Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Dogodilo Se Danas - 25. Maj

   Šta se sve događalo i koji događaji su se desili na ovaj dan, 25. maja! Šta se sve nekada dešavalo dvadeset petog maja, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
1085. - Umro je papa Grgur VII. Bio je jedan od najznačajnijih papa u istoriji.

1261. - Umro je papa Aleksandar IV.

1787. - Pod predsedništvom Džordža Vašingtona, u Filadelfiji je počela s radom ustavna konvencija s ciljem donošenja Ustava SAD.

1803. - Rođen je Ralf Valdo Emerson, američki pesnik, esejist i duhovni vođa transcendentalista. Dela su: 'Priroda', 'Ogledi', 'Uzorni ljudi', 'Vođa života', 'Društvo i usamljenost'.

1810. - U Rio de la Plati u Argentini počela pobuna protiv španskog kolonijalnog režima, a vlast je preuzela privremena vlada. Taj dan se proslavlja kao Dan nezavisnosti Argentine, mada je nezavisnost formalno proglašena u julu 1816.

1840. - U Srbiji uveden javni poštanski saobraćaj otvaranjem prve pošte u Beogradu, u zgradi na Kalemegdanu. Pošta je otpremana u unutrašnjost sredom i subotom.

1844. - 'Baltimore Patriot' je objavio prvu vest koja je preneta telegrafskim putem; zapravo, na današnji dan prvi put je pušten u saobraćaj električni telegrafski aparat, i to između Baltimora i Vašingtona.

1856. - Rođen je francuski maršal Franše Depere, komandant savezničkih snaga na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu i počasni vojvoda srpske vojske.

1879. - Rođen je Vilijam Maksvel, lord Biverbruk, britanski političar i novinski magnat. Bio je član britanske vlade za vreme dva svetska rata i vlasnik 'Dejli ekspresa' i 'Sandej ekspresa'.

1882. - Rođen je Dragutin Gavrilović, najpoznatiji srpski major dok je u jugoslovenskoj vojsci napredovao do čina pukovnika.

1887. - Rođen je Dragiša Brašovan arhitekt, jedan od pionira srpske moderne arhitekture.

1889. - Rođen je Igor Sikorski, ruski inženjer, koji je 1908. izumeo helikopter i avion sa više motora 1913.

1892 - Rođen je bivši predsednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito. Za vreme njegove vladavine 25. maj slavljen je kao Dan mladosti. Prema nekim podacima, on je rođen 7. maja.

1895. - Britanski pisac Oskar Vajld osuđen na dve godine robije zbog homoseksualizma.

1911. - Predsednik Meksika Porfirio Dijas podneo je ostavku posle pobede revolucionarnih snaga nad trupama vlade u građanskom ratu.

1914. - Rođen je Slobodan Princip, partizanski komandant i narodni heroj Jugoslavije.

1915. - Završena bitka za grad Ipr u u kojoj je bilo 105.000 poginulih i ranjenih, a tokom koje su Nemci prvi put upotrebili otrovni gas koji je po tom gradu dobio naziv iperit.

1918. - Rođena je Rada Vranješević, partizanka i narodni heroj Jugoslavije.

1922. - Rođen je Enriko Berlinguer, lider italijanskih komunista od 1972. do smrti 1984, zastupnik 'evrokomunizma' i 'istorijskog kompromisa'.

1923. - Velika Britanija priznala nezavisnost Transjordanije pod emirom Abdulahom. Istog dana 1946. novim sporazumom je priznat suverenitet te bliskoistočne države nazvane Jordan sa Abdulahom kao kraljem.

1929. - U Narodnom pozorištu u Beogradu izvedena je premijera 'Gospođe ministarke' Branislava Nušića. Reditelj je bio Vitomir Bogić, a scenograf Ananije Verbicki. Naslovnu ulogu tumačila je Žanka Stokić, kojoj je Nušić unapred namenio ulogu.

1944. - Pod šifrom 'Konjički skok' Nemci su u Drugom svetskom ratu počeli vazdušni desant na Drvar, u nameri da unište Vrhovni štab Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije. Grad je snažno bombardovan, posle čega su se spustili nemački padobranci i jedrilice, a ka Drvaru su nadirale jake snage iz Knina, Bihaća, Banja Luke, Jajca i Livna. Jedinice oko Vrhovnog štaba, uključujući Šestu ličku brigadu koja je u Drvar stigla ubrzanim maršem, pružile su snažan otpor, nanele padobrancima znatne gubitke i omogućile izvlačenje Vrhovnog štaba, a Prvi proleterski i Peti korpus su bočnim udarima poremetili nemačku operaciju.

1946. - Abdulah Husein je proglašen za jordanskog kralja. Istog dana Jordan je dobio nezavisnost od Britanije.

1949. - Kineska Crvena armija okupira Šangaj.

1950. - Na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu Sarajevski balet izveo svoju prvu samostalnu predstavu.

1960. - Tokom kinesko-nepalskih prepirki oko granice na Mont Everestu, Kinezi su stigli na severnu stranu vrha i postavili kinesku zastavu i bistu Mao Cedunga.

1961. - Britanski advokat Piter Benenson osnovao u Londonu organizaciju za ljudska prava Amnesti internešenel.

1962. - Umrla je srpska slikarka Zora Petrović, profesor Akademije likovnih umetnosti u Beogradu, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Slikarstvo je učila kod Ljube Ivanovića, Mila Milunovića i vajara Đorđa Jovanovića, a potom se usavršavala u Pešti i Parizu. Odlikuje je snažan temperament i strastan kolorit. Pretežno je slikala aktove i žene iz naroda. Njeno monumentalno figuralno slikarstvo naslanja se na tradiciju srednjovekovnih srpskih fresaka i boje i oblike našeg podneblja.

1963. - Samit afričkih država u Adis Abebi je okončan sporazumom o osnivanju Organizacije afričkog jedinstva. Čad, Mauritanija i Zambija formirale su Afričku uniju.

1965. - Muhammad Ali nokautirao Sonyja Listona u borbi za prvaka.

1968. - Rolling Stonesi izbacuju svoj uspešni singl 'Jumping Jack Flash'.

1969. - U Sudanu je državnim udarom vlast preuzeo pukovnik Džafar Mohamed al-Nimeiri.

1973. - Mike Oldfield objavljuje svoj prvi album Tubular Bells kojim postavlja nove standarde u muzici.
1973. - Borusija osvaja drugi Kup UEFA.

1978. - Pojavio se film 'Ratovi zvezda'.

1979. - Odmah nakon poletanja sa čikaškog aerodroma, srušio se američki avion 'DC-10' pošto mu je prethodno otpao jedan motor. Poginulo je svih 273 puttnika i članova posade.

1983. - U požarima koji su zahvatili tri broda na reci Nil u južnom Egiptu poginulo je više od 300 ljudi.

1983. - Pojavio se film 'Povratak Džedaja' - 'Ratovi zvezda 3'.

1986. - Počeo peti šahovski turnir u Bugojnu, koji je bio prvi šahovski turnir 16. kategorije u istoriji šaha sa prosečnim rejtingom od 2628, a na njemu su učestvovali osam igrača. To je bio do tada najjači turnir u istoriji šaha.

1989. - Mihail Gorbačov je izabran za predsednika Sovjetskog Saveza.

1991. - Završena je dvodnevna akcija tokom koje su Izraelci 'vazdušnim mostom' prebacili 15.000 etiopskih Jevreja iz Adis Abebe u Izrael.

1992. - Oskar Luiđi Skalfaro postao predsednik Italije.

1993. - Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju 827 o osnivanju Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije sa sedištem u Hagu. To je bio prvi takav sud posle sudova u Nirnbergu (1945-46) i Tokiju (1946-48). Godine 1994. osnovan je i Međunarodni krivični sud za Ruandu sa sedištem u tanzanijskom gradu Aruši.

1994. - Ruski književnik Aleksandar Solženjicin vratio se u Rusiju nakon 20 godina izgnanstva.

1995. - Umro je Krešimir Ćosić, legendarni jugoslovenski i hrvatski košarkaš i trener.

1995. - Avijacija NATO-a, u ratu u BiH, bombardovala je skladište municije bosanskih Srba kod Pala. Srbi su odgovorili uzimanjem za taoce 377 pripadnika mirovnih snaga UN.

1995. - U eksploziji granate na centralnom trgu u Tuzli 71 osoba je poginula, a 108 ranjeno.

1996. - Bivši bugarski car Simeon II vratio se u zemlju nakon 50-ogodišnjeg egzila.

1996. - Sveti sinod Srpske pravoslavne crkve oštro osudio Međunarodni sud u Hagu da u otužnicama za ratne zločine manifestuje parcijalnost i jednostranost.

1997. - Vojnim udarom zbačena je civilna vlada u Sijera Leoneu, a predsednik Ahmad Tedžan Kabah prinuđen je da napusti zemlju.

2001. - Deset godina nakon raspada SFR Jugoslavije, predstavnici novonastalih država parafirali su u Beču Sporazum o podeli imovine bivše zajedničke zemlje.

2001. - Umro je kubanski fotograf Alberto Korda, poznat po svojim fotografijama južnoameričkog gerilskog vođe Ernesta 'Če' Gevare.

2001. - Amerikanac Erik Vajhenmajer prva je slepa osoba koja je osvojila Mont Everst, na koji se popeo zajedno sa Šermanom Bulom, 64-godišnjim lekarom, koji je tako postao najstarija osoba koja je osvojila ovaj vrh.

2002. - U padu aviona kineske avio kompanije 'Čajna erlajns' u more u tajvanskom zalivu, poginulo je 225 putnika i članova posade.

2004 - U poplavama koje su zahvatile Dominikansku Republiku i Haiti poginulo je najmanje 1.950 osoba, koje su većinom odnele bujice reka.

2004. - Šef UNMIK-a Hari Holkeri podneo je ostavku iz zdravstvenih razloga, tri meseca pre isteka mandata.

2006. - Ministarstvo pravde Belorusije zatražilo da sud zabrani jednu od vodećih grupa za zaštitu ljudskih prava - Beloruski helsinški komitet, zbog 'sistemtaskog kršenja beloruskih zakona i sopstevne povelje'.

2010. - Umro je južnoafrički operski pevač Sifivo Ntšebe, poznat pod nadimkom 'crni Pavaroti'.

2010. - Umro je srpski književnik Erih Koš, član SANU, prevodilac, diplomata. Rođen je u Sarajevu 1913. godine, a diplomirao je na Pravnom Fakultetu u Beogradu 1935. Bio je pripadnik NOP-a od 1941. Dela su mu: 'Dosije Hrabak', 'U potrazi za Mesijom', 'Pisac govora', 'Taj prokleti zanat spisateljski', 'Uzgredne zabeleške'.

2011. - Oblak pepela vulkana Grimsvetn sa Islanda proširio se Nemačkom, doveo do zatvaranja oba aerodroma u Berlinu i otkazivanja oko 700 letova.

2014. - Umro je Vojćeh Jaruzelski, poslednji komunista na čelu Poljske, čovek koji je 1981. u Poljskoj uveo ratno stanje, a osam godina kasnije na Okruglom stolu sa opozicijom pomogao da se mirno i bez nasilja demontira komunistički režim.

2014. - Na izborima za Evropski parlament sprovedenim u 21 zemlji EU, konzervativci iz Evropske narodne partije (EPP) osvojili su 211 poslanika, socijalisti 193 poslanika, a evrofobske stranke gotovo 130 mesta.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana