Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Dogodilo Se Danas - 17. Maj

   Šta se sve događalo i koji događaji su se desili na ovaj dan, 17. maja! Šta se sve nekada dešavalo sedamnaestog maja, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
290. - Umro je Sima Yan. Bio je prvi car kineske dinastije Jin.

1102. - Prvi ugarski kralj iz dinastije Arpadovića krunisan u Biogradu za kralja Hrvatske i Dalmacije.

1395. - U bici na Rovinama, vlaški vojvoda Mirča I Stariji je porazio osmansku vojsku.

1395. - Kraljević Marko, najpopularnija ličnost srpskih narodnih pesama, poginuo je - kako svedoče oskudni istorijski podaci - kao turski vazal u bici na Rovinama protiv vlaškog vojvode Mirče. Kao najstariji sin i naslednik kralja Vukašina Mrnjavčevića, posle očeve pogibije 1371. u Maričkoj bici protiv Turaka, nastavio je da vlada srpskim oblastima oko Prizrena, Skoplja i Prilepa. Pouzdanih podataka o njegovom životu i vladavini gotovo da nema, ali je u narodnim pesmama predočen kao uzor junaštva, viteštva i čestitosti i zaštitnik nejakih od zuluma i nasilja.

1395. - Umrla je Marija, kraljica Ugarske, kći Elizabete Kotromanić, unuka bosanskog bana Stjepana II Kotromanića.

1510. - Umro je Sandro Filipeti, poznat kao Sandro Botičeli, firentinski slikar kvatročenta i jedan od najoriginalnijih slikarskih genija u svekolikoj istoriji umetnosti. Bio je učenik slavnog Fra Filipa Lipija, a slikao je pod uticajem Antonija Polajuola, učenika Donatelovog i Učelovog. Stvarao je mahom religiozne i alegorijske kompozicije, ističući se specifičnim linijskim stilom, a naročito je poznat po likovima Bogorodica sa malim Hristom ('Magnifikat', 'Madona sa knjigom'...). Najčuvenija dela: 'Proleće' (Primavera), 'Rađanje Venere', 'Mars i Venera', 'Judita', 'Blagovesti', 'Poklonjenje kraljeva', portreti itd; čuvene su i Botičelijeve ilustracije za Danteovu 'Božanstvenu komediju'.

1620. - Prvi ringišpil viđen je na vašaru u gradu Philippapolis, u Turskoj.

1642. - U koloniji Nova Francuska Paul Chomedey de Maisoneuve osnovao naselje Ville-Marie, današnji Montreal.

1727. - Umrla je Katarina I, carica Rusije.

1749. - Rođen je Edvard Džener, engleski lekar koji je pronašao vakcinu protiv boginja.

1809. - Francuski car Napoleon Prvi izdao dekret kojim je prisvojio papske teritorije.

1814. - Norveška proglasila nezavisnost od Švedske i usvojila novi ustav.

1836. - Rođen je Wilhelm Štajnic, austrijsko-američki šahist, prvi službeni prvak sveta.

1838. - Umro je francuski sveštenik i političar Moris de Taljeran Perigor, jedan od najveštijih diplomata u istoriji. Zahvaljujući njegovoj veštini Francuska je, mada poražena strana, na Bečkom kongresu (1814-1815) uspela da zadrži granice iz 1792.

1846. - Adolphe Sax patentirao saksofon.

1861. - Tomas Kuk organizovao prvi turistički 'paket aranžman' u svetu, šestodnevno putovanje iz Londona u Pariz.

1865. - Osnovana Međunarodna telekomunikaciona unija.

1866. - Rođen je francuski kompozitor i pijanist Erik Sati, autor 'Gimnopedija'. Poznat je postao skandalom koji je izazvao izvođenjem baleta 'Parada' na tekst Koktoa i sa scenografijom Pikasa, koji je prikazan 1916. kao 'kubistički manifest'.

1881. - Rođen je Gavrilo Dožić, patrijarh srpski.

1884. - Aljaska postaje deo teritorije SAD-a.

1900. - Rođen je iranski verski vođa ajatolah Ruholah Homeini. U Iran se vratio iz izbeglištva 1979. nakon što je u 'islamskoj revoluciji' zbačen šah Reza Pahlavi, uspostavio teokratsku diktaturu i vladao Iranom do smrti 1989.

1903. - U Španiji nacionalizovana imovina crkve i ukinute su crkvene škole.

1911. - Rođena je američka filmska glumica irskog porekla Morin O'Saliven, poznata po ulogama Tarzanove partnerke Džejn u seriji filmova s Džonijem Vajsmilerom. Filmovi: 'Tarzan i njegova drugarica', 'Tarzan i njegov sin', 'Tarzanova najveća avantura', 'Tarzan u Njujorku', 'Visoki čovek', 'Dejvid Koperfild', 'Ana Karenjina', 'Braća Marks na trkama', 'Kardinal Rišelje', 'Ponos i predrasude' ...

1917. - Umro je srpski vojskovođa, vojvoda Radomir Putnik, koji se kao sjajan strateg posebno iskazao u balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu; bio je učesnik u svim srpskim ratovima od 1876. do 1916. U dva srpsko-turska rata, od 1876. do 1878, komandovao je Rudničkom brigadom i Veterničkim odredom. U srpsko-bugarskom ratu 1885. bio je načelnik Štaba Dunavske divizije, a 1890. postavljen je za pomoćnika načelnika Glavnog generalštaba. Tada je u program obuke starešina uveo rešavanje taktičkih zadataka na Višoj školi Vojne akademije, gde je predavao taktiku i generalštabnu službu. U Prvom svetskom ratu 1914. veštim manevrisanjem i grupisanjem glavnine srpskih snaga doprineo je slamanju nadmoćnih austrougarskih trupa u Cerskoj i Kolubarskoj bici. Rukovodio je povlačenjem srpske vojske 1915. U toku povlačenja srpske vojske teško je oboleo i upućen je u Francusku na lečenje, gde je umro.

1928. - Otvorene su devete moderne Olimijske igre u Amsterdamu.

1932. - Kongres SAD-a menja ime ostrvu i svojoj koloniji Porto Rico u Puerto Rico.

1939. - Švedska, Norveška i Finska odbile su Hitlerov predlog da potpišu pakt o nenapadanju. Pakt su potpisale Danska, Estonija i Litvanija.

1940. - Trupe nacističke Nemačke ušle su u Brisel.

1944. - General Dvajt Ajzenhauer, vrhovni komadant savezničkih snaga, određuje 5.jun za dan D.
1946. - Premijer Rumunije u vreme Drugog svetskog rata Mitri Antonesku osuđen na smrt i streljan zbog saradnje s nemačkim nacistima.

1949. - Velika Britanija priznala nezavisnost Republike Irske i potvrdila pripadnost Severne Irske Ujedinjenom Kraljevstvu.

1954. - Vrhovni sud SAD osporio propis iz 1896. da obrazovanje treba da bude 'odvojeno ali jednako', čime je formalno odbačena rasna segregacija u državnom školskom sistemu.

1957. - Egipat zabranio izraelskim trgovačkim brodovima da prolaze kroz Suecki kanal.

1961. - Fidel Kastro ponudio je SAD-u da razmeni zarobljene iz Zaliva svinja za 500 buldožera.

1965. - Prvi put prenet TV program u boji iz Velike Britanije u SAD. To je bio prenos emisije američke TV mreže NBC 'Novi pogled na staru Englesku' preko američkog komercijalnog telekomunikacionog satelita 'Erli Bird'.

1966. - Osnovana Matematička gimnazija u Beogradu.

1973. - Specijalni komitet američkog Senata počeo istragu o aferi Votergejt u kojoj su pristalice republikanske stranke bile optužene da su pred predsedničke izbore 1972. radi špijunaže provalile u sedište Demokratske stranke. Administracija tadašnjeg predsednika SAD Ričarda Niksona optužena je da ometa istragu, pa je pokrenut postupak za opoziv predsednika.

1974. - Bajern iz Minhena osvaja 20. Kup Evrope u Fudbalu u Briselu.

1974. - U tri eksplozije automobila-bombi u centru Dablina 32 osobe su poginule, a više stotina je ranjeno.

1987. - Irački ratni avion 'F-I Miraž' ispalio je dve 'egzoset' rakete na američki vojni brod 'USS Stark' koji je patrolirao Zalivom. Poginulo je 37, a ranjena su 62 mornara.

1989. - Van Gogov 'Portret dr Gašea' prodat je na aukciji slika za 825 miliona dolara.

1991. - Ruska Federacija nezavisnih sindikata odbacila odluku sovjetskog predsednika Mihaila Gorbačova o zabrani štrajkova.

1993. - Prvi put je prikazan novi Intelov Pentijum procesor.

1994. - Njegova svetost patrijarh moskovski i cele Rusije Aleksij Drugi, Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle i zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić potpisali 'Sarajevsku deklaraciju' u kojoj pozivaju na mirno rešavanje sporova, dostojanstvo, slobodu i prava svih naroda.

1994. - U Malaviju održani prvi višepartijski izbori, na kojima je vlast izgubio predsednik Kamuzu Banda, koji je tri decenije diktatorski upravljao tom afričkom državom.

1995. - Pobednik predsedničkih izbora u Francuskoj Žak Širak preuzeo dužnost šefa države, obećavši da će uliti nov elan naciji razdiranoj nejednakošću i nezaposlenošću.

1997. - Loran Kabila je sa svojim trupama ušao u Kinšasu, preuzeo vlast u Zairu i promenio naziv države u Demokratska Republika Kongo.

1998. - Pripadnici separatističkog pokreta 'Tamilskih tigrova' ubili su Sarodžinija Jogesvarana, gradonačelnika Džafne, grada na severu Šri Lanke.

1999. - Izbore u Izraelu dobio vođa Laburističke partije Ehud Barak, čime je okončana trogodišnja vladavina premijera Benjamina Netanjahua, lidera desničarskog Likuda.

2000. - Vlada Srbije preuzela je beogradski radio i televiziju 'Studio B' upadom policije u redakcije. Vlasti su u narednim mesecima na različite načine onemogućavale rad nezavisnih elektronskih medija u Srbiji i istovremeno otvarale nove pod državnom kontrolom i kontrolom vladajućih partija.

2000. - U Indoneziji održano prvo suđenje za kršenje ljudskih prava. U tom procesu dvadesetčetvoro vojnika i civila optuženo je za ubistvo desetina seljaka u masakru u provinciji Aseh 1999.

2001. - Svih 30 putnika, uključujući i iranskog ministra saobraćaja Rahmana Dadmana i zamenike ministara iz njegove delegacije poginulo je kada se na severu Irana srušio ruski avion Jak-40.

2002. - U Nišu postignut dogovor između Srpske i Makedonske pravoslavne crkve.

2003. - U najvećoj poplavi u poslednjih 50 godina, koja je posle velikih kiša zadesila Šri Lanku, poginulo je oko 250 ljudi, oko 55.000 kuća je potpuno uništeno, a neka sela su zbrisana sa lica zemlje. Procenjeno je da je oko 150.000 ljudi ostalo bez krova nad glavom.

2006. - Rashodovani nosač aviona 'USS Oriskany' planski je potopljen u Meksičkom zalivu da služi kao veštački greben.

2008. - U 23 grada u Srbiji održana kulturna manifestacija Noć muzeja koju je posetilo preko 450.000 posetilaca. Ovo je peta godina kako se Srbija uključila u 'Evropsku Noć muzeja'.

2009. – Nakon parlamentarnih izbora u Kuvajtu u nacionalnom parlamentu će prvi put među 50 poslanika sedeti i četiri žene. Žene su u Kuvajtu 2005. godine dobile pravo da glasaju i da budu birane, a do sada nikada nisu bile poslanice.

2010. - Zvanični srednji kurs dinara prvi put je prešao 100 dinara za jedan evro, što je najniža vrednost od uvođenja evra 2002. godine.

2011. - Britanska kraljica Elizabeta druga doputovala je u istorijsku posetu Irskoj. To je prva poseta jednog britanskog monarha od kada je Irska osvojila nezavisnost od Londona 1922. godine.

2012. - Umrla je američka pevačica Dona Samer dobitnica pet Gremi nagrada. Obeležila je istoriju diska hitovima 'Bad Girls', 'Last Dance' i 'Hot Stuff', a njeni hitovi dominirali su top listama tokom 1970-tih.

2014. - Zbog poplava u Republici Srpskoj proglašeno vanredno stanje.

2014. - Sava je probila rečni nasip kod Rajevog Sela što je prouzročilo poplave u istočnoj Hrvatskoj.

2015. - U Banja Luci održan prvi polumaraton koji je organizovao je Trkački rekreativni klub 'Trk' iz Banjaluke. Učestovalo preko 1200 tkača iz dvadesetak zemalja. Pobednik je bio, Moses Masai Komon iz Kenije, koji je stazu pretrčao za sat, pet minuta i 33 sekunde.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana