Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Dogodilo Se Na Današnji Dan - 23. April

   Pogledajte događaje koji su se desili na ovaj dan, 23. aprila! Šta se sve nekada dešavalo dvadeset trećeg aprila, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
1014. - Dogodila se bitka kod Clontarfa u kojoj je poginuo veliki kralj Irske Brian Boru.

1343. - Izbio tzv. Jurjevski noćni ustanak, pobuna estonskih seljaka protiv tuđinske vlasti svojih nemačkih feudalnih gospodara.

1348. - Ustanovljen je prvi engleski viteški red (Order of the Garter).

1564. - Rođen je Vilijem Šekspir, centralna figura svekolike engleske književnosti i jedan od velikana svetske književnosti. Osim u plodnom dramskom stvaralaštvu, svoj genije Šekspir je ovaplotio i u sonetnoj formi: napisao je 154 soneta izuzetne književnoumetničke vrednosti. Širokoj čitalačkoj publici poznat je, ipak, prvenstveno po svojim dramskim ostvarenjima: komedijama ('San letnje noći', 'Mletački trgovac', 'Kako vam drago'...), tragedijama ('Hamlet', 'Magbet', 'Otelo', 'Kralj Lir', 'Romeo i Julija'...) i istorijskim dramama ('Ričard III', 'Henri IV'...).

1616. - Umro je Migel de Servantes Saavedra, slavni španski književnik. Njegovo najpoznatije delo - 'Don Kihot' - najvernije odražava piščevu umetničku genijalnost pripovedanja, kreiranja dijaloga, finog parodiranja i nenadmašnog, duboko ljudskog humora.

1660. - Mirovnim ugovorom iz Olive, Poljska prepustila Švedskoj Livoniju s gradom Rigom. Nakon turbulentne prošlosti, Livonija, koja je u Srednjem veku bila moćna nezavisna država, danas je podeljena između Estonije i Letonije.

1685. - U londonskom Westminster Abbeyu krunisan je Jakov II kao kralj od Engleske i Irske.

1728. - U požaru uništen veliki deo Kopenhagena.

1775. - Rođen je engleski slikar Džozef Malard Vilijam Tarner. Njegovo slikarstvo imalo je značajan uticaj na francuske impresioniste.

1815. - U Takovu su srpske starešine odlučile da podignu Drugi srpski ustanak, jer srpski narod nije više mogao da izdrži zulum Turaka, koji su, posle sloma Prvog srpskog ustanka 1813, ponovo zaposeli Srbiju. Za vođu ustanka izabran je Miloš Obrenović. Porta je požurila da silom uguši ustanak, ali je Miloš i vojničkim i diplomatskim akcijama uspeo da nadvlada aspiracije Otomanskog carstva. Tome je doprinela i Rusija, koja je, posle sloma Napoleona, bila u mogućnosti da izvrši pritisak na Portu. Turci su pristali na primirje i obećali Srbiji samoupravu, a potom je Miloš Srbiji postepeno izborio status autonomne kneževine, a sebi dostojanstvo naslednog kneza.

1850. - Umro je pesnik Vilijam Vordsvort uz Kolridža najznačajniji predstavnik romantizma u engleskoj književnosti. Njegova zbirka pesama 'Lirske balade' (1798) označila je početak romantizma u engleskoj književnosti.

1858. - Rođen je nemački fizičar Maks Plank, tvorac kvantne teorije, za koju je 1918. godine dobio Nobelovu nagradu.

1867. - Rođen je srpski političar i pisac Jaša Prodanović, član Srpske akademije nauka i umetnosti. U kraljevini Srbiji bio je ministar prosvete i ministar privrede, a posle Drugog svetskog rata - potpredsednik Vlade FNRJ. Kao ministar privrede, izborio je u Skupštini 1910. usvajanje Zakona o radnjama na osnovu kojeg su stvorene radničke i druge komore i uvedeno zaštitno radno zakonodavstvo. S Ljubom Stojanovićem osnovao je 1921. Republikansku stranku, koju je predvodio do smrti 1948.

1891. - Rođen je ruski kompozitor i pijanista Sergej Prokofjev, jedan od najoriginalnijih muzičkih stvaralaca XX veka.

1897. - Rođen je kanadski političar i državnik Lester Bouls Pirson, šef diplomatije od 1948. do 1957. i premijer Kanade od 1963. do 1968. godine. Zalaganje za mirno rešenje Suecke krize donelo mu je 1957. godine Nobelovu nagradu za mir.

1899. - Rođen je srpski istoričar Mihailo Dinić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Objavio je veliki broj radova iz srednjovekovne istorije Srbije, Bosne, Dubrovnika, Hrvatske. Izučavao je i rudarstvo srednjeg veka u našim krajevima.

1913. - Glavni komandant crnogorske vojske, prestolonaslednik knez Danilo Petrović, i komandant turskog Skadarskog armijskog korpusa, Esad paša Toptani, potpisali su u Prvom balkanskom ratu sporazum o povlačenju turske vojske iz Skadra i predaji ovog grada Crnogorcima.
1916. - Rođen je Ivo Lola Ribar, revolucionarni studentski vođa, partizanski komandant i narodni heroj Jugoslavije.

1928. - Rođena je je Širli Templ, koja je kao dete postala holivudska filmska zvezda. Kasnije je bila američki ambasador u Gani i Čehoslovačkoj.

1938. - Sudetski Nemci tražili, uz podršku Hitlera, punu autonomiju u okviru Čehoslovačke. Minhenskim sporazumom u septembru iste godine Hitler Sudete pripojio Nemačkoj, a 1939. okupirao Čehoslovačku.

1941. - Grčka vojska kapitulirala pred trupama nacističke Nemačke, a kralj i Vlada napustili zemlju.

1945. - Crvena armija oslobodila nacističke logore 'Saksenhauzen' i 'Ravensbrik'.

1960. - Džon Lenon i Paul McCartney nastupaju u Chavershamu na jugu Engleske kao The Nerk Twins na prvom od dva nastupa u pubu čiji je vlasnik Paulov rođak.

1965. - Lansiran je prvi sovjetski satelit za komunikaciju.

1972. - Astronauti iz 'Apola 16' otpočinju istraživanje površine Meseca.

1975. - Poslednja sajgonska vlada podnela ostavku, a predsednik SAD Džerald Ford priznao poraz u Vijetnamskom ratu.

1982. - Conch Republic, koja obuhvaća dio grada Key West, Florida, 'proglasila' je nezavisnost od Sjedinjenih Država.

1986. - Umro je američki filmski reditelj austrijskog porekla Oto Preminger. Proslavio se filmovima 'Laura', 'Karmen Džons' i 'Egzodus'.

1989. - Karim Abdul Džabar odigrao je svoju poslednju utakmicu u dresu L.A. Lejkersa.

1989. - Kineski studenti u Pekingu proglašavaju bojkot nastave.

1990. - Premijer Kine Li Peng doputovao u Moskvu. To je bila prva poseta jednog kineskog premijera SSSR-u posle 26 godina.

1997. - Predsednici Rusije i Kine Boris Jeljcin i Đijang Cemin potpisali deklaraciju kojom su se usprotivili dominaciji jedne super-sile u posthladnoratovskoj eri.

1998. - U Srbiji, na referendum o stranom posredovanju u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji, izašlo 73,05 odsto glasača. Protiv učešća stranih predstavnika izjasnilo se njih 94,73 odsto.

1998. - Umro je grčki državnik Konstantin Karamanlis, premijer od 1955. do 1963. i 1974, posle pada vojne hunte, predsednik Grčke od 1980. do 1985. godine.

1999. - Tridesetog dana vazdušnih napada NATO-a na Jugoslaviju pogođena zgrada državne televizije. Poginulo 16, povređeno 18 radnika. Uništeno i više repetitora Radio-televizije Srbije.

2003. - Svetska banka odobrila kredit od 80 miliona dolara za podršku reformama socijalnog sektora u Srbiji.

2003. - U Pekingu održani prvi direktni pregovori SAD i Severne Koreje posle priznanja Severne Koreje da je tajno radila na unapređenju nuklearnog oružja i time prekršila međunarodne obaveze.

2005. - Umro je Eduardo Paoloci jedan od najistaknutijih britanskih umetnika i osnivač pop art pokreta u Velikoj Britaniji. Među znacajnijim delima koje je ostavio je živopisni mozaik na stanici Totenhem kort roud u podzemnoj železnici u Londonu i monumentalna bronzana statua Isaka Njutna ispred Britanske biblioteke.

2007. - Otkriven prvi terestrički planet u naseljivoj zoni, Gliese 581 c.

2007. - Umro je Boris Jeljcin, prvi predsednik Rusije i ključna figura u postkomunističkoj Rusiji. Na predsedničkom položaju bio je u dva mandata, od juna 1991. do 31. decembra 1999, kada je podneo ostavku i na mesto vršioca dužnosti predsednika imenovao Vladimira Putina. Imao je ključnu ulogu u sprečavanju državnog udara u avgustu 1991. Te godine potpisao je i ukaz o zabrani Komunističke partije.

2009. - Otkriven je bljesak gama zraka GRB 090423 koji je poticao od najudaljenijeg poznatog astronomskog objekta.

2009. - Umro je britanski fotograf i dobitnik dva Oskara Džek Kardif. Bio je jedan od prvih majstora fotografije koji su snimali u tehnikoloru.

2009. - Odlukom Administrativnog odbora o ukidanju dnevnica poslanicima Skupštine Srbije je ukinuta 'naknada za ishranu', koja je ispaćivana 16 godina, od juna 1993. godine.

2013. - Gornji dom britanskog Parlamenta usvojio je zakon kojim će biti okončana vekovna praksa da dečaci imaju prednost nad devojčicama u nasleđivanju trona.

2018. - Jermenski premijer Serž Sargsjan podneo je ostavku posle višednevnih antivladinih protesta u toj zemlji. Funkciju predsednika obavljao je 10 godina u dva mandata (2008 - 2018), nakon čega je na mestu premijera proveo svega sedam dana.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana