Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Dogodilo Se Na Današnji Dan - 03. April

   Pogledajte događaje koji su se desili na ovaj dan, 03. aprila! Šta se sve nekada dešavalo trećeg aprila, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
33. - Isus Hrist raspet na krstu.

1367. - Rođen je engleski kralj Henri Bolingbrok, poznat kao Henri Četvrti, osnivač Lankasterske dinastije. Na presto je došao 1399, zbacivši brata od strica Ričarda Drugog, koji je 1400. pod misterioznim okolnostima umro u zatočeništvu u zamku Pontefrakt. Tokom vladavine do smrti 1413, ugušio je jake pobune Velšana i Ričardovih pristalica, ali je cena tih ratova bilo teško oporezivanje podanika i iscrpljujuća borba s parlamentom za kontrolu kraljevske blagajne.

1512. - Turski sultan Bajazit II abdicirao u korist svog sina Selima I.

1682. - Umro je španski slikar Bartolomeo Esteban Muriljo, jedan od najznačajnijih predstavnika visokog baroka u slikarstvu.

1789. - Američki vojskovođa Džordž Washington položio zakletvu i tako postao prvi predsednik SAD, nove države na severnoameričkom kontinentu.

1807. - U selu Voganj kod Rume počela Ticanova buna, u kojoj je učestvovalo 15.000 seljaka iz 45 sela rumskog i iločkog vlastelinstva. Austrijska vojska je za 10 dana ugušila pobunu, a vođa Teodor Avramović Tican uhvaćen je i krajem godine streljan.

1860. - Pokrenut je prvi uspešni Pony Express.

1882. - Jesse Džejms, razbojnik s američkog Divljeg zapada, upucan je s leđa i ubijen za 5000 dolara nagrade.

1893. - Rođen je engleski pozorišni i filmski glumac i režiser Lesli Hauard. U Drugom svetskom ratu je poginuo 1943. kao dvojnik britanskog premijera Vinstona Čerčila, kad su Nemci iznad Biskajskog zaliva oborili avion u kojem je bio, uvereni da je premijer u letelici. Filmovi su mu: 'Romeo i Julija', 'Pigmalion', 'Prohujalo sa vihorom', 'Intermeco' ...

1897. - U Beču je umro nemački kompozitor i pijanista Johanes Brams, autor simfonija, klavirskih koncerata, horskih i solo pesama. Svetsku slavu donelo mu je delo 'Nemački rekvijem' napisano 1868. godine. Rodio se u Hamburgu, 7. maja 1833. u porodici muzičara.

1910. - Osvojen je najviši vrh severnoameričkog kontinenta - Maunt Mek Kinli (6.188 m).

1915. - Umrla je srpska slikarka Nadežda Petrović, profesor Akademije likovnih umetnosti u Beogradu i saosnivač 'Kola srpskih sestara' (s Branislavom Nušićem), čije slike odlikuje snažan, originalan izraz i izvanredno bogatstvo boja. Umrla je od tifusa, kojim je zaražena dok je kao bolničarka negovala ranjene srpske vojnike u Prvom svetskom ratu u valjevskoj bolnici. Slikarstvo je studirala u Minhenu i Parizu, a prvu samostalnu izložbu priredila je 1900 godine. Sačuvano je oko 200 njenih dela, a pojedina se ubrajaju u sam vrh srpskog slikarstva i ravna su delima evropskih majstora tog vremena, poput slika 'Resnik', 'Notr Dam', 'Autoportret', 'Bulonjska šuma'. Slikala je u rasponu od plenerizma do snažnog realizma prožetog ekspresionizmom. U Srbiji svog doba najsnažnije se vezala za modernu umetnost, anticipirajući njen dalji razvoj. Rođena je je u porodici u kojoj su dve sestre postale slikarke, jedna muzičar, a najmlađi brat, Rastko Petrović, pisac.

1920. - Umro je srpski političar i istoričar Dragoljub-Draža Pavlović, profesor Beogradskog univerziteta, član Srpske kraljevske akademije, koji je 1919. izabran za prvog predsednika Narodne skupštine Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Dela su: 'Ličnost u istoriji', 'Istorizam i racionalizam', 'Ujedinjenje Nemačke', 'Požarevački mir 1718', 'Srbija za vreme poslednjeg austrijsko-turskog rata 1788-1791'.

1922. - Josif Visarionovič Staljin nasledio je Vladimira Iljiča Lenjina na čelu SSSR-a.

1924. - Rođen Marlon Brando, američki glumac.

1930. - Ras Tafari postao car Haile Selasije I od Abisinije - Etiopija.

1930. - Rođen je Helmut Kol, kancelar Zapadne Nemačke od 1982. i prvi kancelar Nemačke posle ujedinjenja Zapadne i Istočne Nemačke 1990. Na tom položaju je ostao 16 godina, do izbornog poraza 1998.

1933. - Avion je prvi put preleteo vrh Mont Everest.

1936. - Pogubljen Bruno Hauptman, otmičar i ubica sina američkog pilota Charlesa Linbergha.

1936. - Održana je najkraća borba u boksu sa rukavicama - trajala je svega 10 sekundi.

1941. - Mađarski premijer Pal Teleki izvršio samoubistvo jedan dan nakon što je usvojen nemačko-mađarski plan za napad na Jugoslaviju.

1948. - Predsednik SAD Harry Truman potpisao Maršalov plan ekonomske pomoći posleratnoj Evropi.

1948. - Premijerom drame Ivana Cankara 'Kralj Betajnove' u režiji Bojana Stupice, otvoreno je Jugoslovensko dramsko pozorište u Beogradu.

1948. - Održano je prvo takmičenje u umetničkom klizanju u SAD-u.

1953. - Prvi put objavljen TV Guide, severnoamerički sedmični magazin o TV programu.

1965. - Lansiran je prvi kosmički brod na atomsku energiju.

1967. - Na Amaterskom svetskom prvenstvu u Beču, 113 istočnoevropskih hokejaša zatražilo je politički azil.

1974. - Pri kraju vrlo jake La Niñe 148 tornada izazvalo je Super Outbreak u kojem je u 13 američkih država poginulo 315, a povređeno 5484 ljudi.

1975. - Sovjetski velemajstor Anatolij Karpov postao 12. svetski prvak u šahu nakon što je dotadašnji prvak Robert Bobby Fischer odbio prihvatiti uslove Svetske šahovske asocijacije (FIDE) za susret za svetsku titulu.

1976. - Prvi put je dodeljena francuska nacionalna filmska nagrada Cezar, koja se od onda dodeljuje svake godine.

1979. - U Pakistanu pogubljen bivši predsednik vlade Zulfikar Ali Buto, koji je zbačen sa vlasti vojnim udarom 1977. godine.

1982. - UN zahtevaju od Argentine da se povuče sa Foklandskih ostrva.

1986. - IBM predstavio PC Convertible, prvi prenosni računar.

1990. - Bugarska prešla na predsednički sistem vladavine i za prvog predsednika parlament je izabrao Petra Mladenova, a Bugarska komunistička partija je promenila ime u Bugarsku socijalističku stranku, na čijem čelu je takođe bio Mladenov.

1991. - Veće sigurnosti UN izglasalo rezoluciju o prekidu vatre u Zalivskom ratu i zatražilo od Iraka da uništi oružje za masovno razaranje.

1991. - Umro je Graham Greene, britanski pisac.

1992. - Srpski savet za nacionalnu bezbednost uputio apel narodu da zanemari nepromišljeni poziv krnjeg Predsedništva BiH na mobilizaciju i sve učini kako bi bio izbegnut građanski rat i stradanje, ali to nije zaustavilo sukobe.

1992. - Pred kasarnom 'Mostarski bataljon' eksplodirao kamion cisterna napunjena eksplozivom, što označava početak rata u Mostaru.

1992. - Komunistički lider i predsednik Albanije Ramiz Aljija podnio ostavku.

1995. - Najmanje 150 pripadnika plemena Hutu, mahom žena i dece, masakrirano u jednom selu na severoistoku Burundija.

1996. - U prisustvu pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Kanadu, ambasadora Džona Kornbluma u Sarajevu formiran Forum Federacije BiH.

1996. - U avionskoj nesreći kod aerodroma 'Ćilipi' poginuo ministar trgovine SAD Ronald Braun. Avion 'T-43', koji je letio na liniji Tuzla - Dubrovnik, pao je na jedno brdo kod Cavtata, 2,5 kilometra severozapadno od aerodromske piste. Nesreću nije preživeo niko od 35 članova posade i putnika, među kojima je bilo 12 službenika Vlade SAD, 12 američkih biznismena, funkcioner Evropske banke za razvoj, urednik 'Njujork tajmsa', hrvatski prevodilac i fotoreporter.

1996. - Uhićen je Theodore Kaczynski, osumnjičeni 'Unabomber'.

1999. - Avioni NATO bombardovali su centar Beograda, prvi put od početka vazdušnih napada na SR Jugoslaviju 24. marta. Pogođene su zgrade republičkog i saveznog ministarstva unutrašnjih poslova. U Novom Sadu srušen je drugi most na Dunavu.

2000. - Snage NATO u BiH uhapsile na Palama jednog od lidera bosanskih Srba Momčila Krajišnika na osnovu tajne optužnice Haškog tribunala (ICTY).

2002. - Tužilaštvo ICTY, zbog nedostatka dokaza, zatražilo povlačenje optužnice protiv bosanskog Srbina Nenada Banovića, kojeg je teretilo za zločine počinjene u logorima predorskog područja počinjene tokom 1992. godine.

2002. - Palestinski lider Jaser Arafat odbio ponudu izraelskog premijera Ariela Šarona da napusti palestinski teritorij u jednom pravcu.

2003. - U Strasbourgu državna zajednica Srbija i Crna Gora primljena u Veće Evrope (CoE), kao 45. zemlja članica te najstarije panevropske organizacije.

2003. - Kongres SAD odobrio blizu 80 milijardi dolara za finansiranje rata u Iraku.

2007. - Francuski voz TGV oborio svetski rekord u brzini šinskih vozila sa 574,8 km/h.

2010. - Američka kompanija Epl je pustila u prodaju 'iPad', prvu vrstu tablet-kompjutera.

2014. - Posle 15 godina otvoren je vazdušni prostor iznad Kosova za civilne letove na visini većoj od 8.700 metara, koji je bio zatvoren 1999. zbog NATO intervencije na SRJ.

2014. - Premijer Jermenije Tigran Sargsijan je podneo ostavku usled oštrih kritika zbog uvođenja reforme penzija kojom se od ljudi rođenih posle 1974. tražilo da uplaćuju pet odsto svojih primanja u privatne penzione fondove.

2016. - 'Panamska dokumenta' koja su procurila iz jedne advokatske kancelarije, otkrila su podatke o poslovanju 214.488 ofšor kompanije.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana