Ponuda Tema

Desilo Se u Ovaj Dan - 19. Novembar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 19. novembra! Šta se sve nekada dešavalo devetnaestog novembra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?
461. - Zapadnorimski vojskovođa Ricimer proglasio je za cara senatora Libija Severa.

1493. - Kristofor Kolumbo je stupio na ostrvo koje je nazvao San Juan Bautista - Portoriko.

1600 - Rođen je engleski kralj Čarls I Stjuart, čija je autoritarna vladavina od 1625. izazvala građanski rat između rojalista i parlamentaraca. Posle pobede vojske Parlamenta pod vođstvom Olivera Kromvela, kralj je osuđen na smrt i 1649. pogubljen.

1608. - Matija II Habsburški okrunjen za hrvatsko-ugarskog kralja.

1711 - Rođen je Mihail Vasiljevič Lomonosov, ruski naučnik, pesnik i akademik, enciklopedista svetskog glasa. Autor je prve ruske gramatike i osnivač Moskovskog univerziteta 1755.  godine.

1796. - Predvođeni vladikom Petrom I Petrovićem Njegošem, Crnogorci su na Krusima potukli Turke, a u bici je poginuo i skadarski paša Mahmut Bušatlija, koji je s 23.000 vojnika pokušao da pokori Crnu Goru.

1805. - Rođen je francuski diplomata Ferdinan de Leseps, koji je od 1859. do 1869. rukovodio gradnjom Sueckog kanala. Započeo je i gradnju Panamskog kanala 1881, ali je posle bankrotstva Društva za izgradnju kanala izbila velika afera. Istragom je utvrđeno da je Društvo podmitilo mnoge francuske ministre i poslanike i sve velike francuske listove, što je primoralo čak i potonjeg francuskog premijera Žorža Klemansoa da se privremeno povuče iz političkog života. Panamski kanal dovršile su SAD 1914.

1809 - U bici kod Okane 30.000 Napoleonovih vojnika porazilo je 50.000 Španaca, posle čega je Francuska osvojila celu Andaluziju izuzev lučkog grada Kadisa.

1816. - Utemeljeno sveučilište u Varšava.

1824. - Skupština Meksika usvojila je Ustav prema kojem je ta država postala nezavisna.

1828. - U 31. godini od tifusa je umro Franc Šubert, austrijski kompozitor i jedan od najznačajnijih predstavnika muzičkog romantizma, svakako najistaknutiji kompozitor lida. Živeo je i radio u Beču. Dela su mu: 'Lepa mlinarica', 'Zimsko putovanje', 'Labudova pesma', zatim opere, operete, simfonije - najpoznatija je 'Nedovršena u H-molu' ...

1831. - Rođen je predsednik SAD Džejms Ejbram Garfild, koji je postao šef države u martu 1881. godine. Teško je ranjen u atentatu u julu iste godine i umro je dva meseca kasnije.

1841. - Osnovano je Društvo srpske slovesnosti, a to je svojim pečatom i potpisom potvrdio knez Mihailo. Njegovi osnivači bili su Jovan Sterija Popović i Atanasije Nikolić.

1866. - Rat Austrije i Italije je posle sedam sedmica okončan Bečkim ugovorom, kojim je Italiji pripala provincija Veneto i grad Venecija.

1881. - Meteorit pao blizu sela Grobliebental, jugozapadno od grada Odese u Ukrajini.

1885 - U Srpsko-bugarskom ratu, srpska vojska je teško poražena u bici kod Slivnice.

1888 - Rođen je kubanski velemajstor Hose Raul Kapablanka, svetski prvak u šahu od 1921. do 1927, jedan od najboljih šahista u svetu.

1906. - Radio-konferencija u Berlinu prihvatila je SOS kao međunarodni signal za pomoć.

1916 - Srpske i ruske jedinice su u Prvom svetskom ratu oslobodile Bitolj od Bugara.

1916. - Samuel Goldwyn i Edgar Selwyn su osnovali kompaniju Goldwyn, danas jednu od najuspešnijih filmskih kompanija na svetu.

1917. - Rođena je je Indira Gandi, indijski političar i socijalni radnik, ćerka Džavaharlala Nehrua. Studirala je u Švajcarskoj i na Oksfordu. I pre Drugog svetskog rata bavila se politikom, pa je bila zatvarana. Godine 1947. učestvovala je u pokretu za nezavisnost Indije pod vođstvom Mahatme Gandija.

1918. - Uz podršku zapadnih zemalja i belih čehoslovačkih odreda u kontrarevoluciji protiv sovjetske države bivši carski admiral Aleksandar Kolčak izveo prevrat u Omsku, uspostavio vojnu diktaturu u Sibiru, na Uralu i na Dalekom istoku i proglasio se 'vrhovnim glavarom ruske države'. Bio je to početak pohoda sila Antante protiv sovjetske vlasti, uspostavljene Oktobarskom revolucijom. Kolčak je 1919. zarobljen i streljan u Irkutsku.

1929. - Naziv Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca promenjen je u Kraljevina Jugoslavija.

1932. - Irak je stekao nezavisnost i postao član Društva naroda posle okončanja britanskog mandata.

1942. - Bitka za Staljingrad - General Georgij Žukov i sovjetske snage pokreću 'Operaciju Uran' - protunapade na Staljingrad.

1944 - Predsedništvo AVNOJ-a, na svojoj prvoj sednici u Beogradu, donelo je odluku da se Josipu Brozu Titu dodeli naziv narodnog heroja, na predlog Antifašističke skupštine narodnog oslobođenja Srbije. Drugi Orden narodnog heroja dodeljen je Josipu Brozu 1972, a 1977. dodeljen mu je i treći herojski znamen.

1946. - Afganistan, Island i Švedska pristupaju Ujedinjenim Narodima.

1949. - Princ Renije krunisan je u Monaku.
1952. - Velika Britanija je na ostrvima Monte Belo pored severozapadne obale Australije isprobala prvu atomsku bombu.

1954. - Devet zapadnih zemalja odlučilo je da Zapadnu Nemačku primi u NATO i još čvršće je uključi u hladnoratovsko nadmetanje Zapada sa Istokom.

1961. - Majkl Rockefeller, sin newyorškog guvernera Nelsona Rockefellera, nestaje u džunglama Papue Nove Gvineje.

1968. - Predsednik Perua Fernando Belaunde Teri oboren je u vojnom udaru levičarske Nacionalne revolucionarne hunte koju je predvodio general Huan Velasko Alvarado.

1969. - Pele je postigao svoj 1000. gol na fudbalskoj utakmici protiv Tima 'Vasko de Gama' na Marakani u Rio de Ženeiru. Jedan od najvećih svetskih fudbalera, Pele je rođen 1940. godine u Brazilu kao Edson Arantes do Nascimento. Sa samo 17 godina odveo je nacionalnu reprezentaciju do pobede na Svetskom prvenstvu, postigavši dva gola u finalnoj utakmici protiv Švedske.

1969. - Astronauti Apolla 12, Charles Conrad i Alan Bean, spustili su se na Oceanus Procellarum ('Ocean Oluja') te time postali 3. i 4. čovek na Mesecu.

1969. - Pojavili se prvi izveštaji o ratnom zločinu američke vojske u martu 1968. u selu Mi Laj nad vijetnamskim civilima.

1977. - Egipatski predsednik Anwar Sadat postao prvi vođa arapskog sveta koji je službeno posjetio Izrael gdje se susreo s tamošnjim premijerom Menachemom Beginom te održao govor o trajnom miru u regiji.

1977. - Portugalski Boeing 727 se srušio na Madeiri gdje, poginulo je 130 ljudi.

1979. - Talačka kriza u Iranu: Ayatollah Ruhollah Khomeini zapoveda oslobođenje 13 talaca - žena i crnaca - zatočenih u američkoj ambasadi u Teheranu.

1981. - Posle sedam meseci, irski nacionalisti su u zatvoru Mejz u Belfastu obustavili protestni štrajk glađu protiv britanskih vlasti, tokom kojeg je umrlo 10 štrajkača.

1984 - U Meksiko Sitiju je u eksploziji gasa i požaru poginulo 550 ljudi, a povređeno 4.200.

1985. - U Ženevi se po prvi put susreli američki predsednik Ronald Reagan i vođa Sovjetskog saveza Mihail Gorbačov.

1988 - U Beogradu na Ušću održan je najveći miting u nizu takvih skupova koje je tadašnji predsednik Saveza komunista Srbije Slobodan Milošević organizovao tokom godine širom Srbije. Skupu na kojem se tvrdilo da je bilo milion ljudi, Milošević je u govoru pozvao na odbranu 'srpskih nacionalnih interesa', potpaljujući 'fitilj' koji će u narednom periodu dovesti zemlju u stanje haosa.

1990. - Pop sastavu Milli Vanilli oduzet je Grammy jer uopće nisu rabili vlastite vokale na albumu u Girl You Know Itu s Trueu.

1990. - Ujedinjene su dve nemačke države nastale posle sloma Trećeg rajha u Drugom svetskom ratu i prestala je da postoji Nemačka Demokratska Republika.

1990 - Lideri NATO i Varšavskog pakta potpisali su sporazum o konvencionalnim snagama u Evropi i o uništavanju dela naoružanja, i proglasili da je okončan 'Hladni rat' dva vojna bloka.

1991. - Predsedništvo SFRJ prešlo je na rad u uslovima neposredne ratne opasnosti, ocenivši da je građanski rat na pomolu i da su se za takav rad stekli uslovi predviđeni Ustavom. Predstavnici secesionističkih republika Hrvatske i Slovenije već su se isključili iz rada Predsedništva.

1994 - Savet bezbednosti UN je jednoglasno doneo rezoluciju kojom je odobrena upotreba vazduhoplovnih snaga NATO-a na teritoriji Krajine u Hrvatskoj, u zonama pod zaštitom UN.

1995 - Bombaš-samoubica uleteo je kamionom s eksplozivom u Ambasadu Egipta u Islamabadu. U eksploziji je poginulo 16, a ranjeno više od 60 ljudi.

1995. - Predsednik Makedonije Kiro Gligorov ranjen prilikom eksplozije automobila-bombe u centru Skoplja, a njegov vozač je poginuo.

1996 - Tokom prvog, istorijskog susreta pape Jovana Pavla II i predsednika Kube Fidela Kastra u Vatikanu, poglavar rimokatoličke crkve je prihvatio poziv da poseti komunističku Kubu.

1996 - Okupljanjem 35.000 ljudi u Nišu su počeli protesti zbog falsifikovanja izbornih rezultata drugog kruga lokalnih izbora u Srbiji, na kojima je pobedila koalicija 'Zajedno'. Protesti širom Srbije, koji su trajali tri meseca su, uz pritisak međunarodne zajednice, prisilili predsednika Srbije Slobodana Miloševića da 11. februara 1997. prizna prvu pobedu opozicije od ukidanja socijalističkog uređenja na tlu nekadašnje Jugoslavije.

1997. - U mestu Des Moines, SAD, Bobbi McCaughey rodila sedmorke.

1997. - Japanski voz na magnetnim jastucima je brzinom od 451 kilometar na čas oborio svetski rekord na eksperimentalnoj železničkoj deonici zapadno od Tokija.

1998. - Zbog skandala sa Monikom Levinski započinje saslušanje predsednika Bila Klintona. Svedočenjem nezavisnog tužioca Keneta Stara, koji je optužio predsednika SAD Bila Klintona za krivokletstvo i ometanje pravde, formalno je započeo postupak smenjivanja šefa države, treći u istoriji SAD.

1998. - Slika Vincenta van Gogha 'Portret umetnika bez brade' prodana na aukciji za 71.5 milijuna dolara.

2000 - Hiljade Španaca okupile su se oko grobnice generala Franciska Franka u mestu Vale de los Kaidos povodom 25-godišnjice diktatorove smrt

2000. - Tajvanski premijer Tang Fei saopštio je da podnosi ostavku, samo četiri i po meseca pošto je preuzeo vlast.

2002. - Turski sud formalno je ukinuo smrtnu presudu izrečenu vođi kurdskih pobunjenika Abdulahu Odžalanu, uhvaćenom 1999. i ubrzo osuđenom na najtežu kaznu.

2003. - Narodni pokret 'Otpor' koji je vodio akcije protiv bivšeg režima Slobodana Miloševića, prerastao je u političku partiju. Pristupanjem Demokratskoj stranci 8. septembra 2004. 'Otpor' je prestao da postoji.

2003. - U vijetnamsku luku Ho Ši Min - bivši Sajgon, posle gotovo 30 godina uplovio je ratni brod SAD.

2004. - Predsednik Srbije i Crne Gore (SCG) Svetozar Marović doputovao je u Pariz u posetu Unesku. To je prva zvanična poseta Beograda toj organizaciji od Drugog svetskog rata.

2007. - Uhapšen je Kije Sampan, jedan od najbližih saradnika ozloglašenog vođe Crvenih Kmera, Pola Pota. Sampan je bio peti od najbližih saradnika Pola Pota kojima je suđeno za zločine tokom strahovlade Crvenih Kmera od 1975-1979. godine, tokom koje je likvidirano između 1,4 i 1,7 miliona ljudi.

2009. - Belgijski premijer Herman van Rompej imenovan je za prvog predsednika Evropske unije.

2009. - Njegova svetost patrijarh srpski Pavle sahranjen u manastiru u Rakovici, kod Beograda, a poslednjem ispraćaju prisustvovalo više od 600.000 ljudi.

2014. - Umro je američki režiser Majk Nikols, autor filmova za koje je dobio nagrade Emi, Gremi, Oskar i Toni: 'Diplomac' (1967), 'Ko se boji Virdžinije Vulf?' (1966), 'Kvaka 22' (1970), 'Zaposlena devojka' (1988) i 'Bliskost' (2004).
   RSS FEED-OVI ZA VAŠ SAJT NAJBOLJA WEB SKOLA NAJBOLJI SAJT SA BESPLATNIM SLIKAMA