Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Dogodilo Se Na Današnji Dan - 08. April

   Pogledajte događaje koji su se desili na ovaj dan, 08. aprila! Šta se sve nekada dešavalo osmog aprila, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
217. - Rimski car Karakala ubijen je u atentatu nedaleko od sirijskog grada Emese. Njega je ubio jedan od njegovih pretorijanaca iz ličnih razloga. Zajedno s ocem Septimijem Severom vladao je od 198. do 211, a potom sam, pogubivši čak i rođenog brata.

876. - Abasidska vojska je porazila u bici kod Dajr al-Akula vojsku safaridskog emira Jakuba ibn Lajsa, primoravši ga da prekine svoj prodor u Irak.

1271. - Mamelučki sultan Bajbars je osvojio od krstaša tvrđavu Krak de Ševalije u Siriji.

1513. - Španski istraživač Huan Ponse de Leon, tragajući za mitskim izvorom mladosti, otkrio Floridu i proglasio je posedom Španije.

1692. - Rođen je italijanski violinski virtuoz i kompozitor Đuzepe Tartini, koji je uveo novine u tehniku sviranja i građenja violina i otkrio pojedine akustične pojave u muzici. Komponovao je mnoštvo violinskih koncerata i sonata, uključujući sonatu 'Đavolji triler'.

1767. - Kraljevstvo Ayutthaya palo je pod burmanskim napadačima.

1810. - Rođen je nemački kompozitor Robert Šuman jedan od glavnih predstavnika muzičkog romantizma. Imao je brojne sledbenike u Nemačkoj i drugim evropskim zemljama, posebno je uticao na Bramsov stvaralački opus.

1818. - Rođen je nemački hemičar Avgust Vilhelm fon Hofman, značajan po istraživanjima u organskoj hemiji. Osnivač je moderne industrije anilinskih boja iz katrana kamenog uglja.

1820. - Miloska Venera je otkrivena na grčkom ostrvu Milos.

1849. - Rođen je srpski slikar Miloš Tenković, začetnik i jedan od najdarovitijih predstavnika realizma u srpskom slikarstvu. Slikarstvo je učio u Beču i Minhenu, a, po povratku u Beograd, sve do smrti 1890. bio je gimnazijski profesor. Radio je portrete, mrtvu prirodu i pejzaže. Dela su: 'Prodavačica cveća', 'Majolika', 'Autoportret', 'Pejzaž s kravama', studije, akvareli, crteži.

1861. - U Sremskim Karlovcima je pod predsedništvom patrijarha Josifa Rajačića održan Blagoveštenski sabor, poslednji politički skup Srba u Ugarskoj. Na osnovu privilegija, dobijenih od Beča, koje su smatrane međunarodnim ugovorima, zatražena je posebna teritorija za Srbe pod nazivom Vojvodina Srpska, s vojvodom na čelu i sopstvenom administracijom, ali Ugarski sabor potom nije želeo ni da razmotri te zahteve. Održavanje Sabora odobrio je austrijski car Franc Jozef, ali je dvor u Beču Sabor iskoristio jedino da zaplaši mađarske feudalce i umanji njihove aspiracije. Sabor je ipak značajan za istoriju Srba u Vojvodini i srpstva u celini, jer je izrazio ideju jedinstva srpskog naroda.

1864. - Konfederacijska vojska je odnela pobedu u bici kod Mensfilda čime je zaustavljeno napredovanje vojske Unije.

1893 - U Kanadi je rođena glumica Meri Pikford, zvezda nemog filma. S Čarlijem Čaplinom, Daglasom Ferbanksom i Dejvidom Grifitom 1919. je osnovala filmsku kompaniju 'Junajted artists korporejšn'.

1904. - U Londonu potpisan anglo-francuski sporazum 'Entente cordiale', kojim su Velika Britanija i Francuska rešile sporna pitanja u vezi sa interesnim zonama u zapadnoj Africi, Egiptu i Maroku.

1904. - Longacre Square na Midtown Manhattanu preimenovan je u Times Square.

1905. - U Đakovu je umro biskup i političar Josip Juraj Štrosmajer. Osnivač  je i pokrovitelj Jugoslovenske akademije nauke i umetnosti (1868) i utemeljitelj Zagrebačkog sveučilišta (1874).

1911. - Holandski fizičar Hajke Kamerlin One je otkrio superprovodnost.

1913. - U Pekingu počelo zasedanje prvog saziva Parlamenta.

1919. - Rođen je rodezijski političar Jan Smit, jedan od osnivača Rodezijskog fronta (1962). Kao premijer (od 1964) sprovodio je rasnu diskriminaciju nad većinskim domorodačkim stanovništvom, a 1965. proglasio je nezavisnost Rodezije od Velike Britanije.

1924. - Ukinuti su šerijatski sudovi u Turskoj, u sklopu Ataturkovih reformi.

1936. - Umro je austrijski doktor Robert Baranji, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1914. Rasvetlio je funkciju vestibularnog aparata - organa koji reguliše ravnotežu ljudskog tela i tonus mišića. Doprineo je i boljem upoznavanju funkcije malog mozga i lečenju nekih bolesti tog dela mozga.
1939. - Italijanske trupe, koje su se prethodnog dana iskrcale na obale Albanije, zauzele Tiranu. Albanski kralj Zogu izbegao u Grčku.

1944. - U Drugom svetskom ratu jedinice sovjetske Crvene armije izbile na granicu Čehoslovačke i Rumunije.

1946. - U Ženevi održano poslednje zasedanje Lige naroda, čime je formalno ukinuta ta međunarodna organizacija i zamenjena novom, Ujedinjenim nacijama.

1953. - Britanske vlasti optužile Džomo Kenijatu da je umešan u aktivnosti tajne organizacije Mau Mau i osudile ga na sedam godina zatvora.

1971. - U Londonu održan Prvi svetski kongres Roma na kojem je verifikovan naziv pripadnika tog naroda, Romi. Odlukom UN 8. april proglašen za Svetski dan Roma.

1973. - Umro je Pablo Pikaso, slikar, vajar, dekorater i keramičar. Počeo je kao postimpresionist, zatim postao rodonačelnik kubizma, prošao klasičnu fazu, pa se ponovo vratio kubizmu i približio apstraktnoj umetnosti. Neobično ingeniozan, raznovrstan i plodan umetnik koji je imao veliki uticaj na svetsku likovnu umetnost.

1981. - U Njujorku je umro američki general Omar Nelson Bredli, komandant američkih snaga pri iskrcavanju u Normandiji 1944, predsednik komiteta NATO 1949.

1984. - Umro je ruski fizičar Pjotr Kapica, jedan od najznačajnijih fizičara XX veka. Dobitnik je Nobelove nagrade za fiziku 1978. godine.

1986. - Glumac Clint Eastwood izabran je za gradonačelnika naselja Carmel-by-the-Sea, California.

1990. - Nepalski kralj Birendra ukinuo zabranu rada političkih partija, na snazi 30 godina.

1992. - Posle genetskog testa otiska prstiju, nemački i izraelski izvori saopštili da je izvesno da je ratni zločinac iz Drugog svetskog rata Jozef Mengele umro u Brazilu 1979.

1992. - Palestinski lider Jaser Arafat nađen živ u Libijskoj pustinji 12 sati posle avionske nesreće u kojoj su poginula tri njegova saputnika.

1993. - Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija primljena u UN.

1993. - Umro je srpski glumac Stojan Aranđelović, zapažen u mnogim filmovima i TV serijama. Za ulogu u drami 'Pregršt sreće' dobio je nagradu na Sterijinom pozorju u Novom Sadu, a 1984. nagradu 'Slavica' za životno delo.

1996. - Savezna republika Jugoslavija i BJRM potpisale sporazum o normalizaciji odnosa.

1999. - Avioni NATO u podnožju Tornika, najvišeg vrha Zlatibora, razorili Skijaški centar i obližnje Dečje odmaralište s ambulantom, usmrtivši čuvare Ski-centra Radoja Marjanovića i Nedeljka Uroševića, te šumara Milanka Savića.

2002. - Tužilaštvo u Prokuplju podiglo optužnice protiv Saše Cvjetana i Dejana Demirovića za ratni zločin nad albanskim civilima u Podujevu, na Kosovu i Metohiji, 1999. To je bilo drugo suđenje za ratne zločine pred sudovima u Jugoslaviji.

2003. - U izraelskom raketnom napadu na vozilo u Gazi ubijen lokalni vođa 'Hamasa' Said Aldin al Arabid. U napadu poginulo još najmanje pet osoba, a preko 47 Palestinaca povređeno.

2003. - Od projektila koji je američki tenk ispalio na hotel 'Palestina' u Bagdadu, u kom su bili smešteni strani novinari, poginuli kamerman Rojtersa Taras Procuk i novinar španske televizije TVE 5 Hose Kouso.

2005. - Izdata 5.04 (Hoary Hedgehog) verzija Ubuntu Linuxa.

2006. - Američki senator Džordž Vojnovič izjavio da se 'Beograd pripremi za nezavisnost Kosova'.

2006. - U Novom Sadu odlučeno je da se otpočne sa pravljenjem spiskova dobrovoljaca koji će se uključiti u odbranu grada od eventualnog izlivanja Dunava.

2010. - Menadžer 'Sex Pistolsa' i jedan od tvoraca pank-pokreta, Britanac Malkolm Meklaren, umro je u 64 godini. Do kraja života je bio buntovnik koji je preobrazio muzičku scenu i britansko društvo.

2013. - Umrla je bivša premijerka Velike Britanije Margaret Tačer, nazvana 'Čelična lejdi'. Predsednica Vlade Velike Britanije bila je 11 godina, od 1979. do 1990. Bila je prva žena na čelu Konzervativne stranke i prva žena na čelu Vlade Velike Britanije.

2016. - Umro je Nebojša Popov, sociolog, antiratni aktivista Srbije i Jugoslavije, predsednik Republikanskog kluba i član Glavnog odbora Građanskog saveza Srbije, glavni urednik lista 'Republika'.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana