Home Dugme
Meni

Dogodilo Se Danas - 23. Maj

   Šta se sve događalo i koji događaji su se desili na ovaj dan, 23. maja! Šta se sve nekada dešavalo dvadeset trećeg maja, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
1052. - Rođen je Filip I Francuski. Bio je francuski kralj.

1125. - Umro je Henrik V, nemačko-rimski car.

1430. - Jovanka Orleanka zarobljena i predata Englezima, koji su je potom izveli na crkveni sud i 1431. osudili na smrt i u Ruanu spalili na lomači.

1498. - Na lomači spaljen italijanski dominikanski kaluđer Đirolamo Savonarola, politički i verski reformator u Firenci.

1514. - U Mađarskoj počela seljačka buna pod vođstvom plemića Đerđa Dosa. Četiri meseca kasnije ustanak ugušen, Doso ubijen.

1526. - Papa Klement VII pristupio Svetoj ligi Francuske, Venecije i Milana protiv rimsko-nemačkog cara Karla V.

1533. - Kenterberijski nadbiskup Tomas Krenmer objavio da je poništen brak kralja Henrija VIII s Katarinom Aragonskom i da je njegovo venčanje sa Anom Bolen legalno. To je dovelo do raskida Engleske crkve i Vatikana.

1536. - Papa Paul III osniva inkviziciju - crkveni sud katoličke crkve - u Portugalu.

1568. - Holandija je proglasila nezavisnost od Španije.

1618. - Pobunom Čeha u Pragu protiv habsburškog cara Ferdinanda II počeo je Tridesetogodišnji rat. Razljućeni građani izbacili su kroz prozor Gradske većnice careve namesnike, smatrajući ih krivim za rušenje dve protestantske crkve kod Praga. Pristalice reformacije su potom proterali jezuite i organizovali svoju vojsku.

1676. - Rođen je Johan Bernhard Bach stariji, nemački kompozitor.

1706. - Bitka kod Ramija tokom Rata za špansko nasleđe.

1707. - Rođen je švedski prirodnjak Karl fon Line osnivač i prvi predsednik Švedske akademije nauka i Prirodnjačkog muzeja. Uveo je binarnu nomenklaturu biljaka.

1785. - Bendžamin Frenklin objavljuje svoj novi pronalazak - bifokalna stakla.

1848. - Rođen je nemački inženjer i pronalazač Oto Lilijental čiji su modeli letelica kasnije korišćeni u konstrukciji aviona.

1853. - Grad Buenos Aires se otcepio od Argentine, da bi se 1859. ponovno vratio u njen sastav.

1857. - Umro je Augustin Louis Koši, francuski matematičar.

1883. - Rođen je američki glumac Daglas Elton Ulman, poznat kao Daglas Ferbanks, veoma popularan u periodu nemog filma, jedan od najpoznatijih pustolova u istoriji kinematografije. Filmovi su mu: 'U znaku Zoroa', 'Tri musketara', 'Crni pirat', 'Robin Hud', 'Bagdadski lopov'.

1886. - U Berlinu je umro je Leopold Ranke, nemački istoričar. Bavio se uglavnom istorijom zapadne Evrope, ali je po podacima dobijenim od Vuka Stefanovića Karadžića, napisao i istoriju prvog srpskog ustanka - 'Srpsku revoluciju'. Ostala dela: 'Istorija Francuske', 'Istorija Engleske', 'Rimske pape', 'Nemačka istorija za vreme reformacije'...

1900. - Osnovan je Associated Press - američka novinska agencija u Njujorku. Osnovana je kao savez listova radi zajedničkog pribavljanja vesti.

1906. - Umro je norveški dramski pisac Henrik Ibzen. Prvi uspeh donela mu je drama sa nacionalnom tematikom 'Pretendenti na presto', a svetsku slavu stekao je 'Per Gintom' i 'Norom'.

1908. - Rođen je američki fizičar Džon Bardin, dvostruki dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1956. i 1972. Sa Vilijamom Šoklijem izumeo je tranzistor.

1911. - Rusija upozorila Tursku da povuče trupe s granica Crne Gore.

1915. - Italija objavila rat Austro-Ugarskoj, napuštajući neutralnost u Prvom svetskom ratu.

1920. - Osnovana Komunistička partija Indonezije, prva takva politička organizacija u Aziji.

1922. - Volt Dizni inkorporira svoju prvu filmsku kompaniju - 'Laugh-O-Gram Films'.

1934. - U Lujzijani u okršaju s policijom ubijeni Boni Parker i Klajd Barou, ozloglašen razbojnički par.

1937. - U 97. godini umro je Džon Dejvison Rokfeler, američki industrijalac i veliki finansijski magnat; godine 1870. osnovao je petrolejski trust Standard Oil Company, a potom je ustanovio Rokfelerovu zadužbinu iz koje se pomažu medicinske i druge nauke.

1939. - Dmitrij Šostakovič, ruski kompozitor, postavljen je za profesora na Lenjingradskom konzervatorijumu.

1939. - Parlament Velike Britanije usvojio plan o stvaranju nezavisne palestinske države do 1949, a u kojoj bi zajedno živeli Arapi i Jevreji.

1942. - Nakon nekoliko dana borbe uspeva nemačkom Wehrmachtu u drugoj bici kod Kharkova u ratu protiv Sovjetskog Saveza 1941-1945, u potpunosti zaokružiti Crvenu armiju u Kharkovu. Predaja se odvija do 28. maja. To je bila poslednja uspešna bitka sa okruženjem za Nemce u Drugom svetskom ratu.

1945. - Vinston Čerčil daje ostavku na mesto premijera Velike Britanije.

1945. - Nemački nacistički lider i šef Gestapoa Hajnrih Himler izvršio samoubistvo dan pošto su ga Britanci zarobili. Uhapšen Hitlerov naslednik, admiral Karl Denic.

1949. - Osnovana Savezna Republika Nemačka, s Bonom kao glavnim gradom.

1951. - Rođen je Anatolij Karpov, svetski šampion u šahu u periodu 1975-1985.

1951. - Kina anektirala Tibet.
1960. - Agenti izraelske tajne službe Mosad uhvatili u Argentini uhvatili nacističkog ratnog zločinca Adolfa Ajhmana. Na suđenju u Jerusalemu Ajhman osuđen na smrt vešanjem.

1960. - Sastav The Everly Brothers objavljuje svoj prvi singl 'Cathy's Clown' za izdavačku kuću Warner Brothers. Singl je na američkim top listama bio punih pet nedelja na prvom mestu te je njihov poslednji koji se našao u top 5 istih listi.

1962. - U Beogradu je umrla srpska slikarka Zora Petrović, čija dela imaju značajno mesto u modernom srpskom slikarstvu. Bila je profesor Akademije likovnih umetnosti u Beogradu.

1970. - Umro je srpski pozorišni i filmski režiser, scenograf i glumac slovenačkog porekla Bojan Stupica, čija se režija odlikovala bogatstvom duha i mašte, smelom izražajnošću i izrazitom kreativnošću. Radio je u više naših pozorišta, najduže u Beogradu (Jugoslovensko dramsko pozorište, Atelje 212, Narodno pozorište) i znatno je doprineo razvoju pozorišne umetnosti u nas. Režija: pozorišni komadi 'Dundo Maroje', 'Leda', 'U agoniji', 'Aretej', 'Kavkaski krug kredom', 'Ribarske svađe', 'Krvave svadbe', 'Opera za tri groša', 'Idiot', 'Poseta stare dame', 'Sveta Ivana', 'Glorija', 'Madam San-Žen', 'Dantonova smrt', 'Jaje', 'Bogojavljenska noć', 'Braća Karamazovi', filmovi 'Jara gospoda', 'U mreži'.

1971. - U zemljotresu koji je razorio grad Bingol u istočnoj Turskoj poginulo najmanje 1.000 ljudi.

1971. - U avionskoj nesreći na Krku poginulo je 78 osoba, među njima i hrvatski književnik Josip Pupačić.

1975. - U Ljubljani je umro istaknuti jugoslovenski i slovenački vajar Boris Kalin. Jedan je od osnivača Likovne akademije u Beogradu.

1977. - U Beogradu otvoren Muzej afričke umetnosti.

1984. - Anderleht osvaja 13. Kup UEFA u Londonu.

1992. - Sicilijanska mafija izvršava atentat na sudiju Đovanija Falkonea.

1994. - Kandidat demohrišćana Roman Hercog postao predsednik Nemačke.

1997. - Predsedničke izbore u Iranu dobio predvodnik umerene političke struje Mohamad Hatami.

1997. - Predsednici Rusije i Belorusije Boris Jeljcin i Aleksandar Lukašenko potpisali u Kremlju Statut saveza dve zemlje, kojim nije predviđeno stvaranje jedinstvene države, nego stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora i koordinacija unutrašnje i spoljne politike.

■  1998. - U zemljotresu jačine 6,8 stepeni Rihterove skale, koji je pogodio jug Bolivije, poginulo 50 lica, dok je nestalo i povređeno oko 100 ljudi.

1999. - Kandidat Socijaldemokratske partije Johanes Rau izabran za predsednika Nemačke.

1999. - Avioni NATO 'grafitnim' bombama izazvali nestanak struje u gotovo celoj Srbiji.

2001. - Kantonalni sud u Mostaru počeo istražni postupak o odgovornima za rušenje Starog mosta. Optuženi pripadnici Hrvatskog veća odbrane - Tomo Topčić, Dragan Redžepi i Senaid Čačić.

2002. - U talasu vrućina u Indiji umrlo 1.030 ljudi, najviše u južnoj državi Andra Pradeš. Temperatura dostigla rekordnih 51 stepen Celzijusa.

2004. - U poplavama i oluji na Haitiju i Dominikanskoj Republici stradalo 1.372 ljudi.

2007. - Optuženi za ubistvo premijera Zorana Đinđića, pripadnici zemunskog kriminalnog klana i rasformirane Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije, proglašeni su krivim i osuđeni na ukupno 378 godina zatvora.

2008. - U razornom zemljotresu koji je 12. maja najviše pogodio kinesku provinciju Sečuan, poginulo je 55.239 ljudi, dok ih se 24.949 vode kao nestali, povređeno je 281.066 ljudi, dok ih je 5,4 miliona ostalo bez krova nad glavom, saopštili su kineski zvaničnici.

2008. - U Braziliji je, dogovorom 12 država Južne Amerike, uspostavljena Unija južnoameričkih nacija.

2009. - Nemačka Savezna skupština izabrala je ponovo Horsta Kelera za predsednika Nemačke. Keler se kao deveti predsednik Savezne Republike Nemačke na toj funkciji nalazio od 2004.

2010. - Umrla je velika kneginja Leonida Georgijevna Romanova (95). Bila je poslednji predstavnik dinastije Romanovih rođen pre oktobarske revolucije 1917. godine.

2011. - U tornadu koji je pogodio grad Džoplin u američkoj saveznoj državi Misuri poginulo je 122 ljudi, a čitave gradske četvrti su sravnjene sa zemljom.

2012. - Na prvim predsedničkim izborima posle odlaska sa vlasti Hosnija Mubaraka pre 15 meseca, pobedio je kandidat Muslimanskog bratstva Mohamed Morsi.

2016. - U požaru koji je izbio u školskom domu na severu Tajlanda poginulo je 18 devojčica uzrasta od pet do 12 godina.

2017. - Na pop koncertu u Mančesteru u Velikoj Britaniji bombaš samoubica usmrtio je 22 osobe i povredio 59. Odgovornost je preuzela Islamska država, napadač je identifikovan kao Salman Abedi (22), britanac libijskog porekla rođen u Mančesteru.

2017. - Umro je Rodžer Mur, poznati engleski glumac. Najpoznatiji je po ulogama Džejms Bonda u nekoliko filmova o tajnom agentu 007.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana