Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 25. Novembar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 25. novembra! Šta se sve nekada dešavalo dvadeset petog novembra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
1177. - Odigrala se bitka kod Montgisarda u kojoj je Saladin poražen.

1491. - Počinje opsada Granade u Španija.

1560. - Umro je Andrea Doria, srednjovekovni heroj Đenove, koji se do pred kraj života, u 87. godini uspešno borio protiv Turaka i berberskih pirata u Mediteranu. Uz pomoć Karla V oslobodio je 1528. Djenovu od Francuza u uspostavio nezavisnu republiku.

1562. - Rođen je Lope de Vega, reformator španskog pozorišta i jedan od najznačajnijih dramskih pisaca u evropskoj književnosti. Veliki pesnik i dobar prozaist, sa 1.800 komedija i drama, više od 3.000 soneta, epovima, romanima, istorijskim zapisima, smatra se najplodnijim književnim stvaraocem u istoriji književnosti- Dela su mu: "Vitez od Olmeda", "Seviljska zvezda", "Peribanjes", "Dovitljiva devojka" ..

1758. - Britanci okupirali Senegal.

1783. - Poslednji britanski vojnici napustili New York, nakon završetka Američkog rata za nezavisnost.

1826. - Rođen je srpski pisac Jovan Đorđević, osnivač Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i jedan od osnivača Narodnog pozorišta u Beogradu, profesor istorije na Velikoj školi u Beogradu. Kratko je bio i ministar prosvete. Objavio je "Opštu istoriju" i više prevoda, naročito za pozorište. Napisao je alegoriju "Markova sablja", iz koje je pesma "Bože pravde", za koju je muziku komponovao Davorin Jenko, postala srpska himna.

1828 - Rođen je hrvatski sveštenik, istoričar i političar Franjo Rački, jedan od ideologa Ilirskog pokreta i pobornik južnoslovenskog jedinstva. Osnivač je Narodne stranke sa Josipom Štrosmajerom (1860) i prvi predsednik Jugoslovenske akademije znanosti i umetnosti (1866).

1835. - Rođen je američki industrijalac škotskog porekla Endrju Karnegi, koji je veliko bogatstvo uložio u dobrotvorne svrhe, uglavnom u osnivanje javnih biblioteka u SAD i drugim zemljama. Objavio je knjigu "Jevanđelje bogatstva" (1900). Karnegijeva zadužbina je 1926. sa 100.000 dolara pomogla izgradnju Univerzitetske biblioteke u Beogradu.

1877. - Izbila je Topolska buna na Stanovljanskom polju blizu Kragujevca, kada su Lepenički i Jasenički bataljoni odbili da polože zakletvu knezu Milanu Obrenoviću uoči Drugog srpsko-turskog rata i pokušali da na vlast dovedu Petra Karađorđevića. Ustanak je ugušen 29. novembra, a od 70 učesnika optuženih za veleizdaju, 24 su osuđena na smrt, od kojih su sedmorica streljana.

1884. - U Sent Luisu, u američkoj državi Misuri, Džon Mejenberg patentirao mleko u prahu.

1884. - Otvoren je prvi kurs engleskog jezika u Velikoj školi u Beogradu.

1914. - Umro je srpski kompozitor slovenačkog porekla Davorin Jenko, autor srpske himne "Bože pravde", član Srpske kraljevske akademije, horovođa i kapelnik Narodnog pozorišta u Beogradu. Komponovao je muziku za oko 90 "komada s pevanjem".

1915. - Vrhovna komanda srpske vojske u Prvom svetskom ratu donela je odluku o povlačenju trupa preko Crne Gore i Albanije.Nakon okončanja dejstva u dolini Velike i Južne Morave, u povlačenju vojnika praćenih izbeglicama, život je izgubilo više od 240.000 ljudi. Na Krf je savezničkim brodovima prebačeno 135.000 vojnika, koji su oporavljeni i reorganizovani nastavili borbe na Solunskom frontu naredne godine.

1916. - Potonuo HMHS Britanic u Grčkoj kraj otoka Kee.

1918. - Velika skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Novom Sadu donela odluku o prisajedinjenju Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji.

1936. - Nemačka i Japan potpisali Antikominterna pakt kojim su se obavezale na borbu protiv širenja komunizma.

1941. - Poginulo 848 britanskih mornara kada je nemačka podmornica potopila britanski ratni brod 'Baram' u Drugom svetskom ratu.

1943. - Na prvom zasedanju ZAVNO BiH-a u Mrkonjić Gradu udareni su moderni temelji države Bosne i Hercegovine.

1947. - Waldofrska izjava kojom vodeći holivudski studiji započinju tzv. Holivudsku crnu listu.

1952. - U Londonu prvi put izvedena 'Mišolovka' - The Mousetrap od Agathe Christie, pozorišni komad koji se i danas prikazuje u pozorištima širom sveta, a u londonskom pozorištu Sent Martin neprekidno se izvodi već 50 godina..

1959 - Umro je francuski filmski i pozorišni glumac Žerar Filip. Filmovi su mu: "Đavo u telu", "Kartuzijanski manastir u Parmi", "Fanfan Lala", "Crveno i crno", "Opasne veze" ...
1965. - Vojnim udarom pod vođstvom generala Žozefa Mobutua u Kongu je zbačen sa vlasti predsednik Žozef Kasavubu. Kasnije je proglašena Demokratska Republika Kongo, 1971. naziv je promenjen u Republika Zair, a njen predsednik je uzeo ime Mobutu Sese Seko.

1969. - Član grupe 'Beatles' Džon Lenon vratio titulu Reda Britanske imperije koju mu je 1965. dodelila kraljica Elizabeta II, u znak protesta zbog podrške Velike Britanije agresiji SAD u Vijetnamu i britanske politike u nigerijskoj provinciji Bijafra.

1970. - Japanski pisac Yukio Mishima počinio harakiri, javno ritualno samoubistvo u znak protesta protiv 'vesternizacije' Japana.

1971. - Danska i Norveška su kao prve članice NATO uspostavile diplomatske odnose sa Severnim Vijetnamom.

1973. - U Grčkoj je zbačen vojni diktator pukovnik Georgios Papadopoulos i vlast je preuzela nova vojna hunta generala Phaidona Gizikisa.

1974 - Umro je burmanski diplomata U Tant, generalni sekretar UN od 1962. do 1971. Kongoanska, berlinska i kubanska kriza, rat u Vijetnamu, sukobi na Bliskom istoku i rat Indije i Pakistana bili su dramatični događaji s kojima se suočavao tokom mandata.

1974. - U Velikoj Britaniji van zakona je stavljena teroristička Irska republikanska armija, četiri dana posle podmetanja eksploziva u dva puba u Birminghamu i pogibije 21 osobe.

1975. - Južnoamerička država Surinam stekla nezavisnost od Holandije, a za predsednika postavljen Johan Ferrier.

1992. - Parlament Čehoslovačke glasao za podelu Čehoslovačke na posebne drzave Češku i Slovačku od 1. januara 1993.

1996. - Više od 100.000 ljudi protestovalo ulicama Beograda zbog sudskog poništavanja pobede opozicione koalicije 'Zajedno' na lokalnim izborima, optužujući predsednika Srbije Slobodana Miloševića da je lažirao rezultate izbora.

2001. - Američka kompanija 'Advanced Cell Technology' saopštila da je klonirala ljudski embrion. Prema izjavi naučnika, dostignuće će biti korišćeno u medicini, a ne za kloniranje ljudskog bića.

2001. - U pobuni zarobljenih talibanskih boraca u gradu Mazar-i-Sharif ubijeno je oko 600 ljudi.

2002. - Predsednik Crne Gore Milo Đukanović podneo je ostavku. Dan kasnije predložen je za mandatara nove crnogorske vlade.

2002. - UNMIK preuzeo kontrolu nad opštinskom administracijom u severnom delu Kosovske Mitrovice, koju su do tada kontrolisali Srbi. Time je nakon tri godine i pet meseci međunarodna zajednica uspostavila vlast na čitavoj teritoriji Kosova.

2003. - Ujedinjene nacije zvanično su ukinule program 'Nafta za hranu' u okviru koga je Irak sedam godina prodavao naftu pod kontrolom UN za nabavku hrane i lekova.

2005 - Umro je Ričard Berns jedini Britanac koji je osvojio svetski reli-šampionat.

2007. - Umro je bivši šef ruske službe bezbednosti KGB-a Vladimir Krjučkov, koji je bio ključna figura neuspelog puča 1991. protiv tadašnjeg predsednika Sovjetskog Saveza Mihaila Gorbačova.

2009. - Glasači Svetog Vincenta i Grenadina na referendumu odbacili predlog za uvođenje republike umesto monarhije.

2010. - Broj siromašnih zemalja u svetu udvostručio se u proteklih 40 godina, navodi UN u izveštaju za 2010.

2011. - U Maroku održani parlamentarni izbori, prvi po novom Ustavu zemlje izglasanom na referendumu 1. jula.

2013. - Umro je Foreststorn Čiko Hamilto, američki džez bubnjar i kompozitor, koji je tokom višegodišnje karijere sarađivao sa čuvenim džez muzičarima među kojima su Ron Karter, Erik Dolfi, Čarls Lojd, Leri Korijel i Gabor Sabo.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana