Naslovni baner
Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Đotiš - Indijski Horoskop

   Osnove đotiša, indijske astrologije. Istočnjaci smatraju da prvi dan proleća počinje u Ribama, a ne u Ovnu, dok zapadnjaci ne poznaju lunarne kuće. Indijska astrologija precizno previđa događaje, ali se ne bavi isključivo ličnostima.

OSMEH GORE Osmeh na lice:  
   Tropski zodijak koji koriste na Zapadu, razlikuje se od sederalnog ili istočnog, ne samo u polaznim tačkama, načinu izračunavanja ili tumačenju, nego i u kulturi koja razlikuje Istok od Zapada.
    Đotiš je indijski naziv za astrologiju sastavljen od dve sanskritske reči, a to su: 'đoti' - što značl svetlo i 'iša' - onaj koji ga stvara. Dakle, u prevodu, svetlo koje ima čarobnu moć da osvatli naš životni put i pomogne nam da izbegnemo prepreke na njemu. To je znanje koje nam praktično olakšava da spoznamo naš smisao, ili kako istočnjaci smatraju, da ispunimo četiri cilja.
    Prvi i najvažniji je mokša ili duhovno oslobođenje, to jest, stanje u kojem koristimo sve naše potencijale. Drugi je darma, a to je naš životni zadatak i smisao. Mnogi ga poistovećuju sa profesionalnim dostignućima, ali to ne mora biti tako, jer označava poštovanje koje stičemo zahvaljujući tome što smo dobronamerni prema ljudima sa kojima živimo, pa sve do slave i moći. Treći je arta predstavlja bogatstvo i materijalne vrednosti bez kojih bi život bio samo neprekidna borba za opstanak, a četvrti cilj je kama ili zadovoljstvo,sreća bez koje ništa nema svoju pravu dimenziju.
    Đotiš je astrologija pomoću koje se proučava kretanje i uticaj nebeskih tela na život na Zemlji, a najveći deo svoje popularnosti na zapadu stekao je zbog tačnosti kojom predviđa konkretne događaje, za razliku od zapadne astrologije koja je više psihološka i analitička i daje prikaz karakternih osobina ili reakciju pojedinca na određeni događaj.
    To je potpuno drugačiji pristup. Na primer, ako neko ima Veneru u Ovnu, po zapadnom tumačenju, muškarcu će biti objašnjeno da je strastven u ljubavi, impulsivan i da direktno izražava svoja ljubavna osećanja, dok će žena biti opisana kao muškobanjasta i agresivna. Po istočnom viđenju, to označava mladu ženu koja se u određenom času pojavljuje u njegovom životu, zatim brzo sklapanej braka, ali i svađe koje će narušiti početnu harmoniju.
    Zbog te neverovatne preciznosti u određivanju kada će se neki događaj zbiti, mnogi zapadnu astrologiju koriste kao osnovu, a đotiš koriste za vremensko predviđanje, mada mu to nije cilj jer on obuhvata sve, od metodologije i analize prošlosti i njenog uticaja na zadašnjost, preko tačnih i razrađenih principa predviđanja budućnosti, pa do mera i postupaka kojima se može promeniti sadašnjost i izabrati budućnost.
    Predmet proučavanja đotiša je povezanost između nebeskih tela i ljudskih bića, a slika neba u času rođenja odraz je karme koju smo nakupili tokom prethodnih života. Karma se često pogrešno shvata kao sudbina, ali sama reč označava delo i njegovu posledicu. Prosuđivanje i pravednost s tim imaju malo veze jer karma deluje automatski, a ne na osnovu nečije procene.
    Posledice ne možemo birati, nego samo snositi, ali dela možemo i zato odgovornost leži na nama. Karma se deli na tri vrste: drida ili tvrda, drida-adrida ili polutvrda i adrida karma ili meka ili prilagodljiva. Posledice tvrde karme su teške, jer oma obično upravlja događajima koj ise naizgled odvijaju bez obzira šta mi činili, dok polutvrda karma dozvoljava da uklonimo prepreke ispred nas, da povećamo stepen unutrašnjeg razumevanja životnih istina i uskladim osvoje delovanje sa prirodnim zakonima. Meka karma ukazuje na karmičke sklonosti koje nas usmeravaju u određenom pravcu, ali nam dozvoljavaju veću slobodu izbora. Veći deo onoga što otkriva natalna karta predstavlja prilagodljivu ili meku karmu i može se promeniti, tak oda se budućnost ne samo predviđe već se proučavaju i karmički uslovi sa kojima je osoba došla na svet. Đotiš u svom učenju poznaje niz mera koje su usmerene na stvaranje ravnoteže između karmičkih sklonosti pojedinca i trenutnih delatnosti.
    Zapadnu astrologiju je sistematizovao grčki filozof Ptolomej u drugom veku naše ere delom 'tetrabiblos', dok se za istočnu pretpostavlja, da ju je osnovao mudrac Parašara, koji je napisao knjigu 'Brihat Parašara Hora Šastra', u prevodu - 'Znanje o vremenu'. U Indiji se razlikuje pet pravaca ili pet glavnih tradicionalniv vrsta đotiša. To su parašara đotiš, đamini, nadi, tantrički i tadžik.
    Parašara đotiš je najvažniji i smatra se klasičnim đotišem, pa je najzastupljeniji. Đamini se danas manje primenjuje u čistom obliku, a mnogi koriste njegove delove kao dopunu za osnovni đotiš, posebno ćara karake - promenljive označitelje, dok su manje poznate tačke sastav daša, to jest, životnih razdoblja, zasnovan na znakovima, a ne na planetama.
    Sa nadi đotišem povezana je jedna zanimljiva legenda koja kaže da su neki rišiji - mudraci, postali tako vešti a su moglipredvideti kada će se ko roditi i kakav će horoskop imati. Zatim su zapisali milione i milione natalnih karti za buduće naraštaje, što uključuje i ljude našeg vremena. Pošto takvo znanje ne može pripadati smrtnicima, bogovi su se razljutili i spalili spise. Međutim, nešto od toga je ostalo i sada se čuva u jednoj od najstrožijih i najzatvorenijih tradicija u Indiji, a to je tradicija nadi đotiša, u koji niko spolja nema pristupa. Ali, možete potražiti savet ili čitanje natalne karte od đotišija ako je vaša bila zapisana i ako nije spaljena.
    To je legenda, ali nadi đotiši ne podučavaju nikoga ko je izvan tradicije i jedino što se zna to je da se njihovo čitanje sastoji iz četiri dela: oni razmatraju pitanja kao što su brak, posao, deca, zdravlje ili novac, zatim predviđaju političku budućnost, onda objašnjavaju događaje u prethodnom životu koji stvaraju prepreke u sadađnjem i savetuju šta treba uraditi da se izbegnu neželjene posledice dela učinjenih u prošlom životu.
    Tantrički đotiš ima mističan i intuitivni pristup. Tehnike koje se koriste u toj vrsti uključuju predznake, posmatranje i analizu načina disanja u času kada se pitanje postavi, zatim tumačenje izgovora i ponašanje osobe koja je to pitanje psotavila. Planete, kuće, znaci i njihova obeležja, koriste se kao sredstvo pomoću kojega se informacije stiču na tantrički način.
    Tadžik je verovatno najmlađa vrsta đotiša, nastala pod uticajem arapske astrologije - Tadžik na sanskritskom znači 'Arap', i koristi metode bliske zapadnoj astrologiji, na primer, sekstile, kvadrate, opozicije i slično.
    Između sideralnog Zodijaka koji je osnova đotiša i tropskog koji koristi zapadna astologija postoji velika razlika. Zajedničko je što oba Zodijaka počinju prvim stepenom Ovna i završavaju se poslednjim znakom Riba, s tim što je sideralni vezan za stvarnu poziciji planeta na nebu i ima astronomsko pokriće, jer mu je polazna tačka sazvežđe, a ne početak godišpnjeg doba. U tropskom Zodijaku, Ovan znači početak proleća, a kada Sunce uđe u znak Raka, nastupa leto, dok Vaga označava jesen, a Jarac zimu, što uopšte nije precizna osnova za računanje, jer se za početak uzima tačka u kojoj se Sunce nalazi u trenutku prolećne ravnodnevice. Takav Zodijak se deli na 12 jednakih delova od po 30 stepeni, a to se ne podudara sa stvarnim polođajem Ovna, Riba i drugih sazvežđa. U trenutku kada počinje proleće, Sunce nije svake godine na istom mestu u odnosu na zvezde nekretnice.
    Pošto se Zemlja sporo kreće oko svoje ose, one se pomeraju unatrag brzinom od oko 50 sekundi godišnje, i podudarnost između dva Zodijaka postojala je samo pre 2000 godina. Danas je razlika velika i zato od zapadnog Zodijaka oduzimamo 24 stepena da bismo dobili tačnu poziciju po indijskom načinu računanja. Kineski, afrički i arapski astrolozi koriste takođe taj sideralni način polazišta.
    Osim toga, đotiš ne svrstava ljude prema znaku u kome se nalazi Sunce. Položaj Sunca je samo jedan od mnogih važnih faktora, ali ne veći od drugih elemenata natalne karte. Zapadna astrologija je okrenuta solarnoj tradiciji, što znači da se sve vrti oko Sunca, principa muškog ega, dok je u indijskom načinu gledanja važniji Mesec koji predstavlja iracionalno, žensko. Zato što je Mesec odminantan, izgrađen je lunarni sistem koji zapadna astrologija nema.
    U okviru tog sistema postoji 28 lunarnih kuća koje su izuzetno bitne za predviđanje događaja. Nalaze se unutar znaka i fiksne su u odnosu na njega. U znaku Ovna se uvek nalazi prva lunarna kuća zvana Ašvini, koja se prostire od nultog stepena pa do trinaestog, i prema njoj se dalje računaju ostale.
    Đotiš ima mnogo prednosti i daje više prostora i omogućava sagledavanje prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, ali je i oštriji jer ne analizira ličnost već saopštava konačne događaje na koje ljudskifaktor ima manej upliva nego u zapadnom učenju.



Klik Gore na Sliku - Prikaz; Ponovni Klik - Brisanje

Horoskopi i AstrologijaHoroskopi i Astrologija - Ostali Tekstovi
Ponuda TemaPogledajte i ostale super zanimljive rubrike na sajtu
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana
Testiranje Refleksa
Testirajte Reflekse