Home Dugme
Meni

Dogodilo Se Na Današnji Dan - 09. April

   Pogledajte događaje koji su se desili na ovaj dan, 09. aprila! Šta se sve nekada dešavalo devetog aprila, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
193. - Septimije Sever proglašen je za rimskog cara.

1241. - Mongolski konjanici pod komandom Batu Kana - unuka Džingis Kana potukli nemačke tevtonske vitezove u bici kod Legnice u Šleziji.

1483. - Umro je engleski kralj Edvard Četvrti, vođa dinastije Jork u građanskom 'ratu dviju ruža' protiv pristalica dinastije Lankaster. Presto je osigurao pobedama svojih snaga 1461. u ključnim bitkama kod Mortimer Krosa i Toutona. Krunu mu je 1470. preoteo prethodnik na prestolu Henri Šesti, ali je pobedom nad vojskom Lankastera u bici kod Tuksberija 1471. ponovo postao kralj.

1553. - Umro je francuski književnik Fransoa Rable, jedna od najistaknutijih ličnosti francuske renesanse. Njegov satirični roman 'Gargantua i Pantagruel' ubraja se među najznačajnija renesansna dela.

1588. - Umro je italijanski slikar Paolo Veroneze, jedan od najznačajnijih predstavnika venecijanskog slikarstva. Bio je majstor kolorita, dinamičnih kompozicija, svetla, gesta, prostora, slikar gozbi, skupocenih tkanina, veličanstvenih enterijera i eksterijera, renesansnog ambijenta u koji je prenosio biblijske i mitološke teme. Obrađivao je teme iz hrišćanstva i antičke mitologije, slavio bogatstvo i moć Venecijanske republike.

1626. - Umro je engleski državnik i pisac Frensis Bekon. U vreme vladavine kralja Džejmsa I Stjuarta bio je lord kancelar od 1618. do 1621. ('Unapređenje nauke', 'Novi organon', 'Nova atlantida', 'Eseji ili saveti etički i politički').

1667. - U Parizu (Palais-Royale) je održana prva javna umetnička izložba.

1683. - Francuski istraživač Rober Kavalije de la Sal proglasio je deo teritorije u Americi francuskim posedom i nazvao je Luizijana u čast kralja Luja XIV.
F
1770. - Kapetan Džejms Kuk otkriva Botany Bay - Australija.

1807. - Austrijska vojska savladala je Ticanovu bunu, ustanak sremskih seljaka, koji je počeo 3. aprila pod vođstvom Teodora Avramovića Ticana.

1821. - U Parizu je rođen jedan od najvećih francuskih pesnika XIX veka Šarl Bodler. Njegovu zbirku pesama 'Cveće zla' mnogi književni kritičari smatraju najvećim lirskim delom XIX veka.

1833. - Otvorena prva javna biblioteka, finansirana od poreza i taksi u Peterborough-u.

1865. - U Američkom građanskom ratu general konfederalnih snaga Robert Li predao komandantu armije Unije Julisizu Grantu. U ratu je poginulo više od 600.000 ljudi.

1872. - Rođen je francuski državnik Leon Blum, vođa Socijalističke stranke od osnivanja 1920, predsednik vlade Narodnog fronta 1936. i 1937. i u martu i aprilu 1938, prvi socijalistički premijer Francuske od 1870.

1906. - Velika Britanija i Francuska su potpisale konvenciju o nezavisnosti Sijama (Tajland).

1906. - Otvorene treće savremene Olimpijske igre u Atini.

1914. - U Londonu je prikazan prvi film u boji 'The World, The Flesh and the Devil'.

1918. - Letonija proglašava nezavisnost.

1926. - Rođen je Hugo Hefner, američki publicista, izdavač magazina 'Plejboj' koji je pokrenuo u decembru 1953. sa tada nepoznatom Merlin Monro nagom na naslovnoj strani.

1928. - U Turskoj, nakon reformi Kemala Ataturka, islam je prestao da bude državna religija.

1933. - Rođen je francuski filmski glumac Žan Pol Belmondo, nosilac glavnih uloga u gotovo svim važnijim filmovima francuskog 'novog talasa' šezdesetih godina XX veka. Filmovi su mu: 'Budi lepa i ćuti', 'Do poslednjeg daha', 'Ljubav', 'Žena je žena', 'Leon Moren, sveštenik', 'Moderato kantabile', 'Pare na sunce', 'Čovek iz Rija', 'Ludi Pjero', 'Gori li Pariz?', 'Lopov', 'Sirena sa Misisipija', 'Borsalino', 'Staviski', 'Strah nad gradom', 'Životinja', 'Srećan Uskrs'.

1940. - U Beogradu održan Prvi kongres studenata Jugoslavije, na kojem je 127 delegata Beogradskog, Zagrebačkog i Ljubljanskog univerziteta deklaracijom odlučno osudilo imperijalistički rat i izrazilo spremnost studenata i omladine da, zajedno s narodom, nastavi borbu protiv uvlačenja zemlje u rat.
1940. - U Drugom svetskom ratu Nemačke trupe napale su Dansku i Norvešku u Drugom svetskom ratu.

1942. - Snage edinjenih Država započele su Bataan Death March.

1947. - Osnovana Komisija za atomsku energiju.

1948. - Jevrejska milicija napala je arapski grad Der Jasin na području današnjeg Izraela.

1957. - Prolaz Sueckim kanalom proglašen slobodnim i otvorenim bez diskriminacije za sve zemlje.

1959. - NASA je objavila odabir astronauta za program Mercury.

1959. - Ekipa 'Boston Seltiksa' postavlja rekord osvajanjem osmog uzastopnog NBA šampionata.

1959. - Umro je američki arhitekta Frenk Lojd Rajt, jedan od tvoraca moderne funkcionalne arhitekture. Prvi je u SAD upotrebio armirani beton. Projektovao je Gugenhajmov muzej u Njujorku i hotel 'Imperijal' u Tokiju.

1963. - Proglašen prvi Ustav Socijalističke Republike Srbije.

1963. - Vinston Čerčil postaje prvi počasni građanin SAD-a. To priznanje mu je dodeljeno posthumno.

1967. - Probni let prvoga Boeinga 737.

1968. - Sahranjen je Martin Luter King.

1969. - Francusko-britanski supersonični putnički avion 'Konkord' obavio je prvi let, od Bristola do Ferforda u Engleskoj.

1970. - Pol Mekartni zvanično objavljuje da napušta Bitlse.

1974. - Indija, Pakistan i Bangladeš potpisali su sporazum o repatrijaciji ratnih zarobljenika.

1977. - Komunistička partija Španija legalizovana je nakon 38 godina zabrane delovanja u vreme Frankovog režima.

1979. - Otpočeo je najduži ping-pong meč u dublu koji je tajao 101 sat.

1988. - Li Peng je imenovan za premijera Kine, nakon događaja na Tjen An Menu.

1988. - SAD su nametnule ekonomske sankcije Panami.

1990. - Posle 40 godina vladavine komunista, na izborima u Mađarskoj pobedio je Mađarski demokratski forum.

1991. - Gruzija je proglasila nezavisnost od SSSR-a.

1991. - Savet bezbednosti UN doneo je odluku o slanju 1.440 pripadnika mirovnih snaga za nadgledanje iračko-kuvajtske granice i povlačenja američkih snaga iz južnog Iraka.

1992. - Sali Beriša izabran je za prvog nekomunističkog predsednika Albanije posle Drugog svetskog rata.

1995. - Peruanski predsednik Alberto Fudžimori osvojio je drugi petogodišnji mandat na prvim mirnim predsedničkim izborima u Peruu od 1980. godine.

1998. - U paničnoj jurnjavi islamskih hodočasnika u Saudijskoj Arabiji poginulo je 119 vernika iz više zemalja.

1999. - Pobunjeni vojnici su na aerodromu u Nijameju ubili predsednika Nigera Ibrahima Barea Mainasaru.

1999. - Avioni NATO pakta prilikom napada sa šest raketa na Fabriku automobila 'Zastava' u Kragujevcu ranili najmanje 126 radnika.

2002. - Pod snažnim pritiskom SAD Izrael se povukao iz dva palestinska grada, a sukobi su nastavljeni u izbegličkom kampu u Đenini, u Zapadnoj Obali.

2003. - Američke snage su ušle u centar Bagdada i preuzele kontrolu nad glavnim gradom Iraka.

2005. - Britanski princ Čarls i Kamila Parker Bouls venčali su se u Gildholu u Vindzoru. Ovo je prvi put da jedan naslednik britanske krune sklapa civilni brak. Kamila je udajom postala njeno visočanstvo vojvotkinja od Kornvola.

2008. - Kanalski otok Sark ukinuo poslednji feudalni sistem u Europi.

2011. - Slavni Američki reditelj Sidni Lamet preminuo je u 86. godini u Njujorku. Snimio je više od 40 filmova, a Oskara za životno delo dobio je 2005. godine: Dvanaest gnevnih ljudi, Pasje popodne i Mreža, Ubistvo u Orijent ekspresu, Serpiko, Dugo putovanje u noć.

2014. - Umrla je poznata književnica i članica Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Svetlana Velmar Janković, dobitnica brojnih nagrada za književnost (Knjiga za Marka, Lagum, Bezdno, Vračar).

2017. - U dva odvojena samoubilačka bombaška napada na hrišćanske crkve u Egiptu poginulo je 45 ljudi, a oko 100 je povređeno. Egipatdki predsednik El Sisi proglasio je vanredno stanje, a odgovornost za napade, koji su naišli na međunarodnu osudu, preuzela je Islamska država.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana