Home Dugme
Meni

Desilo Se u Ovaj Dan - 26. Jul

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 26. jula! Šta se sve nekada dešavalo dvadeset šestog jula, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
657. - Bitka kod Sifina tokom prvog muslimanskog građanskog rata između Ali ibn Abi Taliba i Muavije I pored reke Eufrat.

811. - Dogodila se bitka kod Pliske u kojoj Bugari nanose težak poraz bizantskoj vojsci cara Nikifora I i otpočinju svoju dugotrajnu dominaciju nad Balkanom.

920. - Propao savez hrišćanskih trupa iz Navare i Leona, protiv muslimana kod Pamplone u Španiji.

1267. - Inkvizicija u Rimu pod papom Klimentom IV.

1309. - Henrija VII je papa Klement V proglasio kraljem Rimljana.

1469. - U Ratovima ruža odigrala se bitka kod Edgecote Moora, između snaga Ričarda Nevila, XVI grofa od Vorika protiv snaga kralja Edvarda IV.

1499. - Španski konkvistador Alonso de Ojeda otkriva ostrvo Kurakao.

1519. - Fransisko Pizaro dobija kraljevsku povelju za zapadnu obalu Južne Amerike.

1524. - Škotski parlament je proglasio Džejmsa V sposobnim da vlada, iako je imao samo 12 godina.

1529. - Francisko Pizaro imenovan za guvernera Perua.

1533. - Fransisko Pizaro naređuje smrt poslednjeg cara Inka, Atahualpe.

1609. - Engleski matematičar Tomas Hariot postaje prva osoba koja je nacrtala mapu Meseca gledajući kroz teleskop.

1678. - Rođen je Josip I. Bio je nemačko-rimski car, ugarsko-hrvatski i češki kralj.

1755. - Legendatni zavodnik Đakomo Kazanova je uhapšen u Veneciji zbog vređanja vere i opšte pristojnosti i zatvoren u Duždevoj palati.

1757. - Odigrala se bitka kod Hastenbeka gde je francuska vojska pobedila vojvodu od Kamberlenda.

1788. - Njujork postaje 11. država koja je ratifikovala američki ustav.

1790. - Kongres SAD je usvojio Zakon o finansiranju iz 1790. kojim savezna vlada odgovara za dugove država.

1803. - Železnička pruga Surrei Iron, prva javna železnica na svetu, otvorena je u Londonu.

1805. - Zemljotres pogodio Napulj u Italiji i usmrtio 26.000 ljudi.

1815. - Umro je Milić Drinčić, ustanički vojvoda u Prvom srpskom ustanku.

1817. - Rođen je Branvel Bronte, engleski književnik.

1835. - Na Havajima je zasađena prva plantaža šećerne trske.

1847. - Oko 20.000 oslobođenih američkih crnaca proglasilo Liberiju, prvu nezavisnu republiku u Africi. Liberija znači 'zemlja slobodnih', a glavni grad Monrovija je dobio naziv prema prezimenu predsednika SAD DŽejmsa Monroa.

1856. - Rođen je u Dablinu Džordž Bernard Šo, engleski dramski pisac. Najpoznatiji komadi: 'Sveta Jovana', 'Kandida', 'Lekar u nedoumici', 'Pigmalion'... Veoma su značajni i Šoovi predgovori pojedinim komadima u kojima iznosi svoje društvene i političke teorije, dok sami komadi treba da posluže jedino kao ilustracija. Otuda su to 'komadi sa tezom', u kojima pisac razbija ideale savremnog društva - zastarele i nazadne konvencije i lažni moral 'srednjeg staleža' u oblasti religije, etike, politike i ekonomije. Humorist i satiričar, uz to neobično smeo, borben i racionalan duh, Šo je dramski sukob preneo u oblast intelektualnog i idejnog, umesto u sferu emotivnog, pokazavši da on, pozorišno uzev, može da bude isto tako snažan i uzbudljiv.

1858. - Lajonel Rotšild postao prvi Jevrejin član donjeg doma britanskog parlamenta.

1863. - Umro je Sem Hjuston, američki državnik.

1865. - Rođen je Miloš Savčić, jedan od najbogatijih Evropljana svog vremena, gradonačelnik Beograda i industrijalac.

1875. - Rođen je švajcarski psihijatar Karl Gustav Jung, osnivač 'analitičke' ili 'kompleksne' psihologije, u kojoj se razlikuju dva sloja podsvesnog - individualno i kolektivno ('Psihološki tipovi', 'Psihologija i religija', 'Simbolika duha', 'Studija o arhetipovima').

1887. - Objavljen je prvi udžbenik esperanta, veštačkog međunarodnog jezika, koji je stvorio varšavski lekar Lazarus Ludvig Zamenhof. Knjigu je objavio pod pseudonimom - dr Esperanto. Rečnik esperanta sastoji se od korena reči, većinom uzetih iz romanskih i germanskih jezika, prefiksa i sufiksa. Sintaksa je uglavnom slovenska. To je najvažniji i najrašireniji veštački jezik u svetu, a udruženja esperantista postoje u mnogim zemljama.

1891. - Francuska izvrsila aneksiju Tahitija.

1894. - Rođen je engleski pisac Oldos Haksli jedan od najistaknutijih evropskih esejista 20. veka. Njegovi 'romani ideja' zasnovani su na esejističkim modelima rasprava i sukoba načela ('Kontrapunkt života', 'Vrli novi svet', 'Slepi u Gazi').

1908. - Osnovan je FBI (Federal Bureau of Investigation), obaveštajna i kontraobaveštajna organizacija SAD. U početku joj je zadatak bio borba protiv špijuna i krijumčara u SAD i njenim posedima, ali je tokom vremena primila i ofanzivni karakter - prikupljanje obaveštajnih podataka u drugim državama.

1908. - Rođen je čileanski državnik Salvador Aljende Gosens, osnivač Socijalističke partije i prvi marksista predsednik Čilea (1970). Ubijen je u udaru vojne hunte pod vođstvom generala Augusta Pinočea 11. septembra 1973.

1909. - Pokušaj Vlade Španije da u Kataloniji mobiliše rezerviste za borbe u Maroku doveo do ustanka u Barseloni, koji je krvavo ugušen.
1919. - Rođen je Džems Lavlok, britanski hemičar.

1922. - Rođen je američki filmski režiser Blejk Edvards, koji se najviše iskazao kao autor briljantnih društvenih 'crnih komedija', punih humora, cinizma i destrukcije lažnih vrijednosti i mitova. Filmovi: 'Doručak kod Tifanija', 'Eksperiment u teroru', 'Šta si radio u ratu, tata?', 'Pink Panter', 'Darling Lili', 'Povratak Pink Pantera', 'Viktor, Viktorija', 'Čovek koji je volio žene'.

1925. - Umro je Gottlob Frege, nemački matematičar i fizičar.

1928. - Rođen je Francesco Cossiga, italijanski političar i državnik.

1928. - Rođen je američki filmski režiser Stenli Kjubrik koji se proslavio filmovima različitih žanrova - '2001 - Odiseja u svemiru', 'Paklena pomorandža', 'Dr Strejndžlav' i 'Lolita'.

1934. - Komunistička i Socijalistička partija sklopile ugovor o zajedničkoj akciji protiv fašističkih snaga u Francuskoj i pozvale druge demokratske stranke da se pridruže odbrani Francuske od fašizma u širem antifašističkom narodnom frontu.

1934. - Umro je Winsor McCay, američki strip autor i pionir animiranog filma.

1941. - Predsednik SAD Frenklin Delano Ruzvelt 'zamrzao' svu japansku imovinu u SAD i time obustavio američko-japansku trgovinu.

1943. - Rođen je Mick Jagger, engleski muzičar, pevač legendarne grupe Rolling Stones.

1945. - Na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji pobedili laburisti i njihov lider Klement Atli na mestu premijera zamenio Vinstona Čerčila.

1947. - Spomenik banu Jelačiću uklonjen sa središnjeg zagrebačkog trga.

1950. - Američki vojnici, tokom Korejskog rata, počinili masakr nad stotinama nenaoružanih izbeglica u selu No Gun Ri.

1952. - Umrla je Eva Peron, popularna 'prva dama' Argentine, supruga Huana Perona.

1953. - Neuspešnim napadom gerilaca na kasarnu Monkada u gradu Santjago de Kuba Fidel Kastro započeo borbu protiv režima diktatora Fulhensija Batiste. Kastro je uhapšen i potom je emigrirao, ali je posle njegovog povratka u zemlju 1956. narod počeo masovno da se priključuje pobunjenicima, koji su 1959. uzeli vlast.

1956. - Egipatski predsednik Gamal Abdel Naser nacionalizovao Suecki kanal, koji je bio pod kontrolom anglo-francuske kompanije. Obećao je finansijsku naknadu Velikoj Britaniji, Francuskoj i SAD, ali to nije zadovoljilo London i Pariz koji su, radi zaštite ekonomskih interesa, pripremili vojnu intervenciju.

1962. - Umro je Džordž Preca, malteški svetac.

1963. - U zemljotresu u glavnom gradu Makedonije, Skoplju, poginulo više od 1.000 ljudi, a grad razrušen.

1964. - Rođena je Sandra Bulok, američka glumica.

1965. - Maldivska ostrva u Indijskom okeanu, britanski protektorat od 1887, stekla nezavisnost.

1967. - Rođen je Džejson Stejtam, britanski glumac.

1973. - Rođena je Kejt Bekinsejl, engleska glumica.

1974. - Konstantin Karamanlis formirao prvu civilnu vladu posle sedmogodišnjeg vojnog režima u Grčkoj.

1984. - Umro je američki statističar Džordž Horas Galup, direktor 'Galupovog instituta' za ispitivanje javnog mnjenja kojeg je osnovao 1935. Ta privatna organizacija, koja se izdržava prodajom usluga, prva je počela da sistematski ispituje mišljenja pojedinaca ili grupa o raznim pitanjima političkog, ekonomskog i društvenog života, služeći se posebnim statističkim metodama zasnovanim na anketiranju.

1985. - Umro je Fredi Perlman, anarhista, pisac, teoretičar i muzičar.

1990. - Zakonom o Hini, usvojenom u Hrvatskom saboru, utemeljena Hrvatska izveštajna novinska agencija (HINA).

1993. - Prilikom pada južnokorejskog putničkog aviona blizu Seula 66 ljudi poginulo.

1995. - Peru i Ekvador se sporazumeli o demilitarizovanoj zoni od oko 500 kvadratnih kilometara u pograničnom amazonskom području, okončavši jednomesečan rat.

1999. - Posle dva meseca borbi, borbe prestaju između Indije i Pakistana u Kargilskom ratu.

2001. - Haški tribunal otpečatio optužnicu protiv penzinisanog generala Vojske Hrvatske Ante Gotovine, koji je okrivljen za zločine nad Srbima za vreme i posle operacije 'Oluja' 1995. u Krajini, u Hrvatskoj.

2001. - Na relaciji Zagreb-Split pušten u promet prvi nagibni vlak.

2002. - U Haškom tribunalu saopšteno da je penzionisani admiral JNA Milan Zec, u nedostatku dokaza, oslobođen optužbi za ratne zločine u okolini Dubrovnika 1991.

2002. - Umro je Badi Bejker, američki kompozitor koji je komponovao muziku za preko 200 filmova Volta Diznija.

2003. - Umro je britanski reditelj Džon Šlezinger. Njegov film 'Ponoćni kauboj' nagrađen je Oskarom, a snimio je i filmove 'Darling', 'Lažov Bili', 'Daleko od razuzdane gomile' i 'Maratonac'.

2004. - Otmičar kineskog putničkog aviona Jang Đinsong predao se, a 108 putnika bezbedno je napustilo 'boing 737', koji je prinudno prizemljen u centralnoj Kini.

2005. - Samir Geagea, vođa libanskih snaga, pušten je na slobodu nakon 11 godina koje je proveo u samici.

2008. - Estonci Bruno Noponen i Prit Vem prvi su u istoriji koji su preplivali Finski zaliv.

2008. - Makedonski parlament izglasao je novu vladu premijera Nikole Gruevskog čija je partija VMRO-DPMNE pobedila je na izborima 1. juna i obrazovala koaliciju s albanskom Demokratskom unijom za integraciju (DUI). Opozicione partije, koalicija levog centra 'Sunce' i Demokratska partija Albanca (DPA) bojkotovale su zasedanje parlamenta.

2009. - Završen 96. Tour de France pobedom Alberta Contadora iz Španije.

2010. - Vikiliks.org je postavila na svoj sajt 91.000 izveštaja o ratu u Avganistanu raznih američkih vojnih jedinica sa bojnog polja u prethodnih šest godina, koji otkrivaju i da je Pakistan tajno pripisivao civilne i ekstremističke žrtve trupama SAD. Američko ministarstvo odbrane je navelo da su nesagledive posledice objavljivanja ovih poverljivih dokumenata.

2011. - U nesreći vojnog aviona na jugu Maroka, prouzrokovanoj lošim vremenom, poginulo je svih 80 putnika.

2016. - Avion na solarni pogon Solar impuls 2 sleteo je u Abu Dabi i tako uspešno završio put oko sveta. Let oko sveta na najviše 8.500 metara visine trajalo je više od 16 meseci, sa prosečnom brzinom od 80 kilometara na čas zahvaljujući baterijama koje skladište sunčevu energiju uz pomoć 17.000 fotovoltaičnih ćelija na krilima.

2012. - U napadu pobunjenika ubijeno je 19 ljudi i uništen helikopter u Iraku.

2012. - Severna Koreja pogođena tropskom olujom Kanun, u kojoj je poginulo 88 ljudi, a 60.000 ljudi je ostalo bez krova nad glavom.

2013. - U bombaškom napadu na pijaci u Pakistanu poginulo je 57 osoba.

2015. - Završen 102. Tour de France pobedom Krisa Froma iz Velike Britanije.

2017. - Carinici u Los Anđelesu otkrili su 3 žive kraljevske kobre u konzervi čipsa.

2017. - Velika Britanija najavljuje da će zabraniti automobile na benzin i dizel do 2040. godine.

2017. - Američki predsednik Donald Tramp najavio je politiku zabrane transrodnih osoba u vojsci.

■ 2018. - Vlasti u provinciji u Kambodži evakuišu 25.000 ljudi zbog srušene brane u Laosu.

■ 2018. - Facebook ima najgori dan na berzi - izgubio je 19% ili 119 milijardi dolara tržišne vrednosti.

■  2018. - Posmatranje crne rupe od strane The Veri Large Telescope u Čileu dokazalo je predviđanje Alberta Ajnštajna o, takozanom,  gravitacionom crvenom pomaku.

2018. - Ser Pol Makartni iz legendarnih Beatlesa, izvodi tajni koncert u klubu Cavern u Liverpulu, na mestu gde su Beatlesi počeli.

2021. - Brod koji je prevozio migrante potponuo kod obale Al-Khumsa u Libiji, usmrtivši tako oko 57 osoba.

2021. - Tuniska vlada zapada u krizu nakon što je predsednik Kais Saied smenio premijera Hičema Mečičija i suspendovao parlament uz pomoć vojske zbog njegovog suočavanja sa virusom korone.

2021. - Dizačica tegova Hidilin Dijaz ušla je u istoriju postavši prva atletičarka sa Filipina koja je osvojila zlato na Olimpijskim igrama održanim u Tokiju.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana