Ponuda Tema

Desilo Se u Ovaj Dan - 27. Decembar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 27. decembra! Šta se sve nekada dešavalo dvadeset sedmog decembra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?
1571. - Rođen je Johan Kepler, nemački astronom, matematičar i fizičar. Sa tri fundamentalna zakona o kretanju planeta dokazao je Kopernikovu hipotezu o heliocentričnom sistemu.

1822. - Rođen je Luj Paster, francuski biolog i fiziološki hemičar, jedan od najznačajnijih naučnih radnika u medicini. Prvi je nepobitno dokazao da u našem dobu ne postoji samozačeće najnižih živih bića kao što su bakterije, gljivice... Dokazao je da bakterije izazivaju zarazne bolesti, pronašao je vakcinu protiv besnila, antraksa i crvenog vetra, uveo pasterizovanje, a zahvaljujući njegovim radovima stvorena je aseptika, to jest, tehnika dezinfekcije.

1831. - Engleski prirodnjak Čarls Darvin isplovio brodom Bigl iz Plimuta. Na obalama Južne Amerike i ostrvima u Tihom okeanu proučavao je geološke formacije, biljke i životinje. Zaključio je da su se živi organizmi postepeno menjali i zasnovao prvu naučnu teoriju o evoluciji živih bića, nazvanu, prema njegovom prezimenu, 'darvinizam'. 'Postanak vrsta' je revolucionisao biologiju i izazvao žestoke napade crkvenih krugova.

1882. - Ukazom kralja Milana Obrenovića o odobrenju Trgovinskog sporazuma i Konzularne konvencije sa SAD, uspostavljeni diplomatski odnosi Srbije i SAD.  Konvencija je štitila prava građana dveju država, što je posebno koristilo srpskim iseljenicima u SAD. Sporazum je obezbedio građanima dveju zemalja slobodan ulaz, kretanje i boravak na bilo kom delu teritorije druge zemlje i obavljanje poslova uz ličnu i imovinsku zaštitu, na isti način kao i građanima 'najpovlašćenije nacije'.

1901. - Rođena je je Marlen Ditrih, pravog imena Maria von Losch, glumica nemačkog porekla, najtipičniji primer filmskog vampa. Stekla je mesto u istoriji filma ulogom u Šternbergovom 'Plavom anđelu'. Ostali filmovi: 'Maroko', 'Šangaj-ekspres', 'Kismet'...

1904. - U Londonu je održana praizvedba kazališne predstave Petar Pan Džejmsa Matthewa Barriea.

1927. - Jedan od vođa Oktobarske revolucije i prvi šef sovjetske diplomatije Lav Trocki isključen iz Komunističke partije pošto je u političkim sukobima pobedila frakcija Josifa Staljina. Trocki potom proteran iz SSSR-a i ubijen u Meksiku 1940. po Staljinovom nalogu.

1937. - Nemačke imigracione vlasti zabranile su bez objašnjenja ulazak u Nemačku Huanu Karlosu Zabali, argentinskom maratoncu, osvajaču zlatne olimpijske medalje iz 1932.

1941. - Sporazumom o tome da bugarska fašistička armija okupira istočnu Srbiju, u Sofiji su u Drugom svetskom ratu završeni nemačko-bugarski pregovori. Bugarske okupatorske trupe su na osnovu tog sporazuma ubrzo zaposele Niški, Moravski, Kruševački i Zaječarski okrug i otpočele - kao i u Prvom svetskom ratu - teror nad srpskim civilima u ime velikobugarskog sna o 'Bugar-Moravi' u sastavu Bugarske. Srpski narod je odgovorio oružanim otporom dok okupatori nisu izbačeni iz zemlje.

1944. - Sovjetska Crvena armija u Drugom svetskom ratu završila opkoljavanje Budimpešte, koju su držale trupe nacističke Nemačke.

1945. - U Vašingtonu osnovan Međunarodni monetarni fond.

1945. - Osnovana Svetska banka.

1945. - Koreja podeljena po 38. paraleli na dve države: Severnu i Južnu.

1948. - Vlasti Mađarske uhapsile rimokatoličkog kardinala Jožefa Mindsentija zbog antikomunističkog delovanja.

1949. - Holandska kraljica Julijana potpisala dokument kojim je Indonezija dobila suverenitet posle više od tri veka nizozemske kolonijalne uprave.

1956. - Flota UN počela čišćenje Sueckog kanala koji su Egipćani onesposobili tokom Sueckog rata, potopivši u njemu veći broj brodova.

1969. - Libija, Sudan i Ujedinjena Arapska Republika, unija Egipta i Sirije, postigli dogovor o stvaranju vojnog, političkog i ekonomskog saveza.

1972. - Australija obustavila vojnu pomoć Južnom Vijetnamu i time okončala učešće u Vijetnamskom ratu.

1972 - Umro je kanadski državnik Lester Bouls Pirson, šef diplomatije (1948-1957), premijer (1963-1968) i dobitnik Nobelove nagrade za mir 1957. za napore uložene u rešavanju Suecke krize.

1972. - Belgija, kao prva zemlja NATO pakta, uspostavila diplomatske odnose sa Demokratskom Republikom Nemačkom.

1975. - Više od 400 rudara poginulo u eksploziji u rudniku uglja u Časnali u indijskoj državi Bihar.

1978. - Novim ustavom u Španiji uvedena ustavna monarhija, a Huan Carlos I zauzima mesto Franka na čelu države.

1978 - Umro je alžirski državnik Huari Bumedijen, predsednik Alžira od juna 1965, kada je državnim udarom oborio s vlasti Ahmeda Ben Belu.

1979. - Sovjetski vojnici su zauzeli Tadžbegovu palatu izvan Kabula i ubili avganistanskog predsednika Hafizulu Amina i eliminisali njegovu elitnu gardu.
1981. - Hokejaš Vejn Gretski ušao je u istoriju NHL lige kao igrač koji je najbrže postigao svoj stoti gol na samo 38 odigranih utakmica.

1985. - U istovremenim napadima palestinskih terorista na putnike ispred šaltera izraelske avikompanije 'El Al' na aerodromima u Rimu i Beču ubijeno 16 ljudi, među njima i jedan napadač, a povređeno više od 100.

1989. - Egipat i Sirija posle 12 godina prekida obnovili pune diplomatske odnose.

1995. - Francuska izvršila petu u seriji nuklearnih proba u Južnom Pacifiku, što je izazvalo osude širom sveta.

1995. - Izraelski vojnici napustili Ramalu, okončavši time povlačenje iz svih šest gradova na Zapadnoj obali, koje su predati na upravu Palestincima na osnovu sporazuma Izraela i PLO.

1996. - U Ruandi počelo prvo suđenje za genocid učesnicima masakra nad 800.000 pripadnika plemena Tutsi 1994.

1996. - Bivši premijer Španije Felipe Gonsales saopštio da je Komisija OEBS-a utvrdila da je koalicija 'Zajedno' pobedila na lokalnim izborima u 13 gradova u Srbiji i u devet beogradskih opština. Potesti građana u Srbiji, koji su tražili priznavanje izbornih rezultata, nastavljeni uprkos intervenciji policije.

1998. - Na severu Kosova, posle kratkotrajnog primirja, obnovljeni sukobi srpskih snaga bezbednosti i kosovskih Albanaca.

1998. - Irak saopštio da ne priznaje zone zabranjenog leta koje je posle Zalivskog rata 1991. Zapad uspostavio iznad severa i juga te zemlje i počeo seriju sukoba s američkim snagama.

2000. - Većina Rusa za ličnost veka izabrala vođu Oktobarske revolucije Vladimira Iljiča Lenjina.

2000. - Kina i Kuba u Havani potpisale protokol o jačanju vojne saradnje.

2001. - Na opštim izborima u Zambiji, trećim opštim izborima u toj zemlji od sticanja nezavisnosti, glasači satima čekali da glasaju.

2002. - U bombaškom napadu čečenskih pobunjenika, bombaša samoubica, na zgradu lokalnih vlasti u Groznom, poginulo je 63, a povređeno 178 osoba, a od siline detonacije srušena je kompletna zgrada.

2004. - Umrla je Suzan Zontag radikalna američka književnica i kritičarka.

2006. - Umro je francuski tekstopisac Pjer Delanoe, koji je pisao za desetine francuskih pevača od Edit Pjaf i Šarla Aznavura do  
rokera Džonija Halideja.

2007. - U samoubilačkom napadu u predgrađu Islamabada ubijena je bivša pakistanska premijerka i liderka opozicije Benazir Buto, nakon predizbornog mitinga u gradu Ravalpindi. U napadu je poginulo 20 ljudi, a u neredima koji su usledili ubijeno je više desetina osoba.

2008. - Izraelski ratni avioni i helikopteri napali pojas Gaze, a lider islamističkog pokreta Hamas Haled Mešal pozvao je na novi ustanak - intifadu, protiv Izraela. Izraelska ofanziva je trajala tri nedelje, do 18. januara 2009. i u njoj je poginulo 1.450 Palestinaca i 13 Izraelaca.

2009. - U Hrvatskoj održani predsednički izbori, na kojima ni jedan od 12 kandidata nije osvojio više od 50 odsto glasova izašlih na birališta. U drugom krugu izbora održanom 10. januara predsednički kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) Ivo Josipović pobedio je nezavisnog kandidata i bivšeg SDP-ovaca Milana Bandića.

2014. - Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko smenio je premijera, dva ministra i druge visoke zvaničnike, zbog ekonomske krize izazvane kolapsom ruske rublje. Iako je beloruska rublja nezavisna od ruske valute, jake privredne veza sa Rusijom čine Belorusiju osetljivom na sva kretanja ruske privrede pogođene sankcijama Zapada i pojeftinjenjem nafte u svetu.

2015. - Objavljeno da je film 'Ratovi zvezda - Buđenje sile' dostigao za 12 dana od premijere zaradu od milijardu dolara, što predstavlja rekord u istoriji kinematografije.

   RSS FEED-OVI ZA VAŠ SAJT NAJBOLJA WEB SKOLA NAJBOLJI SAJT SA BESPLATNIM SLIKAMA