Home Dugme
Meni

Desilo Se u Ovaj Dan - 09. Novembar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 09. novembra! Šta se sve nekada dešavalo devetog novembra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
1547. - Rođen je slavni španski književnik Migel de Servantes. Bio je najpre pomorac i sekretar rimskog kardinala Akvivija, a potom i vojnik. Njegov književni rad veoma je bogat i raznovrstan. Prva dela, roman 'Galatea' i nekoliko pesama i pozorišnih komada, doživela su osrednji uspeh, da bi kasnije objavio svoje najbolje delo, 'Don Kihot'.

1621. - Završena je bitka kod Hotina povlačenjem turske vojske.

1701. - U Nju Hejvnu, u američkoj državi Konektikat, osnovan je Univerzitet Jejl, danas jedan od najčuvenijih univerziteta u SAD.

1789. - U austrijsko-turskom ratu austrijski feldmaršal Gideon Ernst Laudon zauzeo je Beograd.

1797. - Rođen je Philippe Suchard, švajcarski poslastičar i tvorac čokolade.

1799. - Napoleon Bonaparta je vojnim udarom srušio vladu Direktorijuma i kao prvi konzul preuzeo vlast u Francuskoj (18. brimer). Napoleon je potom kao car od 1804. zavladao Francuskom i velikim delom Evrope donoseći, pored ratnih nevolja, kapitalne društvene promene. Napoleonovska administracija ukinula je zastarele feudalne režime, zavela modernu upravu i postavila osnove modernog industrijskog razvoja.

1806. - Nakon šest godina gradnje, u Brigu u Švicarskoj pušten je u promet alpski prelaz, Simplon-cesta, prvi od onih čiju je gradnju potaknuo Napoleon, a 65 km duga cesta trabala je olakšati prelaz preko Alpa.

1806. - Pruska je prekinula neutralnu politiku prema Napoleonu i objavila rat Francuskoj, u kojem je poražena uz teške teritorijalne gubitke. Mirom u Tilzitu 1807. izgubila je celo područje između Rajne i Labe i veći deo zemalja stečenih deobom Poljske.

1818 - Rođen je Ivan Sergejevič Turgenjev, jedan od prvih ruskih pisaca čija su dela prodrla na Zapad. Za života je uživao mnogo veći ugled u francuskim, nego u ruskim književnim krugovima. Autor je romana 'Očevi i deca', 'Lovčevi zapisi', 'Uoči novih dana', 'Prolećne vode'. Poznata je i njegova drama 'Mesec dana na selu'.

1831. - U atentatu je ubijen predsednik Grčke, Joanis Kapodistrijas, jedan od vođa borbe za oslobođenje od turske vlasti. Kao predsednik od 1827. vladao je apsolutistički oslanjajući se na vojsku, što je izazvalo revolt liberalnih političara.

1835. - Rođen je srpski kompozitor slovenačkog porekla Davorin Jenko, autor srpske himne 'Bože pravde', jedan od utemeljivača srpske muzičke kulture, član Srpske kraljevske akademije, horovođa i kapelnik Narodnog pozorišta u Beogradu. Komponovao je muziku za oko 90 'komada s pevanjem'. Dela su: opereta 'Vračara', uvertire 'Kosovo', 'Srpkinja', 'Aleksandar', 'Đido', 'Milan', fantazija 'Prvo doba Srbije', muzika za komade 'Blago cara Radovana', 'Dobrila i Milenko', 'Dušan Silni' ...

1835. - Rođen je francuski kompozitor i klavirski virtuoz Kamij Sen-Sans, jedan od osnivača Nacionalnog muzičkog društva. Njegov bogati opus obuhvata sve vrste mužičkih dela od kojih je najpoznatija opera 'Samson i Dalila'.

1841. - Umro je srpski pisac Milovan Vidaković, prvi pisac romana u novoj srpskoj književnosti, čija su dela bez veće književne vrednosti, ali su imala široku čitalačku publiku, jer su budila nacionalno osećanje i ljubav prema narodnoj prošlosti. Školovao se u Irigu, Segedinu, Novom Sadu i Temišvaru i radio kao profesor u Novom Sadu. Dela su mu: romani 'Velimir i Bosiljka', 'Usamljeni junoša', 'Kasija carica', 'Ljubomir u Jelisijumu', 'Siloan i Milena' ...

1841. - Rođen je Eduard VII, kralj Velike Britanije i Irske i car Indije, najstariji sin kraljice Viktorije. Tokom njegove vladavine od 1901. završen je Burski rat, sklopljen je sporazum s Japanom 1902, s Francuskom (Entente Cordiale) 1904. i s Rusijom dogovor o podeli sfera u Aziji 1907.

1852. - Rođen je Herman Emil Fischer, nemački biohemičar.

1854. - Rođen je srpski fizičar i pronalazač Mihailo Pupin, profesor matematike i fizike (1901) na Kolumbija univerzitetu. Njegov najznačajniji pronalazak, samoindukcioni kalemovi ('Pupinovi kalemovi') (1890), omogućio je telefonski i telegrafski prenos na velike daljine pomoću kabla. Za autobiografsku knjigu 'Od iseljenika do pronalazača' dobio je 1924. Pulicerovu nagradu.

1857. - Rođen je srpski pisac iz Dubrovnika Ivo Vojnović, dramski pisac s veoma živim osećanjem za scenu. Delasu mu: drame 'Dubrovačka trilogija', 'Ekvinocij', 'Smrt majke Jugovića', 'Gospođa sa suncokretom', 'Lazarovo vaskrsenje', 'Imeratrix', 'Maškerate ispod kuplja'.

1859. - Rođen je Alfred Dreyfus, francuski oficir.

1879. - Rođen je Max von Laue, nemački fizičar.

1887. - Osnovano je prvo zanatlijsko društvo u Srbiji, a dva meseca potom počeo je da izlazi sedmičnik 'Srpski zanatlija'.

1888. - Rođen je francuski političar, ekonomista i diplomata Žan Mone, tvorac plana o modernizaciji francuske privrede posle Drugog svetskog rata, prvi predsednik Evropske zajednice za ugalj i čelik (1952-1955) i predsednik Akcione komisije za stvaranje Sjedinjenih država Evrope (1956-1975).

1892. - Rođen je Ivo Andrić, čije je delo donelo međunarodni ugled i priznanje jugoslovenskoj književnosti. Prvi je i do sada jedini jugoslovenski književnik dobitnik Nobelove nagrade za književnost, 1961.
1893. - Rođen je Mario de Andrade, brazilski književnik.

1902. - Rođen je Freddie Young, američki režiser.

1904. - Prvi let avionom koji je trajao duže od pet minuta.

1906. - Rođen je Leopold Sedar Senghor, senegalski političar i književnik.

1906. - Rođen je Saiyid Qutb, teoretičar egipatskog muslimanskog bratstva.

1907. - Rođen je Jacques Tati, francuski redatelj i glumac.

1914. - Rođen je Dragiša Ivanović inženjer, profesor, rektor Beogradskog univerziteta, učesnik Aprilskog rata i Narodnooslobodilačke borbe, društveno-politički radnik, narodni heroj Jugoslavije.

1915. - Nemačke i austrougarske trupe su, posle ogorčenog otpora brojčano slabije srpske vojske, uz to neuporedivo slabije opremljene, posebno artiljerijom, okupirale Beograd u Prvom svetskom ratu.

1917. - Rođen je Đoko Jovanić, general JNA i narodni heroj.

1918. - U Berlinu su posle generalnog štrajka radnici izašli na ulice, vojnici su odbili da intervenišu protiv njih i pridružili su se pobuni. Vlast u gradu preuzeo je Radnički sovjet, a car Vilhelm II je abdicirao i pobegao u Holandiju. Dva dana kasnije Nemačka je potpisala mirovni ugovor kojim je okončan Prvi svetski rat.

1926. - Umro je Josias von Heeringen, nemački general.

1934. - U Marseju je ubijen jugoslovenski kralj Aleksandar I Karađorđević. Atentat u kojem je poginuo i francuski ministar inostranih poslova Žan Luj Bartu, organizovali su lideri hrvatskog ustaškog pokreta i makedonskih nacionalista, a izvršio ga je Vlada Černozemski.

1936. - Rođena je Jelena Genčić, jugoslovenska i srpska rukometašica, teniserka i teniski trener.

1937. - U japansko-kineskom ratu, japanske trupe su zauzele Šangaj.

1938. - Tokom noći nacisti su u Nemačkoj demolirali više od 7.000 jevrejskih kuća i prodavnica i spalili stotine sinagoga. Ubijeno je preko 90 Jevreja. Ovaj pogrom Jevreja dobio je naziv 'Kristalna noć' jer su ulice nemačkih gradova bile prekrivene razbijenim staklom.

1938. - Rođen je Hajnc Fišer, austrijski političar.

1940. - Nacisti su bombardovali katedralu sv. Pavla u Londonu. Ova katedrala iz 17. veka više puta je pretrpela značajna oštećenja.

1940. - Rođen je Džon Lenon, osnivač grupe The Beatles.

1940. - Umro je britanski državnik Artur Nevil Čembrlen, vođa Konzervativne stranke i premijer Velike Britanije od 1937. do 1940. U uzaludnom naporu da izbegne vojni sukob s Nemačkom, potpisao je 1938. Minhenski sporazum s Adolfom Hitlerom.

1943. - Umro je Pieter Zeeman, holandski fizičar.

1944. - Počela Treća moskovska konferencija na kojoj su britanski premijer Vinston Čerčil i lider SSSR Josif Visarionovič Staljin razmatrali problem Poljske, Grčke i Jugoslavije i dogovarali se o uređenju Evrope posle Drugog svetskog rata.

1946. - Prodato je prvo električno ćebe. Cena mu je bila 39.50 $.

1949. - Otvoren je fudbalski stadion JNA, FK Partizana

1952. - Umro je izraelski državnik i hemičar Haim Vajcman, prvi predsednik novoformirane države Izrael 1948, predsednik Svetske cionističke organizacije (1920-1931) i Jevrejske agencije (1929-1931. i 1935-1946). Kao hemičar pronašao je postupak za proizvodnju acetona i butanola.

1953. - Rođen je Toni Šalub, američki glumac. Najpoznatiji po ulozi čudnog detektiva u seriji 'Monk'.

1953. - Umro je kralj Abdul-Aziz Ibn Saud, koji je 1932. osnovao kraljevinu Saudijsku Arabiju, osvojivši pre toga čitavu centralnu Arabiju.

1955. - Rođen je Slobodan Ljubičić, srpski pozorišni glumac.

1956. - Francuski filozof i književnik Žan Pol Sartr odrekao se komunizma nakon upada Sovjeta u Mađarsku.

1958. - Umro je Pio XII, papa.

1959. - Rođen je Boris Nemcov, ruski političar.

1962. - Uganda je stekla nezavisnost posle gotovo 70 godina britanske kolonijalne uprave.

1963. - Više od 2.000 ljudi je poginulo u poplavama kada je pukla oko 300 metara visoka brana 'Vajont' kod Beluna, u severoistočnoj Italiji.

1963. - U japanskom rudniku uglja Omuta u eksploziji gasa poginula su 452 rudara, a 470 ih je ranjeno. Istog dana poginuo je 161 putnik u sudaru teretnog voza s putničkim vozom na pruzi za Tokijo.

1965. - Singl Bitlsa 'Yesterday' dolazi na prvo mesto top-lista i tu se zadržava naredne četiri nedelje.

1967. - U Boliviji je ubijen argentinski revolucionar Ernesto 'Če' Gevara, simbol revolucije u Južnoj Americi. Kao beskompromisni borac za pravdu stekao je veliku popularnost širom sveta, posebno među mladima. Učesnik Kubanske revolucije, ministar u Kastrovoj vladi (1961-65), postao je u novembru 1966. lider gerilaca u Boliviji, u oktobru 1967. je zarobljen, a potom ubijen.

1970. - U Kambodži je predsednik parlamenta In Tam objavio ukidanje monarhije.

1970. - Umro je francuski državnik i general Šarl de Gol, vođa pokreta 'Slobodna Francuska' u Drugom svetskom ratu kojim je rukovodio iz Londona, prvi posleratni premijer, osnivač i prvi predsednik Pete republike od 1958. do 1969, kada se povukao jer nije dobio većinu na referendumu o regionalizaciji zemlje i ukidanju Senata. Suprotstavljao se prestižu SAD u Evropi, povukao francuske snage iz NATO pakta, a američkim snagama onemogućio da drže svoje baze u Francuskoj (1966). Okončao je sedmogodišnji rat u Alžiru nakon čega je ta zemlja stekla nezavisnost.

1974. - Umro je nemački biznismen Oskar Šindler, zaslužan za spasavanje preko 1.200 Jevreja od holokausta. Iako član nacističke partije, rukovodio je fabrikom emajla u Krakovu za vreme nemačke okupacije Poljske u kojoj je zapošljavao Jevreje koji su živeli u getu. Kada je geto likvidiran, on je ubedio naciste da dozvole da se njegovi radnici prebace u obližnji radni kamp Plaszow, spasavajući ih tako deportacije u logore smrti. Godine 1944. svi Jevreji u Plaszow-u poslati su u Aušvic, ali je Šindler uz veliki rizik po sebe, podmitio zvaničnike da poštede njegove radnike i da premesti fabriku na neku bezbedniju lokaciju u okupiranoj Čehoslovačkoj. Do kraja rata, on je ostao bez novca, ali je spasao 1.200 ljudi. Godine 1962. proglašen je pravednim hrišćaninom od strane Yad Vashem-a, izraelske agencije za spomen na holokaust. Prema želji, sahranjen je u Izraelu, na katoličkom groblju na planini Zion.

1974. - Švajcarska vazduhoplovna kompanija Swiss Air prevezla je na jug stotine hiljda lastavica kako bi ih spasila od nenadane rane hladnoće.

1975. - Sovjetski fizičar i disident Andrej Saharov dobio Nobelovu nagradu za mir.

1977. - Izraelski avioni napali su ciljeve u južnom Libanu i tom prilikom, kako je saopštila libanska vlada, uništili su dva sela i ubili najmanje 60 civila.

1978. - Umro je Jacques Brel, belgijski šansonijer i glumac.

1983. - U eksploziji bombe u Rangunu, glavnom gradu Burme, ubijeno je 18 vladinih funkcionera Južne Koreje, među kojima četiri ministra i šef diplomatije Li Bum Suk. Juznokorejske vlasti su za podmetanje bombe optužile agente Severne Koreje.

1985. - Ruski velemajstor Gari Kasparov je u 23. godini postao najmlađi svetski prvak u istoriji šaha. U meču za titulu pobedio je ruskog velemajstora Anatolija Karpova rezultatom 13:11.

1989. - Nakon kraha socijalizma u Evropi, istočnonemačke vlasti ukinule su zabranu prelaska iz istočnog u zapadni deo i već uveče na hiljade građana se okupilo i otpočelo rušenje Berlinskog zida. Zid je izgrađen 1961. godine kao najopipljiviji simbol hladnog rata - gvozdene zavese koja je delila Evropu. Nakon izgradnje Berlinskog zida, oko 5.000 ljudi uspelo je da prebegne, ali se procenat znatno smanjivao jer je zid bio dobro čuvan. Čak 191 osoba izgubila je život pokušavajući da pređe preko zida koji je razdvajao Berlin.

1991. - Umro je Iv Montan, francuski šansonijer i glumac, bivši frizer, doker i metalski radnik. Sem na filmu, sa dosta uspeha nastupao je i kao dramski glumac u pozorištu. Filmovi: 'Veštice iz Salema', 'Vrata noći', 'Nadnica za strah', 'Heroji su umorni'...

1991. - Održan je plebiscit srpskog naroda u BiH na kojem se za ostajanje u Jugoslaviji izjasnila većina Srba - gotovo svih 1,3 miliona.

1992. - U pokušaju da spreči dalje razbuktavanje rata u Bosni i Hercegovini Savet bezbednosti UN usvojio je rezoluciju o zabrani vojnih letova u vazdušnom prostoru ove bivše jugoslovenske republike, a mirovnim snagama (UNPROFOR) naloženo je da nadgledaju kako se zabrana poštuje.

1993. - U sukobima Muslimana i Hrvata u Mostaru (Bosna i Hecegovina) srušen je Stari most, simbol grada, sagrađen u 16. veku za vreme turske vladavine. Most je bio pod zaštitom UNESKO-a.

1995. - Predsednik Rusije Boris Jeljcin stavio je veto na Zakon o jednostranom ukidanju sankcija Jugoslaviji, izglasan prethodnog meseca u oba doma ruskog parlamenta.

1995. - Predsednik PLO Jaser Arafat prvi put je posetio Izrael i tom prilikom izrazio saučešće udovici izraelskog premijera Jicaka Rabina koji je ubijen u atentatu 4. novembra.

1996. - Predsednica Republike Srpske, Biljana Plavšić, smenila je načelnika Glavnog štaba Vojske RS, generala Ratka Mladića.

1997. - Više od 200 ljudi poginulo kada je uragan 'Paulina' pogodio meksičko letovalište Akapulko.

1997. - Završava se šahovski turnir u Tilburgu, Holandija. Pobeđuje Petar Svidler.

1998. - Arijel Šaron postao ministar spoljnih poslova Izraela zadužen za mirovne pregovore s Palestincima.

2000. - Evropska unija ukinula je sankcije na vazdušni saobraćaj JAT-u, Savet bezbednosti OUN ukinuo je sankcije prema SRJ, a američka administracija odobrila je JAT-u letenje u Severnu Ameriku.

2001. - Američki naučnici Erik Kornel i Karl Vimen i Nemac Volfgang Keterle dobili Nobelovu nagradu za fiziku. Oni su otkrili novo stanje materije, ultrahladan gas, čija primena otvara nove mogućnosti za razvoj precizne elektronike.

2001. - Umro je bivši italijanski predsednik Đovani Leone, koji je 1978. bio primoran da podnese ostavku zbog optužbi za korupciju.

2002. - U Dženinu, gradu na Zapadnoj obali, izraelske snage su ubile Ijada Savalu, lidera miltantnog krila islamskog Džihada, koji je bio među prvima na izraelskim poternicama.

2002. - Prvi put u istoriji srpskog parlamentarizma održan je TV duel kandidata za predsednika Srbije koji su ušli u drugi izborni krug, Vojislava Koštunice i Miroljuba Labusa.

2002. - Umro je jugoslovenski televizijski reditelj Sava Mrmak, jedan od najznačajnijih reditelja na ovim prostorima u domenu istorijske dokumentarne drame, koji se oprobao i u svim ostalim televizijskim žanrovima.

2003. - Umro je američki saksofonista Badi Arnold, jedan od osnivača Programa za pomoć muzičarima zavisnim od droge ili alkohola.

2004. - U Avganistanu su održani prvi direktni predsednički izbori u istoriji te zemlje, na kojima je pobedio dotadašnji privremeni predsednik Hamid Karzai.

2005. - U terorističkim napadima bombaša samoubica na tri međunarodna hotela u Amanu, glavnom gradu Jordana, ubijeno je 60 osoba.

2007. - U višednevnim vremenskim nepogodama na Filipinima poginulo je više od 800 osoba, a preko 750 se vodi kao nestalo.

2009. - Umro je ruski fizičar i nobelovac Vitalij Ginzburg, koji je 1950-ih učestvovao u izradi sovjetske hidrogenske bombe, zbog čega je dobio Staljinovu nagradu i razne privilegije.

2009. - Norveški Nobelov Komitet je objavio da je 44. američki predsednik Barak Obama laureat Nobelove nagrade za mir te godine.

2012. - Izvršen pokušaj atentata na Malalu Jusufzai, pakistansku devojčicu i aktivistkinju, borca za pravo na školovanje ženske dece. Godine 2014. dobila je Nobelovu nagradu za mir.

2013. - Umro je Vilfrid Martens, flamanski političar i državnik, premijer koji je vodio devet vlada Belgije od 1979. do 1992. Jedan je od osnivača Evropske narodne stranke na čijem čelu je bio od 1990.

2013. - U naletu tajfuna Haijan na centralni deo Filipina poginulo je preko 5.000 osoba, a 1.611 se vode kao nestale.

2014. - Preminuo je Nikola Simić, pozorišni, televizijski i filmski glumac. Igrao je u mnogobrojnim filmovima i TV-serijama, kao i predstavi 'Buba u uhu' koja se na repertoaru Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) nalazila više od 40 godina.

2014. - Preminuo je glumac Boris Buzančić, poznat po oko 500 pozorišnih, 12 televizijskih i 70 filmskih uloga ( 'Velo misto', 'Obećana zemlja', 'Operacija Barbarosa', 'Veliki i mali'…). Bio je prvi demokratski izabran gradonačelnik Zagreba (1990. - 1993.) i poslanik hrvatskog Sabora (1992. – 1995.)

2016. - Republikanski kandidat Donald Tramp izabran je za 45. predsednika Sjedinjenih američkih država. Tramp koji u svojoj biografiji ima titule milijardera, televizijskog producenta i rijaliti zvezde, preuzima 20. januara 2017. mesto američkog predsednika od Baraka Obame, koji je u kabinetu proveo dva mandata.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana