Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Dogodilo Se Danas - 11. Maj

   Šta se sve događalo i koji događaji su se desili na ovaj dan, 11. maja! Šta se sve nekada dešavalo jedanaestog maja, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
330. - Rimski car Konstantin I Veliki proglasio je grčki grad Vizant za novu prestonicu Rimskog carstva - Konstantinopolj.

483. - Rođen je Justinijan I Veliki, vizantijski car, poznat kao Justinijan Veliki. Proslavio se kodifikacijom rimskog prava, velikom graditeljskom aktivnošću i osvajanjima. Sazidao je 537. crkvu Sveta Sofija, najveću u Carigradu, koju su posle osvajanja grada 1453. Turci oskrnavili pretvaranjem je u džamiju i nagrdili njenu arhitekturu doziđivanjem četiri minareta.

912. - Umro je Lav VI Mudri, vizantijski car.

1310. - 45 vitezova templara su spaljeni na lomači pod optužbom da su jeretici. 

1686. - Umro je Oto fon Gerike, nemački fizičar i pronalazač. Prvi je demonstrirao vakuum, izumeo je vazdušnu pumpu, vazdušnu vagu i barometar.

1720. - Rođen je Karl Fridrih Hijeronim Minhauzen, nemački baron.

1742. - Umro je Frančesko Stradivari, koji se zajedno sa svojim ocem smatra najvećim italijanskim majstorom za izradu violina i drugih gudačkih instrumenata.

1745. - Francuske trupe pobedile Britance u bici kod Fontenoa i preuzele Holandiju od Austrije.

1751. - Otvorena je prva bolnica u SAD - 'Pensylvania Hospital'.

1778. - Umro je engleski državnik Vilijam Pit Stariji, jedan od pokretača Sedmogodišnjeg rata (1756-63) posle kojeg je Britanija postala kolonijalna sila.

1812. - Britanski premijer Spencer Perceval je ubijen na putu do Palace of Westminster od Džona Bellinghama. To je do sada jedini uspešni atentat na jednog britanskog premijera.

1812. - U engleskim balskim salama prvi put je izveden valcer.

1824. - Britanske snage preuzele Rangun u Burmi.

1850. - U San Francisku je otpočela izgradnja prve zgrade od cigle.

1852. - Na Baščaršiji u Sarajevu u požaru izgorelo oko 2.000 dućana, 1.600 u vlasništvu Srba. Srbi iz Srbije pritekli su u pomoć 'jednoplemenoj i jednorođenoj braći', a spisak darodavaca se čuva u Arhivu Beograda.

1858. - Minesota je primljena u Uniju kao 32. savezna država SAD.

1867. - Londonskim ugovorom zagarantovane samostalnost i neutralnost Luksemburškog Vojvodstva.

1888. - Rođen je američki kompozitor Irving Berlin. Proslavio se kao autor zabavne muzike, a njegova pesma 'Vajt Krismes' ubraja se i danas u bestselere američkog tržišta ploča.

1896. - Rođen je srpski kompozitor Josip Štolcer, poznat kao Josip Slavenski, profesor Muzičke akademije u Beogradu, koji je, težeći oblikovanju nacionalnog izraza, spojio muzički folklor pojedinih balkanskih naroda s modernom evropskom muzičkom tehnikom. Dela su: 'Balkanofinija' za orkestar, 'Simfonija Orijenta', za hor i orkestar, 'Pesme moje majke' za glas i gudački kvartet, četiri gudačka kvarteta, violinski koncert, horovi, sonata za violinu i klavir.

1888. - Rođen je američki kompozitor Irving Berlin. Proslavio se kao autor zabavne muzike, a njegova pesma 'Vajt Krismes' ubraja se i danas u bestselere američkog tržišta ploča.

1901. - Rođen je srpski glumac Viktor Starčić.

1904. - Rođen je Salvador Felipe Hasinto Dali, katalonski slikar, najznačajniji predstavnik nadrealizma. Prošao je kroz faze futurizma, kubizma i apstraktnog racionalizma, da bi se utvrdio kao protagonist nadrealizma u Francuskoj i SAD. Radio je i kao kostimograf i scenograf u filmovima španskog režisera Luisa Bunjuela 'Andaluzijski pas' i 'Zlatno doba'.

1916. - Predstavljena je Ajnštanova teorija relativiteta.

1925. - Umro je srpski slikar Stevan Todorović, član Srpske kraljevske akademije. Slikarstvo je učio u Beču i Minhenu. Počeo je kao romantičar s istančanim osećanjem za kolorit, a završio kao predstavnik hladnog akademizma. Izradio je oko 300 portreta savremenika, uključujući Kornelija Stankovića, Đuru Daničića, Vladana Đorđevića i kraljicu Nataliju.

1931. - Propast najveće austrijske banke 'Kredit-Anstalt' označila početak finasijskog kolapsa centralne Evrope.

1933. - Rođen je Zoran Radmilović, jugoslavenski filmski i pozorišni glumac.

1940. - Potpisan je jugoslovensko-sovjetski trgovinski ugovor. U strahu od italijanskih pretnji, Jugoslavija je tražila 200 aviona, tešku artiljeriju, tenkove i benzin. Šef sovjetske diplomatije, Vjačeslav Molotov, uslovio je isporuke uspostavljanjem diplomatskih odnosa, što je ostvareno 25. juna 1940.

1943. - Izbeglička jugoslovenska vlada u Londonu je u Drugom svetskom ratu, na insistiranje britanske vlade, zatražila od četničkog komandanta Draže Mihajlovića da prekine saradnju s okupatorima i uspostavi dobre odnose s partizanima.

1949. - Sijam promenio ime u Tajland.

1949. - Izrael primljen u Ujedinjene nacije.

1949. - U Njujorku je prodata prva polaroid kamera za 89.95 dolara.
1949. - Rođen je Voja Brajović, srpski glumac, popularni 'Tihi' iz legendarne serije 'Otpisani'.

1950. - Konrad Adenauer, zapadnonemački kancelar, postao predsednik jedinstvene Hrišćansko-demokratske unije.

1953. - Rođen je Đorđe Balašević, jedan od najboljih jugoslavenskih kantautora, pevač i kompozitor balada i šansona.

1960. - Agenti Mosada kidnapovali nacističkog begunca Adolfa Ajhmana koji se skrivao u Argentini.

1967. - U SAD je priključen 100.000.000-ti telefonski broj.

1968. - U nastojanju da okonča žestoke sukobe studenata s policijom premijer Francuske Žorž Pompidu učinio ustupke studentima.

1973. - Uspostavljeni diplomatski odnosi Savezne Republike Nemačke i Demokratske Republike Nemačke, čime je okončano razdoblje nepriznavanja DR Nemačke kao suverene države.

1981. - Umro je Robert Nesta Marli, poznatiji kao Bob Marli, rege-muzičar.

1987. - Premijer Indije Radživ Gandi stavio Pendžab pod federalnu kontrolu zbog pobune Siika.

1988 - U Moskvi je umro britanski novinar i dvostruki agent Harold Adrijan Rasel, 'Kim' Filbi, jedan od najuspešnijih špijuna u sovjetskoj obaveštajnoj službi.

1992. - Zbog umešanosti jugoslovenske vojske u sukobe u BiH, ministri inostranih poslova Evropske zajednice doneli odluku da povuku ambasadore iz Beograda i tražili suspendovanje članstva Jugoslavije u OEBS-u.

1992. - Umro je srpski glumac Jovan Milićević, koji je život posvetio pozorištu i umro u njemu tokom susreta 'Joakim Vujić' u Kruševcu. Isticao se dramskim temperamentom, prodornom ekspresijom i naglašenom sposobnošću preobražavanja. Upamćen je po produbljenim kreacijama Tomasa Mora, Ričarda III, Prometeja, Hamleta, Mitje u 'Braći Karamazovima', Verenika u 'Krvavim svadbama'.

1994. - FK Inter iz Milana osvojio je 23. Kup UEFA.

1996. - Američki putnički avion DC9 srušio se u močvaru Everglejds na Floridi ubrzo po poletanju sa aerodroma u Majamiju. Poginulo svih 110 putnika i članova posade.

1997. - Superkompjuter kompanije IBM 'Duboko plavo' (Deep Blue) pobedio svetskog šampiona u šahu, ruskog velemajstora Garija Kasparova, u meču od šest partija.

1999. - Prilikom bombardovanja mosta preko Južne Morave u Vladičinom Hanu NATO avijacija ubila učenike gimnazije Gordanu Nikolić i Milana Ignjatovića. Kasetne bombe su usmrtile dvoje civila u Nišu, a te bombe, zabranjene međunarodnim konvencijama, u selu Staro Gracko kod Lipljana oduzele su život četvorogodišnjoj Dragani Dimić i jednom starijem bračnom paru.

2000. - Indija dočekala svog milijarditog stanovnika, u državnoj bolnici 'Safdarjang' u Nju Delhiju rođena devojčica.

2001. - Beogradska grupa Kanda, Kodža i Nebojša održala oproštajni koncert u bašti SKC-a. Grupa se, ipak, ponovo okupila dve godine kasnije.

2002. - Umro je Džo Bonano poznat pod imenom 'Džo Banana', jedan od osnivača američke mafije, koji nikada nije osuđivan tokom desetina godina koliko se nalazio na čelu 'pet porodica' koje su se bavile organizovanim kriminalom.

2003. - Potpredsednik Demokratske partije socijalista Filip Vujanović izabran za predsednika Crne Gore. Drugi predsednički mandat osvojio je na izborima 6. aprila 2008, a treći 2013. godine.

2004. - Umro je Fil Gerš jedan od najpoznatijih holivudskih agenata, koji je decenijama zastupao vodeće holivudske zvezde, uključujući Hemfrija Bogarta, Dejvida Nivena i Džejmsa Mejsona.

2006 - Umro je Flojd Paterson nekadašnji svetski šampion u teškoj kategoriji, koji je 1956. u 21-oj godini nokautirao Arčija Mura i tako postao najmlađi bokser koji je ikada stekao tu titulu.

2007. - Crna Gora je postala 47. članica Veća Europe.

2008. - Na vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji najviše glasova dobila je Koalicija za evropsku Srbiju - Boris Tadić, koju predvodi Demokratska stranka.

2008. - Sudan prekinuo diplomatske odnose sa Čadom, zbog pomoći koju je Čad pružio pobunjenicima iz Darfura u napadu na Kartum, glavni grad Sudana.

2010. - Vođa britanskih laburista Gordon Braun podneo ostavku na mesto predsednika vlade, novi mandatar postao vođa konzervativaca Dejvid Kameron.

2013. - Najmanje 17 osoba je ubijeno, a više desetina ranjeno tokom izbornog dana u Pakistanu. Izbori u Pakistanu održani su pored upozorenja talibana koji izbore smatraju neislamskim, da će bombaškim i oružanim napadima širom zemlje upozoravati birače da ne glasaju kako bi izbegli krvoproliće.

2016. - Korupcija godišnje proguta više od dva odsto ukupnog svetskog bogatstva, odnosno na mito se svake godine potroši između 1.500 i 2.000 milijardi dolara, navodi Međunarodni monetarni fond - MMF.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana