Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 22. Decembar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 22. decembra! Šta se sve nekada dešavalo dvadeset drugog decembra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
69. - U Rimu su cara Aula Vitelija ubile pristalice Tita Flavija Vespazijana, koji se u Egiptu bio proglasio carem.

640. - Saraceni zauzeli Aleksandriju, dve godine posle početka invazije na Egipat.

1603. - Umro je Mehmed III, sultan Osmanlijskog carstva.

1639. - Rođen je francuski pesnik i dramski pisac Žan Rasin, istaknuti predstavnik klasicizma, koji je do savršenstva doveo francusku tragediju. Od 1667. bio je dvorski istoriograf Luja XIV. Dela su mu: 'Andromaha', 'Fedra', 'Britanikus', 'Berenisa', 'Mitridat', 'Atalija' ...

1790. - Ruske trupe pod komandom Aleksandra Suvorova od Turaka preuzele grad Ismail, važnu luku u delti Dunava.

1858. - Rođen je Đakomo Pučini, italijanski kompozitor opera koje su osvojile svet: 'Manon Lesko', 'Toska', 'Madam Baterflaj', 'Devojka sa Zapada'... Najistaknutiji je predstavnik verizma u italijanskoj muzici. Komponovao je i koncertne kompozicije, ali sa mnogo manje uspeha.

1885. - Rođen je Borivoje Ž. Milojević, srpski geograf.

1870. - Pjer Žil Jansen, francuski astrofizičar, otisnuo se u vazduh u balonu kako bi dalje izučavao pomračenje Sunca. On je dve godine ranije, za vreme posmatranja Sunčevog potpunog pomračenja, prvi otkrio način za posmatranje protuberanaca i prvi ih je posmatrao oko nepomračenog Sunca.

1880. - Umrla je engleska književnica Meri En Evans poznata kao Džordž Eliot, jedan od utemeljivača engleskog psihološko-socijalnog romana. Dela su joj: 'Sajlas Marner', 'Vodenica na Flosi' ...

1882. - Tomas Edison izumeo je električne sijalice na žici kao ukras za jelku.

1894. - Francuski artiljerijski kapetan Alfred Drajfus osuđen na doživotnu robiju na osnovu lažne optužbe da je Nemcima prodavao vojne tajne i poslat u zatvor na Đavolska ostrva u Francuskoj Gijani. Pod pritiskom javnog mnjenja rehabilitovan 1906.

1902. - Banijanska upravna općina pripojena gradu Karlovcu.

1905. - U Moskvi izbila pobuna radnika, koja je brzo ugušena u krvi.

1908. - Rođen je Kosta Racin, makedonski pesnik i revolucionar.

1917. - U Brest-Litovsku u Prvom svetskom ratu počeli mirovni pregovori sila Osovine i nove ruske vlade, uspostavljene Oktobarskom revolucijom. Sile Antante nisu prihvatile poziv Rusije da učestvuju u tim pregovorima.

1940. - U saobraćajnoj nesreći poginuo američki pisac Natanijel Vest, slikar užasa ljudske sudbine. Njegovo šokantno, groteskno, gorko i satirično-komično delo nastalo je u bolnoj konfrontaciji s najbesmislenijim i najapsurdnijim vidovima američkog društva. Dela su: romani 'Gospođica usamljena srca', 'Dobar milion', 'Dan skakavca'.

1941. - Prva proleterska brigada Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije imala svoj prvi okršaj s italijanskim snagama. Od 1948. se taj datum slavio kao Dan Jugoslovenske narodne armije.

1942. - Američki bombarderi napali glavni grad Burme Rangun, koji su u Drugom svetskom ratu okupirali Japanci.

1943. - Ustaše su izvršile zločin nad srpskim stanovništvom sela Bitunja Gornja, šest kilometara od Stoca. Selo je teško postradalo od hrvatskih i muslimanskih ustaša obučenih u nemačke uniforme. Na kući u kojoj je izvršen ovaj užasni zločin SUBNOR je 1964. postavio ploču na kojoj piše da su zločin izvršile 'sluge okupatora', ne pominjući imena ni nacionalnu pripadnost žrtava. U selu više nema Srba. Narednog dana, 23. decembra isti zločinci upali su u susedno selo Zabrđe i iz čista mira zapucali na srpske čobane i stoku koju su oni čuvali. Zajedno su ginuli ljudi, konji, goveda, ovce i koze i leševi su im ostali izmešani.

1944. - Umro je američki filmski glumac Hari Lengdon, glumac dečijeg lica, jedan od najupečatljivijih likova američke burleske u doba nemog filma. Najčešće je tumačio sramežljive sanjalice, bojeći svoje likove gorkom i destruktivnom poetičnošću. Filmovi su mu: 'Siledžija', 'Dugačke pantalone', 'Troje su već gomila'.

1950. - U Zagrebu je osnovana prva izviđačka četa.

1956. - Poslednji britanski i francuski vojnici napustili egipatski lučki grad Port Said po završetku Sueckog rata.

1958. - Francuska i Egipat na dvogodišnjicu Sueckog rata potpisali trgovinski ugovor.

1962. - U NBA ligi pogođen milioniti koš.

1968. - Severna Koreja, posle 11 meseci zarobljeništva, oslobodila 82 člana posade američkog špijunskog broda 'Pueblo'.
1969. - Umro je američki filmski režiser austrijskog porekla Džozef fon Šternberg, poznat po filmu 'Plavi anđeo' u kojem je svetsku slavu stekla glumica Marlen Ditrih. Ostali filmovi: 'Maroko', 'Šangaj ekspres', 'Makao' ...

1975. - Posle dvadesetočasovne opsade sedišta OPEC u Beču, palestinski teroristi s taocima odleteli avionom, koji im je ustupila Vlada Austrije, u pravcu Bliskog Istoka.

1979. - Umro je američki filmski producent Deril Frensis Zanuk, osnivač filmske kompanije 'Tventi senčeri foks' (1933) i producent niza značajnih filmova kao što su: 'Plodovi gneva', 'Sve o Evi', 'Viva Zapata!', 'Najduži dan', 'Koreni neba', 'Mladi gospodin Linkoln'.

1980. - Počeo rat između Iraka i Irana.

1984. - Madonin singl 'Like a Virgin' dospeo je na prvo mesto top-lista i tu ostao šest nedelja.

1986. - Majk Tajson je osvojio WBC-ov naslov nakon pobede protiv Trevora Berbicka tehničkim nokautom u drugoj rundi i postao rekorder kao najmlađi boksač koji je osvojio naslove u teškoj kategoriji po verzijama WBC, WBA i IBF u sa 20 godina, 4 meseca i 22 dana starosti.

1988. - Južna Afrika, Kuba i Angola u Ujedinjenim nacijama potpisali sporazum kojim je Namibija, poslednja kolonija u Africi, dobila nezavisnost. Ta bivša nemačka kolonija od Prvog svetskog rata bila pod upravom Južne Afrike.

1989. - Umro je irski pisac Semjuel Beket, uz Joneska i Ženea najznačajniji predstavnik 'teatra apsurda'. Njegove drame, sinteza pesimizma, apsurda i nihilizma, izvršile su ogroman uticaj na razvoj modernog evropskog pozorišnog izraza. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1969.  Dela su mu: 'Čekajući Godoa', 'Kraj igre', 'Srećni dani' ...

1989. - U strahu od pobunjenog naroda, predsednik Rumunije Nikolae Čaušesku sa suprugom Elenom helikopterom pobegao iz Bukurešta, čime je okončana njegova 24-godišnja diktatorska vladavina. Bračni par uhvaćen i tri dana kasnije streljan u mestu Trgovište.

1990. - Lider sindikalnog pokreta 'Solidarnost' Leh Valensa preuzeo, posle izborne pobede, dužnost predsednika Poljske.

1992. - U Tripoliju saopšteno da je poginulo svih 158 Libijaca i stranaca prilikom pada libijskog aviona 'Boing 727'. 

1993. - Umro je srpski pisac i likovni kritičar jevrejskog porekla Oto Bihalji Merin, koji je s bratom Pavlom 1928. osnovao izdavačku kuću 'Nolit' i uređivao književno-politički časopis 'Nova literatura'. Zbog procesa Otokaru Keršovaniju, bio je prinuđen da emigrira i u Nemačkoj je uređivao časopis proleterskih pisaca 'Linkskurve'. Kao aktivni antifašista, 1933. je u Parizu osnovao Institut za borbu protiv fašizma, a 1936. je otišao u Španiju, gde se na strani republikanaca borio protiv fašističkih snaga Fransiska Franka. Likovnim i književnim studijama znatno je doprineo tumačenju i shvatanju savremenog stvaralaštva. Dela su: roman 'Doviđenja u oktobru', eseji i umetnička kritika 'Osvajanje neba'...

1993. - Južnoafrički parlament sastavljen od belaca okončao eru aparthejda, izglasavši većinom od 237 prema 45 Prelazni ustav zemlje, što je omogućilo održavanje prvih sverasnih izbora u Južnoj Africi.

1993. - Alina Fernandes Revuelta, kćerka predsednika Kube Fidela Kastra, napustila Kubu i dobila politički azil u SAD.

1994. - Premijer Italije Silvio Berluskoni, zbog optužbi za korupciju, podneo ostavku sedam meseci pošto je došao na čelo koalicione konzervativne vlade, 53. od Drugog svetskog rata.

1996. - Gerilci peruanskog levičarskog pokreta 'Tupak Amaru' oslobodili 225 taoca u japanskoj ambasadi u Limi, a zadržali 140.

2000. - Svetska zdravstvena organizacija upozorila na mogućnost širenja bolesti 'ludih krava' van Evrope. Bolest koja se smatra verovatnim uzrokom nove varijante smrtonosne Krojcfelt-Jakobove bolesti mozga kod ljudi, otkrivena 1986. u Velikoj Britaniji.

2001. - Na Univerzitetu Texas A and M u SAD-u okotila se CopyCat (CC), prva klonirana mačka.

2002. - Na neuspelim predsedničkim izborima u Crnoj Gori najviše glasova, preko 80 odsto, osvojio kandidat Demokratske partije socijalista Filip Vujanović.

■ 2002. - Umro je Dezmond Hojt bivši predsednik Gvajane, koji je na čelu države bio od 1985 do 1992. i sproveo tranziciju u zemlji.

2004. - Usvajanjem Zakona o diskriminaciji u Francuskoj je i zvanično zabranjen seksistički i anti-homoseksualni govor.

2004. - Dvojica francuskih novinara doputovala u Pariz nakon što ih je u Iraku oslobodila militantna iračka grupa, koja ih je držala u zatočeništvu četiri meseca.

2009. - Predsednik Srbije Boris Tadić predao je u Štoholmu zahtev za kandidaturu Srbije za članstvo u EU švedskom premijeru Frederiku Rejnfeltu, čija je zemlja predsedavala EU u tom šestomesečnom periodu.

2014. - Umro je Džo Koker, britanski pop i bluz pevač, poznat po dubokom, hrapavom glasu. U karijeri dugoj više od 40 godina snimio je 40 albuma, imao niz turneja širom svetau i iznedrio mnoge hitove, od kojih su najpoznatiji 'You Are So Beautiful', 'Unchain My Heart', 'Up Where We Belong', 'With A Little Help From My Friends'.

2016. - Odlaskom poslednjeg konvoja autobusa sa pobunjenicima i civilima iz Alepa, sirijska vojska je uspostavila punu kontrolu nad tim gradom, nekada najvećim i ekonomski najvažnijim u Siriji. To je ujedno i najveća pobeda sirijskih snaga nad pobunjenicima od početka rata 2011. godine U vazdušnim napadima na sirijski grad Al-Bab u kome su učestvovali turska vojska zajedno sa opozicionim borcima protiv trupa Islamske države, poginula su 24 civila.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana