Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 03. Novembar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 03. novembra! Šta se sve nekada dešavalo trećeg novembra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
382. - Okončan je Gotski rat sklapanjem sporazuma o savezu između rimskog cara Teodosija I i Gota.

1226. - Umro je svetac, Sveti Franjo Asiški

1493. - Španski moreplovac italijanskog porijekla Kristofor Kolumbo otkrio ostrvo Dominika u Malim Antilima, koje je istog dana 1978. postalo nezavisna država.

1534. - Engleski parlament usvojio je povelju kojom je kralj Henri VIII postao poglavar crkve (Act of Supremacy), čime je papi oduzeta vlast nad crkvom u Engleskoj. Tome je prethodio sukob sa papom Leonom X koji nije hteo da poništi kraljev brak sa Katarinom Aragonskom i ozakoni njegovu vezu sa Anom Bolen.

1704. - Umro je Jean-Baptiste Denys, francuski lekar koji je prvi izveo transfuziju krvi.

1706. - Italijanski grad Abruci razoren u zemljotresu u kojem je poginulo 15.000 ljudi.

1768 - Rođen je Đorđe Petrović Karađorde, vođa Prvog srpskog ustanka protiv Turaka 1804. Nakon sloma ustanka 1813. pobegao je u Austriju, a zatim u Rusiju. Ubijen je po nalogu kneza Miloša Obrenovića 1817. kada se tajno vratio u Srbiju.

1784. - Rođen je Johan Karl Ehrenfried Kegel, nemački agronom.

1789. - Predsednik Džordž Washington proglasio prvi Dan nezavisnosti.

1796. - Predvođeni vladikom Petrom I Petrovićem Njegošem Crnogorci na Krusima porazili višestruko brojnije snage skadarskog paše Mahmuta Bušatlije, koji je poginuo u toj bici.

1796. - Poginuo Mahmud-paša Bušatlija, skadarski paša.

1801. - Rođen je italijanski operski kompozitor Vinčenco Belini, jedan od najpoznatijih stvaralaca italijanskog belkanta. Dela su mu: 'Norma', 'Puritanci', 'Pirat, 'Kapuleti i Monteki' ...

1824. - Skupština Meksika usvojila Ustav prema kom je ta država postala nezavisna federativna republika pod nazivom Sjedinjene Države Meksika.

1824. - Rođen je Ivan Nikitin, ruski pesnik.

1826. - Umro je Jens Immanuel Baggesen, danski književnik.

1839. - Britanske fregate su kod Kantona potopile nekoliko kineskih džunki. Time je počeo Prvi opijumski rat protiv Kine, koji je završen potpisivanjem mirovnog sporazuma 1842. u Nankingu, pod veoma nepovoljnim uslovima za Kinu.

1852. - Rođen je japanski princ Mucuhito od 1867. car Meiđi. Tokom vladavine do 1912. godine potpuno je lišio vlasti šogunate, uspostavio centralnu carsku vlast, a feudalni Japan pretvorio u modernu kapitalističku državu. Premestio je prestonicu iz Kjota u Edo, koji je preimenovan u Tokio.

1858. - Rođena je Eleonora Giulia Amelie Duse, italijanska glumica.

1866. - Mirovnim ugovorom u Beču, kojim je okončan sedmonedeljni rat Italije i Austrije, Italiji pripali oblast Veneto i grad Venecija.

1883. - Ugušena je Timočka buna, koju su podigle vođe Narodne radikalne stranke protiv režima kralja Milana Obrenovića, i to zato što im nije dao vlast osvojenu na izborima, već je za premijera postavio Nikolu Hristića, odanog dinastiji Obrenović. Preki sud osudio je na smrt 21 vođu ustanka, a mnoge na dugogodišnju robiju. Smrtna kazna izrečena je i radikalskim prvacima, Nikoli Pašiću i Aci Stanojeviću, ali su oni pobegli u inostranstvo.

1887. - Umrla je Ana Marija Marović, italijansko-hrvatska redovnica.

1889. - Rođen je Carl von Ossietzky, nemački pacifist i nobelovac za mir 1936.

1895. - Rođen je Sergej Aleksandrovič Jesenjin, ruski pesnik.

1897. - Rođen je Louis Aragon, francuski književnik.

1897. - Počela je nastava u novoosnovanoj hrvatskoj gimnaziji u Zadru, glavnom gradu carske pokrajine Dalmacije.

1900. - Rođen je Thomas Wolfe, američki književnik.

1901. - Rođen je francuski pisac i političar Andre Malro, učesnik Kineske revolucije (1924-1927), Španskog građanskog rata, jedan od lidera Pokreta otpora u Drugom svetskom ratu, član Francuske akademije, De Golov ministar kulture od 1959. do 1969. Dela su mu: 'Kraljevski put', 'Ljudska sudbina', 'Iskušenje Zapada', 'Antimemoari' ...

1902. - Rođen je Žan Gremilon, francuski režiser.
1902. - Rođen je Artur da Kosta e Silva, brazilski političar i predsednik.

1903. - Panama je postala nezavisna republika, posle jedne pobune izazvane spolja i uz podršku SAD kojom je omogućeno njeno odvajanje od republike Kolumbije, u čijem je sastavu do tada bila. Pošto je svet oštro kritikovao stav SAD prema Kolumbiji, od koje je nepravednom pobunom oduzeta pokrajina Panama, SAD su 1921. Kolumbiji isplatile 25 miliona dolara na ime obeštećenja za izgubljenu teritoriju.

1906. - Na Radio-konferenciji u Berlinu SOS ustanovljen kao međunarodni signal za pomoć, umesto do tada najčešće korišćenog CeKuDe (CQD). Konvecnija stupila na snagu u julu 1908.

1911. - Rođen je Ljubiša Broćić, srpski fudbalski trener koji je trenirao 11 klubova, među kojima su najpoznatiji Crvena zvezda, Juventus, Barselona, PSV Ajndhoven i 7 reprezentacija.

1912. - Rođen je paragvajski diktator Alfredo Stresner koji je na vlast došao vojnim pučem 1954. i sprovodeći teror protiv političkih protivnika vladao do 1989. kada je zbačen džavnim udarom.

1918. - Nedelju dana uoči kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu na ratnim brodovima u Kilu izbila je pobuna mornara koja se proširila na više gradova (Hamburg, Libek, Bremen) gde su formirane privremene revolucionarne vlade. Nakon obračuna vlasti sa pobunjenicima nemački parlament je 6. februara 1919. ukinuo njihovu vlast.

1918. - Predstavnici austrougarske vojske potpisali su u Padovi kapitulaciju u Prvom svetskom ratu, što je bio poslednji državni akt 700-godišnje Habsburške monarhije.

1921. - Rođen je američki glumac Čarls Bronson. Ostvario je uloge u brojnim filmovima: 'Death Wish series', 'The Magnificent Seven', 'The Dirty Dozen', 'Raid on Entebbe', 'Miss Sadie Thompson', 'House of Wax', 'You're in the Army Now'....

1925. - Rođen je Gore Vidal, američki pisac.

1929. - Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca preimenovana je u Kraljevinu Jugoslaviju, a državna teritorija podeljena na devet oblasti, banovina.

1929. - Umro je Gustav Streseman, nemački političar.

1932. - Irak posle isteka britanskog mandata stekao nezavisnost i postao član Lige naroda.

1938. - Patentiran postupak impulsne kodne modulacije PCM.

1938. - Rođena je Tereza Kesovija, hrvatska pevačica.

1939. - Rođen je Velibor Vasović, srpski fudbaler i trener.

1944. - Prva proleterska brigada oslobodila grad Ub u Zapadnoj Srbiji.

1946. - Japanski car Hirohito odrekao se, izjavom preko radija, božanskih atributa, a carska vlast prešla je na izborni parlament.

1952. - Velika Britanija na ostrvima Monte Belo pored severozapadne obale Australije isprobala prvu atomsku bombu.

1954. - Umro je francuski slikar i vajar Anri Matis, najčuveniji predstavnik fovističkog pravca i jedan od najznačajnijih francuskih i evropskih slikara XX veka.

1955. - Rođen je Željko Samardžić, srpski pevač.

1956. - Velika Britanija i Francuska prihvatile su prekid vatre na Bliskom istoku uz uslov da u područje Sueckog kanala budu poslate mirovne snage UN.

1957. - SSSR lansirao je u svemir satelit 'Sputnjik 2', koji je, pored ostale opreme, nosio i kabinu sa živim psom. Lajka, lovački pas, bila je prvi živi putnik u vasioni. 'Sputnjik 2' održao se u vasioni 161 dan, a podaci do kojih su došli naučnici preko Lajke značajno su objasnili efekte otiskivanja u svemir na živo biće.

1961. - U Tant je izabran za generalnog sekretara UN nakon pogibije Daga Hamaršelda.

1964. - Demokrata Lindon Džonson postao predsednik SAD, nadmoćno pobijedivši kandidata Republikanske stranke Barija Goldvotera.

1968. - Predsednik Perua Fernando Belaunde Teri oboren sa vlasti u vojnom udaru Nacionalne revolucionarne hunte koju je predvodio general Huan Velasko Alvarado. Po dolasku na vlast vojna hunta nacionalizovala petrolejske izvore i počela da sprovodi sveobuhvatnu agrarnu reformu.

1970. - U Denveru je umro kralj Petar II Karađorđević, sin kralja Aleksandra. U vreme ubistva svoga oca 1934. godine, nije bio punoletan, pa je imenovano namesništvo koje su sačinjavali knez Pavle, dr Radenko Stanković i Ivo Perović. Pučom od 27. marta 1941. godine preuzeo je kraljevsku vlast, a posle napada Nemačke, prebegao je s jugoslovenskom vladom u London. Na zasedanju AVNOJ-a 29. i 30.11.1943. zabranjen mu je povratak u zemlju.

1970. - Kandidat Fronta narodnog jedinstva Salvador Aljende postao je predsednik Čilea, kao prvi marksista u zapadnoj hemisferi izabran na slobodnim izborima. Ubijen je 1973. u državnom udaru generala Augusta Pinočea.

1973. - Rođen je Ljubomir Vranješ, švedski rukometni reprezentativac i trener.

1975. - U Bangladešu grupa oficira oborila predsednika Kandakara Muštaka Ahmeda, koji je i sam prigrabio vlast državnim udarom tri mjeseca pre toga, ali je već 7. novembra izvršen još jedan državni udar i vlast je preuzeo Ziaur Rahman.

1977. - Umro je Velibor Gligorić, srpski književni i pozorišni kritičar i istoričar književnosti.

1981. - Posle sedam meseci irski nacionalisti u zatvoru Mejz u Belfastu obustavili protestni štrajk glađu protiv britanskih vlasti, tokom kog je umrlo 10 štrajkača.

1981. - Rođen je Zlatan Ibrahimović, bosanski fudbaler u Švedskoj.

1986. - Žoakim Šisano izabran za predsednika Mozambika poslije smrti, u avionskoj nesreći, Samore Mašela.

1989. - U okružnom sudu u Prištini počelo suđenje Azemu Vlasiju i trinaestorici kosovskih Albanaca optuženih za kontrarevolucionarno delovanje i organizovanje štrajka albanskih rudara u rudniku 'Stari trg'.

1990. - Ujedinjenje Nemačke nakon pada Berlinskog zida.

1991. - Nakon isteka tromesečnog moratorija na proglašenje nezavisnosti, sklopljenog uz posredovanje predstavnika Evropske zajednice na Brionima u julu 1991. godine, JNA proglašava delomičnu mobilizaciju.

 1991. - Hrvatske paravojne formacije proterale su stanovništvo i razorile 18 srpskih sela na području zapadne Slavonije.

 1992. - Kandidat Demokratske stranke Bil Klinton je na izborima za predsednika SAD pobedio republikanca Džordža Buša, dotadašnjeg šefa države.

1995. - Predsednik bivše jugoslovenske republike Makedonije Kiro Gligorov povređen u atentatu eksplozijom automobila-bombe u centru Skoplja, a njegov vozač i jedan slučajni prolaznik poginuli.

1996. - Umro je bivši samoproglašeni car Centralne Afričke Republike Žan Bedel Bokasa. Na vlast je došao vojnim udarom 1966, proglasio se 1972. doživotnim predsednikom, a 1976. carem. Oborio ga je 1979. bivši predsednik Dako i vratio zemlji status republike.

1997. - Japanski voz na magnetnim jastucima brzinom od 451 kilometar na čas oborio svetski rekord na eksperimentalnoj železničkoj deonici zapadno od Tokija.

1998. - Umro je američki animator Bob Kejn, autor Betmena.

1998. - Papa Ivan Pavle II. pohodio je Hrvatsku po drugi put i proglasio kardinala Alojzija Stepinca blaženim u Mariji Bistrici.

1999. - Osnovana grobarska navijačka grupa Južni Front.

1999. - U atentatu na Ibarskoj magistrali kod Lazarevca poginula četiri člana Srpskog pokreta obnove, tada jedne od najjačih opozicionih političkih stranaka u Srbiji. Predsednik stranke Vuk Drašković koji je tom prilikom lakše povređen, optužio je tadašnju vlast za ubistva i atentat na njega.

1999. - Prvi put posle Drugog svetskog rata na parlamentarnim izborima u Austriji nacionalistička Slobodarska partija Jerga Hajdera osvojila drugo mesto po broju poslanika u Parlamentu i dobila mogućnost da učestvuje u formiranju Vlade.

1999. - Umro je Akio Morita, japanski biznismen, tvorac Sonija.

2001. - Senat SAD odobrio sporazum o trgovinskoj saradnji s Vijetnamom, koji je Vijetnamu obezbedio normalan trgovinski status i odnose sa SAD.

2002. - Na parlamentarnim izborima u Turskoj pobedila je Turska Partija pravde i razvoja, ali je njenom lideru Tajipu Erdoganu zabranjeno da preuzme premijerski položaj jer je ranije osuđen zbog islamističkih pobuna.

2005. - Umrla je En Burda osnivač izdavačke kuće 'Burda-Moden' i jedna od najuspešnijih poslovnih žena u Nemačkoj.

2009. - Umro je španski pisac, sociolog i esejista Fransisko Ajala dobitnik svih španskih nagrada za književnost.

2010. - Umro je američki kompozitor Džeri Bok autor brodvejskih hitova među kojima je čuveni mjuzikl 'Violinista na krovu' i 'Fjorelo' za koje je zajedno sa tekstopiscem Šeldonom Harnikom osvojio nagradu Toni. Među njegovim poznatim mjuziklima su: 'Gospodin Divni' i 'Ona me voli'.

2010. - Održani šesti Opšti izbori Bosni i Hercegovini.

2010. - Patrijarh srpski Irinej ustoličen u Pećkoj patrijaršiji.

2013. - Na Kosovu su održani lokalni izbori, građani su birali odbornike i gradonačelnike u 39 opština.

2014. – Preminuo je Miljenko Dereta, filmski i tv reditelj, osnivač i dugogodišnji direktor nevladine organizacije Građanske inicijative.

2015. - U svetu se svakih 10 minuta rodi dete bez državljanstva, a taj problem je dodatno pogoršan sukobom u Siriji koji je doveo do najteže migrantske krize u Evropi od 1945. godine, saopštile su Ujedinjene nacije koje imaju plan da do 2024. godine ukinu status apatrida.

2016. - Umrla je Ljupka Dimitrovska, hrvatsko-makedonska pevačica zabavne muzike i šlagera na prostorima bivše Jugoslavije, tijekom 1970-ih i ranih 1980-ih godina.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana