Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Dogodilo Se Na Današnji Dan - 02. April

   Pogledajte događaje koji su se desili na ovaj dan, 02. aprila! Šta se sve nekada dešavalo drugog aprila, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
747. - Rođen je Karlo Veliki. Bio je franački kralj i car Svetog Rimskog carstva. Od dolaska na presto 768. do smrti 814. je proširio franačko carstvo od Severnog mora do Italije i od Atlantika do Češke, a krunisan je za cara 800. godine.

1272. - Umro je Rikard od Cornwalla i Poitoua, rimsko-nemački kralj.

1453. - Otpočela turska opsada Carigrada koja je dovela do njegovog pada u utorak 29. maja.

1507. - Umro je Sveti Franjo Paulski, italijanski redovnik i svetac.

1647. - Rođena je Marija Sibila Merijan, švajcarska naučnica, izučavala metamorfozu insekata i biljaka i skicirala ih.

1657. - Umro je Ferdinand III, nemačko-rimski car, ugarsko-hrvatski i češki kralj.

1672. - Rođen je Pedro Calungsod, filipinski svetac.

1725. - Rođen je italijanski avanturista Đovani Đakopo Kazanova de Saingalt, sinonim latinskog ljubavnika, jedna od najoriginalnijih ličnosti u Evropi XVIII veka. Tokom burnog života bio je učenik verske škole, sekretar kardinala, venecijanski pomorski oficir, opat, kockar, alhemičar, violinista, špijun, bibliotekar. Napisao je delo 'Memoari' koji su vredna slika evropskog društva u vremenu u kojoj je živeo.

1758. - Rođen je Džejms Monro, američki političar. Bio je predsednik SAD od 1817. do 1825. godine. Zajedno sa J.Q. Adamsom formulisao je Monroovu doktrinu kojom je proklamovana američka izolacionistička politika. Učestvovanjem u dva svetska rata i ulaskom u UN, SAD su napustile Monroovu doktrinu.

1792. - Dolar je ozakonjen kao novčana jedinica SAD.

1801. - Britanske snage pod vodstvom Horatija Nelsona porazile su dansku flotu u bitki kod Kopenhagena.

1805. - Rođen je Hans Christian Andersen, danski pisac bajki. Svetsku slavu donele su mu pripovetke za decu, bajke među kojima su najpoznatije 'Carevo novo odelo', 'Ružno pače', 'Snežna kraljica', 'Devojčica sa šibicama'.

1838. - Rođen je Leon Gambetta, francuski državnik i političar, jedan od osnivača Treće republike, koji je znatno doprinio uspostavljanju parlamentarne demokratije posle pada cara Napoleona Trećeg.

1840. - Rođen Emile Zola, francuski književnik i najznačajniji predstavnik naturalizma.

1845. - H.L. Fizeau i J. Leon Foucault prave prve fotografije Sunca.

1860. - U Torinu se sastao prvi talijanski Parlament.

1861. - Održan Blagoveštanski sabor  - sabor Srba u Austrijskom carstvu.

1863. - Rođen je Henry van de Velde, belgijski arhitekt i slikar.

1872. - Umro je Samuel Finley Breese Morse, američki slikar i pronalazač telegrafa i Morzeove azbuke.

1884. - Rođen je Gosta Adrian-Nilson, švedski slikar.

1889. - Rođen je He Jinggin, kineski političar.

1891. - Rođen je Max Ernst, nemački umetnik.

1900. - Rođen je srpski glumac Milivoje Živanović, prvak Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Karijeru je počeo u Putujućem pozorištu Udruženja glumaca, a zalaganjem Branislava Nušića postao je stalni član Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Kasnije je prešao u Skoplje, a 1932. ostvario svoj dugogodišnji san - primljen je u Narodno pozorište u Beogradu. Kad je 1947. osnovano Jugoslovensko dramsko pozorište, koje je okupilo glumačku elitu, Milivoje Živanović našao se u novom ansamblu. Za izuzetne glumačke kreacije dobio je niz priznanja, uključujući 'Zlatnu medalju Stanislavskog' koju mu je dodelio Moskovski hudožestveni teatar, na čijim je daskama često gostovao.

1902. - U Los Angelesu otvoreno prvo kino 'Electric Theatre'.

1905. - Otvoren željeznički tunel ispod Alpa 'Simplon' kojim su povezane Švajcarska i Italija.

1914. - Rođen je Sir Alek Ginis, britanski glumac. Proslavio se filmovima 'Nežno srce', 'Veliko očekivanje', 'Naš čovek u Havani', 'Lorens od Arabije', 'Pad Rimskog carstva', 'Doktor Živago', a za ulogu u filmu 'Most na reci Kvaj' dobio je Oskara.

1917. - Američki Kongres objavio rat carskoj Nemačkoj. To je učinjeno zbog nemačkog podmorničkog rata, ali i radi zaštite američkih ekonomskih interesa u zemljama Antante.

1917. - Pred Vojnim sudom za oficire srpske vojske u Solunu je počeo sudski proces protiv grupe oficira na čelu sa pukovnikom Dragutinom Dimitrijevićem - Apisom, optuženih za pripremanje prevrata i pokušaj atentata na regenta Aleksandra.
1927. - Rođen je Ferenc Puskas, slavni mađarski fudbaler.

1930. - Haile Selasije je proglašen carem Etiopije, nasledivši svoju rođakinju caricu Zauditu.

1939. - Rođen je Živan Saramandić, operski pevač, prvak Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

1939. - Rođen je Jovan Ristić, pozorišni, filmski i TV reditelj.

1940. - Nemačka vojska okupirala Dansku i napala Norvešku.

1944. - U Drugom svetskom ratu sovjetske trupe prešle reku Prut i ušle u Rumuniju.

1947. - Rođena je Emmylou Harris, američka kantri pevačica.

1954. - Prvi put su objavljeni planovi za izgradnju Diznilenda.

1958. - Brzina tornada dostigla je rekornih 450 km/h u mestu Wichita Falls u SAD-u.

1958. - Prva pojava Umpah-Pah Indijanca iz istoimenog stripa autora Albera Uderca i Renea Gošinija.

1960. - Francuska je potpisala sporazum s Madagaskarom i time Madagaskar postaje nezavisna država, nakon 64 godine francuske kolonijalne vladavine.

1964. - Rođen je Goran Karan, hrvatski pevač.

1965. - Umro je srpski fiziolog Ilija Đuričić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti od 1960. do 1965. i rektor Beogradskog univerziteta u periodu od 1950. do 1952. i od 1954. do 1956. Napisao je veći broj eksperimentalnih naučnih radova u oblasti fiziologije mišića, endokrinih žlezda, krvi, anafilaksije, kao i univerzitetske udžbenike 'Veterinarska fiziologija' i 'Osnovi specijalne patološke fiziologije'.

1966. - Sovjetska 'Luna 10' postaje prvi kosmički brod koji je kružio oko mesečeve orbite.

1970. - Katar je postao nezavisan od Engleske.

1972. - Rođen je Đula Mešter, poznati odbojkaš iz Srbije.
1974. - U Titogradu - današnja Podgorica, osnovan je Univerzitet Crne Gore.

1974. - Umro je Žje orž Pompidu, francuski političar, premijer od 1962-1968 i predsednik od 1969-1974.

1979. - Zatvaranjem britanske vojne baze, Malta je stekla punu nezavisnost čime je okončano gotovo 80 godina dugo britansko prisustvo na tom ostrvu.

1981. - Predsedništvo SFRJ proglasilo vanredno stanje na Kosovu zbog demonstracija albanskih studenata, koje su počele 11. marta pod parolom 'Kosovo - republika'.

1982. - Argentinske vojne snage iskrcale se na Folklandska ostrva - Malvini, britansku koloniju u Južnom Atlantiku, koji su čuvala 84 britanska marinca.

 1990. - Irački predsednik Sadam Husein zapretio da će upotrebiti nervni gas - zabranjen od 1925. - ukoliko Izrael napadne Irak.

1997. - Predsednik Zaira Mobutu Sese Sekom suočen sa opasnošću gubitka vlasti zbog nadiranja pobunjeničkih trupa, prihvatio odluku parlamenta da za premijera postavi dugogodišnjeg političkog protivnika - liberalnog političara Etjena Čisekedija.

1999. - Avioni Nato-a bombardirali centar Beograda, prvi put od početka vazdušnih napada na ciljeve u SR Jugoslaviji 24. marta.

1999. - Prilikom dva napada na Kuršumliju avijacija NATO usmrtila 13 civila, oštetivši oko 500 zgrada, uključujući manastire Svete Bogorodice i Svetog Nikole iz XII veka, a u napadu kasetnim bombama na albansko selo Nogavac kod Orahovca ubijena su dva civila.

1999. - Vlasti u Beogradu preuzele nezavisni radio B92.

2001. - Predsedavajući Predsedništva BiH Jozo Križanović razrešio dužnosti zapovednika Prvog gardijskog zbora hrvatske komponente Vojske Federacije BiH, generala Zlatana Miju Jelića i njegovog zamenika Maria Bradaru.

2001. - Bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije i optuženi ratni zločinac Slobodan Milošević priznao da je SR Jugoslavija davala pomoć u oružju i municiji Srbima u BiH i u Hrvatskoj za vreme rata.

2002. - Izraelski premijer Ariel Šaron izjavio da će dopustiti palestinskom lideru Jaseru Arafatu napuštanje njegovog štaba u Ramallahu jedino ako je 'reč o karti u jednom pravcu'.

2003. - Predsedavajući Predsedništva BiH Mirko Šarović podnio ostavku zbog afere izvoza oružja Vazduhoplovnog zavoda 'Orao' iz Bijeljine Iraku, koji je bio pod sankcijama UN.

2003. - Američki predsednik Džordž W. Buš najavio sankcije pakistanskoj laboratoriji za nuklearna istraživanja jer je pomagala Severnoj Koreji u razvijanju nukearnog oružja.

2004. - Haaški tribunal (ICTY) obelodanio optužnice protiv šestorice hrvatskih oficira i bivših zvaničnika u samozvanoj hrvatskoj republici Herceg Bosna (HR HB).

2005. - Umro je papa Ivan Pavle II.

2007. - Umro je Žarko Petrović, legendarni srbski odbojkaš.

2008. - Ujedinjeni narodi proglasili 2. april Svetskim danom autizma.

2010. - Umro je Mato Došen, poznati hrvatski muzički producent i tekstopisac.

2010. - Umrla je Stojanka Grozdanov-Davidović, književnica, urednik Radio Beograda.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana