Home Dugme
Meni

Desilo Se u Ovaj Dan - 06. Decembar

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 06. decembra! Šta se sve nekada dešavalo šestog decembra, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
1240. - Konjica na čelu s Batu-kanom, unukom mongolskog vladara Džingis-kana, zauzela je Kijev, pri čemu da je potpuno razorila i pokorila južnu rusku kneževinu. Pre toga osvojili su carstvo Volga-Bugari, kneževine Rjasan, Moskva i Vladimir.

1421. - Rođen je engleski kralj Henri VI, poslednji monarh iz dinastije Lankaster , koji je nasledio krunu 1422, kada je imao samo osam meseci. Svrgnut je u dinastičkim borbama ('Rat ruža') i ubijen u maju 1471. u londonskom zatvoru Tauer.

1492. - Kristofer Kolumbo otkrio ostrvo Hispanjola, sada podeljeno između Haitija i Dominikanske Republike.

1507. - Nemački kartograf Martin Valdzemiler objavio prvu geografsku kartu novog kontinenta, kojem je dao naziv Amerika, prema imenu italijanskog moreplovca Ameriga Vespućija.

1586. - Toma Erdodi je s malim brojem ratnika, 500 konjanika i 500 pešaka, razbio Ali-begovu vojsku sa 3.000 konjanika i 500 pešaka, kod Ivanića.

1732. - U Njujorku je izvedena prva predstava u kojoj su glumili profesionalni glumci.

1768. - Izašlo je prvo izdanje enciklopedije 'Britanika'.

1774. - U Austriji na snagu stupio Edukativni statut Johana fon Felbigera, prvi državni obrazovni sistem u svetu.

1792. - Vođe žirondinaca u Francuskoj revoluciji donele odluku da izvedu na sud kralja Luju XVI. Revolucionarni sud ga potom osudio na smrt i kralj je 1793. pogubljen na giljotini.

1833. - Rođen je srpski pisac Jovan Jovanović Zmaj, član Srpske kraljevske akademije, liričar bogate invencije, prema oceni književne kritike - 'pesnički izraz duhovnog i duševnog života srpskog naroda' u drugoj polovini 19. veka. Osnovnu školu učio je u rodnom Novom Sadu, gimnaziju u Halašu i Požunu (Bratislava), a maturirao je u Slovačkoj Trnavi. Pre medicine, koju je završio u Pešti, studirao je prava u Pešti, Pragu i Beču. Radio je kao lekar u Novom Sadu, Pančevu, Sremskim Karlovcima, Futogu, Beogradu, Zagrebu i Beču, a u Beogradu je od 1890. do 1898. bio dramaturg Narodnog pozorišta. Kao pesnik se razvijao pod uticajem srpske narodne poezije i lirike Branka Radičevića.

1865. - Robovlasništvo u SAD je zvanično ukinuto kada je ratifikovan Trinaesti amandman na Ustav SAD.

1876. - u SAD-u je počeo sa radom prvi krematorijum.

1877. - Američki pronalazač Tomas Edison u Vest Orindžu u Nju Džersiju demonstrirao prvi zvučni snimak, pesmu 'Mary Had a Little Lamb'.

1882. - Umro je engleski pisac Entoni Trolop, koji je u velikom broju romana realistično opisao građanski stalež viktorijanske Engleske. Među njima su najuspeliji romani iz ciklusa o imaginarnoj pokrajini Barsetšir, poput 'Stražara', 'Tornjeva Barčestra' i 'Poslednje hronike Barseta', u kojima se pojavljuju isti likovi u različitom dobu života.

1889. - Umro je američki državnik Džeferson Dejvis, predsednik Konfederacije Država Amerike tokom građanskog rata od 1861. do 1865. Posle poraza južnih država u građanskom ratu je uhapšen, ali je 1867. pušten iz zatvora bez suđenja.

1907. - U jednoj od najtežih nesreća u rudnicima SAD poginuo 361 rudar u rudniku uglja 'Monona' u Virdžiniji.

1916. - Nemačke trupe u Prvom svetskom ratu ušle u rumunsku prestonicu Bukurešt.

1917. - Finski parlament u Helsinkiju proglasio nezavisnost Finske, koju je priznala sovjetska Rusija. Finska je od vremena ruskog cara Aleksandra I gubila teritorije, a posle Napoleonovih ratova 1809. postala rusko veliko vojvodstvo.

1917. - U sudaru francuskog broda 'Mon Blan' natovarenog eksplozivom, uključujući 5.000 tona trinitrotoluola, s belgijskim brodom 'Imo', u luci grada Halifaks u Kanadi, poginulo više od 1.500 ljudi, oko 8.000 povređeno i veliki deo grada razoren.

1921. - Velika Britanija potpisala mirovni sporazum sa Irskom, prema kojem je uspostavljena Irska Slobodna Država kao članica Britanskog komonvelta.

1938. - Francuska i Nemačka potpisale sporazum o nepovredivosti međusobnih granica, koji su Nemci poništili u Drugom svetskom ratu.

1941. - U Bici za Moskvu počela protivofanziva Crvene armije protiv Nemaca, koji su stigli na 25 kilometara od Moskve. Do kraja februara 1942. nemačke trupe pomerene na 200 kilometara od Moskve.

1942. - Na prvoj zemaljskoj konferenciji u Bosanskom Petrovcu, osnovan je Antifašistički front žena - AFŽ.

1947. - Na Floridi je osnovan Nacionalni park Everglades. Ovaj nacionalni park proteže se od jezera Okeechobee na severu, pa sve do krajnjeg juga ove američke savezne države.

1954. - Održan je prvi zagrebački festival zabavne muzike pod nazivom Izaberite najbolje plesne melodije 1953.

1959. - Umro je srpski pisac Jovan Palavestra, koji je pisao pripovetke i drame, pozorišnu i književnu kritiku. Dela su: drame 'Savesti na vetru', 'Čovek koji se snašao', 'Veliki skandal', zbirke pripovedaka 'Sivi vidici', 'Na belom hlebu'.

1961. - U kongoanskoj provinciji Katanga izbile teške borbe snaga Ujedinjenih nacija i Katange.

1969. - Održan Altamontski besplatni koncert, masovni, ali nasiljem i incidentima obilježen rock-koncert u organizaciji The Rolling Stonesa.
1970. - Poljski lider Vladislav Gomulka i nemački kancelar Vili Brant u Varšavi potpisali sporazum o normalizaciji poljsko-nemačkih odnosa. Brant tom prilikom na kolenima pred spomenikom poginulim herojima ustanka u Varšavskom getu odao poštu žrtvama nemačkog nacizma.

1971. - Indija priznala Bangladeš, bivši Istočni Pakistan, a Pakistan uzvratio prekidom diplomatskih odnosa sa Indijom.

1978. - Španci na referendumu izglasali nov Ustav, prema kojem je Španija definisana kao ustavna monarhija s parlamentarnom demokratijom.

1988 - Umro je Roj Orbison, jedna od najvećih zvezda američke pop i kantri muzike, autor hitova 'Only the Lonely', 'Pretty Woman', 'Runing Scared'.

1989. - Slobodan Milošević na sednici Skupštine Srbije proglašen za predsednika Predsedništva Srbije, posle referenduma na kojem je dobio 86 odsto glasova.

1989. - U najgorem masovnom ubistvu u istoriji Kanade ubica usmrtio 14 studentkinja i ranio još 13 osoba na Univerzitetu u Montrealu i potom se ubio.

1992. - Hindu-ekstremisti uništili džamiju u Ajođi na severu Indije, koju su, kako se veruje, muslimanski osvajači izgradili u srednjem veku na zgarištu velikog hindu-hrama. U jednomesečnim sukobima hindusa i muslimana poginulo oko 2.000 ljudi.

1995. - Između Habarovska i Sahalina pao ruski avion 'Tu-154' i udes nije preživio niko od 97 putnika i članova posade.

1997. - Ruski transportni avion 'Antonov-124' koji je nosio dva borbena aviona, srušio se na stambeno naselje blizu Irkutska. Poginulo 85 ljudi.

1999. - Sud Ujedinjenih nacija za ratne zločine u Ruandi osudio na doživotni zatvor Džordža Rutagandu, lidera naoružanih grupa Huta, za genocid počinjen 1994. u Ruandi.

2000. - Beogradski centar Instituta društvenih nauka za ekonomska istraživanja objavio analizu prema kojoj 60 odsto stanovnika u Srbiji spada u kategoriju siromašnih, dok je bogatih pet odsto.

2000. - U Pragu je, uz sve počasti i medalje, pokopan Emil Zatopek, češki atletičar, dobitnik olimpijskog zlata čak 4 puta.

2003. - Na banjalučkoj Ginekološko-akušerskoj klinici rođena prva beba iz epruvete u Republici Srpskoj, a celi postupak veštačke oplodnje izvršili domaći stručnjaci.

2003. - Generalna skupština Asocijacije balkanskih novinskih agencija - ABNA u Solunu verifikovala Srpskoj novinskoj agenciji Srna status punopravne članice ove organizacije.

2005. - Umro je Čarli Gol pobednik 'Trke oko Francuske' 1958. godine i jedan od velikih imena biciklizma.

2009. – Poginulo je 112 osoba, a 123 osobe su povređene u požaru od eksplozije raketa za vatromet u noćnom klubu u ruskom gradu Permu.

2014. - Oko pola miliona ljudi napustilo je obalska sela i evakuisalo se iz svojih kuća na Filipinima, zbog priližavanja tajfuna. To je jedna od najvećih mirnodopskih evakuacija na tom arhipelagu.

2015. – Italijanska obalska straža je za tri dana spasila preko 4.600 izbeglica na Sredozemnom moru kod libijske obale.

2016. - Evropska unija formalno je 'zatvorila stranicu' loših odnosa sa Kubom stavljanjem van snage akta iz 1996. godine kojim je bio predviđen niz uslova za normalizaciju odnosa sa tom zemljom, posebno u oblasti poštovanja ljudskih prava.

2017. - Američki predsednik Donald Tramp objavio je da SAD priznaju Jerusalim kao glavni grad Izraela u koji će preseliti ambasadu SAD iz Tel Aviva i da ta odluka 'označava početak novog pristupa konfliktu Izraela i Palestinaca'. Izrael je pozdravio odluku kao 'važan korak ka miru', dok je Palestina ocenila da SAD ne mogu više igrati istorijsku ulogu posrednika u mirovnim pregovorima s Izraelcima. 
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana