj Africi održani prvi izbori na kojima su učestvovali i crnci i belci, a koji su označili kraj režima aparthejda.

1999. - Tokom vazdušnih udara NATO na Jugoslaviju Evropska unija zabranila ulazak u zemlje-članice Unije predsedniku Jugoslavije Slobodanu Miloševiću, članovima njegove porodice, zvaničnicima Jugoslavije i Srbije i uvela embargo na uvoz nafte.

2002. - Bivši učenik gimnazije u nemačkom gradu Erfurtu počeo je pucati vatrenim oružjem na svoje bivše učitelje i ostale učenike ubivši 16 osoba pre negoli je počinio samoubojstvo.

2003. - Na zasedanju Komisije Ujedinjenih nacija za ljudska prava ozvaničen kraj mandata specijalnog izaslanika za ljudska prava u Srbiji i Crnoj Gori.

2005. - Sirija je pod međunarodnim pritskom povukla poslednju grupu od nekadašnjih 14.000 vojnika stacioniranih u Libanu, okončavši tako 29-godišnje uplitanje u unutrašnje prilike u toj zemlji.

2005. - Paragvajski pisac Roa Bastos, jedna od centralnih ličnosti u latinoameričkoj književnosti, preminuo je u 88. godini. Za knjigu 'Ja, vrhovni' (1974.) dobio je Servantesovu nagradu (1989.).

2007. - Ruski predsednik Vladimir Putin suspendovao obaveze Rusije iz Sporazuma o konvencionalnim snagama u Evropi zbog američkog plana o postavljanju raketnog štita u zemljama istočne Evrope.

2011. - Čileanski pesnik Gonzalo Rohas, preminuo je u 94. godini u Santjagu. Među njegovim najpoznatijim delima su knjige poezije 'Nesreća čoveka' (1948), 'Protiv smrti' (1964) i 'Tama' (1967). Dobitnik je više nagrada za književnost, uključujući i Nagradu Servantes, čileansku Nacionalnu nagradu za književnost, Nagradu kraljice Sofije za Iberijsko-američko pesništvo, meksičku Oktavio Paz nagradu.

2012. - Bivši Liberijski predsednik Čarls Tejlor proglašen je krivim za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti tokom građanskog rata u Sijera Leoneu od 1991. do 2002. Tejlor je prvi bivši šef neke države osuđen pred Međunarodnim sudom. Uhapšen je 2006. a njegovo suđenje završeno je 2011.

2015. - Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev ponovo je izabran za šefa države pošto je dobio podršku 97,7 odsto glasača na predsedničkim izborima kojima se odazvalo 95,22 odsto birača.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana