Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Dogodilo Se Na Današnji Dan - 04. April

   Pogledajte događaje koji su se desili na ovaj dan, 04. aprila! Šta se sve nekada dešavalo četvrtog aprila, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
186. - Rođen je rimski car Septimije Bazijan, poznat kao Marko Aurelije Sever Antonin Avgust Karakala, jedan od najkrvavijih tirana u rimskoj istoriji. Zajedno sa ocem Septimijem Severom vladao je od 198. do 211, a potom sam krajnje surovo, pogubivši čak i brata, sve dok i on nije ubijen 217.

1284. - Umro je kralj Kastilje Alfons Deseti Mudri, utemeljivač zakonodavstva, pokrovitelj nauke i zanatstva, pobornik verske tolerancije. Tokom vladavine Kastiljom i Leonom od 1252. do smrti, dvor u Toledu je pretvorio u centar učenosti i utočište za mnoge Jevreje, Mavare i hrišćanske skolastičare. Izdao je zakonik za celu zemlju, pokrenuo pisanje španske istorije i astronomskih dela, kao i prevođenje Biblije na španski jezik.

1541. - Ignacijo Lojola postaje prvi starešina, to jest, general i osnivač jezuitskog monaškog reda, čiji je cilj bio borba protiv protestanata i svih protivnika katoličke crkve. Katolička crkva je Lojolu proglasila svecem.

1581. - Francis Drake završio oplovljavanje sveta. Engleska kraljica Elizabeta I proglasila ga je za viteza.

1617. - Umro je škotski matematičar Džon Neper, koji je pronašao i sastavio logaritamske tablice i dao uputstvo o njihovom sastavljanju.

1765. - U Petrogradu je umro Mihail Vasiljevič Lomonosov, ruski naučnik, pesnik i akademik, enciklopedista svetskog glasa. Bavio se i fizikom, hemijom, geografijom i astronomijom i znatno doprineo razvoju tih nauka. Autor je prve ruske gramatike i osnivač Moskovskog univerziteta (1755), koji i danas nosi njegovo ime.

1818. - Američki Kongres odlučio da američka zastava bude sa 13 crveno-belih linija i 20 zvezdica.

1825. - Rođen je srpski filolog Đura Popović, poznat kao Đura Daničić, prijatelj Vuka Karadžića i njegov saradnik u borbi za reformu srpskog jezika i pravopisa. Radio je kao bibliotekar Narodne biblioteke u Beogradu, sekretar Društva srpske slovesnosti i profesor Liceja i Velike škole. Karadžićeve i sopstvene poglede na jezik dosledno je sproveo u prevodima s latinskog 'Starog zaveta'. Objavio je više dela iz stare srpske književnosti ('Žitije sv. Save' od Teodosija, 'Žitije sv. Simeona i sv. Save' od Demontijana...). Neprocenjivu vrednost ima njegov rad na rečniku. Izdao je 'Rečnik iz književnih starina srpskih' i započeo veliki istorijski 'Rečnik hrvatskoga ili srpskoga jezika'. Ostala dela: 'Mala srpska gramatika', 'Srpska sintaksa', 'Oblici srpskog jezika'.

1850. - Osnovan grad Los Angeles.

1887. - Susana Medora Salter postala prva žena gradonačelnik jednog grada u Americi.

1860. - Rođen je srpski pisac Vojislav Ilić, osnivač moderne srpske lirike i tvorac verističkog izraza u srpskoj poeziji. Njegova lirika označila je raskid s romantičarskom poezijom i obeležena je misaonim skepticizmom. Pisao je elegične, setne pesme u kojima preovlađuju motivi prošlosti i samoće ('Zimska idila', 'Jesen', 'Ja ništa više ne verujem', 'Tamara', 'Istok'). Radio je kao korektor Državne štamparije u Beogradu, pisar ministarstva unutrašnjih poslova, učitelj u Turn Severinu i diplomatski činovnik u Prištini i Solunu. Dela su: dva izdanja 'Pesama' objavljena za života i sabrana dela, objavljena posthumno.

1868. - Rođen je srpski književni istoričar i kritičar Pavle Popović, profesor Beogradskog univerziteta, član Srpske kraljevske akademije. Objavio je mnoge književnoistorijske studije i nekoliko istorija književnosti. Dela su: 'Jugoslovenska književnost', 'Pregled srpske književnosti', 'Iz književnosti' (četiri knjige eseja i studija), 'O Gorskom vencu', 'Srpska drama u XIX veku', 'Francuski moralisti'.

1887. - Izabrana je prva žena gradonačelnik - Suzana Medora Salter u gradu Argonija, SAD.

1905. - U zemljotresu u provinciji Lahore, tada delu Britanske Indije, poginulo oko 19000 ljudi.

1912. - Tibet proglasio Kinesku Republiku.

1914. - U Milfordu, američka država Pensilvanija, umro je filozof, matematičar i naučnik Čarls Sanders Pirs, začetnik filozofije pragmatizma. Dela su mu: 'Principi filozofije', 'Elementi logike', 'Pragmatizam i pragmaticizam' ...

1919. - Početak Sun Jat Sen-ove kulturne revolucije u Kini.

1932. - K. K. King izolovao je vitamin C na univerzitetu u Pitsburgu.

1933. - Američki mornarički dirižabl 'Akron' zbog oluje srušio se u Atlantski okean ispred obala Nju Džersija, pri čemu je poginulo 73 ljudi u letelici.

1936. - Prvog dana generalnog štrajka studenata Beograda, Zagreba, Ljubljane, Skoplja i Subotice protiv fašizacije zemlje i vlade Milana Stojadinovića - policija je na Medicinskom fakultetu u Beogradu ubila studenta prava Žarka Marinovića. U znak sećanja na taj događaj, 4. april se obeležava kao Dan studenata Beogradskog univerziteta.

1939. - Na irački presto stupio Fejsal II, nakon smrti njegovog oca Gazija I.

1944. - Britanske trupe ušle u Adis Abebu, Etiopija.

1945. - U Drugom svetskom ratu Crvena armija je oslobodila Mađarsku.

1947. - U okviru UN formirana Internacionalna civilna letačka organizacija.

1949. - Osnovan NATO, Severnoatlanski vojni savez. Ministri spoljnih poslova SAD i 11 zapadno evropskih država potpisali su u Vašingtonu Severno-atlantski pakt (NATO), vojni ugovor kojim je stvorena snažna vojnopolitička formacija zapadnih saveznika.

1960. - Francuska i Federacija Mali (Senegal i Sudan) potpisali sporazum kojim je Federacija Mali stekla nezavisnost.

1960. - RCA Victor postaje prva izdavačka kuća koja istovremeno sve svoje singlove objavljuje u stereo i mono tehnici, počevši s Elvisovom pesmom 'Stuck On You'.

1964. - Singl Bitlsa 'Can't Buy Me Love' zauzima prvo mesto na top-listama i tamo ostaje pet nedelja.

1968. - U Memfisu, u američkoj saveznoj državi Tenesi ubijen Martin Luther King, borac za građanska prava i mir. Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 1964. godine.

1969. - U Houstonu, američka država Texas, izvršena prva operacija ugrađivanja veštačkog srca u ljudski organizam. Prvi pacijent s ugrađenim veštačkim srcem živeo je samo četiri dana.

1975. - U Vjetnamskom ratu tokom 'Operacije Babylift', američki vojni avion koji je prevozio vjetnamsku ratnu siročad srušio se nakon poletanja iz Saigona u Vjetnamu. Poginule su 172 osobe, većinom dece.

1975. - Osnovan je Microsoft.

1976. - Norodom Sihanouk je abdicirao s uloge vođe Kambodže nakon čega su ga uhvatili Crveni Khmeri.

1979. - Pogubljen pakistanski predsednik Zulfikar Ali Bhutto.

1983. - Umrla je američka pozorišna i filmska glumica Glorija Svanson, zvezda nemog i zvučnog filma. Filmovi su joj: 'Bulevar sumraka', 'Kraljica Keli', 'Gospođa San-žen', 'Zaza', 'Muško i žensko' ...

1984. - Američki predsednik Ronald Reagan poziva na međunarodnu zabranu hemijskog oružja.

1994. - Osniva se Nosaic Communications, preteča Netscapea, kompanije čije su browsere svojevremeno koristili svi.

1996. - Sudija italijanskog vojnog suda naložio da bivšem nacističkom SS kapetanu Erihu Pribkeu, koji se branio frazom da je 'samo izvršavao naređenja', mora da bude suđeno zbog odgovornosti za masakr 335 italijanskih civila u Drugom svetskom ratu 1944. u Ardeatinskim pećinama blizu Rima.

1998. - U eksploziji metana u ukrajinskom rudniku uglja Skačinsko poginula 63 rudara.

1999. - U vazdušnim udarima NATO na Rafineriju nafte u Pančevu poginula tri radnika rafinerije. U bombardovanju toplane na Novom Beogradu poginuo čuvar toplane.

2001. - Sudanski ministar odbrane i još 14 vojnih funkcionera poginuli u avionskoj nesreći u kritičnom trenutku građanskog rata u zemlji.

2002. - U Beogradu je preminuo arheolog Milutin Garašanin, član Srpske akademije nauka i počasni član mnogih evropskih akademija.

2002. - Javno preduzeće BH Pošta promoviralo markicu sa likom Davorina Popovića, preminulog pevača sarajevske grupe 'Indexi', koji je postao prvi muzičar u BiH čiji se lik našao na poštanskoj markici.

2002. - U Tuzli upriličeno svečano davanje imena košarkaša Mirze Delibašića dosadašnjoj Ulici Đure Đakovića u centru grada, u kojoj je Mirza rođen.

2002. - Vojska Angole i UNITA potpisali primirje u Luandi, čime je okončan jedan od najdužih i najkrvavijih afričkih ratova.

2003. - Američke vojne snage zauzele bagdadski međunarodni aerodrom 'Sadam' i preimenovale ga u 'Bagdad International'.

2005. - General Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije Sreten Lukić dobrovoljno se predao ICTY-u, pred kojim je optužen za ratne zločine počinjene tokom sukoba na Kosovu 1999. godine.

2006. - U Kuvajtu su, prvi put u istoriji te države, žene izašle na izbore, nepunih godinu dana od kada su, izmenama izbornog zakona, dobile pravo glasa i pravo učešća na izborima.

2012. - Predsednik Srbije Boris Tadić podneo je ostavku devet meseci pre isteka mandata, nakon čega su raspisani predsednički izbori istovremeno sa parlamentarnim i lokalnim za 6. maj. Na tim izborima Tadić je izgubio od predsedničkog kandidata Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića, a Demokratska stranka, čiji je Tadić bio višegodišnji lider, prvi put, posle demokratskih promena 2000, odlazi u opoziciju.

2013. - Umro je američki filmski kritičar i scenarista Rodžer Ibert prvi filmski kritičar koji je dobio Pulicerovu nagradu. U junu 2005. dobio je svoju zvezdu na Holivudskoj stazi slavnih postavši prvi filmski kritičar kome je ukazana ta čast.

2014. - Srpskom glumcu Petru Kralju je na dan rođenja otkriveno spomen obeležje na Vračaru, na platou ispred zgrade u Mileševskoj ulici u kojoj je živeo do smrti, 2011 godine.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana