Home Dugme
Meni
Novo na sajtu
Omiljeno na sajtu

Desilo Se u Ovaj Dan - 20. Jul

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 20. jula! Šta se sve nekada dešavalo dvadesetog jula, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
1031. - Umro je Robert II, francuski kralj.

1304. - Rođen je Frančesko Petrarka, slavni italijanski lirski pesnik, jedan od najznačajnijih preteča humanizma i renesanse. Najslavnije njegovo delo je 'Kanconijer', koje je bilo posvećeno Lauri. Petraraka je izvršio dalekosežan uticaj na italijansku i svetsku književnost.

1402. - Mongolski kan Tamerlan u bici kod Angore (današnja Ankara) pobedio je tursku vojsku i zarobio sultana Bajazita I, koji je 1403. umro u ropstvu. U bici, kao turski vazal, učestvovao je sa odredom teške konjice srpski vladar Stefan Lazarević, sin kneza Lazara, stradalog 13 godina ranije u Kosovskoj bici, u kojoj je učestovao i Bajazit.

1454. - Umro je Ivan II, kralj Kastilje.

1519. - Rođen je Inocencije IX, rimski papa 1591 - 1591.

1654. - Potpisan anglo-portugalski sporazum kojim su počeli dugogodišnji saveznički odnosi Engleske i Portugala.

1774. - Rođen je August Marmont, francuski maršal.

1785. - Rođen je turski sultan Mahmud Drugi, koji je tokom vladavine od 1808. do smrti 1839. preduzeo niz reformi u nastojanju da centralizuje feudalno-apsolutističko ustrojstvo Otomanske imperije, a 1826. je uništio janjičare. Surovo je gušio srpske, grčke i rumunske nacionaloslobodilačke pokrete, ali nije uspeo da suzbije težnje Srba, Grka i Rumuna da stvore nezavisne države. Posle tursko-ruskog rata od 1806. do 1812. Bukureštanskim mirom je amnestirao učesnike Prvog srpskog ustanka i obećao Srbiji izvesnu autonomiju u okviru Otomanskog carstva, što je pokušao da izigra. Posle novog tursko-ruskog rata od 1828. do 1829. morao je Jedrenskim mirom da prizna autonomiju Srbiji, Vlaškoj i Moldaviji, a Grčkoj nezavisnost.

1810. - Kolumbija dobila nezavisnost.

1813. - Poginuo Hajduk Veljko, srpski junak.

1847. - Rođen je nemački postimpresionistički slikar Maks Liberman. Kao pobornik novih ideja 1898. osnovao berlinsku secesiju, pokret koji je na prekretnici XIX i XX veka u evropskim metropolama okupljao protivnike umetničkog akademizma.

1866. - U austrijsko-pruskom ratu, u kojem je Italija bila na strani Pruske, Austrijanci kod ostrva Vis potpuno razorili italijansku flotu. Poginulo više od 600 ljudi.

1868. - Prvi put su korišćene taksene markice na cigaretama.

1871. - British Columbia postaje šesta kanadska provincija.

1872. - Mahlon Loomis dobio je patentnu zaštitu za bežičnu telegrafiju, što je bio ključni momenat za nastanak radija.

1878. - Uveden je prvi telefon na Havajima.

1890. - Rođen je grčki kralj Đorđe II koji je stupio na presto 1922, a već 1923. je zbačen. Vratio se 1935, a nakon nemačkog napada u Drugom svetskom ratu (6. aprila 1941) zajedno s vladom pobegao je u Kairo, zatim u London, odakle se vratio 1946.

1890. - Rođena je američka filmska glumica Teodosija Gudmen, poznata kao Teda Bara, prvi 'vamp' u istoriji kinematografije, tip fatalne žene koja izaziva masovne erotske fantazije. Filmovi: 'Kleopatra', 'Karmen', 'Saloma', 'Žena tigar', 'Dama s kamelijama', 'Pesma sirene'.

1903. - Ford predstavio prvi automobil.

1916. - Rođen je Dragiša Nedović, srpski kantautor.

1917. - Potpisana Krfska deklaracija o stvaranju zajedničke države Srba, Hrvata i Slovenaca. Deklaraciju potpisali premijer Srbije Nikola Pašić i predsednik Jugoslovenskog odbora Ante Trumbić.

1919. - Rođen je novozelandski planinar Edmund Persival Hilari, koji je 1953, sa Šerpom Tensingom Norgejom prvi osvojio Mont Everest, najviši planinski vrh na svetu.

1919. - Počeo je dvodnevni generalni štrajk radnika Jugoslavije, u znak solidarnosti s revolucijama u Sovjetskoj Rusiji i Mađarskoj. Štrajkom je vlada prisiljena da odustane od učešća u oružanoj intervenciji gušenja tih revolucija.

1923. - Ubijen Doroteo Arango Arambula, poznatiji kao Fransisko Pančo Vilja, jedan od vođa Meksičke revolucije.

1924. - U Parizu osnovan Svetski šahovski savez (FIDE).

1926. - Umro je Feliks Dzeržinski, poljsko-ruski komunist.

1928. - Rođen je Pavel Kohout, češko-austrijski književnik.

1937. - Umro je italijanski inženjer Guglielmo Marconi, jedan od osnivača bežične telegrafije. Prvi poslao radio-signal preko Atlantika. Za radove na bežičnoj telegrafiji 1909. s Karlom Ferdinandom Braunom podelio Nobelovu nagradu za fiziku. Jedno vrijeme je smatran pronalazačem radija, ali mu je presudom Vrhovnog suda SAD oduzet patent, jer je Tesla već patentirao pronalazak u Federalnom birou SAD za patente.

1938. - Rođena je američka filmska glumica Nataša Gardin, poznata kao Natali Vud, jedna od retkih koja je postala filmska zvezda kao dete ('Čudo na 34. ulici') i uspela da ostvari uspešnu filmsku karijeru i kad je odrasla. Filmovi: 'Buntovnik bez razloga', 'Sjaj u travi', 'Tragači', 'Priča sa zapadne strane'.

1944. - Nemački pukovnik Klaus Šenk, grof fon Štaufenberg, izvršio atentat na nacističkog lidera Adolfa Hitlera podmetanjem bombe pod njegov sto u bunkeru 'Vučja jama' kod Berlina. Hitler lakše povređen, a zaverenici pogubljeni.

1945 - Umro je francuski pisac Pol Valeri, 'klasik simbolizma', koji se smatra najelitnijim predstavnikom francuskog duha u periodu između dva svetska rata. Bio je član Francuske akademije i predsednik Instituta za intelektualnu kooperaciju pri Društvu naroda u Ženevi ('Mlada Parka', 'Mornarsko groblje', 'Pogledi na savremeni svet').

1951. - U jerusalimskoj džamiji Al Aksa ubijen jordanski kralj Abdulah. Kralj Jordana postao 1946.

1952. - Emil Zatopek otrčao olimpijski rekord na 10 km.

1954. - U Ženevi sklopljen sporazum o primirju u Indokini, kojim je završen rat protiv francuske kolonijalne uprave u tom delu sveta.

1956. - Francuska je priznala nezavisnost Tunisa.

1960. - U Šri Lanci, Sirimavo Bandarinaike postala prva źena premijer.

1969. - Američki kosmonaut Nil Armstrong postao prvi čovek koji je stupio na Mesec. Armstrong na Mesecu bio dva sata i 21 minut, posle čega se vratio na svemirski brod 'Apolo 11'.
1970. - Rođena je je prva beba na ostrvu Alkatraz (čuveni zatvor u SAD).

1973. - Umro je Bruce Lee, američko-hongkoški glumac i majstor borilačkih veština.

1974. - Turska armija počela invaziju na Kipar, pod izgovorom 'zaštite' turske nacionalne zajednice, poslije koje na trećini tog mediteranskog ostrva formirana marionetska 'Turska Republika Severni Kipar'. Nju, osim Ankare, ne priznaje niko u svetu.

1976. - Američki kosmički brod bez ljudske posade 'Viking 1' spustio se, posle 11 meseci leta, na Mars i počeo da šalje na Zemlju jasne snimke te planete.

1982. - U eksplozijama bombi koje su postavili pripadnici Irske republikanske armije u Hajd parku i Ridžents parku u centru Londona poginulo 10 britanskih vojnika.

1988. - Južna Afrika, Angola i Kuba prihvatile sporazum o povlačenju stranih trupa iz Angole i o priznavanju nezavisnosti Jugozapadne Afrike, današnje Namibije.

1989. - Burmanska vojna hunta stavila u kućni pritvor vođu opozicije Aung San Su Či, koja je dobila Nobelovu nagradu za mir, zbog njene otvorene kritike brutalnih metoda vladavine vojnog vrha.

1994. - Šef izraelske diplomatije Šimon Peres doputovao u posetu Jordanu kao najviši izraelski funkcioner koji je do tada posetio Jordan.

1996. - Pobunjenici iz plemena Hutu napali izbeglički logor suparničkog plemena Tutsi u Burundiju i pobili oko 320 osoba, mahom žena i dece.

1996. - Otvorene su 26. Olimpijske igre u Atlanti.

1997. - Turske snage bezbednosti ubile 50 pripadnika pobunjeničke kurdske Radničke partije Kurdistan u blizini grada Juksekova na jugu Turske.

2000. - Posle devet dana pregovora završen bliskoistočni mirovni samit u Kemp Dejvidu. Rešenje za višedecinijski sukob nije nađeno, a sukobi Izraela i Palestinaca nastavljeni.

2000. - Korzikanski nacionalisti prihvatili, posle pregovora u Parizu, ponudu francuske vlade o autonomiji ostrva. Time okončane 20-godišnje tenzije između separatista i vlasti.

2001. - Posle 20 godina pauze iz Bagdada krenuo prvi putnički voz ka Turskoj, koji je narednog dana stigao u Gaziantep.

2001. - Nemački lideri polaganjem venaca zvanično odali poštu oficirima za atentat na Adolfa Hitlera pre 57 godina.

2001. - Karlo Đulijani, italijanski aktivista i anarhista je ubijen tokom demonstracija protiv Grupe 8 u Đenovi 2001. godine od strane italijanskih karabinijera.

2005. - Umro je Čarls Čibiti poslednji Komanči 'šifrant' iz Drugog svetskog rata. Bio jedan od 14 pripadnika plemena Komanči koji je radio-poruke prevodio na njihov maternji jezik tokom 'Dana D' - iskrcavanja na Normandiju 1944. godine.

2006. - Pećka patrijaršija, manastir Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške uvršteni na listu svetske baštine Uneska.

2009. - Sudsko veće Međunarodnog krivičnog suda u Hagu osudilo je Milana Lukića na doživotnu kaznu zatvora, a njegovog rođaka Sredoja Lukića na kaznu zatvora od 30 godina zbog ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti nad bosanskim Muslimanima u Višegradu 1992/94.

2011. - Uhapšen Goran Hadžić, bivši predsednik Republike Srpske Krajine.

2011. - Umro je Lusijan Frojd, jedan od najpoznatijih britanskih umetnika 20. veka koji je crtao pretežno portrete i aktove. Njegova slika 'Nadzornica socijalne pomoći spava' prodata je 2008. za 17,2 miliona funti, postavivši rekord za najskuplju sliku nekog živog umetnika. Lusijan je bio unuk psihoanalitičara Sigmunda Frojda.

2012. - Ubijeno je 12 osoba, a ranjeno 50, kada je 25-godišnji Amerikanac otvorio vatru u jednom bioskopu u gradu Aurora u Koloradu, na premijeri filma 'Uspon mračnog viteza', najnovijeg nastavka u serijalu o Betmenu.

2013. - Preminula je Helen Tomas (93) dugogodišnji izveštač iz Bele kuće i jedna od pionirki angažmana žena u novinarstvu.

2015. - Otvorena kubanska ambasada u Vašingtonu, nakon pet i po decenija 'hladnog rata' Kube i SAD.

2017. - Ram Nat Kovind izabran je za novog predsednika Indije. Kovind je dugogodišnji pripadnik grupe Nacionalni dobrovoljački korpus, koju optužuju za raspirivanje verske mržnje prema muslimanima.

2018. - Ubio se Čester Benington, američki pevač, poznat kao pevač i frontmen grupe Linkin park. On je takođe bio pevač u grupi Dead by Sunrise i grupi Stone Temple Pilots, čiji je bio frontmen.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana