Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Dogodilo Se Danas - 12. Maj

   Šta se sve događalo i koji događaji su se desili na ovaj dan, 12. maja! Šta se sve nekada dešavalo dvanaestog maja, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
- Danas je praznik Sveti Vasilije Ostroški. Sveti Vasilije Ostroški rođen je u Popovom selu u Hercegovini od prostih i blagorodnih roditelja. Od malena je bio ispunjen ljubavlju prema veri i Crkvi a, kada je odrastao, otišao je u trebinjski manastir Uspenije Bogorodice i tu se zamonašio. Kao monah, ubrzo se pročuo zbog ozbiljnog i strogog podvižničkog života, a kasnije je izabran i posvećen za episkopa zahumskog i skenderijskog. Kao arhijerej je živeo u manastiru Tvrdošu i odatle utvrđivao u pravoslavlju svoje vernike čuvajući ih od turskih svireposti i latinskog lukavstva. Kada su Turci razorili Tvrdoš, Vasilije se preselio u manastir Ostrog, gde je nastavio svoj život. Umro je u XVI veku, a njegove čudotvorne i celebne mošti i njegov grob čuvaju se do današnjeg dana. U njihovu moć isceljenja i utehe veruju i pritiču im i hrišćani i muslimani. U Ostrogu se svake godine na Trojice održava veliki narodni sabor.

907. - Žu Ven je naterao kineskog cara Aja da abdicira, čime je okončana vladavina dinastije Tang duga tri veka.

1364. - Poljski kralj Kazimir III je izdao kraljevsku povelju, kojom je osnovan Jagelonski univerzitet, najstariji u državi.

1401. - Rođen je Shoko, 101. japanski car.

1465. - Umro je Toma Paleolog, bivši despot Moreje i titularni vizantijski car.

1607. - Engleski avanturista Džejms Smit osnovao prvo englesko naselje na tlu Severne Amerike, kasnije po njemu nazvano Džejmstaun.

1733. - Marija Terezija, austrijska carica, u Pragu je krunisana i za kraljicu Češke.

1743. - Marija Terezija okrunjena kao kralj Češke.

1777. - New York Gazette objavio je prvu reklamu za sladoled.

1792. - Patentiran je toalet koji sam ispušta vodu posle upotrebe.

1804. - U Prvom srskom ustanku oslobođen Požarevac.

1820. - Rođena je Florens Najtingejl, britanska bolničarka i humanitarna radnica koja je otvorila prvu školu za bolničarke. U Krimskom ratu (1853-1856) organizovala je prvu ekipu za negu ranjenika.

1842. - Rođen je francuski kompozitor Žil Masne. Komponovao je preko 20 opera, ulavnom lirske tematike, kao i balete, oratorijume, orkestarsku muziku, kantate, solo pesme. Dela su mu: 'Manon', 'Verter', 'Don Kihot', 'Tais' ...

1881. - Pod pretnjom invazije, tuniski beg Muhamed III je potpisao sporazum u Bardu, čime je Tunis postao francuski protektorat.

1884. - Umro je Bedžih Smetana, češki kompozitor, osnivač češke opere i moderne muzike. Najpoznatije delo - 'Prodana nevesta'.

1888. - Britanija uspostavila protektorat nad Severnim Borneom i Brunejom.

1904. - Rođen je Pablo Neruda, čileanski pesnik i nobelovac. Bio je učesnik Španskog građanskog rata, nakon kojeg se posvetio idealima socijalne pravde. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1971. ('Suton', 'Dvadeset ljubavnih i jedna očajna pesma', 'Španija u srcu').

1918. - Rođen je Džulijus Rozenberg, američki inženjer, koji je sa suprugom Etel (Ethel), 1953. kao prvi civil u SAD, osuđen na smrt i pogubljen zbog špijunaže, uprkos kampanji širom sveta da im bude pošteđen život.

1925. - Vrhovni sovjet SSSR-a usvojio prvi sovjetski ustav a Uzbekistan i Kirgistan postaju autonomne republike unutar Sovjetskog Saveza.

1926. - Maršal Jozef Pilsudski izvršio državni udar i uspostavio vojnu diktaturu u Poljskoj.

1926. - Norvežanin Roald Amundsen, Italijan Umberto Nobile i Amerikanac Lincoln Ellsworth preleću avionom Severni pol.

1926. - U Petrogradu je premijerno izvedena Prva simfonija Dmitrija Šostakoviča.

1928. - Musolini ukida prava žena u Italiji.

1937. - Džordž VI u Vestminsterskoj opatiji u Londonu krunisan za kralja. Ceremoniju prenosila televizija BBC, što je bio prvi prenos.

1942. - Ruske snage okupiraju Krakov, gde ostaju do 23. avgusta 1943. godine.

1943. - Predajom nemačkog generala fon Arnima u Tunisu završene borbe u severnoj Africi.

1947. - Posle godinu dana snimanja, prikazana je 'Slavica', prvi jugoslovenski igrani film posle Drugog svetskog rata. Režiser i scenarista bio je Vjekoslav Afrić, snimatelj Žorž Skrigin, a tumači glavnih uloga - Irena Kolesar, Marjan Lovrić i Ljubiša Jovanović.

1949. - U SAD je stigla prva žena ambasador. Bila je to S.V.L. Pandit iz Indije.

1949. - Zvanično okončana sovjetska desetomesečna blokada Berlina, tokom koje je grad snabdevan iz Savezne Republike Nemačke, vazdušnim mostom.

1952. - Charlton Playground preimenovan je u Bronks.

1957 - Umro je američki filmski glumac i jedan od najvećih režisera nemog filma Erih fon Štrohajm. Filmovi su mu: 'Pohlepa', 'Svadbeni marš', 'Kraljica Keli' ...

1959. - Elizabet Tejlor, američka glumica, udala se po četvrti put. Ovog puta njen muž postao je Edi Fišer.

1965. - Zapadna Nemačka uspostavila diplomatske odnose sa Izraelom, a arapske zemlje prekinule odnose s vladom u Bonu.
1976. - Bajern iz Minhena osvaja 21. Evropski kup u fudbalu.

1982. - U Portugalu je jedan španski sveštenik sprečen u pokušaju atentata na papu Jovana Pavla II.

1985. - U nezavršenom Hramu svetog Save Patrijarh srpski German održao svečanu liturgiju koja je obeležila nastavak izgradnje hrama.

1988. - Svetska zdravstvena organizacija objavila da u svetu ima više od 34.000 obolelih od side.

1992. - Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini na zasedanju u Banjaluci donela odluku o formiranju Vojske Republike Srpske i osnivanju novinske agencije SRNA.

1992. - Nemoćni da spreče širenje sukoba u BiH, posmatrači Evopske zajednice napustili Sarajevo.

1994. - Palestinska policija stigla na Zapadnu obalu u okviru priprema da od Izraela preuzme grad Jerihon, sedište palestinske autonomije u toj oblasti.

1995. - Vlasnici centra 'Rokfeler' u Njujorku, iza kojih je stajao japanski kapital, objavili bankrot.

1997. - Susie Maroney iz Australije preplivala je destinaciju od Kube do Floride.

1997. - Predsednik Rusije Boris Jeljcin i čečenski vođa Aslan Mashadov potpisali sporazum o obustavi neprijateljstava.

2001. - Umro je popularni pevač Peri Komo čiji je opušteni vokalni stil šest decenija vladao scenom, sa baladama kao što su 'Uhvati zvezdu padalicu' i 'Nemoguće'.

2003. - U dva samoubilačka bombaška napada u Čečeniji poginulo najmanje 75, povređeno na stotine osoba.

2003. - Iranski predsednik Mohamad Katami doputovao je u Liban i on je prvi iranski lider koji je posetio Liban od islamske revolucije 1979. godine.

2005. - Umrla je švedska džez pevačica i glumica Monika Ceterlund koja je 60-tih godina XX veka pevala sa legendardnim pijanistom Bilom Evansom.

2006. - U eksploziji gasovoda u Lagosu, glavnom gradu Nigerije, poginulo je oko 200 osoba.

2008. - U Varšavi je umrla Irena Sendler, koja je tokom Drugog svetskog rata postala simbol nesebične pomoći Jevrejima u jeku holokausta. Ona je iz Varšavskog geta spasila sigurne smrti najmanje 2.500 jevrejske dece.

2008. - Zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale je pogodio provinciju Sečuan, u Kini. Poginulo je 69.016 ljudi, 18.830 ih se vodi kao nestalo, a bez krova nad glavom je ostalo preko 5 miliona ljudi. Zemljotres je za sobom ostavio i nekoliko stotina hiljada povređenih.

2009. - Ivan Džon Demjanjuk, optužen za nacističke ratne zločine deportovan je iz SAD u Nemačku, gde je osuđen na pet godina zatvora, zbog učešća u ubistvu evropskih Jevreja u koncentracionom logoru Treblinaka-Sobibor.

2013. - Papa Franja je proglasio prve svece od kako je došao na čelo Rimokatoličke crkve, kanonizujući oko 800 italijanskih mučenika.

2015. - Slika 'Žene Alžira' španskog slikara Pabla Pikasa prodata je na aukciji američke kuće Kristi u Njujorku za 179 miliona dolara čime je postavila novi svetski rekord za najskuplje umetničko delo.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana