Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Dogodilo Se Na Današnji Dan - 12. April

   Pogledajte događaje koji su se desili na ovaj dan, 12. aprila! Šta se sve nekada dešavalo dvanaestog aprila, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
238. - Gordijan II je poražen i ubijen u bici kod Kartagine od numidijske vojske koja je bila odana Maksiminu Tračaninu.

467. - Antemije je postao car Zapadnog Rimskog Carstva.

1204. - Krstaši u Četvrtom krstačkom ratu osvojili Carigrad.

1633. - Inkvizicija je započela službeno ispitivanje Galilea Galileija.

1654. - Irska i Škotska se ujedinile sa Engleskom stvorivši Ujedinjeno Kraljevstvo.

1684 - Umro je Nikolo Amati, najveći majstor među graditeljima violina porodice Amati iz italijanskog grada Kremone.

1823. - Rođen je ruski pisac Aleksandar Nikolajevič Ostrovski, čija su dela osnova ruskog klasičnog dramskog repertoara. Dela su mu: drame 'Šuma', 'Bura', 'Talenti i obožavaoci', 'Unosno mesto', 'Bez krivice krivi', 'Devojka bez miraza', 'Siromaštvo nije porok', 'Svoji smo, sporazumećemo se', 'Vuci i ovce', 'Kola mudrosti - dvoja ludosti'.

1850. - Francuska na poziv pape Pija Devetog okupirala Rim, razbivši republikansku vojsku koja se borila za ujedinjenje Italije. pape Pija Devetog je 20 godina kasnije uspostavio dogmu o nepogrešivosti rimokatoličkog poglavara

1861. - Napadom snaga Konfederacije na tvrđavu Samter u Južnoj Karolini počeo američki građanski rat.

1871 - Rođen je grčki general i političar Joanis Metaksas. Kao premijer i ministar vojske 1936. raspustio je parlament i kao fašistički diktator vladao do 1941, ali nije doživeo nemačku okupaciju.

1877. - Velika Britanija anektirala bursku južnoafričku republiku Transval.

1877. - Rusija objavila rat Otomanskoj imperiji.

1890. - Počelo je uređivanje beogradske Botaničke bašte na Paliluli. Prva Bašta podignuta je 1855. u dvorištu Konaka knjeginje Ljubice Obrenović. Na molbu srpskog prirodnjaka Josifa Pančića, ministarstvo prosvete Srbije je 1874. odredilo mesto za Botaničku baštu na kraju Dunavske ulice, ali je ona uništena 1888. prilikom izlivanja Dunava. Tada je kralj Milan Obrenović poklonio gradu imanje na Paliluli, pod uslovom da Botanička bašta bude nazvana Jevremovac, u znak sećanja na kraljevog dedu Jevrema.

1911. - Prvi neprekidni let na relaciji London-Pariz trajao je tri sata i 56 minuta.

1913. - Rođen je američki džez-muzičar Lajonel Hempton. Radio je sa Lujom Amstrongom i Benijem Gudmanom. Uveo je instrument vibrafon u džez-sastav.

1933. - Rođena je je španska operska pevačica Monserat Kabalje, jedan od vodećih svetskih soprana u izvođenju Verdija i Donicetija.

1938. - Umro je ruski operski pevač Fjodor Ivanovič Šaljapin, najčuveniji bas u istoriji opere.

1938. - U SAD-u je donet prvi zakon kojim se zahteva lekarsko uverenje prilikom dobijanja dozvole za stupanje u brak.

1941. - U Drugom svetskom ratu nemačke trupe ušle u Beograd.

1941. - U avionskom udesu u Grčkoj poginuo je srpski istoričar Vladimir Ćorović, profesor Beogradskog univerziteta i član Srpske kraljevske akademije. Austrougarske okupacione vlasti su ga u Prvom svetskom ratu osudile na Banjalučkom veleizdajničkom procesu na osam godina robije. Posle oslobođenja zemlje, bio je član Narodnog veća u Zagrebu i Privremenog narodnog predstavništva u Beogradu. Dela su: 'Istorija Jugoslavije', 'Uzajamne veze i uticaj kod slovenskih zapisa', 'Podela vlasti između Milutina i Dragutina', 'Spisi sv. Save'...

1945. - Jugoslovenska armija je probila Sremski front i otpočela borbe za završno oslobođenje Jugoslavije.

1945. - Umro je predsednik SAD Frenklin Delano Ruzvelt koji je od 1932. četiri puta biran za predsednika, kao kandidat Demokratske stranke. Njegovom zaslugom SAD su prevladale ekonomsku krizu 1930-ih godina ('Nju dil'), a u Drugom svetskom ratu napustio je izolacionističku politiku SAD i pridružio se evropskim saveznicima u ratu protiv nacističke Nemačke. Mesto predsednika je od obolelog Ruzvelta 1945. preuzeo dotadašnji potpredsednik Hari Truman.
1945. - Hari Truman je položio zakletvu kao 33. predsednik SAD nakon smrti Frenklina Ruzvelta.

1946. - Sirija stiče nezavisnost od Francuske.

1954. - Bili Heli snima hit 'Rock Around the Clock'.

1961. - Jurij Aleksejevič Gagarin, sovjetski kosmonaut, postaje prvi čovek koji je Zemlju obleteo u kosmičkom brodu - satelitu Vostok 1. Let je trajao 108 minuta. Gagarin je poleteo sa kosmodroma 'Bajkonur', a spustio se nadomak sela Smelkova južno od Saratova.

1961. - Rej Čarls dobija četiri nagrade 'Gremi'.

1962. - Umro je francuski vajar i slikar ruskog porekla Antoan Pevzner, jedan od najistajnutijih u pokretu ruskih konstruktivista. Pre egzila u Francusku 1923. godine, pripadao je grupi avangardnih ruskih umetnika sa Kazimirom Maljevičem, Vladimirom Tatljinom i Naumom Gaboom.

1963. - U Velikoj Britaniji objavljen je album Bitlsa 'From Me to You'.

1966. - Bombarderi američke avijacije izveli prve vazdušne napade na Severni Vijetnam u vijetnamskom ratu.

1970. - Pravoslavna crkva u Americi dobija autokefaliju od ruskog patrijarha Aleksija I.

1970. - Sovjetska podmornica K-8, koja je nosila četiri nuklearna torpeda, je potonula u Biskajskom zalivu četiri dana nakon požara na brodu.

1980. - U vojnom udaru pod vođstvom narednika Semjuela Doa ubijen predsednik Liberije Vilijam Tolbert.

1980. - Olimpijski komitet SAD proglasio je bojkot Olimpijskih igara u Moskvi.

1980. - Teri Foks je u Sent Džonsu započeo svoj Maraton nade.

1981. - Umro je američki bokser Džoe Luis, prvak sveta u teškoj kategoriji rekordnih 12 godina (1937-1949), sa 68 pobeda u 71 meču. Titulu prvaka sveta odbranio je 25 puta.

1981. - Columbia, prvi Space Shuttle, lansiran je na prvi let.

1985. - Olimpijski komitet SAD-a proglasio je bojkot Olimpijskih igara u Moskvi.

1987. - Sovjetski kosmonauti Aleksandar Lavejkin i Jurij Romanenko 'šetajući' kosmosom uspešno povezali kosmički modul sa orbitalnom stanicom 'Mir'.

1992. - Otvoren je evropski Diznilend u Marne-la-Vallee, u Francuskoj.

1992. - Zabeležen je drugi po redu najniži rezultat utakmica NBA lige  - Detroit Pistons - NY Knicks: 72:61.

1992. - Izvođenjem predstave 'Tramvaj zvani želja', otvoren je Ethel Barrymore theater na Brodveju.

1993. - Tokom kontrole zone zabranjenog leta iznad Bosne i Hercegovine francuski avion miraž srušio se u Jadransko more.

1997. - Bivši albanski kralj Leka I vratio se u zemlju posle 58 godina izgnanstva.

1999. - U vazdušnim udarima NATO na Jugoslaviju pogođen putnički voz na mostu u Grdeličkoj klisuri. Poginulo 55 putnika, više desetina povređeno. Avioni NATO-a na fabriku automobila 'Zastava' u Kragujevcu sručili 15 projektila, što je izazvalo ranjavanje 36 radnika. Više radnika je ranjeno i u napadu na kruševačku Toplanu i Fabriku '14. oktobar'. Avioni NATO-a bombardovali rafinerije nafte u Pančevu i Novom Sadu, oštetivši tom prilikom u Pančevu i manastir Vojlovica - hram Svetog arhangela Gavrila iz XIV veka, zadužbinu Stefana Lazarevića.

2001. - Posle intervencije predsednika SAD Džordža Buša Kina pristala da, posle 11 dana, oslobodi 24 člana posade špijunskog aviona SAD.

2001. - U mestu Loran, u Francuskoj, deaktivirana bomba iz Drugog svetskog rata, teška 250 kg.

2002. - Predsednik Venecuele Huga Chavez podneo ostavku pod pritiskom oficira, posle žestokih sukoba svojih pristalica i protivnika u kojima je poginulo najmanje 17 ljudi.

2005. - Evropska komisija je u Strazburu usvojila studiju o izvodljivosti za Srbiju i Crnu Goru, kojom je njihovoj državnoj zajednici omogućen početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU. U oktobru te godine u Beogradu je svečano proglašen početak pregovora sa EU.

2006. - Meksička vojska zaplenila u putničkom avionu na letu iz Karakasa 5,5 tona kokaina, čija je vrednost procenjena na više od sto miliona dolara.

2006. - Umro je Radž Kumar, zvezda više od 200 indijskih filmova. U neredima među njegovim obožavaocima poginulo je sedmoro ljudi.

2015. – U napadu na policijsku stanicu u El Arišu, na severnom Sinaju poginulo je četrnaest ljudi, uglavnom egipatskih policajaca. Ovo je jedan od serije napada čija su meta egipatske snage bezbednosti i za koje je odgovornost preuzeo ogranak ekstremističke vojske 'Islamska država'.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana