Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 24. Decembar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 24. decembra! Šta se sve nekada dešavalo dvadeset četvrtog decembra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
1167. - Rođen je engleski kralj Džon, mlađi sin Henrija Drugog, poznat kao Džon Bez Zemlje. Tokom vladavine od 1199, kad je na prestolu nasledio brata Ričarda Prvog, obnovio je rat sa francuskim kraljem Filipom Drugim Avgustom, koji mu je preoteo nekoliko velikih poseda, uključjući Normandiju 1205.

1491. - Rođen je španski sveštenik Injasio de Lojola, osnivač 'Družbe Isusove' (jezuiti) 1534. Nakon što ga je Inkvizicija oslobodila optužbi da je jeretik, dobio je 1540. od pape Pavla III potvrdu novog rimokatoličkog reda i izabran za prvog starešinu (generala). Izradio je ustav jezuita i priručnik 'Duhovne vežbe za vladavinu nad samim sobom'.

1524. - Umro je portugalski moreplovac Vasko da Gama koji je 1498. pronašao pomorski put u Indiju ploveći oko Afrike. Prilikom drugog putovanja u Indiju 1502. uspostavio je portugalsku kolonijalnu vlast, a tokom trećeg umro je u Indiji.

1777. - Engleski moreplovac Džejms Kuk otkrio ostrvo Kiritimati u središnjem Pacifiku.

1798. - Rođen je poljski pisac Adam Mickjevič, najizrazitiji predstavnik poljskog romantizma. Njegov idilični ep 'Gospodin Tadija' u kojem je dao viziju stare Poljske u nestajanju, smatra se najvećim delom poljskog romantizma.

1814. - SAD i Velika Britanija potpisale mir u Gentu u Belgiji, okončavši rat počet 1812.

1818. - Rođen je engleski fizičar Džejms Preskot Džul. Odredio je toplotni ekvivalent električne struje (1843) i mehanički ekvivalent topline (1850) i time dao jedan od dokaza zakona o očuvanju energije. Po njemu je merna jedinica za energiju, rad i količinu toplote nazvana 'džul' - J.

1822. - Rođen je engleski pisac i književni kritičar Metju Arnold, značajan estetičar, profesor poezije u Oksfordu, koji je s gledišta klasične književnosti žestoko osporavao varvarstvo, filistarstvo i provincijalizam engleske literature XIX veka. Dela su: zbirke pesama 'Pesme', 'Nove pesme', eseji 'Kultura i anarhija', 'Književnost i dogma', 'Kritički eseji'.

1838. - Pod pritiskom Rusije i političkih protivnika u Srbiji knez Miloš Obrenović prihvatio 'Turski ustav' kojim je ograničena apsolutna kneževa vlast.

1845. - Rođen je Georg I od Grčke, kralj Grčke 1863-1913.

1863. - Rođen je srpski državnik Ljuba Davidović, jedan od prvaka Radikalne stranke Srbije. Završio je Filozofski fakultet u Beogradu i bio dobrovoljac u srpsko-bugarskom ratu 1885, a 1901. je s Jašom Prodanovićem osnovao Samostalnu radikalnu stranku, za čijeg predsednika je izabran 1912. Ministar prosvete prvi put je postao 1904, a na tom položaju bio je i od 1914. do 1917. u vladi Nikole Pašića i treći put 1918. Jedan je od tvoraca Krfske deklaracije. Posle stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1919, postao je predsednik novostvorene Demokratske stranke, iste godine premijer, a vladu je drugi put sastavio 1924.

1863 - U Kalkuti je umro engleski pisac Vilijam Mejkpis Tekeri, jedan od najznačajnijih satiričara XIX veka, poznat po romanu 'Vašar taštine'. Ostala dela su mu: 'Henri Ezmond', 'Istorija Pendenisa', 'Njukamovi', 'Virdžinijanci', satira 'Knjiga o snobovima', 'Engleski humoristi osamnaestog veka', 'Četiri Džordža' ...

1865. - U mestu Pulaski u američkoj državi Tenesi osnovana rasistička organizacija belaca 'Kju kluks klan'.

1871. - Premijera Verdijeve opere 'Aida' održana u Kairu, mestu gde se i odigrava radnja drame.

1883. - Rođen je srpski slikar Stojan Aralica, član Srpske akademije nauka i umetnosti, majstor s izrazitim osećanjem za boju. Posle studija u Minhenu, Rimu i Parizu, proputovao je Španiju, severnu Afriku i Italiju i dugo je živeo u Parizu, a od 1948. u Beogradu. Najčešće je slikao predele i mrtvu prirodu, u početku pod uticajem minhenske škole i pariske škole Andre Lota, da bi potom stil izgradio na iskustvima postimpresionista, stvarajući slike koje odlikuje naglašeno osećanje za boju i prozračna atmosfera. U poslednjoj fazi stvaralaštva približio se lirskoj apstrakciji.

1889. - Daniel Stover i William Hance patentirali su bicikl sa pedal-kočnicama.

1914. - Nemački avion bacio jednu bombu na Dover, u Prvom svetskom ratu, što je bio prvi napad iz vazduha u istoriji Velike Britanije.

1914.- Počelo je Božićno primije u Prvom svetskom ratu.

1920. - Poslednji javni nastup italijanskog operskog pevača Enrika Karuza.

1922. - Rođena je američka filmska glumica Lusi Džonson, poznata kao Ava Gardner, koja je nesvakidašnjom pojavom izmenila tip filmske ljepotice i ostvarila niz uloga tajanstvenih i inteligentnih žena. Filmovi: 'Ploveće pozorište', 'Snegovi Kilimandžara', 'Sunce se ponovo rađa', 'Usamljena zvezda', 'Naga Maja', 'Noć iguane', 'Pedeset pet dana u Pekingu', 'Sudija za vešanje'.
1924. - Albanija postala republika.

1942. - Ubijen francuski admiral Žan Luj Gzavije Fransoa - Darlan, komandant severnoafričkih snaga kvislinškog režima Anrija Filipa Petena. Suprotno Petenovoj naredbi, tokom iskrcavanja angloameričkih trupa u severnoj Africi u Drugom svetskom ratu olakšao im je napredovanje, naredivši prekid vatre. 'Slobodni Francuzi' su ga ipak i dalje smatrali izdajnikom i jedan pristalica generala Šarla de Gola je u Alžiru izvršio atentat na njega.

1942. - Na nemačkom eksperimentalnom poligonu u mestu Peneminde izvršena uspešna proba nove rakete 'zemlja-zemlja' 'FZG76', kasnije poznate kao 'Fau 1'.

1943. - Američki general Dvajt Ajzenhauer u Drugom svetskom ratu imenovan za komandanta Vrhovnog štaba savezničkih ekspedicionih snaga za invaziju na okupiranu Francusku.

1944. - U Novom Sadu izašao prvi broj dnevnog lista na mađarskom jeziku 'Sabad Vajdašag', koji je u septembru 1945. promenio naziv u 'Mađar so'.

1951. - Osniva se Libija od prijašnjih italijanskih kolonija Cyrenaika, Tripolitania i Fezzan i dobiva nezavisnost od Italije posredstvom Ujedinjenih nacija.

1954. - Laos se osamostalio.

1979. - Lansirana prva europska svemirska raketa 'Ariane'.

1982. - Umro je francuski pisac Luj Aragon, jedan od osnivača nadrealističkog pokreta. Od 1930, posle kongresa revolucionarnih pisaca u Harkovu, priklanja se socrealizmu i objavljuje 'Traktat za socijalistički realizam'. U Drugom svetskom ratu, uz Elijara, najistaknutiji je pesnik Pokreta otpora.

1989. - Svrgnuti premijer Paname, general Manuel Noriega, sklonio se pred američkim okupacionim trupama u diplomatsko predstavništvo Vatikana u Panama Sitiju i zatražio politički azil.

1991. - Mihail Gorbačov predao Borisu Jeljcinu komandu nad sovjetskim nuklearnim oružjem.

1992. - Predsednik SAD Džordž Buš amnestirao bivšeg ministra odbrane Kaspara
Vajbergera i još pet funkcionera umešanih u skandal 'Irangejt'.

1993. - Albanija i Makedonija uspostavile diplomatske odnose na nivou ambasada.

1994. - Islamski teroristi prilikom otmice francuskog putničkog aviona u Alžiru ubili dve osobe i uzeli za taoce njih 239.

1995. - Na parlamentarnim izborima u Turskoj najviše glasova osvojila islamistička Partija prosperiteta, što je bila prva izborna pobeda islamista u 72-godišnjoj istoriji sekularne Turske.

1996. - Tokom građanskog protesta u Srbiji zbog falsifikovanja rezultata lokalnih izbora jake policijske snage intervenisale u centru Beograda da bi razdvojile pristalice predsednika Srbije Slobodana Miloševića i opozicione koalicije 'Zajedno'. Pred početak mitinga iz pištolja teško ranjen Ivica Lazović, član Srpskog pokreta obnove.

1997. - Islamski fundamentalisti u dva navrata ubili 59 civila u Alžiru.

1999. - 'Mali princ', delo Antoana de Sent Egziperija proglašeno za knjigu veka u Francuskoj.
2000. - Tokom četvorodnevne pobune u zatvorima u Turskoj ubijeno je 28 ljudi.

2008. - Umro je britanski nobelovac i jedan od najpoznatijih dramskih pisaca Harold Pinter, poznat i kao oštar kritičar britanske i američke spoljne politike. Njegova najznačajnija dela su: 'Nastojnik', 'Povratak', 'Ničija zemlja', 'Stara vremena' i 'Rođen jedan'.

2009. - Umro je venecuelanski političar i državnik Rafael Kaldera, predsednik Venecuele od 1969. do 1974. godine i od 1994. do 1999. godine. Za vreme drugog mandata pomilovani su učesnici državnog udara iz 1992. godine, među kojima i Ugo Čaves, koji je postao šef države nakon Kaldere.

2009. - Rusija uspešno izvršila probno ispaljenje interkontinentalnog balističkog projektila 'RS-20V'.

2011. - Umro je Johanes Hesters, holandski glumac i pevač, omiljeni pevač Adolfa Hitlera.

2011. - U višednevnim borbama bezbednosnih snaga i pripadnika radikalne muslimanske sekte Boko Haramna severoistoku Nigerije stradala je 61 osoba.

2014. - Šinzo Abe je postao novi premijer Japana deset dana posle pobede njegove Liberalno demokratske partije (LDP) na parlamentarnim izborima.

2017. - U udaru tropske oluje 'Tembin' na Filipinima je stradalo 208 osoba, 164 osobe se vode kao nestale, dok je 40.000 stanovnika napustilo svoje domove.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana