Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Dogodilo Se Na Današnji Dan - 01. April

   Pogledajte događaje koji su se desili na ovaj dan, 01. aprila! Šta se sve nekada dešavalo prvog aprila, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
286. - Car Dioklecijan je uzdigao svog vojskovođu Maksimijana u svog savladara sa titulom avgusta i dao mu kontrolu nad zapadnim delom Rimskog carstva.

457. - Julijus Valerijus Majorijanus postaje rimski car.

527. - Bizantinski car Justin I imenovao je Justinijana I za suvladara i nasljednika.

1459. - Venčali se poslednji bosanski kralj i kraljica, Stepan Tomašević i Jelena Branković.

1572. - Ustankom protestanata protiv španskog kralja Filipa II, Holandija počela borbu za samostalnost.

1605. - Alesandro Otavijano de Medići postaje papa Leo XI.

1625. - Udružena španska i portugalska flota je započela ponovno osvajanje Baije od Holanđana u Holandsko-portugalskom ratu.

1697. - Rođen je francuski pisac opat Prevo, poznat po romanu 'Manon Lesko', prema kojem su Žil Masne i Đakomo Pučini napisali opere.

1778. - Oliver Polok, biznismen iz Nju Orleansa, kreira znak za dolar - $.

1791. - Pod optužbom da je paktirao sa dvorom ubijen francuski političar i pisac Onore Gabrijel Viktor Riketi de Mirabo, najbolji govornik Francuske revolucije i jedan od glavnih zastupnika interesa trećeg staleža. Doprinio je pobedi Ustavotvorne skupštine nad kraljem, ali ne kao principijelan protivnik monarhije. Njegov cilj bila je liberalna reforma društva uz održavanje monarhije. Dela su mu: 'Esej o despotizmu', 'O pruskoj monarhiji pod Fridrihom Velikim'.

■  1809. - Rođen je ruski pisac Nikolaj Vasiljevič Gogolj, otac ruske realističke proze. Dela su mu: 'Taras Buljba', 'Večeri na salašu kraj Dikanjke', 'Mirgorod', 'Petrogradske priče', 'Arabeske', 'Mrtve duše', 'Revizor', 'Ženidba' ...

1814. - U Londonu su instalirane prve lampe plinskog uličnog osvetljenja.

1815. - Rođen je nemački državnik i političar Oto fon Bizmark prvi kancelar ujedinjenog nemačkog carstva, poznat kao 'gvozdeni kancelar'. Predsedavao je Berlinskim kongresom 1878. godine na kojem su evropske sile uspostavile nov odnos snaga na jugoistoku Evrope - osujećena je namera Rusije za stvaranje velike Bugarske, a Srbija i Crna Gora stekle su međunarodno priznanje.

1826. - Samjuel Mori je patentirao motor sa unutrašnjim sagorevanjem.

1864. - Rođena je je srpska glumica Zorka Todosić, članica beogradskog Narodnog pozorišta od 1886. do 1913. godine, umetnica izuzetnog talenta i velike sugestivnosti. Ostvarila je niz karakternih, komičnih i dramskih uloga, nosila ceo operetski repertoar i igrala glavne uloge u komadima s pevanjem.

1868. - Rođen je francuski pesnik i dramski pisac Edmon Rostan, koji je u jeku naturalizma s velikim uspehom oživeo romantični teatar. Njegov 'Sirano de Beržerak' osvojio je publiku i održao se na repertoarima svetskih pozorišta do danas.

1873. - Parobrod RMS Atlantik kompanije Vajt star je potonuo kod Nove Škotske, odnevši 547 života u najvećoj pomorskoj nesreći u XIX veku.

1873. - Rođen je ruski kompozitor, dirigent i pijanista Sergej Vasiljevič Rahmanjinov. Komponovao je opere, simfonijske kompozicije i druga dela. Iz Rusije je emigrirao 1918. i do smrti 1943. je živeo u Americi.

1876. - Održana je prva zvanična utakmica Nacionalne bejzbol lige između Bostona i Filadelfije.

1889. - U prodaji se pojavila prva mašina za pranje suđa.

1892. - U Zagrebu počeo izlaziti list 'Sloboda', organ socijaldemokratije u Hrvatskoj i Slavonije.

1905. - Britanski istočnoafrički protektorat postaje kolonija Kenija.

1918. - U Velikoj Britaniji osnovana Kraljevska avijacija (Royal Air Force - RAF).

1920. - Rođen je japanski glumac Toširo Mifune, koji je svetsku slavu stekao tumačenjem uloga samuraja, posebno u filmovima režisera Akire Kurosave. Proslavio se filmovima 'Rašomon', 'Sedam samuraja', 'Krvavi presto', 'Šogun'.

1924. - Nemački sud osudio Adolfa Hitlera na pet godina zatvora zbog pokušaja puča u novembru 1923. ali je već 20. decembra amnestiran. Hitler je u zatvoru napisao knjigu 'Mein kampf' - Moja borba.
1924. - Rođen je Miodrag Petrović Čkalja, popularni filmski i pozorišni komičar. Sa uspehom je tumačio likove domaće i strane komediografije lakog žanra, bio junak radio-televizijskih skečeva i komedija. Igrao je i u filmovima: 'Put oko sveta', 'Zajednički stan'..

1927. - Pojavio se prvi magnetofon.

1933. - U Nemačkoj počeo progon Jevreja bojkotom njihovih poslova i blokiranjem bankovnih računa.

1937. - Osnovan grad Tsuruga, Japan.

1937. - Aden je postao britanska krunska kolonija.

1939. - Fašistički general Francisco Franco proglašava kraj Španskog građanskog rata. Time je završen španski građanski rat, koji je besneo 32 meseca i u kom je život izgubilo pola miliona ljudi, i to petina na frontu, a ostali u odmazdama. SAD su priznale vladu generala Franka.

1941. - U Beogradu jugoslovenski premijer general Dušan Simović i šef britanskog Generalštaba feldmaršal Džon Grir Dil počeli dvodnevne pregovore o sklapanju vojnog saveza, ali nije postignut nikakav sporazum.

1942. - Prvi oružani sukob ovdašnjih četnika i partizana, od kojih su većina bili dalmatinski. Hrvatske su partizane vodili Vicko Krstulović i Vice Buljan, (na pravoslavni Veliki četvrtak) u Marinkovcima, 10 km od Bosanskog Grahova prema Livnu.

1945. - Iskrcavanjem američkih trupa na japanski otok Okinava počela poslednja etapa u prodiranju savezničkih snaga prem Japanu u Drugom svetskom ratu. U napadu je učestvovalo više od 450.000 Amerikanaca, 1.321 ratni brod i 1.721 avion. U borbama je poginulo 110.000 Japanaca i 12.000 Amerikanaca, saveznici su izgubili 36 brodova i 763 aviona, Japanci 16 brodova, uključujući tada najveći ratni brod u svetu 'Jamato' i 7.830 aviona.

1946. - Prvom omladinskom radnom akcijom (ORA) u posleratnoj komunističkoj Jugoslaviji počela izgradnja železničke pruge Brčko - Banovići. Prugu dugu 90 kilometara izgradilo je 60.000 mladih iz svih krajeva zemlje 7. novembra 1946.

1946. - Odigran prvi derbi između Hajduka i Dinama.

1947. - Dobrovoljnim omladinskim radom počela izgradnja pruge Bosanski Šamac - Sarajevo.

1947. - Pavle od Gliksburga je nasledio svog brata Đorđa II na mestu kralja Grčke.

1948. - Počela sovjetska blokada Berlina.

1952. - Umro Ferenc Molnar, mađarski pisac i novinar.

1962. - U Švajcarskoj referendumom donesena odluka o zabrani proizvodnje i uvoza atomskog oružja.

1968. - Umro je ruski fizičar Lav Davidovič Landau, jedan od najvećih u XX veku, otac sovjetske škole teorijske fizike, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1962. Zasnovao je termodinamičku teoriju faznih prelaza u čvrstom telu, teoriju tečnog helijuma blizu apsolutne nule, teoriju kombinovane inverzije, teoriju dvaju neutrinskih komponenata, predvidio pojavu drugog zvuka, obogatio teoriju superprovodljivosti, otkrio nove zakonitosti u ponašanju provodnika, unapredio kvantnu teoriju polja i fiziku elementarnih čestica i kosmičkih zraka. Sa ruskim fizičarem Iljom Lifšicom napisao je 'Kurs teorijske fizike', 'Teorija polja', 'Kvantna mehanika', 'Statistička fizika'.

1970. - Beogradski radio 'Studio B' počeo emitovanje programa iz zgrade novinske kuće 'Borba'.

1973. - Džon Lenon i Joko Ono formiraju novu državu bez granica i zakona, pod imenom Nutopija, čije je nacionalno obeležje tišina.

1975. - Predsednik Kambodže Lon Nol pobegao u Indoneziju, nakon što su Crveni Kmeri opkolili glavni gran Pnom Pen.

1976. - Stiv Džobs i Stiv Voznijak osnivaju firmu Epl (Apple).

1976. - Nemački slikar i vajar Maks Ernst jedan od osnivača dadaističkog pokreta u Kelnu, umro je u Parizu. Godine 1924. u Parizu prišao je nadrealistima i postao jedan od najistaknutijih predstavnika tog pokreta. U savremeno slikarstvo uveo je nove tehnike - kolaž-fotografiju i frotaž tehniku. Rođen je 1891. godine.

1979. - Iran se proglasio Islamskom republikom, teokracijom pod vodstvom ajatolaha Ruhollaha Khomeinia kao vrhovnog vođe Irana.

1982. - SAD formalno Panami vratile Panamski kanal.

1983. - U zemljotresu u Kolumbiji poginulo više od 600 ljudi a više od 1600 osoba povređeno.

1991. - Zvanično je raspušten Varšavski pakt.

1996. - BiH zvanično postala punopravan član Svetske banke (WB).

1996. - Spajanjem 'Mitsubishi banke' i 'Banke Tokio', u Japanu stvorena najveća svetska banka.

1999. - U vazdušnim napadima NATO na Jugoslaviju srušen Varadinski most na Dunavu u Novom Sadu.

2000. - Ponovo pušten u saobraćaj nadvožnjak preko Južne Morave u Grdelici, koji je srušen 12. aprila 1999.godine u bombadrovanju NATO-a, kada je ubijeno više putnika.

2001. - Bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević uhapšen je u Beogradu pod optužbom da je tokom desetogodišnje vladavine (1990-2000) zloupotrebljavao položaj i time pribavio ličnu korist i korist za Socijalističku partiju Srbije. Miloševića su srpske vlasti u junu iste godine predale Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu.

2001. - Američki špijunski avion sudario se sa kineskim lovcem iznad Južnog kineskog mora, nakon čega je američka letelica prinudno sletela u kinesku vojnu bazu Hajnan. Nakon izvinjenja američke vlade, Kinezi su 13. aprila oslobodili 24 člana posade.

2002. - Holandija je postala prva zemlja na svetu koja je legalizovala eutanaziju.

2002. - Američki državni sekretar Kolin Pauel na neodređeno vreme odgodio odluku o deblokadi američke pomoći Srbiji i Crnoj Gori.

2002. - U Crnoj Gori prestao funkcionitari dvovalutni sistem, a euro postao jedino sredstvo plaćanja.

2002. - Izrael odlučio u potpunosti izolirati palestinskog lidera Jasera Arafata, koga izraelska vojska drži pod opsadom u njegovom sedištu u Ramalahu.

2003. - Square i Enix, dve legendarne japanske gaming kompanije, obznanjuju korporacijsko spajanje u Square Enix, što mnogi njihovi fanovi na početku shvataju kao prvoaprilsku šalu.

2003. - Umro je Majkl Džeter američki pozorišni i filmski glumac, koji je u čuvenoj dečjoj seriji 'Ulica Sezam', tumačio ulogu gospodina Nudla.

2004. - Pripadnici SFOR-a su tokom akcije na Palama, u Parohijskom domu, brutalno pretukli sveštenika Jeremiju Starovlaha i njegovog sina Aleksandra, veroučitelja, koji su sa teškim povredama dopremljeni u Klinički centar u Tuzlu.

2006. - U seriji zemljotresa koji su pogodili zapadne delove Irana poginulo je najmanje 70 osoba, dok je više od hiljadu povređeno. Snaga zemljotresa bila je šest stepeni Rihterove skale.

2009. - Svečanim polaganjem ratifikacionih dokumenata u Stejt departmentu Hrvatska i Albanija su postale punopravne članice NATO-a.

2010. - Američki filmski i TV glumac Džon Forsajt umro je u 92. godini. Svetsku popularnost stekao je ulogom Blejk Karingtona u seriji 'Dinastija'.

2014. - Aviokompanija Er Srbija je obavila prvi let iz Beograda za Budimpeštu i tako označila ponovo uspostavljanje avionske linije između dva grada, nakon pauze od 22 godine.

2016. - Beogradski muftija Hamdija Jusufspahić, koji je preminuo 31. marta, sahranjen je pored Šeih Mustafinog turbeta, nedaleko od Bajrakli džamije. Na dužnost muftije Islamske zajednice Srbije izabran je 1994, a 2006. godine postao je prvi reisu-l-ulema IZS.

2017. - Ruski pesnik Evgenij Jevtušenko, simbolična ličnost Sovjetskog saveza, umro je u 85. godini u Sjedinjenim Američkim Državama.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana