Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 31. Jul

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 31. jula! Šta se sve nekada dešavalo trideset prvog jula, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
1201. - Jovan Komnin Debeli je na kratko preuzeo vizantijski presto od Aleksija III Anđela, ali je vrlo brzo uhvaćen i pogubljen.

1423. - Engleska i burgundska vojska su u Stogodišnjem ratu porazili Francuze u bici kod Kravana blizu Osera.

1498. - Španski moreplovac Kristofer Kolumbo na trećem putovanju u Novi svet otkrio ostrvo koje je nazvao Trinidad.

1527. - Rođen je Maksimilijan II, nemačko-rimski car, ugarsko-hrvatski i češki kralj.

1556. - Umro je Ignasio de Lojola, osnivač katoličkog jezuitskog reda 1534, španski oficir i sveštenik. Sastavio ustav jezuitskog reda i priručnik pod nazivom 'Duhovne vežbe za vladavinu nad samim sobom'.

1610. - Umro je Karavađo, italijanski slikar.

1648. - U borbi s Turcima poginuo proslavljen srpski junak iz Ravnih Kotara Vuk Mandušić, uz Stojana Jankovića i Iliju Smiljanića najomiljeniji junak narodne uskočke epike.

1658. - Veliki mogul Aurangzeb proglasio se carem u Indiji.

1789. - Ruske i austrijske trupe, pod komandom grofa Aleksandra Suvorova i vojvode od Koburga, pobedile tursku vojsku kod Fokšanija u Rumuniji.

1790. - Odobren je prvi patent u SAD-u. Dobio ga je Semjuel Hopkins za potašni postupak. Potaša se koristi za dobijanje stakla, sapuna i uopšte kalijevih jedinjenja, kao i pri pravljenju kolača.

1800. - Rođen je Fridrih Veler, nemački hemičar.

1849. - U bici kod Šegešvara poginuo mađarski pisac i revolucionar srpskog porekla major Šandor Petefi, reformator mađarske poezije, u koju je uneo narodni duh. Rođen je 1823. kao Aleksandar Petrović, od oca Srbina i majke Slovakinje, ali je kasnije pomađarčio ime. S 15 godina je postao vojnik, a u revoluciji koja je izbila 1848. bio je jedan od njenih junaka. Prve pesme je napisao kao gimnazijalac i ubrzo postao najomiljeniji i najčitaniji mađarski pesnik. Pisao je i novele, romane i drame. Dela su mu: roman 'Krvnikovo uže', poezija 'Izabrane pesme', 'Petefijeve pesme', 'Apostol', 'Vitez Janoš'.

1886. - Umro je Franc List, kompozitor, virtuoz na klaviru, tvorac simfonijske poeme. List je dao novi pravac u muzici 19. veka uvođenjem takozvane programske muzike. Razvio je tehnički virtuozan, zvukovno raskošan, interpretivno iznijansiran klavirski stil, silovitih zvučnih efekata, koji klaviru daju gotovo orkestarski volumen.

1912. - Rođen je američki ekonomista Milton Fridman, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 1976. Stvorio novu kvantitativnu teoriju novca i bio pobornik ideje da je čvrsta monetarna politika osnova stabilne ekonomije.

1914. - Rođen je Louis de Funes, francuski komičar.

1914. - Vođu francuskih socijalista Žana Žoresa, koji je svim silama nastojao da spreči Prvi svetski rat, ubio jedan šovinistički fanatik. Bio je među retkim evropskim političarima koji se dosledno borio protiv svetskog krvoprolića, što mu je stvorilo mnoge protivnike. U parlamentu se zalagao za socijalno zakonodavstvo i antiklerikalne mere. Osnovao je 1904. list 'Imanite', koji i sada izlazi. Dela su mu: 'Dokazi' (o Drajfusovoj aferi), 'Socijalističke studije', 'Nova armija', 'Socijalistička istorija francuske revolucije'.

1917. - Britanskom artiljerijskom vatrom započela je bitka kod Pašendala.

1919. - U Nemačkoj donet Vajmarski ustav, kojim je ukinuta carevina i uspostavljena republika. Nemački car Vilhelm II abdicirao u novembru 1918. po kapitulaciji Nemačke u Prvom svetskom ratu.

1922. - Osamnaestogodišnji Ralf Semjuelson je prvi čovek koji je stao na daske za skijanje na vodi.

1923. - Rođena je Stephanie Kwolek, američka hemičarka, izumiteljica kevlara.

1941. - Nemački maršal Herman Gering dao pismenu direktivu šefu policije Rajnhardu Hajdrihu da sačini nacrt plana za istrebljenje evropskih Jevreja - 'konačno rešenje'.

1944. - Kao pilot savezničkog aviona u Drugom svetskom ratu, nad Mediteranom poginuo francuski pisac Antoine de Saint-Egziperi, autor 'Malog princa', jedne od najčitanijih knjiga u svetu.

1954. - Italijanska ekspedicija koju je predvodio Ardito Desio prva osvojila vrh Godvin Ostin, poznat kao K2, na Karakorumu, drugi najviši planinski vrh na svetu, visok 8611 metara.

1956. - Pukovnik Nikola Lekić prvi je u Jugoslaviji probio zvučni zid u obrušavanju aviona F-86E 'SEJBR' iznad aerodroma 'Batajnica'.

1959. - Grupa baskijskih studenata je osnovala separatstičku organizaciju ETA.

1962. - Rođen je Wesley Snipes, afroamerički filmski glumac.

1962. - Formirana je Federacija Malezija.

1964. - Američki vasionski brod bez ljudske posade 'Rendžer 7' emitovao prve snimke tamne strane Meseca.

1965. - Rođena je je škotska književnica Džoan Rouling, autorka bestselera o dečaku Hariju Poteru, koji su prevedeni na 31 jezik i prodati u desetinama miliona primeraka.

1967. - Umrla je Vivijen Li, engleska glumica.

1969. - Papa Pavle VI stigao u Ugandu, u prvu papsku posetu Africi.

1971. - Američki astronauti Dejvid Skot i Džejms Irvin, članovi misije 'Apolo 15', drugog dana boravka na Mesecu proveli više od šest časova u vožnji lunarnim vozilom. To je bila prva vožnja po tlu Meseca.

1974. - Stupio na snagu sporazum o prekidu vatre između Turske i Grčke na ostrvu Kipar.

1991. - Predsednici SSSR i SAD Mihail Sergejevič Gorbačov i Džordž Buš potpisali u Moskvi sporazum o ograničenju nuklearnog oružja velikog dometa.

1993. - Napadom Izraela na jug Libana, tokom kojeg je ubijeno 140 ljudi, a 500.000 izbeglo prema severu zemlje, prekinuto jednonedeljno primirje na Bliskom istoku.
1993. - Zbog opstrukcije muslimanske strane, u Ženevi neuspešno završeni pregovori o Oven-Stoltenbergovom planu o BiH kao uniji tri republike, koje su vodili predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, lider Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Mate Boban i muslimanski vođa Alija Izetbegović.

1994. - Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odobrio upotrebu sile u Haitiju, čime je dozvoljena vojna intervencija koju su protiv vojnog režima predvodile SAD, i omogućen povratak na vlast izbeglog predsednika Žan-Bertran Aristida.

1996. - Zamenik ministra pravosuđa Republike Srpske Goran Nešković predao Haškom tribunalu 300 predmeta koji se odnose na Srbe kao žrtve ratnih zločina, a na listi optuženih su i imena muslimanskih vođa Alije Izetbegović, Ejupa Ganića i Rasima Delića.

1997. - Umro je bivši vijetnamski car Bao Daj, poslednji monarh Vijetnama, koji je kao marioneta vladao zemljom pod francuskom kolonijalnom upravom. Posle četiri decenije u izbeglištvu umro u vojnoj bolnici u Parizu u 83. godini.

2000. - Organi bezbednosti SRJ na lokaciji Mehov krš uhapsili četiri holandska specijalca, pod optužbom da su nameravali da ubiju tadašnjeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića i izvrše druga teroristička dela u SRJ.

2001. - Umro je bivši portugalski predsednik Francisko Kosta Gomes. Gomesa na funkciju predsednika postavila revolucionarna hunta, pet meseci posle aprilske pobune 1974. kojom je okončana 50-godišnja desničarska diktatura.

2001. - Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu osudio Stevana Todorovića na 10 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima i Hrvatima u Bosanskom Šamcu tokom rata u BiH.

2002. - Na osnovu sporazuma vlada Bosne i Hercegovine i Hrvatske u Karlovcu bivši lider cazinskih muslimana Fikret Abdić osuđen na 20 godina zatvora, za ratne zločine od 1993. do 1995. u tadašnjoj Autonomnoj Pokrajini Zapadna Bosna.

2003. - Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Boris Tadić doputovao u Izrael. To je prva poseta ministra odbrane u istoriji dve zemlje.

2003. - Austrijanac Feliks Baumgartner prvi padobranom preleteo Lamanš, padajući brzinom većom od 200 kilometara na sat.

2003. - Haški tribunal osudio bosanskog Srbina Milomira Stakića na duživotni zatvor zbog zločina protiv čovečnosti nad nesrbima u Prijedoru i okolini 1992. On je prvi optuženik kome je taj sud izrekao doživotni zatvor. U martu 2006. Žalbeno veće Haškog tribunala preinačilo je prvostepenu presudu u kaznu zatvora od 40 godina.

2003. - Austrijanac Feliks Baumgartner prvi je posebnim padobranom - karbonskim krilom za šest minuta i 22 sekunde preleteo Kanal Lamanš, brzinom većom od 200 kilometara na sat. Let je započeo skokom iz aviona na visini nešto manjoj od 9.000 metara.

2010. - Umro je Feliks Pašić, srpski pozorišni kritičar i publicista.

2011. - Poginuo Ljubiša Stojanović Luis, džez-folk pevač.

2017. - Predsednik Venecuele Nikolas Maduro proglasio je pobedu na izborima za članove Ustavotvorne skupštine, uprkos kritici iz inostranstva i osporavanju tamošnje opozicije koja je pozvala na nove proteste. Maduro je zatražio ukidanje imuniteta poslanika opozicije da bi im se sudilo.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana