Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 23. Decembar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 23. decembra! Šta se sve nekada dešavalo dvadeset trećeg decembra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
484. - Umro je Hunerih, kralj Vandala i Alana.

619. - Bonifacije V postaje papa.

1588. - Tokom zasedanja Skupštine staleža u dvorcu Bloa, po nalogu francuskog kralja Anrija III, ubijene su vođe katoličke Lige vojvoda od Gize, njegov brat Luj i kardinal od Gize. Kardinal Burbonski uhapšen je i do kraja života bio je u zatočeništvu.

1620. - Francuski Hugenoti objavili su rat kralju Luju XIII.

1672. - Đovani Kazini otkrio je Saturnov satelit Reju.

1732 - Rođen je engleski pronalazač i industrijalac Ričard Arkrajt, koji je usavršio i prvi u proizvodnji primenio mehaničku predilicu, što je imalo presudan uticaj na procvat pamučne industrije u Engleskoj u XIX veku.

1777. - Rođen je Aleksandar I Romanov, ruski car (1801-1825). Stupio je na presto posle dvorske zavere u kojoj je i sam učestvovao i ubistva svoga oca Pavla I. U početku se prikazivao kao liberal, ali kasnije je postao jedan od najreakcionarnijih upravljača. Inicijator je borbe protiv revolucionarnih pokreta u Evropi i osnivač Svete Alijanse. Ratovao je u savezu sa Austrijom, Pruskom i Engleskom protiv Napoleona, a zatim protiv Turske, Švedske i dr. Proširio je Rusku carevinu osvajanjem Gruzije, Finske, Besarabije i velikog dela Poljske. Umro je 1825. godine.

1790. - Rođen je Žan Fransoa Šampolion, francuski orijentalist. Rodom je iz Fižaka. Prvi je dešifrovao hijeroglife 1822. godine, sa jedne ploče sa grčkim i demotskim tekstom pronađene 1799. godine u egipatskom mestu Rešid. Utvrdio je da hijeroglifi nisu samo simboličko nego i fonetsko pismo. Osnivač je egiptologije i prvi njen predstavnik na College de France.

1804. - Rođen je francuski pisac Šarl Ogisten Sent-Bev, najistaknutiji predstavnik francuske književne kritike. Počeo je romantičarskim pesmama i romanom 'Naslada', ali se potom posvetio isključivo književnoj kritici i istoriji, koje je obnovio prodornim analizama dela i pisaca. Ostala dela: pesme 'Život, poezija i misli Žozefa Delorma', kritike 'Književni portreti', 'Por-Roajal', 'Razgovori ponedeljkom'.

1810. - Rođen je nemački egiptolog Karl Ričard Lepsijus koji se smatra osnivačem moderne arheologije. Njegove 'Egipatske hronologije' utemeljile su naučno izučavanje rane egipatske istorije.

1832. - Francuska je zauzela Antverpen i prisilila Holandiju da prizna nezavisnost Belgije.

1834. - Umro je engleski ekonomista i demograf Tomas Robert Maltus, poznat po 'zakonu stanovništva'. Prema tom zakonu, stanovništvo se uvećava geometrijskom, a proizvodnja hrane aritmetičkom progresijom.

1861. - Otomanski Imperij je prihvatio ujedinjenje Vlaške i Moldavije, Dunavskih kneževina pod njenim suverenitetom, u jednu državu pod nazivom Rumunija.

1864. - Paragvaj napada Brazil, što je bio početak rata koji je trajao do 1870.

1864. - Prvo izdanje švedskih dnevnih novina Dagens Nyheter.

1872. - Umro je francuski pisac Teofil Gotje, majstor reči i oblika, preteča parnasovaca, koji je kultivisao 'umetnost radi umetnosti'. Dela su mu: pesme 'Emalji i kameje', proza 'Gospođica de Mopen', 'Roman jedne mumije', 'Kapetan Frakas', kritike 'Istorija dramske umetnosti u proteklih 25 godina', 'Istorija romantizma'.

1876. - Rođen je Stevan Aleksić jedan od najznačajnijih srpskih slikara s početka dvadesetog veka.

1888. - Vincent van Gog odsekao je sebi komadić levog uha.

1918. - Rođen je nemački državnik Helmut Šmit, jedan od lidera Socijaldemokratske partije, koji je posle povlačenja Vilija Branta od 1974. do 1982. bio kancelar Zapadne Nemačke. Prethodno je u Brantovoj vladi od 1969. do 1972. bio ministar odbrane, a do 1974. ministar privrede i finansija.

1920. - Francuska i Velika Britanija su odobrile konvenciju kojom su utvrđene granice Sirije i Palestine.

1922. - BBC je počeo emitovanje dnevnih vesti.

1925. - Rođen je francuski političar Pjer Ežen Beregovua, šef francuske vlade od aprila 1992. do marta 1993, kad je podnio ostavku posle izbornog poraza socijalista na parlamentarnim izborima. Nekoliko sedmica kasnije se ubio, našavši se pod snažnim medijskim pritiskom zato što je navodno svojevremeno dobio povoljan stambeni kredit.

1933. - Rođen je japanski car Akihito koji je na presto stupio 1990, posle smrti oca, cara Hirohita.
1943. - Vrhovna komanda savezničkih snaga za Sredozemlje i Nacionalni komitet oslobođenja Jugoslavije postigli su u Drugom svetskom ratu sporazum o prihvatanju jugoslovenskih izbeglica i njihovom prebacivanju u severnu Afriku.

1947. - Američki fizičari Džon Bardin, Valter Braten i Vilijam Šokli otkrili su tranzistor koji je pokrenuo pravu tehnološku revoluciju.

1948. - U Tokiju su pogubljeni bivši japanski premijer Hidekija Tođo i još šestorica bivših visokih funkcionera, koje je Međunarodni vojni sud osudio na smrt zbog zločina protiv čovečnosti u Drugom svetskom ratu.

1949. - Doneto je Upustvo o osnivanju i radu radničkih saveta.

1953. - Streljan je bivši šef zloglasne sovjetske političke policije NKVD i potpredsednik sovjetske vlade Lavrentije Berija, ključna ličnost u Staljinovim 'velikim čistkama'. Osuđen je na smrt pod optužbom da je kovao zaveru s ciljem da nasledi Staljina.

1954. - Američki tim stručnjaka s Josephom Murrayem na čelu obavio je u Bostonu prvu uspešnu transplantaciju bubrega, pri kojoj je donor bio jednojajčani blizanac 23-godišnjeg mladića.

1963. - Prvi nastup grupe Beach Boys-a.

1963. - Na grčkom putničkom brodu 'Lakonija', zahvaćenom požarom posle eksplozije u severnom Atlantiku, poginulo je 128 ljudi, a 908 je spašeno pre potonuća broda 29. decembra.

1964. - Veoma snažan ciklon u Šri Lanci prouzrokovao je smrt najmanje 2.000 ljudi.

1966. - Svetska premiera Sergio Leoneovog filma Il Buono, Il Brutto, Il Cattivo - Dobar, loš, zao.

1972. - U zemljotresu koji je pogodio glavni grad Nikaragve Managvu poginulo je 7.000 ljudi.

1972. - Nakon 73 dana spašena 16-orica iz avionske nesreće u Andama, koji su se, da bi preživeli hranili ljudskim mesom.

1972. - Umro je sovjetski konstruktor aviona Andrej Nikolajevič Tupoljev koji je rukovodio izradom više od sto tipova aviona, uključujući bombardere i džinovski ANT-20 'Maksim Gorki'. Posle Drugog svetskog rata konstruisao je putničke avione, među kojima i 'TU-144', prvi supersonični avion u svetu.

1989. - SAD su ojačale svoje trupe od 24.000 vojnika u Panami sa još 2.000 da bi savladale neočekivano jak otpor pristalica bivšeg panamskog premijera generala Manuela Antonija Norijege.

1990. - Slovenija su se na plebiscitu izjasnila za izdvajanje iz SFR Jugoslavije.

1994. - Republika Srpska i bosanska vlada u Sarajevu, uz posredovanje bivšeg predsednika SAD žimija Kartera, potpisale su četvoromesečno primirje koje će stupiti na snagu 1.1.1995.

1995. - U indijskom gradu Dabali, severno od Nju Delhija, u požaru koji je izbio u svečanoj sali za vreme školske zabave život je izgubilo 538 ljudi, među kojima najveći broj dece između pet i 14 godina.

1996. - Na Jamajci četiri žene zaređene u sveštenički čin, što je bio prvi takav slučaj u 330-godišnjoj istoriji anglikanske crkve u karipskom području.

1997. - Umro je japanski glumac Toširo Mifune, koji je svetsku slavu stekao tumačenjem uloga samuraja, posebno u filmovima režisera Akire Kurosave ('Rašomon', 'Sedam samuraja', 'Legenda o Musašiju', 'Šogun', 'Krvavi presto').

2000. - Na prvim parlamentarnim izborima u Srbiji nakon odlaska sa vlasti Slobodana Miloševića početkom oktobra, ubedljivu pobedu odnela je Demokratska opozicija Srbije.

2001. - Nigerijski državni tužilac, Bola Ige, ubijen je u svojoj kući u mestu Ibadan u jugozapadnoj Nigeriji.

2003. - U Americi, u državi Vašington, otkriven je prvi slučaj smrtonosnog kravljeg ludila.

2003. - U eksploziji na nalazištu prirodnog gasa, na jugozapadu Kine, poginula je najmanje 191 osoba, a oko 16.000 ljudi je evakuisano.

2005. - Poslednji preživeli član takozvane četvoročlane bande Jao Venjuan preminuo je u Kini. On je proveo 20 godina u zatvoru zbog političkog nasilja tokom kineske Kulturne revolucije (1966-1976).

2006. - Savjet bezbednosti UN uveo sankcije Iranu na trgovinu osetljivim nuklearnim materijalima i balističkim raketama.

2007. - Umro je američki koreograf Majkl Kid idejni tvorac nekih od najslavnijih mjuzikala na Brodveju. Tokom karijere osvojio je pet nagrada Toni, a 1997. je dobio Oskara za životno delo.

2008. - U Gvineji su raspuštene vlada i njezine institucije, suspendiran je ustav, te su suspendirane sve političke i sindikalne aktivnosti nakon što je umro predsednik te države Lansana Conte.

2010. - Bivši argentinski diktator Horhe Videla osuđen je na doživotni zatvor zbog zločina tokom vladavine vojne hunte u Argentini. Za zločine tokom vojnog režima od 1976. do 1983. osuđena su i 44 bivša vojna ili policijska zvaničnika.

2013. - Umro je Mihail Kalašnjikov dizajner najpopularnije svetske puške AK-47. Automatska puška koja je dobila ime po njemu napravljena je 1947. godine i omiljeno je oružje mnogih vojski, ali i gerila i terorista.

2016. - U napadima pripadnika Islamske države kod Palmire poginulo je 27 pripadnika sirijskih snaga. Islamska država je 11. decembra ponovo zauzela Palmiru, drevni grad u centralnoj Siriji, devet meseci pošto su snage sirijske vlade uz podršku Rusije oterale džihadiste iz tog grada.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana