Home Dugme
Meni

Dogodilo Se Danas - 14. Maj

   Šta se sve događalo i koji događaji su se desili na ovaj dan, 14. maja! Šta se sve nekada dešavalo četrnaestog maja, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
- Danas je praznik Sveti prorok Jeremija. Rođen je šest vekova pre Hrista nedaleko od Jerusalima. Stalno je proganjan jer je prorokovao mnoge nesreće carevima i velikašima zbog njihove vere u lažne idole i prinošenja dece na žrtvu tim idolima. Prorekao je skori pad Judejskog carstva. Jevreji su Jeremiju kamenovali u Misuru i tu je i sahranjen. Po predanju, car Aleksandar Veliki posetio je grob proroka Jeremije i naredio da mu se telo prenese i sahrani u Aleksandriji.

1316. - Rođen je Karlo IV Luksemburški, kralj Češke i rimsko-nemački car. U Pragu je osnovao prvi univerzitet u Srednjoj Evropi (1348).

1553. - Rođena je Margareta od Valoisa, kraljica od Francuske i Navarre i vojvotkinja od Valoisa.

1610. - Verski fanatik ubio u Parizu francuskog kralja Anrija IV, prvog monarha iz dinastije Burbona.

1643. - Na francuski presto došao četvorogodišnji Luj XIV, poznat kao 'kralj Sunce', nakon smrti oca Luja XIII. Regentkinja je bila njegova majka Ana Austrijska, ali je stvarnu vlast imao kardinal Mazaren.

1771. - Rođen je velški filantrop Robert Oven, socijalista utopista i socijalni reformator, industrijalac koji je sve bogatstvo utrošio pokušavajući da ostvari projekte socijalnih reformi. Dela su mu: 'Novi pogled na društvo', 'Skica racionalnog sistema društva', 'Knjiga o novom svetskom moralu' ...

1787. - U Filadelfiji su se okupili delegati radi izrade američkog ustava

1796. - Engleski lekar Edvard Džener uspešno vakcinisao protiv velikih boginja jednog osmogodišnjeg dečaka i označio početak moderne imunologije. Ideju o vakcini protiv smrtonosne bolesti dobio je kad je dvadesetak godina ranije uočio da ljudi, zaraženi kravljim boginjama, ne dobijaju velike boginje ni u vreme epidemije.

1771. - Rođen je Robert Owen, britanski društveni reformator, industrijalac i jedan od osnivača utopijskog socijalizma.

1804. - Počela ekspedicija Lewisa i Clarka

1811. - Paragvaj proglasio nezavisnost od Španije.

1843. - Umrla je knjeginja Ljubica, majka kneza Mihaila Obrenovića.

1878. - Prvi put je prodat vazelin, registrovan kao zaštitni znak za petrolejski žele.

1892. - Fra Lujo Marun pronašao je dio kamene trojne pregrade s Pralikom Gospe Velikoga Zaveta u Biskupiji kod Knina.

1900. - U Parizu otvorene druge moderne Olimpijske igre, na kojima su prvi put učestvovale žene.

1904. - Olimpijada je prvi put održana u SAD-u, u Sent Luisu.

1908. - Izveden je prvi putnički let avionom.

1912. - Umro je švedski pisac Avgust Strindberg, jedan od najznačajnijih i najuticajnijih dramskih pisaca XX veka. Dela su mu: 'Gospođica Julija', 'Otac', 'Služavkin sin', 'Crvena soba', 'Stanovnici Hemsea', 'Odbrana jednog ludaka', 'Gotske sobe' ...

1921. - U Italiji održani prvi izbori posle Prvog svetskog rata, na kojima je agresivni fašistički pokret, uprkos nasilju i pritiscima na birače, osvojio samo 35 od 535 poslaničkih mesta.

1932. - U Njujorku je održana parada pod nazivom 'Mi hoćemo pivo'. U to vreme je u SAD-u bila sprovedena prohibicija, to jest, zabrana proizvodnje, prodaje i upotrebe alkohola, koja će biti ukinuta tek 1933.

1932. - Umro je srpski političar, ekonomista, diplomata, istoričar i pisac, Čedomilj Mijatović, član Srpske kraljevske akademije, utemeljivač Narodne banke Srbije, profesor ekonomije na Velikoj školi u Beogradu. Između 1873. i 1889. bio je više puta ministar inostranih poslova i ministar finansija. Kao šef srpske diplomatije, potpisao je s Austrougarskom 1881. Tajnu konvenciju, a kao ministar finansija uveo je dinar kao novčanu jedinicu Srbije i metarski sistem mera. Odlučujuće je doprineo izgradnji železnica u Srbiji i uključivanju Srbije u svetske finansijske tokove. Prvi je u Srbiji počeo sistematski da izučava privrednu istoriju. Posle pada dinastije Obrenović 1903, napustio je Srbiju i otišao u London, gde je živeo do smrti 1932.

1940. - Tokom pregovora o predaji holandske vojske, nemački bombarderi razorili su dve trećine Roterdama. Poginulo je oko hiljadu ljudi, a 80.000 je ostalo bez kuća.

1943. - Japanska podmornica potopila je australijski bolnički brod Centaur kod obale Queenslanda, 268 ljudi je poginulo (medicinsko osoblje i civili).

1944. - Rođen je Džordž Lucas, američki filmski režiser, tvorac Ratova Zvezda.

1944. - Generali Rommel, Speidel i Von Stlpnagel neuspešno su pokušali da izvedu atentat na Hitlera.

1948. - Proglašena je država Izrael, osam časova pre okončanja britanskog mandata u Palestini. Prvi predsednik nove države postao je Haim Vajcman, a premijer David Ben Gurion.

1954. - Umro je Hajnc Guderijan, nemački general i jedan od tvoraca taktike blickriga.

1955. - U Varšavi potpisan ugovor o osnivanju Varšavskog pakta. Ugovor su potpisale Albanija, Bugarska, Mađarska, Nemačka Demokratska Republika, Poljska, Rumunija, SSSR i Čehoslovačka.

1962. - Milovan Đilas izveden pred Okružni sud i osuđen na 13 godina zatvora i ograničenje građanskih prava u trajanju od pet godina.

1963. - Kuvajt postaje 111. članica OUN.

1964. - Sovjetski lider Nikita Hruščov otvorio Asuansku branu u Egiptu.

1968. - Komunistička vlada u Čehoslovačkoj na čelu sa Aleksandrom Dubčekom objavila početak širokih društvenih reformi, poznatih kao „Praško proleće“.

1969. - Abortus i kontracepcija legalizovani su u Kanadi.

1972. - Japanu vraćeno ostrvo Okinava pošto je 27 godina bilo pod okupacijom SAD, ali je znatan dio ostrva i dalje ostao pod kontrolom američke vojske.

1973. - Lansirana prva američka vasionska laboratorija 'Skajlab I'.

1984. - Rođen je Mark Zuckerberg, američki programer i poduzetnik, kreator Facebooka.

1986. - Institut za ratna dokumenta objavljuje kompletan dnevnik Ane Frank.
1989. - Vođa peronista Karlos Menem postao predsednik Argentine, pobedivši na izborima kandidata vladajuće Radikalne partije Eduarda Angelosa.

1991. - Samoubistvo je izvršila Đang Ćing, udovica kineskog lidera Mao Cedunga, jedan od vođa 'Kulturne revolucije'.

1991. - Radio-televizija Srbije počela emitovanje satelitskog programa.

1992. - Glavnoj ulici u Beogradu, ulici Maršala Tita, posle 47 godina promenjen je naziv u Ulicu srpskih vladara. Naziv je kasnije promenjen u Ulica kralja Milana.

1998. - Umro je Frenk Sinatra, američki pevač i filmski glumac koji je svetsku slavu stekao nizom muzičkih hitova 'Stranci u noći', 'Njujork, Njujork'... Nagrađen je Oskarom za ulogu u filmu 'Odavde do večnosti'. Ostali filmovi: 'Reči i muzika', 'Čovek sa zlatnom rukom' ...

1999. - U vazdušnim udarima NATO na SR Jugoslaviju pogođena kolona izbeglica kod sela Koriša na Kosovu. Poginulo je 87 osoba, među kojima je najveći broj dece.

2001. - Savet NATO odobrio povratak jugoslovenske vojske i policije u sektor B Zone kopnene bezbednosti na administrativnoj granici između Kosova i Srbije, počev od 24. maja.

2001. - Lider koalicije desnog centra Silvio Berluskoni pobedio na parlamentarnim izborima u Italiji i potom formirao 59. italijansku vladu od 1945.

2002.- Na donatorskoj konferenciji u Njujorku, koju su pokrenule UN za prikupljanje pomoći za obnovu Srebrenice, koja je tokom rata u BiH bila enklava pod zaštitom UN, obećano 5,2 miliona dolara za obnovu tog grada.

2003. - Pred Tribunalom u Hagu počelo je suđenje grupi bivših oficira snaga bosanskih Srba, Vidoju Blagojeviću, Draganu Obrenoviću, Draganu Jokiću, optuženih za zločine u Srebrenici u julu 1995.

2003. - Irački zvaničnici saopštili da je iz masovnih grobnica u toj zemlji otkopano preko 2.200 tela, žrtava režima Sadama Huseina.

2003. - Alžirska vojska oslobodila 17 evropskih turista, koje su oteli islamski militanti i držali ih dva meseca u Sahari.

2003. - Posle blizu četrdeset godina planiranja i debata, otpočeli podzemni radovi na zaštiti Venecije od tonjenja.

2005. - Prva beatifikacija pape Benedikta XVI.

2008. - Žistin Enan, tada najbolja svetska teniserka, objavila je da se povlači iz profesionalnog tenisa.

2008. - Britanski nacionalni arhiv objavio je više od 1.000 stranica tajnih dokumenata o neidentifikovanim letećim objektima (NLO) na britanskom nebu tokom 1970-ih i 1980-ih godina.

2011. - Eksperimentalni avion na solarni pogon je posle 13 sati leta sleteo u Brisel. Letelica je projekat švajcarskog avijatičara i lekara Bertrana Pikara, kojom je pilotirao Andre Borsberg.

2013. - Američko Ratno vazduhoplovstvo je iznad Atlantika testiralo bespilotnu letelicu 'X-47B', veličine borbenog aviona. Letelica može da sleće i poleće s nosača aviona, što znači da može biti korišćena širom sveta, bez potrebe da se traži dozvola drugih država za prelet do cilja.

2015. - Viši sud u Beogradu usvojio je zahtev za rehabilitaciju Dragoljuba Draže Mihailovića, čime je poništio presudu kojom je Mihailović 1946. godine osuđen na smrt streljanjem zbog saradnje sa okupatorom u Drugom svetskom radu.

2015. - Umro je BB King, legendarni blues muzičar.

2018. - Održan 3. Banjalučki polumaraton. Prvi na cilj je stigao Samjuel Naibei Kiplimo iz Kenije koji je trku istrčao za 1:04:07, drugi je bio Tomaš Nađ iz Mađaske, dok je trećeplasirani Lajoš Berenc takođe iz Mađarske. Kod polumaratonki najbrža je bila Olivera Jevtić iz Srbije sa vremenom 1:16:49, drugo i treće mesto su zazele Marija Lalić i Danijela Kuna iz Hrvatske.

2018. - Ambasada SAD u Izraelu preseljena je iz Tel Aviva u Jerusalimu u skladu sa odlukom predsednika Donalda Trampa donetom krajem 2017 godine. Ovaj događaj izazvao je proteste Palestinaca na granici Izraela i pojasa Gaze i u sukobima protestanata sa izraelskom vojskom stradalo je više desetina ljudi.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana