Ponuda Tema

Dogodilo Se Na Današnji Dan - 13. April

   Pogledajte događaje koji su se desili na ovaj dan, 13. aprila! Šta se sve nekada dešavalo trinaestog aprila, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?
1204. - Vojska četvrtog krstaškog pohoda je zbog pohlepe opljačkala glavni grad Istočnog rimskog carstva Konstantinopol (Carigrad). Napadači su ubili 2000 Grka i odneli umetničke i ostale vredne predmete u Veneciju zaboravivši pritom glavni i jedini cilj pohoda - oslobađanje Jeruzalema od muslimanske vladavine.

1519. - Rođena je je francuska kraljica italijanskog porekla Katarina de Mediči, ćerka gospodara Firence Lorenca II Medičija. Posle smrti muža Anrija II od 1560. vladala je Francuskom kao regentkinja. Po njenom nalogu je 1572. izvršen pokolj više hiljada hugenota (Bartolomejska noć).

1598. - Francuski kralj Henri IV potpisao Nantski edikt, kojim se hugenotima - protestantima, priznaju ista prava kao i katolicima.

1605. - Umro je ruski car Boris Godunov. Njegov život inspirisao je Aleksandra Puškina da napiše dramu, a Modesta Musorgskog da komponuje operu 'Boris Godunov'.

1695. - Umro je francuski pesnik i basnopisac Žan de Lafonten. Ogledao se u svim književnim rodovima (pesme, novele, romani, komedije, tekstovi za opere), ali je u istoriju književnosti ušao delom 'Basne' u 12 knjiga. Godine 1684. izabran je za člana Francuske akademije.

1743. - Rođen je američki državnik i pravnik Tomas Džeferson, osnivač Demokratske stranke, treći predsednik SAD (1801-1809). Jedan je od glavnih autora 'Deklaracije o nezavisnosti' koja je usvojena 4. jula 1776. godine. Od Napoleona I kupio je 1803. Luizijanu.

1796. - Stigao prvi slon na tlo SAD-a iz Bengala u Indiji.

1813 - Umro je vojskovođa Mihail Kutuzov, kao vrhovni komandant ruske vojske zaslužan za poraz Napoleonovih trupa u Rusiji 1812. Jedan je od glavnih likova u romanu Lava Tolstoja 'Rat i mir'.

1829. - Britanski parlament dodelio je slobodu veroispovesti rimokatolicima.

1832. - Rođen je srpski slikar Stevan Todorović, član Srpske kraljevske akademije. Slikarstvo je učio u Beču i Minhenu. Počeo je kao romantičar s istančanim osećanjem za kolorit, a završio kao sledbenik hladnog akademizma. Izradio je oko 300 portreta savremenika, uključujući portrete Kornelija Stankovića, Đure Daničića, Vladana Đorđevića, kraljice Natalije. Radio je i ikonostase s kompozicijama iz nacionalne istorije u crkvama u Negotinu i Smederevskoj Palanci.

1848. - Sicilija proglasila nezavisnost od Napuljske kraljevine.

1849. - Proglašena Republika Mađarska.

1869. - U Pančevu izašao prvi broj nedeljnika 'Pančevac'. U ovom listu objavljen je prvi prevod na srpski jezik 'Komunističkog manifesta'. List je više puta zabranjivan i obnavljan.

1885. - Rođen je mađarski filozof i književni kritičar Derđ Lukač. Bio je ministar u vladi Imre Nađa 1956, a posle njegovog pada privremeno je proteran u Rumuniju. Kasnije se povukao iz javnog života.

1892. - Rođen je britanski maršal avijacije Artur Haris, zvani Bombaš, poznat po taktici 'tepih-bombardovanja' koja je u Drugom svetskom ratu primenjena u napadima na Keln, Berlin i Drezden.

1898. - Maria Sklodowska-Kiri otkrila novi hemijski element radijum.

1906. - U Dablinu je rođen irski književnik Samjuel Beket, uz Joneska i Ženea najznačajniji predstavnik 'teatra apsurda' ('Čekajući Godoa'). Godine 1969. dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

1918. - Nemačka i finske snage, Manerheimova Bijela garda, zauzela Helsingors (Helsinki) od finskih Crvenogardejaca.

1919. - Britanske trupe su u Amritsaru masakrirale oko 380 Indusa pristalica vođe pokreta za nezavisnost Indije Mahatme Gandija.

1922. - Rođen je tanzanijski državnik Džulijus Kambarage Njerere, jedan od lidera Pokreta nesvrstanih i jedan od osnivača Organizacije afričkog jedinstva (1963).

1933. - Lord Clydesdale postaje prvi čovek koji je avionom preleteo Mont Everest.
1934. - U SAD-u je objavljen podatak o tome da 4.7 miliona američkih porodica prima socijalnu pomoć.

1936. - Petar Đurković, srpski astronom, otkrio asteroid 1605 Milanković.

1941. - SSSR i Japan su potpisale sporazum o neutralnosti u Drugom svetskom ratu.

1941. - U Drugom svetskom ratu mađarski fašisti počeli teror u Bačkoj i za nekoliko dana ubili oko 3.000 civila, mahom Srba.

1943. - U Drugom svetskom ratu  nemačka obznanila otkriće masovne grobnice s više od 4,000 poljskih ratnih zarobljenika (većinom vojnika), koje su sovjetske snaga zarobile a potom pogubile u proljeće 1940.

1945. - Sovjetske trupe pod maršalom Fjodorom Tolbuhinom u Drugom svetskom ratu oslobodile su Beč.

1945. - Teškim zapaljivim bombama američko vazduhoplovstvo u Drugom svetskom ratu uništilo je veliki deo Tokija.

1959. - Donet je Vatikanski edikt koji je zabranjivao katolicima da glasaju za komuniste.

1960. - Francuska postaje četvrta nuklearna sila, i to nakon probe atomske bombe u Sahari.

1961. - Skupština UN optužuje Južnoafričku Republiku za aparthejd.

1963 - Rođen je Gari Kasparov, ruski šahista. U 23. godini je postao svetski šampion, najmlađi u istoriji šaha. Titulu je preuzeo od zemljaka Anatolija Karpova.

1964. - Američki filmski glumac Sidni Poatje dobio je Oskara za film 'Poljski ljiljani', prvi crnac koji je dobio ovo visoko filmsko priznanje.

1964. - Colin Bosher sa Novog Zelanda postavlja rekord u brzom šišanju ovaca. Za jedan radni rad ošišao je 565 ovaca.

1965. - Bitlsi snimaju singl 'Help'.

1966. - U udesu helikoptera poginuo predsednik Iraka Abdul Salam Arif.

1970. - Eksplodirao je rezervoar sa kiseonikom na letelici Apolo 13, čime je ugrožen život posade koja je bila na misiji ka Mesecu.

1972. - Prvi štrajk profesionalnih bejzbol igrača završava se nakon 13 dana.

1975. - Pripadnik hrišćanske milicije u predgrađu Bejruta ubio je u autobusu 22 Palestinca. Taj napad smatra se početkom građanskog rata u Libanu.

1975. - Vojnim pučem u Čadu zbačen je sa vlasti, a potom ubijen predsednik Fransoa Tombalbaje. Vlast je preuzelo Vrhovno vojno veće kojim je predsedavao Feliks Malum.

1979. - Dva dana poslije ulaska u Kampalu armije Tanzanije i snaga opozicije i pada diktatora Idija Amina Dade formirana privremena vlada Ugande. Amin je 1971. oborio predsednika Miltona Obotea i tokom vladavine je likvidirao najmanje pola miliona sunarodnika. U oktobru 1978. napao je Tanzaniju, ali je izvukao deblji kraj.

1981. - Novinarka Vašington posta Dženet Kuk dobila je Pulicerovu nagradu za priču o osmogodišnjem narkomanu. Dva dana kasnije Kuk je vratila nagradu, nakon priznanja da je priču izmislila.

1990. - Sovjetski Savez priznao odgovornost za masakr više hiljada Poljaka 1940. u Katinskoj šumi. A u uzaludnom pokušaju da spreči otcjepljenje Litvanije predsednik SSSR Mihail Gorbačov baltičkoj republici zapretio ekonomskim embargom ako za dva dana ne povuče deklaraciju o nezavisnosti.

1995. - Ukrajina pristala da do 2000. godine zatvori nuklearni reaktor u Černobilju, poznat po tome što je 1986. godine izazvao ogromno radioaktivno zagađenje.

1996. - U Briselu završena donatorska konferencija za posleratnu Bosnu i Hercegovinu na kojoj je obećana 1 milijarda i 230 miliona dolara pomoći za obnovu zemlje.

1996. - U Sarajevu osnovana je Stranka za BiH. Za prvog predsednika Stranke izabran je Haris Silajdžić, osnivač i glavni utemeljitelj ove stranke.

1997. - Nakon dužeg odlaganja Papa Jovan Pavle II posetio Sarajevo. Duž puta kojim je trebalo da prođe njegova motorizovana kolona pronađene su sveže postavljene mine.

1999. - U napadu avijacije NATO pakta teško oštećena zemaljska satelitska stanica "Jugoslavija" u selu Prilike kod Ivanjice, a na Kopaoniku sa 11 projektila do temelja srušen hotel "Bačište" i uništeno više mostova, uključujući most u Biljanovcu kod Kraljeva, most u Dedini kod Kruševca i most na rijeci Kosanici na putu Niš - Priština.

2002. - Stalni Arbitražni sud u Hagu doneo je pravosnažnu odluku kojom je definisana 1,000 kilometara dugačka granica između Etiopije i Eritreje, čime je okončan sukob koji je kulminirao dvogodišnjim ratom (1998-2000) između te dve afričke zemlje.

2006. - U Italiji je umrla je književnica škotskog porekla, Mjuriel Spark, najpoznatija po delu 'Mladost gospođice Džin Brodi'.

2008. - Umro je američki fotoreporter Bert Glin koji je snimio mnoge značajne događaje iz vremena Hladnog rata, uključujući ulazak Fidela Kastra u Havanu 1959. godine i posetu Nikite Hruščova SAD te godine. Bio je dugogodišnji fotograf agencije Magnum.

2015. - Umro je Ginter Vilhelm Gras nemački književnik, dobitnik Nobelove nagrade za kniževnost 1999. godine. Najpoznatiji romani su mu 'Limeni doboš', 'Mačka i miš'i 'Pseće godine' (nastali u periodu 1959. - 1963.), novela 'Hodom raka' (2002.) i autobiografija 'Čisteći luk' (2006.).

2017. - Američke snage u Avganistanu upotrebile 'najveću nenuklearnu bombu' gađajući položaj ekstremističke organizacije Islamska država, saopštio je Pentagon. Američko ratno vazduhoplovstvo nazvalo je bombu 'Masivno ubojito eksplozivno sredstvo', a nazvana je i 'Majka svih bombi'.

   RSS FEED-OVI ZA VAŠ SAJT NAJBOLJA WEB SKOLA NAJBOLJI SAJT SA BESPLATNIM SLIKAMA