Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 01. Novembar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 01. novembra! Šta se sve nekada dešavalo prvog novembra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
79. - Prilikom velike erupcije vulkana Vezuva, antički grad Pompeja u Italiji zatrpan je vulkanskim pepelom. Od 1748. vrši se otkopavanje ovog grada, osnovanog još u VI veku pre nove ere.

755. - Desio se veliki zemljotres u Lisabonu, u Portugaliji.

1500. - Rođen je italijanski vajar i zlatar Benvenuto Čelini. Njegova autobiografija 'Život Benvenuta Čelinija, pisan vlastitom rukom' značajan je dokument za kulturnu istoriju renesanse. Napisao je i 'Traktat o vajarstvu'. Radio je skulpture i reljefe velikog formata, poput 'Perseja sa glavom meduze', 'Kozima Medičija', 'Nimfe iz Fontenbloa'.

1501. - Portugalski moreplovci otkili zaliv Svih Svetih u Brazilu.

1509. - Javnosti predstavljene slike na plafonu Sikstinske kapele koje je naslikao Mikelanđelo.

1512. - Prvi put su otvorene za javnost i predstavljene prostorije Sikstinske kapele u Vatikanu koju je oslikao Mikelanđelo freskama 'Stvaranje sveta' i 'Strašni sud'.

1604. - Prvi put je predstavljena Šekspirova tragedija 'Otelo'.

1688. - Vilijam Oranski je isplovio drug put iz Helevutslojsa da bio preoteo krune Engleske, Škotske i Irske od kralja Džejmsa II tokom Slavne revolucije.

1755. - Katastrofalni potres i tsunami razorili su grad Lisabon i odneli oko 60.000-90.000 žrtava.

1755. - Britanski parlament je usvojio Zakon o taksenim markama iz 1765. za Trinaest kolonija kako bi ih naterao da pomognu u plaćanju britanskih vojnih operacija u Severnoj Americi.

1757. - Rođen je italijanski vajar Antonio Kanova, najveći majstor italijanskog klasicizma, koji je uticao na celokupno evropsko vajarstvo. Dela su mu: 'Amor i Psiha', 'Paolina Borgeze kao Venera', 'Persej', 'Tri Gracije', spomenici papama Klementu XII i Klementu XIV, Napoleonova bista ...

1842. - Rođen je srpski istoričar, filolog i državnik, Stojan Novaković, član Srpske kraljevske akademije, jedan od osnivača Napredne stranke, koji je kao ministar prosvete reorganizovao osnovne i srednje škole u Srbiji. U vreme Aneksione krize 1909. obrazovao je vladu svih stranaka. Posle Prvog balkanskog rata, zaključio je, kao šef srpske delegacije u Londonu, mir s Turskom. Objavio je gramatiku srpskog jezika, prvu 'Istoriju srpske književnosti' i 'Srpsku bibliografiju' knjiga 18. i 19. veka. Delima 'Vaskrs države srpske', 'Srbi i Turci XIV i XV veka' i 'Balkanska pitanja' postavio je osnove srpske istoriografije.

1867. - U Beogradu su Laza Lazarević, Ljubomir Kovačević, Kosta Hristić i druge istaknute ličnosti srpske kulture osnovale družinu visokoškolske omladine Srbije 'Pobratimstvo', koja se bavila naukom i književnošću, a 1881. pokrenula i časopis.

1875. - Johan Palisa iz Mornaričke zvezdarnice u Puli otkrio asteroid 151 Abundantia.

1883. - Rođen je srpski političar, matematičar i filozof Sima Marković, profesor Beogradskog univerziteta i vođa tzv. desne frakcije u Komunističkoj partiji Jugoslavije. Doktorirao je matematiku 1913. kod Mihaila Petrovića (Mika Alas). Od 1926. do 1928. bio je generalni sekretar KPJ, iz koje je isključen 1929, a ponovo primljen 1935. Likvidiran je u SSSR-u 1937. u staljinističkim čistkama.

1886. - U Beogradu osnovana Srpska kraljevska akademija, kasnije Srpska akademija nauka i umetnosti. Prvi predsednik bio Josif Pančić. Prve edicije koje je izdavala bile su Glas i Spomenik, a najkrupniji poduhvat bio je izrada 'Rečnika srpskog književnog jezika', početa 1893. Pod njen nadzor stavljeni su Narodna biblioteka i Muzej srpskih zemalja. Imala je odseke za prirodne, filozofske, društvene nauke i za umetnost.

1892. Rođen je ruski velemajstor Aleksandar Aljehin, jedan od najvećih u istoriji šaha. Bio je svetski prvak od 1927. kada je pobedio Kubanca Kapablanku do 1935. kada je izgubio od Holanđanina Evea. Titulu svetskog prvaka ponovo je stekao pobedivši Evea u revanšu 1937. i zadržao je do smrti 1946.

1894. - Dr Roux iz Pariza pronašao je vakcinu protiv difterije, zaraznog zapaljenja sluzokože ždrela, krajnika, nosa i grkljana prouzrokovanog Leflerovim bacilom.

1894. Umro je ruski car Aleksandar III, a na presto je stupio Nikola II Romanov.

1897. - U italijanskom gradu Torinu osnovan Fudbalski Klub Juventus.

1918. - Prva srpska armija pod komandom vojvode Petra Bojovića u Prvom svetskom ratu oslobodila Beograd, prešavši 500 kilometara pod borbom za samo 45 dana, u silovitom napredovanju posle proboja Solunskog fronta.

1918. - Italijani potopili bojni brod Viribus Unitis u Puli. Bilo je više od 200 mrtvih.

1918. - Lavov proglašen glavnim gradom Zapadnoukrajinske republike.

1928. - U Turskoj, arapsko pismo zamenjeno latinicom, kao deo reformi osnivača moderne turske države Mustafe Kemala Ataturka.

1936. - U Građanskom ratu u Španiji otpočela je bitka za Madrid. 

1944. - Predsednik Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije Josip Broz Tito i predsednik izbegličke vlade Kraljevine Jugoslavije Ivan Šubašić u Beogradu potpisali sporazum o obrazovanju jedinstvene jugoslovenske vlade koja treba da pripremi izbore za Ustavotvornu skupštinu.
1944. - Sremska Mitrovica oslobođena u Drugom svetskom ratu.

1945. - Velika Britanija saopštila da je lider nacističke Nemačke Adolf Hitler najverovatnije izvršio samoubistvo u svom bunkeru u Berlinu.

1946. - Karol Vojtila postao je kaplan.

1946. - Generalna skupština Ujedinjenih nacija osnovala Međunarodni fond Ujedinjenih nacija za pomoć deci, UNICEF.

1949. - Objavljeno prvo izdanje nemačkih novina Frankfurter Allgemeine Zeitung.

1952. - SAD na Maršalskim ostrvima izvršile probu prve hidrogenske bombe. Reč je o bombi koja oslobađa ogromne količine nuklearne energije pri vrlo visokim temperaturama i pritiscima. Nastaje fuzijom jezgara najtežeg vodonika (tricijuma) koja stvara jezgra helijuma. Kao upaljač hidrogenske bombe služi atomska bomba, čije se dejstvo zasniva na fisiji jezgara urana u nekih njemu sličnih elemenata.

1954. - U Alžiru počeo ustanak protiv francuske kolonijalne vlasti, završen 1962, sticanjem nezavisnosti.

1956. - Na predlog Jugoslavije, Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila rezoluciju kojom je traženo da Velika Britanija, Francuska i Izrael odmah obustave oružane akcije, povuku se sa teritorije Egipta i omoguće otvaranje Sueckog kanala.

1963. - U vojnom udaru u Južnom Vijetnamu ubijeni predsednik Ngo Din Dijem i njegov brat Ngo Din Nu.

1964. - Privremeno je otvoren prolaz u Berlinskom zidu.

1972. - Umro je američki pisac Ezra Paund, jedan od utemeljivača pesničke imažinističke škole. U Drugom svetskom ratu bio je u službi propagande fašističke Italije, pa mu je 1945. suđeno, ali je proglašen ludim i 13 godina je proveo u ludnici. Njegovo remek-delo 'Cantos', izuzetno je teško i složeno štivo, sastavljeno od niza nezavisnih pesama koje je objavljivao do smrti. Objavio je i više kritičkih knjiga: 'Duh romantike', 'Kritički eseji', 'Kako da čitamo esej' ...

1981. - Antigva i Barbuda je dobila nezavisnost.

1985. - Potpredsednik Tanzanije Ali Hasan Mvinji, koga je za naslednika predložio Džulijus Kambaraga Njerere (24 godine proveo na čelu Tanzanije), postao je šef države.

1987. - Lider Kine Deng Sjaoping povukao se sa svih funkcija u Komunističkoj partiji.

1993. - Stupio je na snagu Ugovor o Osnivanju Evropske unije, potpisan na sastanku šefova država i vlada 1992. godine u holandskom gradiću Mastriht. Ugovorom iz Mastrihta iskaknuto je da saradnja zemalja članica pokriva celokupno područje 'spoljne politike i bezbednosti'. Ugovorom se uspostavlja monetarna unija i jedinstvena moneta. Teritorija država članica pretvorena je tim ugovorom u prostor bez granica.

1995. - U američkoj vojnoj bazi Rajt-Paterson u Dejtonu, Ohajo, počeli mirovni pregovori o Bosni i Hercegovini. Posle tri sedmice, mirovni sporazum kojim je okončan rat u toj bivšoj jugoslovenskoj republici parafirali predsednici Srbije, Hrvatske i BiH - Slobodan Milošević, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović.

1996. Umro je bivši predsednik Šri Lanke Džunijus Ričard Džajavordene. Premijer od 1977, posle uspostavljanja predsedničkog sistema 1978. postao je prvi predsednik države i na tom položaju je ostao do 1988.

1998. - Utemeljen je Europski sud za ljudska prava.

2000. - Savezna Republika Jugoslavija primljena u Ujedinjene nacije. Vlasti Jugoslavije po raspadu SFRJ i formiranja nove države SRJ, 1992, odbile da podnesu zahtev za prem u Ujedinjene nacije kao nova država, insistirajući na kontinuitetu s bivšom državom.

2000. - Skupština Crne Gore usvojila Zakon o Centralnoj banci, a marka, koja je od 2. novembra 1999. bila paralelna valuta, postala jedino sredstvo plaćanja u Crnoj Gori.

2001. - Turska, članica NATO-a, kao prva muslimanska zemlja, poslala trupe u rat protiv Avganistana.

2003. - Mađarska uvela vize za građane Srbije i Crne Gore, u skladu sa standardima Evropske unije. Mađarska postala članica Evropske unije u maju 2004.

2004. - Poljska je postala punopravna članica Evropola.

2005. Generalna skupština UN proglasila je 27. januar danom sećanja na 6 miliona Jevreja i mnoge druge žrtve nacističkog holokausta tokom II svetskog rata.

2007. - Zbog ostavke premijera Špirića, pala Vlada u Bosni i Hercegovini.

2007. Umro je Amerikanac Pol Tibets pilot i komandant aviona B-29 iz kojeg je 1945. godine bačena atomska bomba na Hirošimu, od koje je poginulo između 70.000 i 100.000 ljudi.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana
Testiranje Refleksa
Testirajte Reflekse