Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Dogodilo Se Na Današnji Dan - 06. April

   Pogledajte događaje koji su se desili na ovaj dan, 06. aprila! Šta se sve nekada dešavalo šestog aprila, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
648. pre naše ere - Stari Grci su načinili prvu belešku o pomračenju Sunca.

885. - Umro je Metodije Solunski, koji je zajedno sa svojim mlađim bratom Ćirilom bio prvi slovenski prosvetitelj i tvorac prvog slovenskog pisma glagoljice. 

1199. - Umro je engleski kralj Ričard I Plantagenet, vitez 'lavljeg srca', jedan od vođa u Trećem krstaškom ratu i junak srednjovekovnih legendi.

1320. - Prihvaćena je Deklaracija iz Arbroatha, deklaracija škotske nezavisnosti.

1490. - Umro je mađarski kralj Matija I Korvin, reformator mađarske države. Tokom vladavine od 1458. uspešno je ratovao protiv Turaka i Habsburgovaca, zauzevši 1486. i Beč u kojem je i umro. U Požunu (Bratislava) 1465. osnovao je univerzitet, a 1472. prvu štampariju. Nazvan je Korvin zbog gavrana (latinski - corvus) na njegovom štitu.

1528. - Umro je nemački slikar i grafičar Albreht Direr poznat po portretima velike umetničke i dokumentarne vrednosti i izvanrednim gravirama u drvetu i bakru ('Apokalipsa', 'Velika muka', 'Bogorodičin život').

1652. - Predstavnik Holandske istočnoindijske kompanije Jan van Ribek u Kapuu osnovao prvo naselje belih doseljenika u Južnoj Africi.

1667. - Katastrofalni potres pogodio Dubrovnik. Poginulo je oko 5000 stanovnika grada i okolice.

1690. - Austrijski car Leopold I balkanskim hrišaćanima uputio proglas u kojem ih je pozvao da i dalje pomažu njegovu vojsku u borbama protiv Turaka, obećavajući im razne povlastice.

1782. - Rama I je nasledio tajlandskog kralja Taksina, započevši Chakri dinastiju.

1830. - Joseph Smith, Jr., Oliver Cowdery, David Whitmer i ostali službeno su osnovali Kristovu Crkvu, započevši pokret Svetaca poslednjeg dana.

1838. - Umro je srpski novinar i publicista Dimitrije Davidović, otac srpske štampe. U Beču je 1813. pokrenuo 'Novine serbske', koje su izlazile devet godina. Pritisnut dugovima, prešao je u Srbiju, gde je do 1829. bio sekretar kneza Miloša Obrenovića. Bio je kratko i ministar unutrašnjih poslova i prosvete. Po uzoru na francuski i belgijski ustav, izradio je liberalni Sretenjski ustav, usvojen u februaru 1835, koji nije odgovarao knezu Milošu, jer mu je ograničavao vlast. Iskoristivši negodovanje apsolutističke Austrije, Otomanskog carstva i Rusije povodom takvog ustava, knez ga je suspendovao već u martu 1835, posle čega je Davidović pao u kneževu nemilost.

1866. - Osnovana je Grand Army of the Republic.

1867. - Knez Mihailo Obrenović preuzeo ključeve grada Beograda od Ali Riza-paše.

1875. - Rođen je srpski filozof i matematičar Branislav Jeremić, poznat kao Branislav Petronijević, profesor Velike škole, potom Beogradskog univerziteta, i član Srpske akademije nauka i umetnosti. Tezom 'Stav razloga' doktorirao je filozofiju u Lajpcigu. Izradio je originalni sistem, unutar kojeg je, pored metafizike, razmotrio i teoriju saznanja i filozofiju prirode. Metafizičko stanovište, koje je nazvao monopluralizam, razvijao je sučeljavajući ga sa s teorijama Baruha de Spinoze, Vilhelma Lajbnica i Džordža Berklija i povezao ga sa sopstvenom verzijom 'diskretne geometrije', sa svojom 'empirio-racionalističkom' teorijom saznanja i evolucionističkom filozofijom prirode. Pisao je na nemačkom i francuskom. Dela su: 'Principi metafizike' (dva toma), 'Istorija novije filozofije', 'Univerzalna evolucija', 'Članci i studije' (četiri sveske), 'Empirijska psihologija', 'O vrednosti života' (sa autobiografijom, objavljeno posthumno).

1876. - Srpska vojska je ušla u Smederevsku tvrđavu i smenila turski garnizon. U ime kneza Mihaila Obrenovića, ključeve tvrđave primio je major Ljubomir Uzun-Mirković.

1886. - Zvanično je osnovan grad Vankuver, iste godine kada je prva transkontinentalna pruga stigla do grada.

1895. - Dramski pisac Oscar Wilde uhapšen u Londonu zbog 'dela velike pokvarenosti'.

1896. - Prva olimpijska pobeda na modernim OI - Džejms Conolly, SAD, u troskoku - 13,71 m.
1906. - Prvi crtani film zaštićen je autorskim pravom.

1907. - Završeno sedmo službeno Svetsko prvenstvo u šahu 1907. između Marshalla i Laskera, pobedom Laskera.

1909. - Američki istraživač Robert Peri osvojio Severni pol, prešavši sa ekspedicijom na sankama 1.600 kilometara.

1910. - Na inicijativu srpskog naučnika Jovana Cvijića, u Beogradu je osnovano Srpsko geografsko društvo. Cilj društva bio je širenje naučno-stručnog rada i popularisanje znanja iz oblasti geografije i njoj srodnih nauka.

1917. - Objavom rata Nemačkoj, SAD ušle u prvi svetski rat.

1924. - Četiri aviona poleću iz Sijetla na prvi uspešan put oko sveta avionom.

1941. - U Drugom svetskom ratu nemačke trupe napale Grčku i Jugoslaviju. Napad na Jugoslaviju počeo bombardovanjem Beograda koji je gotovo razoren, a poginulo oko 12.000 ljudi. Beograd je u 6.30h napalo 234 bombardera i 120 lovaca. Većina žitelja Beograda zatečena je na spavanju, jer je bila nedelja. Uništeno je više stotina zgrada, među kojima je bilo i zdanje Narodne biblioteke Srbije - ustanove osnovane 1832. - sa oko 300.000 knjiga, uključujući srednjovekovne spise neprocenjive kulturne vrednosti.

1941. - U Drugom svetskom ratu etiopske i britanske trupe oslobodile Adis Abebu, koju su u ratu sa Etiopijom početkom 1935. okupirale italijanske snage.

1945. - Partizanske snage ulaze u Sarajevo.

1971. - U Njujorku je umro kompozitor Igor Stravinski, jedan od začetnika i glavnih pobornika 'nove muzike' XX veka. Njegovi baleti 'Žar ptica', 'Petruška', 'Posvećenje proleća' i mnoga simfonijska dela, opere i oratoriji obeležili su muzičko stvaralaštvo prošlog veka.

1973. - U Beogradu otvorena nova zgrada Narodne biblioteke Srbije. Stara zgrada izgorela u požaru 6. aprila 1941, kada su Nemci bombardovali Beograd.

1985. - Vojnim udarom u Sudanu svrgnut Džafer Nimeiri, koji je vladao od 1969, kada je, takođe državnim udarom, svrgao tadašnjeg predsednika Abdua. Vlast preuzeo ministar odbrane i komandant armije, general Abdel Rahman Suer al Dahab.

1992. - Evropska zajednica priznala nezavisnost Bosne i Hercegovine.

1994. - Atentat na predsednike Ruande i Burundija označio je početak ruandskog genocida. U Ruandi je, u toku građanskog rata između plemena Hutu i Tutsi, raketom oboren avion u kojem su bili predsednici Ruande i susednog Burundija Žuvenal Habjarimana i Sipren Ntarjamira. U masakrima koji su usledili ekstremni Huti pobili su oko 800.000 manjinskih Tutsa, uglavnom civila.

1995. - U Kigaliju je osnovan prvi sud za suđenje optuženima za genocid.

2000. - Umro je Habib Burgiba, koji se smatra osnivačem modernog Tunisa. Bio je proglašen za doživotnog predsednika Tunisa, ali je 1987. godine mirnim prevratom zbačen sa vlasti.

2001. - Predstavnici Haškog tribunala predali saveznom ministru pravde Momčilu Grubaču optužnicu za ratne zločine i nalog za hapšenje Slobodana Miloševića.

2003. - Ministarstvo pravde SAD saopštilo da se broj zatvorenika u zatvorima u 2002. povećao, da je prvi put prešao cifru od dva miliona i da je u junu te godine u zatvorima registrovano 2.019.234 ljudi.

2004. - Parlament Litvanije opozvao je predsednika Rolandasa Paksasa, zbog veza sa ruskim biznismenima i ruskom obaveštajnom službom. On je prvi evropski lider koji je smenjen opozivom.

2005. - Umro je princ Renije od Monaka koji je tom kneževinom vladao od 1949. godine. Renijea je na prestolu nasledio njegov sin 47-godišnji princ Albert.

2006. - Na italijanskim parlamentarnim izborima stranke umerene levice Romana Prodija pobedila koaliciju pod vođstvom premijera Berluskonija.

2006. - Slovenija odbacila optužbe za ratne zločine počinjene nad zarobljenim vojnicima JNA tokom rata 1991. godine.

2006. - U aukcijskoj kući 'Kristi' jedan pejzaž iz Venecije 1841, autora J.M.W. Tarnera prodat je za 35,8 miliona dolara. To je najskuplja slika do tada prodata u toj aukcijskoj kući.

2008. - U Crnoj Gori održani su predsednički izbori, prvi od proglašenja nezavisnosti i istupanja Crne Gore iz državne zajednice sa Srbijom. Na izborima je pobedio kandidat DPS-a Filip Vujanović i tako osvojio drugi predsednički mandat.

2009. - Središnju Italiju pogodila je serija snažnih potresa. Prvi je zabilježen u 3:32 sata s jačinom od 6,3 stupnjeva po Richteru. Epicentar potresa bio je 95 kilometara severoistočno od Rima u pokrajini Abruzzo, a najviše je stradao grad L'Aquila. U potresima je poginulo oko 300 osoba.

2013 - Poznati katalonski i evropski reditelj Bigas Luna, jedan od začetnika španske moderne kinematografije, umro je u 68. godini. Ostaće upamćen po filmovima 'Šunka, šunka', 'Zlatna jaja', 'Mesec i sisa', kao i otkriću glumačkih zvezda Penelope Kruz i Havijera Bardema.

2017 - Novi somalski predsednik Mohamed Abdulahi Mohamed proglasio je zemlju ratnom zonom, smenio šefove vojske i obaveštajne službe i naredio vojnu ofanzivu protiv ekstremista iz grupe al-Šabab.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana