Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Dogodilo Se Na Današnji Dan - 11. April

   Pogledajte događaje koji su se desili na ovaj dan, 11. aprila! Šta se sve nekada dešavalo jedanaestog aprila, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
217. - Makrin je postao rimski car.

491. - Anastasije I izabran za novog istočnorimskog - vizantijskog cara.

1227. - Umro je Džingis-kan, vojskovođa i osnivač mongolske države.

1241. - Mongoli su pod vodstvom Batu Kana i Subutaja slomili mađarsku vojsku kralja Béle IV.

1514. - Umro je Donato Bramante, italijanski arhitekt. Poslednjih petnaest godina života proveo je radeći za pape Aleksandra VI i Julija II. Njegovo delo je imalo presudan uticaj na arhitekturu Visoke renesanse.

1689. - Krunisanje engleskog kraljevskog para Williama III Oranskog i Mary II. Za vreme njihove vladavine doneto nekoliko važnih odredaba i zakona, kao što su Deklaracija prava i Akt tolerancije.

1713. - Utrehtskim mirom okončan 'Rat za špansko nasleđe'. Nizom ugovora koje su 1713, 1714. i 1715. potpisale Engleska, Francuska, Holandija, Savoja, Portugal i Pruska preuređena mapa Evrope, a Španija prinuđena da za vladare prihvati francuske Burbone.

1755 - Rođen je Džejms Parkinson, britanski lekar koji je otkrio Parkinsonovu bolest.

1814. - Postignut sporazum u Fontenblou prema kojem je Napoleon Bonaparta abdicirao i bio prognan na ostrvo Elba. Na prestolu ga zamenio Luj XVIII. Napoleon se na presto vratio posle godinu dana izgnanstva.

1842. - Braća German, beogradski trgovci, završila gradnju prve srpske lađe 'Knez Mihailo'. Majstori iz Carigrada počeli gradnju 1840. u Brzoj Palanci na Dunavu. Na brodu bilo mesta i za 18 topova.

1884. - Umro je engleski pisac Čarls Rid. Napisao je više romana, u kojima je podvrgao oštroj kritici engleski kazneni sistem i zloupotrebe u ludnicama. Dela su mu: 'Manastir i ognjište', 'Nikad nije suviše kasno', 'U gotovu', 'Grifit Gont' ...

1894. - Uganda postala britanski protektorat.

1899. - SAD od Španije preuzele Filipine.

1914. - Prvo izvođenje pozorišnog komada 'Pigmalion' Džordža Bernanda Šoa.

1915. - Počelo prikazivanje legendarnog filma Čarlija Čaplina - 'Skitnica'.

1919. - Osnovana Međunarodna organizacija rada sa sedištem u Ženevi.

1921. - Osnovan je Hašemitski Emirat Transjordanija, danas Jordan.

1945. - U Moskvi u Drugom svetskom ratu Josip Broz potpisao ugovor o prijateljstvu, uzajamnoj pomoći i saradnji Jugoslavije i SSSR. Bila je to prva njegova službena poseta jednoj savezničkoj zemlji posle formiranja privremene vlade Demokratske Federativne Jugoslavije i međunarodnog priznanja nove Jugoslavije.

1945. - U Drugom svetskom ratu američke trupe osvojile nemačke gradove Esen i Vajmar. Oslobođeni su svi zatočenici nemačkog koncentracionog logora Buhenvald. Za sedam i po godina, koliko je logor postojao, u njemu je ubijeno više od 56.000 ljudi iz 18 evropskih zemalja, uključujući 4.000 Jugoslovena, pretežno Srba. Danas je dan sećanja na žrtve nacističkih koncentracionih logora.

1948. - Počela izgradnja Novog Beograda, novog beogradskog naselja na levoj obali Save.

1952. - Krvavim vojnim pučem vlast u Boliviji preuzeo Nacionalni revolucionarni pokret.

1956. - Net King Kol, američki crni pevač, napadnut je na pozornici Birmingenskog pozorišta za vreme nastupa od strane belaca.

1960. - Lansiran je prvi meteorološki satelit - Tiros 1.

1961. - U Jerusalimu počelo suđenje bivšem funkcioneru nacističke Nemačke Adolfu Ajhmanu za ratne zločine nad Jevrejima u Drugom svetskom ratu.
1961. - Prvi nastup Boba Dilana u Folk Sitiju, Greenwich Village.

1965. - Srednji zapad SAD-a zahvatilo je 40 tornada; prilikom toga je 272 lica izgubilo život, a preko 5000 je bilo povređeno.

1968. - Atentat na Rudija Dučkea, studentskog lidera u Nemačkoj.

1968. - Američki predsednik Lindon Džonson je potpisao Zakon o građanskim pravima iz 1968. kojim je zabranjena rasna diskriminacija u prodaji, iznamljivanju stanova.

1973. - Nacistički lider Martin Borman zvanično proglašen mrtvim i skinut sa liste traženih ratnih zločinaca u Nemačkoj.

1977. - Umro je francuski pisac Žak Prever 'pesnik ljubavi, prijateljstva i sreće', autor pesme 'Barbara', veoma popularan među mladima 1950-ih godina. Poznat je i po scenarijima za filmove Marsela Karnea 'Obala u magli', 'Hotel Sever', 'Deca raja' i 'Ljubavnici iz Verone'.

1979. - U glavni grad Ugande, Kampalu, ušle trupe Tanzanije i snage opozicije u egzilu, okončavši osmogodišnju vladavinu diktatora Idija Amina Dade.

1981. - Američki predsednik Ronald Regan izlazi iz bolnice, nakon što je nad njim izvršen pokušaj atentata.

1984. - Konstantin Černjenko izabran za predsednika Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR-a.

1985. - Umro je šef Komunističke partije i albanske države Enver Hodža. Kao neprikosnoveni partrizanski i politički lider od Drugog svetskog rata do smrti, vodio je Albaniju od staljinizma do bliskosti s Kinom, a zatim do izolacije i nacionalizma.

1986. - Dodž Morgan je sam oplovio Zemlju, za 150 dana bez prekida.

1988. - Film 'Poslednji kineski car' u režiji Bernarda Bertolučija osvaja dvanaest oskara.

1988. - Univerzitet Harvard podnosi patentni zahtev za miša kreiranog uz pomoć genetskog inženjeringa.

1991. - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija objavio formalan kraj Zalivskog rata uz obećanje Iraka da će platiti ratnu štetu i uništiti oružje za masovno uništavanje.

1995. - UN smenile komandanta ruskih 'plavih šljemova' u Sremsko-baranjskoj oblasti general-majora Aleksandra Pereljakina, koji je optužen za podršku Srbima.

1997. - U Beogradu, u restoranu 'Mama mia', ubijen zamenik ministra unutrašnjih poslova Srbije, general-pukovnik Radovan Stojčić. Ubistvo nikada nije rasvetljeno.

1999. - U Beogradu ubijen novinar Slavko Ćuruvija, vlasnik lista 'Dnevni telegraf' i suvlasnik 'Evropljanina“. Ubistvo nije razjašnjeno.

1999. - I tokom pravoslavnog Vaskrsa avioni NATO pakta bombardovali Saveznu Republiku Jugoslaviju, a u napadu na civilne objekte u širem području Kuršumlije usmrćeno je šest ljudi.

1999. - Indija uspešno isprobala raketu dugog dometa tipa 'Agni', sposobnu da nosi i nuklearne projektile.

2001. - Škotska kompanija 'PPL Terapietiks Pielsi', koja je 1996. stvorila prvog kloniranog sisara, ovcu Doli, saopštila da je proizvela pet kloniranih prasića.

2002. - U sedištu UN zvanično osnovan stalan Međunarodni sud za ratne zločine pošto je više od 60 zemalja ratifikovalo Rimski sporazum iz 1998. kojim je sud uspostavljen.

2002. - Bivši ministar unutrašnjih poslova Srbije Vlajko Stojiljković izvršio samoubistvo na ulazu u zgradu Skupštine Jugoslavije.

2003. - Vlada Sadama Huseina izgubila kontrolu nad Irakom i potpuno nestala, saopštila je Bela kuća.

2006. - Sudija španskog suda Huan del Olmo podigao optužnicu protiv 29 lica zbog njihove  uloge u bombaškim napadima u Madridu u martu 2004. godine.

2006. - Italijanska policija uhapsila je šefa sicilijanske mafije Bernarda Provencana, koji je više od 40 godina proveo u bekstvu. Provencano (73), najtraženiji čovek u Italiji, u odsustvu osuđen na doživotnu kaznu zatvora za više od 10 ubistava, uhapšen je u vikendici u blizini svog rodnog mesta Korleone, proslavljenog u Kopolinom filmu 'Kum'.

2011.- U Francuskoj je stupio na snagu zakon koji ženama zabranjuje nošenje burke u javnosti, a za kšenje zakona predviđene su kazne od 150 evra. Francuska je tako postala prva zemlja u Evropi u kojoj je kažnjivo nošenje nikaba ili burke na javnim mestima.

2012. - Umro je Ahmed Ben Bela, simbol globalnog anti-kolonijalnog pokreta i prvi predsednik Alžira posle sticanja nezavisnosti od Francuske.

2015. - Nakon više od pola veka prekida diplomatskih odnosa SAD i Kube u Panami su se zvanično sastali predsednici ovih zemalja Barak Obama i Raul Kastro.

2018. - Međunarodni sud u Hagu osudio je pravosnažno lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja na 10 godina zatvora zbog podsticanja i počinjenih progona Hrvata u selu Hrtkovci u Vojvodini, 1992. godine. Šešelj je kaznu već odslužio od 2003. do 2014. godine kada je bio u pritvoru u Hagu.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana