Home Dugme
Meni

Desilo Se u Ovaj Dan - 08. Jul

   Šta se sve događalo i koji važni događaji su se desili na ovaj dan, 08. jula! Šta se sve nekada dešavalo osmog jula, šta je posebno ovog datuma, koje su poznate ličnosti rođene a koje umrle ovog datuma?

Osmeh gore Osmeh na lice:  
70. - Rimljani su u Judejskom ratu osvojili i razrušili Jerusalim. Od ruševina je sačuvan samo zapadni zid velikog jevrejskog hrama, poznat pod imenom - Zid plača.

1283. - Bitka za Maltu, gde su Aragonci pobedili Anžuvince u ratu nakon Sicilijanske večernje.

1497. - Portugalski moreplovac Vasko da Gama isplovio je iz Lisabona na prvo putovanje na kojem je otkrio morski put za Indiju oko Rta Dobre nade.

1621. - Rođen je Jean de La Fontaine, francuski književnik.

1695. - Umro je Christian Huygens, holandski matematičar i fizičar.

1693. - Njujork je prvi među američkim kolonijama uveo nošenje policijskih uniformi.

1709. - Ruska vojska pod komandom cara Petra Velikog kod Poltave porazila armiju švedskog kralja Karla Dvanaestog. U bici koja je zauvijek označila kraj švedske moći u svetskim razmjerama, spasilo se samo 1.500 od 20.000 Šveđana, a švedski monarh je jedva utekao. Ruska pobeda nad tada najjačom vojskom u Evropi snažno je podigla ugled Rusije, koja je postala svetska sila prvog reda.

1760. - Britanske snage su porazila francusku vojsku u bici na Restigušu, poslednjoj pomorskoj bici u Novoj Francuskoj tokom Francuskog i indijanskog rata.

1796. - Izdat je prvi američki pasoš.

1809. - Rođen je Ljudevit Gaj, hrvatski političar i jezikoslovac, vođa Ilirskog panslovenskog pokreta.

1819. - Rođen je hrvatski kompozitor Vatroslav Lisinski, najpoznatiji muzičar Ilirskog preporoda i utemeljitelj hrvatskog nacionalnog izraza u muzici.

1822. - Persi Biš Šeli, jedan od najznačajnijih pesnika engleskog romantizma, utopio se u brodolomu na jedrenju kod Livorna (Italija). ('Kraljica Mob', 'Oslobođeni Prometej', 'Ševa', 'Oda zapadnom vetru', 'Odbrana poezije').

1831. - Rođen je Džon Stit Pemberton, američki farmaceut, pronalazač Coca-Cole.

1836. - Rođen je Joseph Chamberlain, britanski političar i državnik.

1838. - Rođen je Grof Ferdinand fon Cepelin, nemački poduzetnik i konstruktor. Godine 1900. u saradnji sa Ludvigom Dirom, konstruisao veliku vazdušnu lađu - dirižabl, napunjenu gasom lakšim od vazduha - koja je po njemu nazvana cepelin.

1839. - Rođen je Džon Dejvidson Rokfeler, američki industrijalac i filantrop, osnivač istoimene porodice, prvi svetski milijarder.

1846. - Danski kralj Kristijan VIII proglasio je da danski presto mogu da naslede žene. Tako je sprečio otcepljenje pokrajine Šlezvig-Holštajn.

1851. - Rođen je Artur Evans, britanski arheolog, otkrio lokalitet Minojske kulture u Knososu na Kritu.

1858. - Velika Britanija proglasila je pobedu nad indijskim ustanicima, nakon čega je ukinuto Carstvo mogula i likvidirana Istočnoindijska kompanija, a Indija je stavljena pod neposrednu upravu britanske krune.

1859. - Umro je Oskar I, švedski kralj (1844-1859).

1871. - Rođen je Valter Brajski, austrijski političar, kancelar Austrije na jedan dan.

1873. - Umro je Franz Xaver Winterhalter, nemački slikar.

1875. - Rođen je Rudolf Arčibald Rajs, švajcarski kriminolog, veliki prijatelj srpskog naroda.

1885. - Rođen je nemački filozof Ernst Bloh. U njegovom opsežnom delu, koje se bavi problemima filozofije, istorije, religije, prava, etike, posebno mesto ima analiza fenomena utopijskog ('Duh utopije', 'Tomas Mincer kao teolog revolucije', 'Tragovi', 'Nasleđe ovog vremena', 'Sloboda i poredak', 'Princip nade').

1894. - Rođen je ruski fizićčar Pjotr Leonidovič Kapica, od 1935. direktor Instituta za fiziku Sovjetske akademije nauka u Moskvi, a od 1955. glavni organizator programa veštačkih Zemljinih satelita ('Sputnjik'). Najpoznatiji njegovi radovi su iz područja magnetizma i fizike niskih temparatura. Dobitnik je Nobelove nagrade za fiziku 1978.

1906. - Rođen je Philip Džonson, američki arhitekta.

1908. - Rođen je Nelson Rokfeler, američki biznismen, filantrop i političar, 41. Potpredsednik SAD (1974-1977).

1920. - Gradu Šapcu je svečano uručeno francusko odlikovanje 'Ratni krst' za heroizam i stradanje njegovog stanovništva u Prvom svetskom ratu.

1920. - U ofanzivi Crvene armije kod Rovna u Ukrajini, poginuo je srpski revolucionar Aleksa Dundić, pomoćnik komandanta puka Šeste konjičke divizije Crvene armije i heroj Oktobarske revolucije. Njegovo pravo ime i prezime i mesto rođenja nisu pouzdano utvrđeni, ali je najverovanija pretpostavka da je rođen u selu Ražana kraj Kosjerića u zapadnoj Srbiji. Kao dobrovoljac srpske vojske u Prvom svetskom ratu, pao je posle ranjavanja u austrougarsko zarobljeništvo, odakle je prebegao u Rusiju i pridružio se Crvenoj armiji. Postao je čuven po hrabrosti i među prvima je odlikovan Ordenom crvene zastave. U znak priznanja, urna s njegovim pepelom položena je u zidine Kremlja, a u Rovnu mu je podignut spomenik.

1932. - Rođen je Petar Lalović, srpski reditelj.

1940. - Vlada Norveške u Drugom svetskom ratu emigrirala u London, pošto je norveška vojska kapitulirala posle 62 dana otpora invazionim snagama nacističke Nemačke.

1942. - Umro je francuski maršal Luj Feliks Fransoa Franše Depere, istaknuti vojskovođa u Prvom svetskom ratu i počasni vojvoda srpske vojske. U junu 1918. je preuzeo vrhovnu komandu nad savezničkim snagama na Solunskom frontu i potom procenio da srpska vojska, kao najborbeniji i najspremniji deo savezničkih snaga na tom ratištu, treba prva da krene u proboj fronta. Procena se pokazala savršeno tačnom, jer je srpska vojska, posle njegove zapovesti za proboj Solunskog fronta, brzo porazila Bugare i prisilila ih na kapitulaciju, zatim i austrijske i nemačke trupe, što je bilo odlučujuće za slom Centralnih sila i okončanje Prvog svetskog rata.
1943. - Od posledica torture u zatvoru Gestapoa umro Žan Mulen, poznat kao 'Maks', lider francuskog Pokreta otpora.

1945. - Rođen je Mišlen Kalmi-Re, švajcarska političarka, dva puta predsednica Švajcarske konfederacije.

1947. - Prvi put su objavljeni izveštaji da se NLO srušio kod Rozvela u Novom Meksiku.

1949. - Umro je Joaquín Torres García, urugvajski slikar i pisac o umetnosti.

1956. - U Beogradu je emitovan prvi eksperimentalni TV prenos, povodom proslave stogodišnjice rođenja Nikole Tesle. Program iz privremenog studija u Institutu 'Nikola Tesla' građani su pratili na četrdesetak premnika smeštenih u izlozima prodavnica u raznim delovima grada.

1958. - Rođena je Cipi Livni, bivša ministarka inostranih poslova i vršilac dužnosti premijera Izraela.

1967 - Umrla je britanska pozorišna i filmska glumica Vivijen Li. Svetsku slavu stekla je ulogom Skarlet O'Hare u američkom filmu 'Prohujalo s vihorom' za koju je nagrađena Oskarom. Drugi Oskar dobila je za ulogu u filmu 'Tramvaj zvani želja'.

1977. - Sabra Starr postavila je rekord, završivši svoj 100-časovni trbušni ples.

1979. - Jewitt i Danielson otkrili jupiterov satelit Adrasteju.

1990. - Stefan Edberg osvojio je Vimbldon pobedom nad Borisom Bekerom u finalu.

1994. - Umro je korejski komunistički lider Kim Sung Ju, poznat kao Kim Il Sung, koji je neograničenom ličnom vlašću upravljao Severnom Korejom od osnivanja te zemlje 1948. pa do smrti.

1997. - U Severnoj Koreji objavljen kraj trogodišnje žalosti za 'velikim vođom' Kim Il Sungom.

1997. - Lideri NATO-a saglasili se u Madridu da u prvom krugu proširenja alijanse u članstvo prime Poljsku, Češku i Mađarsku, a Sloveniju i Rumuniju naimenovali za glavne kandidate u drugom krugu 1999. godine.

1998. - Umro je Dušan Vukotić, srpski reditelj, scenarista i animator, dobitnik Oskara.

2000. - Umro je Konstantin Vinaver, pijanista, muzikolog i operski dramaturg.

2000. - Umro je Nikola Hercigonja, kompozitor i muzikolog, profesor Muzičke akademije u Beogradu.

2002. - Okružni sud u Prokuplju osudio je na osam godina zatvora bivšeg rezervistu Vojske Jugoslavije Ivana Nikolića za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na Kosovu 1999. To je prva presuda pred domaćim sudovima za ratni zločin počinjen tokom rata na Kosovu.

2003. - Nemački diplomata Mihael Štajner je, nakon 18 meseci na čelu UNMIK-a, napustio Kosovo i otputovao u Ženevu na dužnost ambasadora Nemačke u tamošnjem sedištu UN. Novi šef UNMIK-a postao je bivši finski premijer Hari Holkeri.

2003. - U nesreći feribota u reci Menga u Čandpuru (Bangladeš), udavilo se oko 400 ljudi, od 600 koliko je bilo na brodu.

2007. - Za sedam svetskih čuda novog sveta proglašeni su: Kineski zid, rimski Koloseum, indijski Tadž Mahal, Makču Pikču (Kusko, Peru), kip Hrista Spasitelja iz Rio de Žaneira (Brazil), drevni grad Petra u Jordanu i Čičen Ica (Jukatan, Meksiko).

2008. - SAD i Češka potpisale bilateralni sporazum, koji omogućava postavljanje američkog radarskog sistema na češkoj teritoriji.

2010. - Evropski parlament usvojio je rezoluciju kojom su članice EU, koje nisu priznale nezavisnost Kosova, pozvane da to učine. Jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova ne priznaju Kipar, Slovačka, Grčka, Rumunija i Španija, i rezolucija nije imala uticaja na stav ovih zemalja.

2011. - U svemir je iz Kejp Kanaverala poslednji put lansiran šatl Atlantis, na poslednju misiju jednog svemirskog šatla.

2011. - Umrla je Beti Ford, bivša Prva dama SAD, supruga 38. Predsednika SAD Džeralda Forda.

2012. - Umro je Ernest Borgnajn, američki glumac, dobitnik Oskara za najboljeg glavnog glumca 1955. godine.

2013. - Bivši ministar železnice Kine Liu Džićuna osuđen je na smrtnu kaznu uslovno zbog korupcije i zloupotrebe položaja.

2014. - Operacija 'Zaštitni rub', izraelska vojska počela s napadima na Gazu. U ovoj operaciji je izginulo oko 1500 Palestinaca dok je 7500 ranjeno. Na strani Izraela je poginulo 56 vojnika i 6 civila.

2015. - Savet bezbednbosti UN nije usvojio rezoluciju povodom 20 godišnjice zločina u Srebrenici pošto je Rusija kao stalna članica sa pravom veta bila protiv. Za usvajanje rezolucije koju su predložili Velika Britanija i još nekoliko zemalja glasalo je 10 članica SB UN a četiri su bile uzdržane, među kojima i Kina.
Vic Ovog Dana
Verovali ili ne
Jeste li znali ovo?
Ludi svet
MoLitva dana