Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 04. Novembar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 04. novembra! Šta se sve nekada dešavalo četvrtog novembra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
1307. - Švajcarska Konfederacija je proglasila nezavisnost od Austrije.

1379. - Rođen je Henrik III, kralj Kastilje.

1497. - Umro je Ivan, princ od Asturije.

1542. - Rođen je Robert Bellarmino, italijanski kardinal i svetac.

1550. - Rođen je Karl IX, švedski kralj.

1582. - U večini katoličkih zemalja počela je vrediti kalendarska reforma pape Grgura XIII, pa je 4. oktobar sledio 15. oktobar, čime je ispravljena pogreška nastala korištenjem netačnoga julijanskog kalendara.

1626. - Rođen je Richard Cromwell, engleski državnik i protektor lordova.

1650. - Rođen je engleski kralj Vilijam III Oranski, koji je tokom vladavine od 1689. do 1702. učvrstio kraljevsku vlast, a pobedom nad katoličkim kraljem Džejmsom II 1690. ponovo uspostavio vlast u Irskoj. Po njemu je kasnije nazvan protestantski pokret oranžista koji svečanim marševima u Irskoj obeležava datum te pobede izazivajuchi proteste irskih katolika.  

1669. - Umro je Rembrandt van Rijn, holandski slikar i bakropisac.

1686. - Austrijski vojvoda Ludvig Badenski spalio Sulejmanov most kod Osijeka.

1749. - Umro je Franjo Trenk, austrijski pukovnik.

1814. - Proglašen je norveški ustav, kojim je ta zemlja postala nezavisna Kraljevina Norveška, vezana za Švedsku personalnom unijom.

1822. - Rođen je Rutherford B. Hayes, američki predsednik.

1830. - Belgija je postala nezavisna država, izdvojivši se iz Ujedinjenog Kraljevstva Holandije koje je osnovano na Bečkom kongresu 1815.

1832. - Probijen put preko Malog Alana koji vodi od Like prema hrvatskom jugu.

1834. - Svečano otvorena nova kazališna zgrada na Gornjem gradu u Zagrebu.

1847. - Umro je nemački kompozitor i dirigent Feliks Mendelson, osnivač konzervatorijuma u Lajpcigu, istaknuti predstavnik muzičkog romantizma. Kao pijanista je debitovao u devetoj godini, u 15. je napisao prvu simfoniju, a u 16. majstorsko delo, scensku muziku za 'San letnje noći'.

1847. - Rođen je Dragomir Krančević, srpski violinista i koncertmajstor Peštanske opere.

1853. - Otomanski imperij objavljuje Rusiji rat koji će kasnije postati poznat kao krimski rat.

1865. - Pruski kancelar Oto fon Bizmark i francuski car Napoleon III postigli su u Bijaricu sporazum da Pruska preuzme vrhovno vođstvo u Nemačkoj. Pet godina kasnije izbio je francusko-pruski rat u kojem je Napoleon III zarobljen, a u Francuskoj je 4. oktobra 1870. ponovo uspostavljena republika.

1873. - Rođen je Džordž Edvard Mur, jedan od vodećih predstavnika realističke filozofije u Engleskoj, protivnik idealističke tradicije u metafizici, epistemologiji i etici. Glavna dela: 'Principi etike', 'Pobijanje idealizma', 'Neki glavni problemi filozofije'...

1878. - Prvi ambasador Kine u SAD Čen Lan Pin predao je akreditive američkom predsedniku Raderfordu Hejzu.

1879. - Rođen je Albert Botteri, hrvatski oftalmolog, dopisni član HAZU.

1890. - Rođen je Alan L. Hart, američki lekar i pisac.

1890. - U Londonu je otvorena prva linija podzemne električne železnice u svetu.

1892. - Rođen je Engelbert Dollfub, austrijski kancelar i diktator.

1892. - Rođena je Anica Savić-Rebac, književnica, istoričarka filozofije, istraživačica helenske kulture, prevoditeljica, profesorka Univerziteta u Beogradu.

1895. - Rođen je Baster Kiton, američki redatelj i glumac.

1895. - Sagrađena banjalučka gimnazija.

 1908. - Umro je srpski istoričar, pisac, folklorista, pedagog i prevodilac Milan Milićević, član Srpske kraljevske akademije. Dela su: istorijska - 'Kneževina Srbija', 'Knez Miloš u pričama', 'Karađorđe u govoru i tvoru', 'Pomenik znamenitih ljudi srpskog naroda novijega doba', pripovetke - 'Zimnje večeri', 'Letnje večeri', 'Međudnevica'.

1918. - Boris III postao je car Bugarske, pošto je njegov otac Ferdinand I abdicirao. Godine 1923. zaveo je diktaturu u zemlji, a u Drugom svetskom ratu bio je saveznik nacističke Nemačke.

1918. - Jednu nedelju pred završetak Prvog svetskog rata poginuo je engleski pisac Vilfred Oven, čija poezija sadrži snažnu osudu rata. Znatno je uticao na posleratnu generaciju engleskih pesnika, a Bendžamin Britn komponovao je na njegove stihove muziku koju je uvrstio u svoj monumentalni 'Ratni rekvijem'.
1921. - Riccardo Zanella je napokon postao predsednik Slobodne Države Rijeke.

1922. - Britanski arheolog Hauard Karter otkrio je grobnicu egipatskog faraona iz osamnaeste dinastije Tutankamona - XIV vek pre nove ere. Njegov grob pronađen je u Dolini Kraljeva, a u grobu je nađen i veliki broj raznih dragocenosti, koje se sada nalaze u muzeju u Kairu.

1922. - Rođena je Sveta Ivanka Beretta Molla, katolička svetica i lekar.

1924. - Rođen je Charlton Heston, američki glumac.

1924. - U Kaliforniji je legalizovan boks. Bio je zabranjen deset godina ranije.

1928. - Rođen je Milorad Ekmečić, bosanskohercegovački i srpski istoričar.

1931. - Društvo naroda optužilo je Japan zbog agresije na Mandžuriju. Zbog osude svetske javnosti, Japan je napustio Društvo naroda u martu 1933.

1937. - Rođena je Jackie Collins, britanska književnica.

1939. - Na predlog predsednika Frenklina Ruzvelta, američki Kongres je doneo zakon Plati pa nosi - Cash and Carry, o prodaji ratnog materijala. U martu 1941. izglasan je Zakon o zajmu i najmu (Lend-Lease Act), sa još većim povlasticama zemljama koje su se borile protiv fašizma u Evropi.

1941. - Rođena je Ane Rice, američka književnica.

1942. - Rođena je Johana Sigurdardottir, islandska političarka i premijerka Islanda.

1942. - Završena je bitka kod El Alamejna u Drugom svetskom ratu u kojoj su Britanaca pod komandom generala Montgomerija porazili nemačko-italijanski Afrički korpus generala Ervina Romela. Time je otvoren put iskrcavanju Saveznika u severnoj Africi.

1944. - Britanske trupe iskrcale su se na Peloponezu i oslobodile lučki grad Patras.

1944. - Raspušten je koncentracioni logor na Banjici u Beogradu, koji su nemačke okupacione vlasti osnovale u junu 1941. Prema nepotpunim podacima, kroz taj logor prošlo je oko 100.000 zatvorenika, od kojih je oko 80.000 ubijeno.

1945. - Osnovan FK Partizan.

1946. - Osnovan je UNESKO - Organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu.

1946. - Rođena je Susan Sarandon, američka glumica.

1947. - Umro je Max Planck, nemački fizičar, koji se smatra osnivačem kvantne teorije, za koju je dobio Nobelovu nagradu za fiziku 1918. godine.

1949. - Rođen je Armand Assante, američki filmski glumac.

1951. - Umrla je Henrietta Lacks, iz njezinih je stanica uzgojena prva linija ljudskih besmrtnih stanica (HeLa).

1954. - U SAD je premijerno prikazan mjuzikl 'Amerikanac u Parizu' redatelja Vincentea Minellija, a prema glazbi Džordža Gershwina. Film je dobio šest Oscara.

1956. - Sovjetske trupe su ugušile pobunu u Mađarskoj, a za novog premijera postavljen je Janoš Kadar. Dotadašnji premijer Imre Nađ sa još nekoliko saradnika sklonio se u jugoslovensku ambasadu u Budimpešti. Uprkos garancija novih vlasti da neće progoniti političke zatvorenike, Nađ je posle napuštanja ambasade 22. novembra uhapšen i nakon montiranog procesa pogubljen u junu 1958.

1956. - Umro je srpski arheolog Miloje Vasić, jedan od osnivača arheologije u Srbiji, profesor Beogradskog univerziteta, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Njegovo životno delo je otkopavanje preistorijskog naselja Vinča. Na osnovu toga, postavio je tezu po kojoj podunavska kultura potiče iz Sredozemlja (egejska kultura) i prednje Azije, a ne iz nordijskih zemalja. Objavio je više od sto naučnih radova. Dela su: 'Preistorijska Vinča I-IV', 'Arhitektura i skulptura u Dalmaciji', 'Žiča i Lazarica', 'Jonska kolonija Vinča'.

1956. - Generalna skupština UN usvojila je rezoluciju o slanju mirovnih snaga na Bliski istok.

1957. - SSSR lansirao Sputnik 1, prvi veštački satelit u Zemljinoj orbiti.

1958. - Finski premijer Karl-August Fegerhorn dao je ostavku zbog privredne krize u zemlji.

1958. - U Francuskoj proglašena Peta republika.

1965. - Papa Pavle VI postao je prvi papa koji je posetio SAD i koji se obratio narodima sveta sa govornice UN u Njujorku, pozivajući ih na uspostavljanje trajnog i pravednog mira u svetu.

1965. - Rođen je Dragan Jovanović, srpski filmski i pozorišni glumac.

1966. - Basutoland, današnji Lesoto, stekao nezavisnost od Velike Britanije.

1966. - Najteže poplave u istoriji Italije zahvatile su trećinu zemlje. U Firenci je znatno oštećeno kulturno blago, uključujući mnoge freske na zidovima palata i crkava.

1970. - Rođena je Olga Kusenkowa, ruska atletičarka i pobednica Olimpijskih igara.

1970. - Umrla je Janis Joplin, američka rock pevačica.

1971. - Rođena je Ivana Ognjanović, srpska kompozitorka i izvođač.

1974. - Amerikanac Dejvid Kunst postao je prvi čovek koji je obišao svet pešice. Na putovanje dugo 23.250 kilometara on je krenuo 20. juna 1970.

1975. - Rođen je Kate Winslet, britanska glumica.

1976. - Rođena je Alicia Silverstone, američka glumica.

1976. - Rođen je Danilo Ikodinović, srpski vaterpolista.

1977. - UN su proklamovale Opštu deklaraciju o zaštiti životinja, a 4. oktobar proglašen je Svetskim danom zaštite životinja.

1979. - Iranski studenti, sledbenici Ajtolaha Homeinija, zauzeli su ambasadu SAD-a u Teheranu i uzeli su 90 talaca. Otmičari su bili isprovocirani dozvolom da smenjeni iranski šah uđe u SAD zbog lečenja i pretili su da će ubiti taoce ako se izvede bilo kakav medicinski zahvat na šahu. Nedržavljani SAD-a, kao i žene i deca, bili su pušteni, ali je 52 talaca ostalo prepušteno na milost i nemilost iranskim otmičarima narednih 14 meseci. Predsednik Džimi Karter nije mogao da reši krizu diplomatskim putem, pa je 24. aprila 1980. godine naredio spasilačku misiju, u kojoj je osam američkih vojnika izgubilo život, a nijedan talac nije bio spasen. Tri meseca kasnije, bivši iranski šah umro je od raka u Egiptu, ali se kriza nastavila. U novembru 1980, Karter je izgubio na predsedničkim izborima od Ronalda Regana i ubrzo su počeli pregovori između SAD-a i Irana, uz alžirsko posredovanje. Na dan Reganove inauguracije, 20. januara 1981, SAD su oslobodile tri milijarde dolara vrednu zamrznutu iransku imovinu i obećale još pet milijardi dolara kao finansijsku pomoć. Nekoliko minuta pošto je Regan položio zakletvu, taoci su pušteni, čime je okončana 444-dnevna kriza.

1980. - Republikanac Ronald Regan izabran je za predsednika SAD koji je na položaju ostao dva mandata pošto je dobio i izbore 1984. godine.

1984. - U Nikaragvi su prvi put posle 56 godina održani slobodni izbori.

1988. - Umro je Zlatko Grgić, hrvatski autor crtanih filmova i karikatura.

1989. - Umro je Graham Chapman, engleski komičar, član legendarne grupe Monty Python.

1992. - Vlada Mozambika i pobunjenici potpisali su mirovni sporazum, čime je okončan 16-godišnji građanski rat u toj afričkoj zemlji.

1993. - Predsednik Rusije Boris Jeljcin upotrebio je tenkove da bi zauzeo zgradu parlamenta u koju su se zabarikadirali poslanici, pošto je 21. septembra raspušten parlament. Potpredsednik Rusije Aleksandar Ruckoj i lideri parlamenta predali su se vojnicima lojalnim Jeljcinu posle desetočasovnog tenkovskog napada i pogibije najmanje 300 ljudi.

1995. - U Tel Avivu je ubijen izraelski premijer Jicak Rabin, koji je po dolasku na vlast 1992. počeo proces pomirenja sa Arapima. Atentat je izvršio izraelski ekstremista Jigal Amir, nakon mirovnog skupa na kojem je učestvovao premijer.

1998. - Nakon kraćeg primirja, na Kosovu su obnovljeni sukobi srpskih snaga bezbednosti i naoružanih grupa kosovskih Albanaca.

1999. - Komandant ustaškog logora u Jasenovcu u Drugom svetskom ratu Dinko Šakić osuđen je u Zagrebu na 20 godina zatvora. U tom, najvećem koncentracionom logoru u Jugoslaviji, ubijeno je nekoliko stotina hiljada ljudi, uglavnom Srba, Jevreja i Roma, kao i hrvatskih antifašista.

2000. - U Beogradu je izabrana nova vlada SR Jugoslavije, prva od 1990. u kojoj ne učestvuju članovi Socijalističke partije Srbije Slobodana Miloševića.

2001. - Ruski avion Tupoljev-154 koji je iz Izraela leteo za Moskvu pao je u Crno more pogođen raketom koju je greškom ispalila ukrajinska vojska na vojnoj vežbi. Poginulo je 78 putnika i članova posade.

2002. - Kina i deset država članica ASEAN-a, potpisale su ugovor kojim je osnovana najveća bescarinska trgovinska zona na svetu, sa preko 1,7 milijardi ljudi.

■ 2004. - Sjedinjene Američke Države priznale su Makedoniji njeno ustavno ime Republika Makedonija.

2004. - Umrla je američka glumica Dženet Li poznata po ulozi u filmu Alfreda Hičkoka 'Psiho', za koju je bila nominovana za Oskara.

2008. - Za predsednika Sjedinjenih Američkih Država izabran je po prvi put afroamerikanac Barak Obama, kandidat Demokratske partije. Četiri godine kasnije osvojio je novi predsednički mandat.

2013. - Umro je Vo Nguyen Giap, vjetnamski političar, general i državnik.

2015. - Vlada Srbije donela je Odluku o pravnim posledicama prestanka postojanja Novinske agencije Tanjug, koja je nakon 72 godine rada zvanično prestala da postoji istekom roka za privatizaciju medija 31. oktobra 2015.

■ 2017. - Premijer Libana Saad Hariri podneo je ostavku tokom zvanične posete Saudijskoj Arabiji. Ostavka je usledila pošto je nekoliko dana ranije pokušan atentat na njega.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana