Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 17. Novembar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 17. novembra! Šta se sve nekada dešavalo sedamnaestog novembra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
1558. - Počinje Elizabetansko doba. Kraljicu Marija I nasleđuje njena polusestra Elizabeta I. Posle smrti kraljice Marije Tjudor, na engleski presto stupila je njena 25-godišnja polusestra Elizabeta. Elizabeta je bila ćerka Henrija VIII i Ane Bolen.

1587. - Rođen je holandski pisac Jost fan den Fundel, najplodniji i najznačajniji književnik holandskog baroka. Pisao je tužbalice, patriotske, satirične i prigodne pesme, a dramama sa biblijskim, antičkim i istorijskim temama znatno je uticao na evropsku literaturu. Djela: drame 'Pasha', 'Palamed', 'Hizbreht van Amatel', 'Levendalci', 'Lucifer', 'Jefta', 'Adam u izgnanstvu'.

1755. - Rođen je Luj XVIII, francuski kralj koji je vladao u vreme restauracije posle pada cara Napoleona Prvog Bonaparte. Titulu kralja je nosio od 1795, ali je stvarno vladao od 1814. do smrti 1824, kad ga je na prestolu nasledio brat Šarl Deseti. NJihov treći brat kralj Luj Šesnaesti pogubljen je na giljotini 1793. u vreme Francuske revolucije.

1788. - Rođen je ruski glumac Mihail Semjonovič Ščepkin, najznačajniji umetnik ruskog i svetskog pozorišta u prvoj polovini XIX veka, koji je nastojao da objasni tajne glumačkog stvaralaštva i bio uzor generacijama glumaca. Smatraju ga pretečom pozorišnog reditelja i glumca Konstantina Sergejeviča Stanislavskog.

1796. - Napoleonski ratovi: bitka kod Arcole - francuske snage potukle Austijance u Italiji.

1800. - Kongres SAD se sastao prvi put u novom glavnom gradu Vašingtonu, a predsednik Džon Adams prvi uselio u zgradu kasnije nazvanu Bela kuća.

1820. - Kapetan Nathaniel Palmer postaje prvim Amerikancem koji je vidio Antarktik i po njemu je nazvan Palmerovo poluostrvo.

1830. - Osnovana mađarska Akademija nauka.

1839. - U Milanu, u operi Skala, premijerno je izvedena prva opera italijanskog kompozitora Đuzepea Verdija 'Oberto, conte di San Bonifacio'. Opera je naišla na ovacije, a sledećeg dana je kompozitora primio Bartolomeo Mereli, impresario Skale, sa ponudom da Verdi napiše još tri opere za ovu kuću. Godine 1842. opera 'Nabuko' je Verdiju donela slavu svetskih razmera, a on je nastavio sa komponovanjem i iza sebe ostavio niz opera kao što su: 'Lombardi', 'Travijata', 'Trubadur', 'Rigoleto', 'Aida', 'Otelo', 'Falstaf'...

1855. - Škotski istraživač Dejvid Livingston otkrio vodopade na rezi Zambezi, nazvane po engleskoj kraljici Viktorijini vodopadi.

1858. - Umro je Velšanin Robert Oven, socijalista utopista i socijalni reformator, industrijalac koji je svoje bogatstvo utrošio pokušavajući da ostvari projekte socijalnih reformi. Njega i njegove pristalice savremenici su nazivali 'socijalistima', čime je taj izraz ušao u upotrebu. Prve uzorne zajednice je stvorio u Nju Lanarku u Škotskoj i u tim kooperativama proizvođača i potrošača je ukinuo rad dece, ustanovio bolesničke blagajne, skratio radno vreme, povećao nadnice, osnovao čitaonice. Da bi dokazao ostvarljivost reformi, otišao je u SAD, gde je 1825. osnovao komunu 'Nova harmonija'. Kad je eksperiment propao, vratio se u Englesku, gde je stvorio Veliki nacionalni strukovni savez - sindikat i osnovao banku za razmenu dobara, na osnovi količine uloženog rada u izradu razmenjivanih proizvoda, bez upotrebe novca. Dela su mu: 'Novi pogled na društvo', 'Skica racionalnog sistema društva', 'Knjiga o novom svetskom moralu' ...

1864. - Rođen je osnivač srpskog zemljoradničkog zadrugarstva Mihailo Avramović, koji je prvu zadrugu osnovao 1894. u selu Vranovo, izradio nacrt prvog srpskog zakona o zadrugama i pokrenuo list 'Zemljoradnička zadruga', uređujući ga 20 godina. Objavio je veliki broj radova o poljoprivredi, a njegovo najveće i poslednje delo je 'Sociologija zadrugarstva'.

1869. - Otvoren je Suecki kanal, najveći morski kanal na svetu, dug oko 160 kilometara, koji spaja Sredozemno i Crveno more i predstavlja neposrednu pomorsko-kanalsku vezu izmeđi Istoka i Zapada. Kanal je prokopan (1858-1869) po planu i pod rukovodstvom Francuza Ferdinanda de Lesepsa. Kanal skraćuje put iz Evrope za Indiju 40-60%. Carigradskom konvencijom od 29. oktobra 1888. proglašena je neutralnost kanala koji je otvoren za saobraćaj svih nacija.

1876. - U Moskvi premijerno izvedena kompozicija Petra Iljiča Čajkovskog Srpsko-ruski marš.

1887. - Rođen je britanski feldmaršal Bernard Lo Montgomeri, jedan od najpoznatijih savezničkih vojskovođa u Drugom svetskom ratu. Istoričari ga smatraju najvećim britanskim vojskovodom posle Artura Velzlija Velingtona. Pobeda njegove Osme armije nad Afričkim korpusom nemačkog generala Ervina Romela u bici kod El Alamejna krajem 1942. preokrenula je tok rata u Africi.

1913. - Prvi brodovi prošli kroz Panamski kanal, koji je zvanično otvoren godinu dana kasnije.

1918. - Jedinice srpske vojske pod komandom vojvode Petra Bojovića oslobodile Veliki Bečkerek (današnji Zrenjanin).

1922. - Mehmed VI, bivši otomanski sultan, odlazi u egzil u Italiju.

1947. - Puštena je u saobraćaj železnička pruga Šamac—Sarajevo, duga 242 km, u čijoj su izgradnji učestvovale omladinske brigade iz cele Jugoslavije.

1958. - Sudanska vojska srušila civilnu vladu, a premijer je postao general Ibrahim Abud.
1964. - Kao simbol otpora bespravlju i teroru, proglašen međunarodni dan studenata, kao znak sećanja na prve žrtve nacističkog terora 1939. u češko-moravskom protektoratu.

1965. - Prva prezentacija televizije u boji kod nas, po sistemu SECAM.

1969. - SSSR i SAD su u Helsinkiju otpočele razgovore o ograničenju strateškog naoružanja (SALT).

1970. - Luna program: SSSR spušta letelicu Lunokhod 1 na Mare Imbrium (More Kiša) na Mesecu. To je bio prvi robot na daljinsko upravljanje koji je spušten na neko drugo svemirsko telo, a spustila ga je letelica Luna 17.

1970. - Douglas Engelbart patentira prvi kompjuterski miš.

1971. - Revolucionarna partija na čelu s Tanom Kitikačornom izvršila je vojni udar i preuzela vlast u Tajlandu. Ukinut je parlament, raspuštena vlada i suspendovan ustav.

1972. - Bivši predsednik Argentine Huan Peron vratio se u zemlju posle 17 godina izgnanstva.

1973. - U aferi Watergat predsednik Richard Nixon je pred 400 Associated novinara izjavio 'Nisam lopov'.

1973. - Studentski nemiri zbog vojničkog režima u Ateni, Grčka.

1974. - Na prvim parlamentarnim izborima u Grčkoj posle više od deset godina i sedmogodišnje vojne diktature, ubedljivo je pobedila konzervativna stranka Nova demokratija Konstantina Karamanlisa

1976. - Kina je izvela najveću nuklearnu eksploziju u atmosferi.

1977. - Održan je izbor za Mis sveta na kojem je mis Velike Britanije nosila bikini od platine vredan 9.500 dolara.

1988. - Smenjivanje visokih funkcionera u Pokrajinskom komitetu Saveza komunista, Kaćuše Jašari i Azema Vlasija, izazvalo je masovne demonstracije Albanaca na Kosovu i štrajk 1.000 rudara u rudniku Stari trg koji je počeo u februaru 1989.

1989. - U eksploziji u rudniku uglja u Aleksincu poginula 92 rudara.

1989. - Bugarski parlament smenio Todora Živkova sa položaja šefa države.

1993. - Nigerijski general Sani Abača zbacio civilnu vladu Ernesta Šonekana.

1993. - Anie Proulx dobiva nagradu National Book Award (u SAD) za svoj roman 'The Shipping News'.

1996. - U drugom krugu lokalnih izbora u Srbiji koalicija opozicionih partija 'Zajedno' pobedila je u najvećem broju velikih gradova, uključujući Beograd, Niš, Novi Sad i Kragujevac. To je bila prva pobeda srpske opozicije od uvođenja višestranačkog političkog sistema 1990. Pokušaj vlasti da falsifikuje izborne rezultate izazvao je tromesečne masovne građanske proteste.

1997. - U Luxoru, u Egiptu, 'Al Gama al Islamija', najveća egipatska organizacija islamskih terorista, ubila 58 stranih turista i četvoricu Egipćana, što je bio do tada najkrvaviji teroristički napad u Egiptu.

1998. - Izraelski Kneset većinom glasova ratifikovao 'Vaj sporazum', kojim je predviđeno ustupanje dela okupirane teritorije palestinskoj samoupravi, u zamenu za mir.

2000. - Katastrofalno kliženje tla u Logu pod Mangartom, u Sloveniji, poginulo je 7 osoba, a šteta je iznosila milijune slovenskih tolara. To je jedna od najgorih prirodnih katastrofa u Sloveniji u poslednjih 100 godina.

2000. - Alberto Fujimori je svrgnut s položaja predsednika Perua.

2003. - Arnolod Švarceneger postaje guverner Kalifornije.

2006. - Umro je Ferenc Puškaš, legenda mađarskog fudbala i jedan od najboljih fudbalera XX veka.

2007. - Od ciklona koji je opustošio Bangladeš smrtno stradalo više od 1.000 ljudi.

2008. - Umro je Đoko Vještica, novinar i urednik, jedan od osnivača Studija B i višegodišnji voditelj 'Beogradske razglednice', jutarnjeg programa i radio stanice.

2011. - Američki sudija Teodor Meron preuzeo je po drugi put dužnost predsednika Medjunarodnog tribunala u Hagu.

2013. - Svih 50 putnika i članova posade poginulo je u avionu koji se srušio pri sletanju na aerodrom grada Kazanja, u ruskoj republici Tatarstan.

2015. - U terorističkim napadima tokom 2014. godine ubijeno je 32.658 ljudi, a 2013. 18.111. Broj terorističkih napada u 2014. godini se povećao za 80 odsto, a ekstremističke grupe Islamska država i Boko Haram bile su odgovorne za polovinu žrtava, naveo je Institut za ekonomiju i mir.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana