Home Dugme
Meni

Dogodilo Se Na Današnji Dan - 18. April

   Pogledajte događaje koji su se desili na ovaj dan, 18. aprila! Šta se sve nekada dešavalo osamnaestog aprila, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
1480. - Rođena je je Lukrecija Bordžija, mecena umetnika i naučnika u vreme italijanske renesanse, vanbračna ćerka pape Aleksandra VI, poznata po skandalima.

1506. - Postavljen kamen temeljac crkve svetih Petra i Pavla u Rimu, najveće crkve na svetu, te središta kršćanske crkve i vatikanske države. Izgradnji crkve pridoneli su i brojni svetski umetnici i graditelji: Rafael, Mikelanđelo, Bramante, kao i Ruđer Bošković.

1775. - Počeo je Američki rat za nezavisnost.

1797. - Rođen je francuski državnik i istoričar Luj Adolf Tjer, osnivač i prvi predsednik Treće republike od 1871. do 1873. godine.

1820. - Rođen je austrijski kompozitor i dirigent Franc fon Zupe, autor više popularnih opereta - 'Laka konjica', 'Bokačo', 'Lepa Galateja', 'Fatinica'.

1823. - Prvi srpski državni pitomci pomenuti su u pismu Vuka Karadžića knezu Milošu Obrenoviću. U pismu je Karadžić savetovao kneza da se 'okani kupovine spahiluka u Vlaškoj' i da u Petrogradsku banku pošalje 50.000 dukata za vaspitavanje srpskih mladića u inostranstvu. Knez to nije učinio, a prve srpske državne pitomce na školovanje u inostranstvu o trošku države počeo je da šalje njegov sin knez Mihailo Obrenović.

1853. - Prvi voz u Aziji išao je na relaciji Bombaj-Tana, dugoj 36 kilometara.

1867. - Turci su predali ključeve Beograda srpskom knezu Mihailu Obrenoviću, što je bio završni čin u dugom procesu političkog oslobađanja Srbije od Otomanskog carstva. U prisustvu srpskih i turskih izaslanika pročitan je carski ferman na srpskom i turskom jeziku, na bedem je podignuta srpska zastava i ispaljena su salva iz 21 topa, a poslednji turski zapovednik Riza paša predao je ključeve knezu Mihailu, koji je potom na konju trijumfalno ušao u Kalemegdansku tvrđavu. U toku ceremonije, kapetan Svetozar Garašanin zamenio je turske stražare na tvrđavi srpskim vojnicima.

1869. - Održan je prvi međunarodni kriket meč u San Francisku.

1882. - U Londonu je rođen dirigent poljskog porekla Leopold Stokovski, osnivač Američkog simfonijskog orkestra.

1906. - U zemljotresu u San Francisku poginulo više od hiljadu ljudi, a oko 200.000 ostalo je bez kuća.

1909. - U Vatikanu, beatifikovana francuska heroina iz 15. veka Žana D'Ark - Jovanka Orleanka. Kanonizacija je izvršena 1920.

1922. - Umro je srpski pisac i političar Svetomir Nikolajević, profesor Velike škole, član Srpske kraljevske akademije, premijer Srbije, ministar Unutrašnjih dela i jedan od osnivača Radikalne stranke. Studirao je istoriju na Velikoj školi u Beogradu i na više evropskih univerziteta. Značajno je uticao na srpsku književnost u drugoj polovini 19. veka. Napisao je veliki broj studija, kritika, članaka i eseja, od kojih su mnogi objavljeni u dvema sveskama pod naslovom 'Listići iz književnosti'.

1923. - Poljska aneksira centralnu Litvaniju.

1936. - Umro je italijanski kompozitor Otorino Respigi. Dela su mu: 'Gregorijanski koncert' za violinu i orkestar, simfonijske poeme 'Rimske pinije', 'Rimske fontane', 'Rimski praznici' ...

1942. - U Drugom svetskom ratu Doolittleov prepad - Američki avioni prvi put su bombardovali Tokio, Jokohamu i Nagoju.

1946. - Zvanično raspuštena Liga naroda, a njena imovina preneta je na novoosnovane Ujedinjene nacije.

1946. - SAD priznale Federativnu Narodnu Republiku Jugoslaviju pod vođstvom Josipa Broza Tita.

1949. - Republika Irska izlazi iz Komonvelta.

1951. - U Parizu su Belgija, Zapadna Nemačka, Italija, Luksemburg, Francuska i Holandija potpisale ugovor o osnivanju Evropske zajednice za ugalj i čelik.

1954. - Gamal Abdel Naser, jedan od vođa udara kojim je 1953. svrgnut kralj Faruk I, postao je premijer i vojni guverner Egipta.
1955. - U indonežanskom gradu Bandungu počela afroazijska konferencija 29 zemalja, na kojoj su utvrđeni principi 'pokreta nesvrstanih' kao alternative vojnim blokovima - NATO-u i Varšavskom ugovoru.

1955. - Umro je Albert Ajnštajn, fizičar, autor opšte teorije relativnosti i dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1921. Umor u Princetonu u New Jerseyju, u Sjedinjenim Američkim Državama. Studirao je matematiku i fiziku na Politehnici u Cirihu, gde je dobio švajcarsko državljanstvo i oženio se srpskom matematičarkom Milevom Marić, koja je - prema novijim relevantnim istraživanjima - imala znatno veću ulogu u njegovom naučnom radu nego što se pretpostavljalo. Dela su mu: 'Teorija Braunovih kretanja', 'Elektrodinamika tela u kretanju', 'Osnovi opšte teorije
relativnosti', 'O specijalnoj i opštoj teoriji relativnosti', 'Evolucija fizike', 'Moja slika sveta', 'Značenje relativnosti', 'Ideje i mišljenja'.

1956. - Raspušten Informbiro, savetodavno i koordinaciono telo devet evropskih komunističkih i radničkih partija, kojim su dominirali sovjetski komunisti.

1956. - Glumica Grejs Keli se udala za princa Renijea od Monaka.

1980. - Južna Rodezija je pod nazivom Zimbabve postala 50. nezavisna zemlja Afrike. Na dvogodišnjicu sticanja nezavisnosti, glavni grad Solzberi preimenovan je u Harare.

1982. - Na dvogodišnjicu sticanja nezavisnosti Zimbabvea glavni grad Solzberi preimenovan u Harare.

1983. - Bombaš samoubica uleteo kolima u američku ambasadu u Bejrutu. U eksploziji su poginule najmanje 63 osobe, a više od sto je ranjeno.

1988. - Ratni brodovi SAD uništili su dve iranske naftne platforme na moru i napali dve iranske fregate kao znak odmazde za napad u kojem su Iranci oštetili američku fregatu.

1994. - Počeo je građanski rat u Ruandi. Inostrane humanitarne organizacije saopštile da su etnički masakri pripadnika većinskog plemena Hutu i manjinskih Tutsija tokom kojih je Ubijeno oko milion ljudi, zahvatili celu teritoriju Ruande.

1996. - U Kairu poginulo 18 grčkih turista kada su islamski teroristi otvorili vatru na turistički autobus.

1996. - Više od 100 libanskih izbeglica ubijeno je kada je izraelska artiljerija otvorila vatru na izbeglički logor.

1999. - SR Jugoslavija je, u vreme vazdušne intervencije NATO-a na SRJ, prekinula diplomatske odnose sa Albanijom zbog kritične situacije na Kosovu.

2000. - Komandu nad snagama KFOR-a preuzeo je Evrokorpus - vojna organizacija Belgije, Luksemburga, Nemačke, Francuske i Španije - a komandant KFOR-a je, umesto nemačkog generala Klausa Rajnharta, postao španski general Huan Ortunjo, koji je rekao da su vojne snage na Kosovu i Metohiji i dalje pod vođstvom NATO-a.

2001. - Jedno lice poginulo, a najmanje pet zadobilo lakše ili teže povrede od eksplozije bombe ispod automobila u kojem se nalazila grupa Srba zaposlenih u Odeljenju za pasoše u Jugoslovenskom komitetu za saradnju sa UNMIK-om u Prištini.

2004. - Izraelske oružane snage ubile lidera Hamasa Abdel-Aziza al-Rantisija.

2004. - Umro je Ratu Sir Kamisese Mara, osnivač države Fidži.

2004. - U Evropskoj uniji na snagu stupio zakon o obaveznom označavanju genetski promenjenih namirnica, te onih što sadrže ili su pripremljene od genetski promenjenih organizama.

2007. - Vernicima Crnogorske pravoslavne crkve na čelu s mitropolitom Mihailom policija je onemogućila ulazak u Cetinjski manastir i bogosluženje, tako da je liturgija služna pred zatvorenim vratima crkve na Ćipuru. U Cetinjskom manastiru za pripadnike Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, liturgiju je služio episkop dioklijski i iguman ostroški Jovan Purić.

2014. - Mirko Đorđević, sociolog religije, književnik, prevodilac i publicista preminuo je u 76. godini ('Osmeh boginje Klio' 1986 'Znaci vremena' 1998 'Sloboda i spas – hrišćanski personalizam' 1999 'Sjaj i beda utopije' 2006 'Kišobran patrijarha Pavla' 2010 'Oslobođenje i spasenje' 2012 'Pendrek i prašina' 2013.)
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana