Ponuda Tema

Desilo Se u Ovaj Dan - 22. Decembar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 22. decembra! Šta se sve nekada dešavalo dvadeset drugog decembra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?
69. - U Rimu su cara Aula Vitelija ubile pristalice Tita Flavija Vespazijana, koji se u Egiptu bio proglasio carem.

640. - Saraceni zauzeli Aleksandriju, dve godine posle početka invazije na Egipat.

1603. - Umro je Mehmed III, sultan Osmanlijskog carstva.

1639. - Rođen je francuski pesnik i dramski pisac Žan Rasin, istaknuti predstavnik klasicizma, koji je do savršenstva doveo francusku tragediju. Od 1667. bio je dvorski istoriograf Luja XIV. Dela su mu: 'Andromaha', 'Fedra', 'Britanikus', 'Berenisa', 'Mitridat', 'Atalija' ...

1790. - Ruske trupe pod komandom Aleksandra Suvorova od Turaka preuzele grad Ismail, važnu luku u delti Dunava.

1858. - Rođen je Đakomo Pučini, italijanski kompozitor opera koje su osvojile svet: 'Manon Lesko', 'Toska', 'Madam Baterflaj', 'Devojka sa Zapada'... Najistaknutiji je predstavnik verizma u italijanskoj muzici. Komponovao je i koncertne kompozicije, ali sa mnogo manje uspeha.

1885. - Rođen je Borivoje Ž. Milojević, srpski geograf.

1870. - Pjer Žil Jansen, francuski astrofizičar, otisnuo se u vazduh u balonu kako bi dalje izučavao pomračenje Sunca. On je dve godine ranije, za vreme posmatranja Sunčevog potpunog pomračenja, prvi otkrio način za posmatranje protuberanaca i prvi ih je posmatrao oko nepomračenog Sunca.

1880. - Umrla je engleska književnica Meri En Evans poznata kao Džordž Eliot, jedan od utemeljivača engleskog psihološko-socijalnog romana. Dela su joj: 'Sajlas Marner', 'Vodenica na Flosi' ...

1882. - Tomas Edison izumeo je električne sijalice na žici kao ukras za jelku.

1894. - Francuski artiljerijski kapetan Alfred Drajfus osuđen na doživotnu robiju na osnovu lažne optužbe da je Nemcima prodavao vojne tajne i poslat u zatvor na Đavolska ostrva u Francuskoj Gijani. Pod pritiskom javnog mnjenja rehabilitovan 1906.

1902. - Banijanska upravna općina pripojena gradu Karlovcu.

1905. - U Moskvi izbila pobuna radnika, koja je brzo ugušena u krvi.

1908. - Rođen je Kosta Racin, makedonski pesnik i revolucionar.

1917. - U Brest-Litovsku u Prvom svetskom ratu počeli mirovni pregovori sila Osovine i nove ruske vlade, uspostavljene Oktobarskom revolucijom. Sile Antante nisu prihvatile poziv Rusije da učestvuju u tim pregovorima.

1940. - U saobraćajnoj nesreći poginuo američki pisac Natanijel Vest, slikar užasa ljudske sudbine. Njegovo šokantno, groteskno, gorko i satirično-komično delo nastalo je u bolnoj konfrontaciji s najbesmislenijim i najapsurdnijim vidovima američkog društva. Dela su: romani 'Gospođica usamljena srca', 'Dobar milion', 'Dan skakavca'.

1941. - Prva proleterska brigada Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije imala svoj prvi okršaj s italijanskim snagama. Od 1948. se taj datum slavio kao Dan Jugoslovenske narodne armije.

1942. - Američki bombarderi napali glavni grad Burme Rangun, koji su u Drugom svetskom ratu okupirali Japanci.

1943. - Ustaše su izvršile zločin nad srpskim stanovništvom sela Bitunja Gornja, šest kilometara od Stoca. Selo je teško postradalo od hrvatskih i muslimanskih ustaša obučenih u nemačke uniforme. Na kući u kojoj je izvršen ovaj užasni zločin SUBNOR je 1964. postavio ploču na kojoj piše da su zločin izvršile 'sluge okupatora', ne pominjući imena ni nacionalnu pripadnost žrtava. U selu više nema Srba. Narednog dana, 23. decembra isti zločinci upali su u susedno selo Zabrđe i iz čista mira zapucali na srpske čobane i stoku koju su oni čuvali. Zajedno su ginuli ljudi, konji, goveda, ovce i koze i leševi su im ostali izmešani.

1944. - Umro je američki filmski glumac Hari Lengdon, glumac dečijeg lica, jedan od najupečatljivijih likova američke burleske u doba nemog filma. Najčešće je tumačio sramežljive sanjalice, bojeći svoje likove gorkom i destruktivnom poetičnošću. Filmovi su mu: 'Siledžija', 'Dugačke pantalone', 'Troje su već gomila'.

1950. - U Zagrebu je osnovana prva izviđačka četa.

1956. - Poslednji britanski i francuski vojnici napustili egipatski lučki grad Port Said po završetku Sueckog rata.

1958. - Francuska i Egipat na dvogodišnjicu Sueckog rata potpisali trgovinski ugovor.

1962. - U NBA ligi pogođen milioniti koš.

1968. - Severna Koreja, posle 11 meseci zarobljeništva, oslobodila 82 člana posade američkog špijunskog broda 'Pueblo'.
1969. - Umro je američki filmski režiser austrijskog porekla Džozef fon Šternberg, poznat po filmu 'Plavi anđeo' u kojem je svetsku slavu stekla glumica Marlen Ditrih. Ostali filmovi: 'Maroko', 'Šangaj ekspres', 'Makao' ...

1975. - Posle dvadesetočasovne opsade sedišta OPEC u Beču, palestinski teroristi s taocima odleteli avionom, koji im je ustupila Vlada Austrije, u pravcu Bliskog Istoka.

1979. - Umro je američki filmski producent Deril Frensis Zanuk, osnivač filmske kompanije 'Tventi senčeri foks' (1933) i producent niza značajnih filmova kao što su: 'Plodovi gneva', 'Sve o Evi', 'Viva Zapata!', 'Najduži dan', 'Koreni neba', 'Mladi gospodin Linkoln'.

1980. - Počeo rat između Iraka i Irana.

1984. - Madonin singl 'Like a Virgin' dospeo je na prvo mesto top-lista i tu ostao šest nedelja.

1986. - Majk Tajson je osvojio WBC-ov naslov nakon pobede protiv Trevora Berbicka tehničkim nokautom u drugoj rundi i postao rekorder kao najmlađi boksač koji je osvojio naslove u teškoj kategoriji po verzijama WBC, WBA i IBF u sa 20 godina, 4 meseca i 22 dana starosti.

1988. - Južna Afrika, Kuba i Angola u Ujedinjenim nacijama potpisali sporazum kojim je Namibija, poslednja kolonija u Africi, dobila nezavisnost. Ta bivša nemačka kolonija od Prvog svetskog rata bila pod upravom Južne Afrike.

1989. - Umro je irski pisac Semjuel Beket, uz Joneska i Ženea najznačajniji predstavnik 'teatra apsurda'. Njegove drame, sinteza pesimizma, apsurda i nihilizma, izvršile su ogroman uticaj na razvoj modernog evropskog pozorišnog izraza. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1969.  Dela su mu: 'Čekajući Godoa', 'Kraj igre', 'Srećni dani' ...

1989. - U strahu od pobunjenog naroda, predsednik Rumunije Nikolae Čaušesku sa suprugom Elenom helikopterom pobegao iz Bukurešta, čime je okončana njegova 24-godišnja diktatorska vladavina. Bračni par uhvaćen i tri dana kasnije streljan u mestu Trgovište.

1990. - Lider sindikalnog pokreta 'Solidarnost' Leh Valensa preuzeo, posle izborne pobede, dužnost predsednika Poljske.

1992. - U Tripoliju saopšteno da je poginulo svih 158 Libijaca i stranaca prilikom pada libijskog aviona 'Boing 727'. 

1993. - Umro je srpski pisac i likovni kritičar jevrejskog porekla Oto Bihalji Merin, koji je s bratom Pavlom 1928. osnovao izdavačku kuću 'Nolit' i uređivao književno-politički časopis 'Nova literatura'. Zbog procesa Otokaru Keršovaniju, bio je prinuđen da emigrira i u Nemačkoj je uređivao časopis proleterskih pisaca 'Linkskurve'. Kao aktivni antifašista, 1933. je u Parizu osnovao Institut za borbu protiv fašizma, a 1936. je otišao u Španiju, gde se na strani republikanaca borio protiv fašističkih snaga Fransiska Franka. Likovnim i književnim studijama znatno je doprineo tumačenju i shvatanju savremenog stvaralaštva. Dela su: roman 'Doviđenja u oktobru', eseji i umetnička kritika 'Osvajanje neba'...

1993. - Južnoafrički parlament sastavljen od belaca okončao eru aparthejda, izglasavši većinom od 237 prema 45 Prelazni ustav zemlje, što je omogućilo održavanje prvih sverasnih izbora u Južnoj Africi.

1993. - Alina Fernandes Revuelta, kćerka predsednika Kube Fidela Kastra, napustila Kubu i dobila politički azil u SAD.

1994. - Premijer Italije Silvio Berluskoni, zbog optužbi za korupciju, podneo ostavku sedam meseci pošto je došao na čelo koalicione konzervativne vlade, 53. od Drugog svetskog rata.

1996. - Gerilci peruanskog levičarskog pokreta 'Tupak Amaru' oslobodili 225 taoca u japanskoj ambasadi u Limi, a zadržali 140.

2000. - Svetska zdravstvena organizacija upozorila na mogućnost širenja bolesti 'ludih krava' van Evrope. Bolest koja se smatra verovatnim uzrokom nove varijante smrtonosne Krojcfelt-Jakobove bolesti mozga kod ljudi, otkrivena 1986. u Velikoj Britaniji.

2001. - Na Univerzitetu Texas A and M u SAD-u okotila se CopyCat (CC), prva klonirana mačka.

2002. - Na neuspelim predsedničkim izborima u Crnoj Gori najviše glasova, preko 80 odsto, osvojio kandidat Demokratske partije socijalista Filip Vujanović.

■ 2002. - Umro je Dezmond Hojt bivši predsednik Gvajane, koji je na čelu države bio od 1985 do 1992. i sproveo tranziciju u zemlji.

2004. - Usvajanjem Zakona o diskriminaciji u Francuskoj je i zvanično zabranjen seksistički i anti-homoseksualni govor.

2004. - Dvojica francuskih novinara doputovala u Pariz nakon što ih je u Iraku oslobodila militantna iračka grupa, koja ih je držala u zatočeništvu četiri meseca.

2009. - Predsednik Srbije Boris Tadić predao je u Štoholmu zahtev za kandidaturu Srbije za članstvo u EU švedskom premijeru Frederiku Rejnfeltu, čija je zemlja predsedavala EU u tom šestomesečnom periodu.

2014. - Umro je Džo Koker, britanski pop i bluz pevač, poznat po dubokom, hrapavom glasu. U karijeri dugoj više od 40 godina snimio je 40 albuma, imao niz turneja širom svetau i iznedrio mnoge hitove, od kojih su najpoznatiji 'You Are So Beautiful', 'Unchain My Heart', 'Up Where We Belong', 'With A Little Help From My Friends'.

2016. - Odlaskom poslednjeg konvoja autobusa sa pobunjenicima i civilima iz Alepa, sirijska vojska je uspostavila punu kontrolu nad tim gradom, nekada najvećim i ekonomski najvažnijim u Siriji. To je ujedno i najveća pobeda sirijskih snaga nad pobunjenicima od početka rata 2011. godine U vazdušnim napadima na sirijski grad Al-Bab u kome su učestvovali turska vojska zajedno sa opozicionim borcima protiv trupa Islamske države, poginula su 24 civila.
   RSS FEED-OVI ZA VAŠ SAJT NAJBOLJA WEB SKOLA NAJBOLJI SAJT SA BESPLATNIM SLIKAMA