Ponuda Tema

Desilo Se u Ovaj Dan - 25. Decembar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 25. decembra! Šta se sve nekada dešavalo dvadeset petog decembra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?
1. - Po gregorijanskom kalendaru, u Betlehemu je rođen Isus Hrist.

350. - Rimski car Konstancije II u Naisu (današnji Niš) naterao uzurpatora Vetraniona da se odrekne carskog položaja i zatim ga konfinirao na imanje u Prusu u Maloj Aziji.

800. - Papa Lav III u Rimu krunisao franačkog vladara Karla Velikog za svetog rimskog cara, što će biti titula nemačkih i austrijskih monarha do vremena Napoleona I.

1000. - Krunisan prvi mađarski hrišćanski kralj Stefan.

1066. - U Vestminsterskoj katedrali u Londonu normanski vojvoda Vilijam I, osvajač krunisan za kralja Engleske pošto je kod Hejstingsa potukao vojsku Harolda II, poslednjeg saksonskog kralja. Od 1070, kada je Vilijam osvojio celu zemlju, Normani počeli da se stapaju s pokorenim Anglosasima u englesku naciju.

1348. - U Splitu izbila velika epidemija kuge koja je kako opisuje splitski kroničar Kutej 'mahom ubijala muškarce i žene, stare i malene'.

1642. - Rođen je Isak Njutn, engleski matematičar, fizičar i astronom, osnivač moderne fizike. Njegova teorija gravitacije iz 1666. godine smatra se jednim od najvećih dostignuća ljudskog uma. Značajna su i njegova otkrića na području matematike, optike, mehanike i astronomije. Epohalnim delom smatra se njegov rad pod naslovom 'Matematički principi filozofije prirode' iz 1687. godine.

1688. - U Francusku pobegao Džejms Drugi, poslednji engleski kralj iz dinastije Stjuart, zbačen zbog apsolutističke politike i naturanja rimokatoličke vere.

1721. - Rođen je engleski pisac Vilijam Kolins, jedan od najznačajnijih engleskih lirskih pesnika XVIII veka. Upadljivo je ispoljavao romantičarsko interesovanje za tajanstveno, legendarno i fantastično i izvesno demokratsko osećanje. Dela su mu: ode 'Veče', 'Škotske praznoverice', 'Sloboda'.

1741. - Švedski fizičar Anders Celzijus objavio skalu od 100 stepeni za merenje temperature.

1745. - U Drezdenu potpisan mirovni ugovor kojim je okončan Šleski rat Austrije i Prusije.

1776. - General Džordž Vašington prebacio snage kojima je komandovao preko reke Delaver u Nju Džersiju i izveo iznenadni napad na nemačke plaćenike koji su se u američkom ratu za nezavisnost borili za račun Britanaca.

1816. - Rođena je Marija Trandafil, srpska dobrotvorka, podigla je zgradu za sirotište u kojoj se danas nalazi sedište Matice srpske.

1818. - U Austriji prvi put izvedena numera 'Tiha noć'.

1830. - Premijerno je izvedena 'Fantastična simfonija' Hektora Berlioza.

1834. - Atina je proglašena prestonicom novostvorene Helenske Kraljevine.

1868. - Zbog finansijskih teškoća, u Beogradu je prestao da izlazi časopis 'Vila' koji je 1865. pokrenuo srpski istoričar i državnik Stojan Novaković.

1870. - Rođena je je nemačka revolucionarka Roza Luksemburg, vođa levice u poljskom i nemačkom radničkom pokretu, jedan od osnivača Komunističke partije Nemačke 1918, predstavnik levog krila Druge internacionale. Hapšena i zatvarana, ubijena je zajedno sa Karlom Libknehtom posle poraza nemačkih radnika u januarskoj pobuni 1919.

1876. - Rođen je Mohamed Ali Džina, pakistanski državnik, osnivač i prvi predsednik Pakistana. Sa Gandijem i Nehruom borio se za nezavisnost indijskog potkontinenta od Velike Britanije. Kasnije se s njima sukobio, tražeći posebnu muslimansku državu.

1899. - Rođen je američki filmski glumac Hemfri Deforest Bogart, dobitnik nagrade 'Oskar' 1951. za film 'Afrička kraljica'. Kao jednu od najvećih glumačkih ličnosti u istoriji filma potvrdio ga je tek posmrtni mit posle 1957. Ostali filmovi: 'Kazablanka', 'Malteški soko', 'Duboki san', 'Blago Sijera Madre', 'Rt Largo', 'Imati i nemati', 'Pobuna na Kejnu', 'Bosonoga kontesa', 'Časovi očaja', 'Težak pad'.

1914. - U Prvom svetskom ratu na Zapadnom frontu stupilo na snagu nezvanično 'božićno primirje' kada su britanski i nemački vojnici obustavili paljbu, izašli iz rovova i sreli se na 'ničijoj zemlji'.

1917. - Prva drama koja je osvojila Pulicerovu nagradu, 'Zašto Meri?', je premijerno izvedena u Njujorku.

1918. - Rođen je Anvar el-Sadat, egipatski državnik, predsednik Egipta od oktobra 1970. do oktobra 1981, kad su ga na vojnoj paradi u Kairu ubili protivnici sklapanja mira sa Izraelom. Jedan od protagonista trojnog sporazuma SAD - Izrael - Egipat u Kejmp Dejvidu 1977. i dobitnik Nobelove nagrade za mir 1978., koju je podelio s premijerom Izraela Menahem Beginom
1924. - Rođen je Rod Serling, američki televizijski autor, kreator serijala 'Zona sumraka'.

1926. - Japanski regent, princ Hirohito, nasledio presto Japana posle smrti oca cara Jošihita. Hirohito umro 1989.

1932. - Britanski kralj Džordž V uputio prvi put božićnu poruku naciji preko radio talasa.

1932. - Potres u Gansuu u Kini ubija oko 70.000 ljudi.

1938 - Umro je češki pisac Karel Čapek, poznat po utopističkim romanima 'Fabrika apsolutnog' i 'Krakatit' u kojima je predočio apsurdnost tehničke civilizacije. U delu 'Razgovori s T.G. Masarikom' izneo je filozofske i političke poglede čuvenog češkog političara i filozofa.

1941. - Japanska armija u Drugom svetskom ratu okupirala Hongkong posle 17 dana opsade.

1942. - Nemci u Beogradu streljali srpskog kompozitora, dirigenta i muzikologa Vojislava Vučkovića, profesora muzičke škole 'Stanković' i dirigenta Beogradske filharmonije, saradnika mnogih listova i časopisa, jednog od pokretača i glavnih urednika 'Nedeljnih informativnih novina'. Završio je konzervatorijum u Pragu, gde je doktorirao muzikologiju. U Drugom svetskom ratu se uključio u Narodnooslobodilački pokret i u ilegali nastavio da komponuje, stvorivši najznačajnije delo 'Herojski oratorijum'. Komponovao je i simfonijske poeme 'Ozareni put' i 'Burevesnik' i balet 'Čovek koji je ukrao sunce'.

1943. - Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije poslalo je u Drugom svetskom ratu premijeru Vinstonu Čerčilu telegram u kojem se kaže - 'Naša politika mora da se osloni na činjenicu - partizani će zavladati u Jugoslaviji. Oni su za nas u vojnom pogledu od velike vrednosti i moramo im pružiti punu podršku. Vojni razlozi važniji su od političkih. U najvećoj meri se može sumnjati u tačnost shvatanja da monarhiju i dalje treba smatrati elementom jedinstva u Jugoslaviji'.

1963. - Kompanija Dizni je realizovala 'Mač u kamenu'.

1971. - U toku požara u jednom hotelu u prestonici Južne Koreje - Seulu život izgubilo 139 ljudi.

1973. - Najveći dnevni tiraž novina 'Politika“.

1974. - Ciklon gotovo uništio australijski grad Darwin.

1977 - Umro je engleski filmski glumac, scenarista, režiser i producent Čarli Čaplin, jedan od pionira kinematografije i najvećih umetnika u istoriji filma. Svetsku slavu stekao je u SAD ulogom sentimentalnog klovna-lutalice u komedijama nemog filma. Dobitnik je Oskara za životno delo 1972. ('Moderna vremena', 'Svetlosti velegrada', 'Veliki diktator').

1979. - Sovjetske trupe ušle u Afganistan, u prvoj vojnoj intervenciji SSSR van Varšavskog pakta, da bi podržale vladu Babraka Karmala. U ratu, iz kojeg se povukao posle 10 godina, SSSR izgubio 27.000 vojnika.

1983. - Umro je katalonski slikar i vajar Huan Miro, jedan od najvećih nadrealističkih umetnika. Studirao je u rodnoj Barseloni, a od 1919. je živio u Parizu. Kratko je stvarao pod uticajem kubizma, ali je od 1924. izgradio neponovljiv lični stil, zasnovan na krajnje spontanom registrovanju formi i znakova koji evociraju podsvesne predstave primarnih i elementarnih vitalnih stanja.

1989. - Nakon krvave revolucije, pogubljen rumunski diktator Nikolae Čaušesku.

1990. - Tim Berners-Lee izvršio prvu uspešnu komunikaciju računara preko interneta.

1990. - Održana je premijera trećeg nastavka kultnog filma 'Kum'.

1991. - Mihail Gorbačov podneo ostavku na mesto predsednika SSSR-a i predao dužnost Borisu Jeljcinu.

1995. - Umro je američki filmski glumac, pevač i zabavljač Din Martin, koji je početnu slavu stekao u tandemu s komičarem Džerijem Luisom, s kojim je snimio 18 filmova. Igrao je i u mnogim vestern i kriminalističkim filmovima. Filmovi: 'Artisti i modeli', 'Holivud ili propast', 'Rio Bravo', 'Četvoro za Teksas'.

■ 1995. - U poplavama na istoku Južne Afrike život izgubilo najmanje 124 ljudi.

1997. - Na Kubi, prvi put posle tri decenije, javno proslavljen Božić. Predsednik Fidel Kastro proglasio taj dan praznikom u čast pape, koji je u januaru 1998. posetio Kubu.

2000. - U požaru u jednoj diskoteci u kineskom gradu Liojangu život izgubilo 311 ljudi.

2001. - Više od 540 ljudi poginulo u sukobima pobunjenika i vojske Burundija prilikom zauzimanja pobunjeničkog utočišta u šumi Tenga u blizini prestonice Budžumbure.

2003. - U atentatu na pakistanskog predsednika Perveza Mušarafa u Ravalpindiju najmanje 14 prolaznika poginulo, a 46 povređeno.

2003. - Europska sonda Beagle 2 izgubljena je prilikom sletanja na Mars.

2003. - U avionskoj nesreći na aerodromu u Beninu poginulo 138 putnika, a 22 osobe su preživele.

2004. - NASA-ina sonda Huygens uspešno je sletela na Saturnov mesec Titan.

2005. - Umrla je švedska operska pevačica Birgit Nilson, najveći vagnerijanski sopran posle Drugog svetskog rata. Slavu u Americi stekla je 1959. u njujorškoj Metropoliten operi pevajući Izoldu u Vagnerovom 'Tristanu i Izoldi'.

2006. - Umro je legendarni 'kralj soula' Džejms Braun koji je 1992. dobio Gremi nagradu za životno delo. Njegov ples na sceni bio je uzor mnogim zvezdama poput Mika Džegera i Majkla Džeksona. Poznati hitovi su mu 'Out of Singht', 'Sex Machine', 'I Got You', “I Feel Good” i 'Say It Out Loud - I'm Black and I'm Proud'.

2008. – Umrla je Earta Kit američka glumica i jazz pevačica iz Južne Karoline koja je bila poznata po svom 'mačijem glasu' i vanvremenskoj numeri 'Santa baby', a ostaće upamćena i po provokativnoj ulozi žene mačke u TV seriji 'Betmen' sredinom šezdesetih godina prošlog veka.

2011. - Najmanje 38 ljudi – haićanskih migranata je poginulo kada je nadomak istočne obale Kube potonuo brod kojim su plovili. Snage civilne Odbrane Kube izvukle su iz vode 87 preživelih uključujući četvoro dece.
   RSS FEED-OVI ZA VAŠ SAJT NAJBOLJA WEB SKOLA NAJBOLJI SAJT SA BESPLATNIM SLIKAMA